Условно годни за консумация гъби

Берачите на гъби често събират условно годни за консумация гъби заедно с ядливи. Основната им разлика се крие във факта, че такива плодови тела могат да се консумират само след предварителна цялостна топлинна обработка. Някои видове от тази група са подходящи за консервиране. Вкусът им често не отстъпва на популярните годни за консумация сортове.

Условно годни за консумация гъби

Условно годни за консумация гъби

Снимки и имена на гъби

Относно категорията

Обмисли. Забранено е да се опитат сурови гъби от тази група.

Те не съдържат токсини и халюциногенни вещества, но съдържат:

 • горчив млечен сок;
 • леко отровни вещества.

За да се отървете от тези компоненти или да неутрализирате ефекта им, гъбите се накисват в подсолена вода или се варят. Течността трябва да се сменя няколко пъти. Неспазването на условията за обработка може да доведе до тежко стомашно разстройство. При тежки случаи използването на неправилно приготвени условно годни за консумация гъби е фатално.

Някои видове са токсични, когато се консумират с определени храни. Например, торният бръмбар в комбинация с алкохол причинява отравяне.

Условно годни за консумация организми са разделени на следните видове:

 • тръбни;
 • ламеларен;
 • торбести;
 • неопределено.

Област на приложение

Представителите на тази категория имат полезни свойства. По хранителна стойност гъбите са разделени на 4 категории:

 • Категория 1: тези, които имат страхотен вкус и съдържат много протеини, витамини и минерали.
 • Категория 2: не по-малко вкусни плодови тела, но малко по-ниски от предишната група по съдържание на полезни компоненти.
 • Категория 3: видовете, свързани с него, имат добър вкус, но стойността им е ниска.
 • Категория 4: имат посредствени вкусови показатели.

Често при диети се използват онези видове, които имат ниско съдържание на калории. От тях се приготвят различни ястия, включително супи, пастети, гювечи, осолени и мариновани. Някои консервирани гъби се ядат само след определен период от време.

Условно годни за консумация гъби се използват с лечебна и профилактична цел, използвани в козметологията. Полезността на гъбите се изучава и до днес.

Примери за

За неопитен берач на гъби е трудно да различи тези видове от годни за консумация плодни тела. Те нямат особени разлики. За да ги разпознаете, струва си да изучите описанието на представителите на категорията.

Есенна стрида

Други имена: зелена стрида, гъба от елша, късна стрида.

Плододаването продължава от средата на есента до средата на зимата. Най-голям добив се добива при размразяване, когато околната температура е 4-6 ˚С. Расте върху широколистна дървесина: трепетлика, елша, бреза, топола, по-рядко върху иглолистни дървета. Среща се на групи.

Червеите не увреждат есенната стрида. Капачката на гъбата е леко лигавична, фино опушена, като крака. Кракът е малък, понякога може да го няма. За готвене се използват само млади гъби. Предварително се варят 20 минути. От тях се приготвят супи, основни ястия, кисели краставички.

Розова коса

Volnushki трябва да се накисва преди употреба.

Volnushki трябва да се накисва преди употреба.

Други имена: Волжанка, Рубела, Волжанка. Расте в колонии в брезови горички и смесени гори. Понякога избира влажни зони. Създава симбиотичен съюз (микориза) с бреза. На капачката се забелязват тъмни концентрични кръгове, краищата са космат, свити надолу. Пулпата е крехка със слаб мирис на борова смола.

Реколтата се събира от края на юни до октомври, расте предимно в северната част на гората. Пикът на плододаване настъпва в края на юли и края на август - началото на септември.

Правила за използване:

 • гъбите са предварително сварени;
 • кисне преди пържене;
 • изядени няколко месеца след осоляване.

Черна бучка

Второто популярно име е nigella. Среща се в брезови и смесени гори, в близост до пътища. Той се крие в мъхове и широколистни отпадъци. Предпочита осветени места. Цветът на капачката обикновено е по-тъмен в центъра от ръба, ръбът се усеща. Пулпата става сива на среза. Образува микориза с бреза. Расте на големи групи от началото на август до ноември. Масовата реколта се извършва в средата на август - началото на септември.

Гъбите се използват по-често осолени. Консервираните млечни гъби придобиват виолетово-бордо цвят и не губят вкуса си в продължение на 3 години. За да се премахне горчивината, тя се накисва предварително или се вари.

Черен дроб обикновен

Получи името си за външната прилика с черния дроб на животните. Расте по дъбове и кестени. Предпочита топъл климат, въпреки че се среща и в северните райони. Реколтата се събира от втората половина на юли до измръзване.

Ирина Селютина (биолог):

Liverwort принадлежи към 4-та категория по ядливост. Младите плодни тела се накисват за най-малко 2,5 часа, след което се измиват старателно, отстранява се слуз от повърхността на капачката и се отрязва твърдото стъбло. За приготвяне на гъбена кайма, напоеното преди това плодово тяло се прекарва през месомелачка, добавят се яйца, малко брашно, сол и черен пипер на вкус и се смесват като обикновена кайма. Може да има форма на котлети или да се използва като пълнеж за кнедли. Между другото. Ако в гората намерите чернодробна гъба, изсушена точно на дърво, отрежете я и я използвайте за готвене. В същото време обаче внимателно погледнете външния му вид: ако вътре изглежда като парче въглища, по-добре е да го оставите.

Младите екземпляри се класифицират като гурме продукти. Те съдържат голямо количество киселина, която предпазва гъбичките от дъбилните дъбилни вещества. Поради тази причина рецептата за тяхното приготвяне е специална:

 • те се накисват в подсолена вода от няколко часа до един ден;
 • течността периодично се сменя;
 • препарати от черен дроб не се правят.

Горчив

Горчиви млечни растения, планински кози плевели или горчивина, се срещат по-често в иглолистните гори. Капачката при млади и зрели екземпляри от същия цвят е тъмночервена или кафяво-червена. Обича кисели почви. Създава симбиотичен съюз с иглолистни дървета и брези. Расте в северните и средните части на горската зона. Плододаването е обилно и често, продължава от май до ноември. За ваша информация. Горчивото често се бърка с товар камфор и блат.

Принадлежи към 4-та категория вкус. Има най-острия вкус от всички млекари. Горчивото се маринова, осолява, но за да премахнете горчивината, първо трябва да го сварите или накиснете.Когато се осолят, плодните тела стават тъмнокафяви.

Серушка

Други имена: сив лактарий, люлякова млечна гъба. Расте в бреза и смесена с брезови гори. Среща се в северната им част, както и по горски ръбове, поляни, в близост до пътища. Събирайте го от юли до октомври. Расте на групи или поотделно. Обича влажното време. Капачката е жълта, точно като жълтата бучка на вида. Те се отличават само с млечния сок - в сребърния сок той има лилав цвят, когато е счупен.

Принадлежи към категория 4. Вкусът е остър, остър. Използвайте осолени. Изисква предварително накисване.

Дубовик

Глухи гъби или маслиновокафява дъбова дървесина. Расте в широколистни и смесени гори, предимно дъб. Създава микориза с габър, дъб, бук. Предпочита осветени места. Плододаване от юни до септември. Масово берит през август. Характеризира се с интересна особеност: плътта на среза бързо става синьо-зелена и след това постепенно почернява.

Обикновено дъбовото дърво се суши, маринова, осолява. Не се използва без продължителна термична обработка, защото плодните тела съдържат токсични вещества. Добър вкус. Забранено е комбинирането на продукта с алкохол.

Заключение

Струва си да се ядат условно годни за консумация гъби след определено лечение. По-добре е да се събират млади екземпляри, не повредени и не червиви. Те трябва да са без мухъл и слуз. За храна се използват само познати видове.

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус