Ядливи гъби

Не всички видове гъби са годни за консумация. Следователно, влизайки в гората, трябва да знаете колко ядливите гъби се различават от негодните за консумация.

Характеристики на годни за консумация гъби

Характеристики на годни за консумация гъби

Снимки и имена на гъби

Разлики

Понякога се случва отравяне поради едно парче бледа гъба или червена мухоморка, която падна на масата заедно с ядливи гъби. За да не се бъркат годни за консумация и негодни за консумация гъби, е необходимо да се разбере точно кои екземпляри са често срещани в района, как изглеждат. В кошницата се поставя само добре познатата гъба.

Някои сортове ядливи и негодни за консумация култури са сходни. Въпреки приликите, те също имат редица разлики.

 1. Външен вид: цветът на годни за консумация екземпляри често е неясен, но има и изключения. Например, пилешка гъба има ярко жълта шапка. Отровата в негодни за консумация организми отблъсква насекомите. В годни за консумация екземпляри обаче най-често има много червеи и бръмбари. Ядливите сортове имат и пола. Повечето отровни го нямат.
 2. Промяна в цвета при прекъсване (нарязване): ядливите и отровни гъби се характеризират с тази характеристика. При годни за консумация екземпляри той става бежов или кафяв, докато при отровните екземпляри придобива по-ярък цвят (червен, оранжев) или опасната гъба става синя.
 3. Мирис: Често ядливостта се определя от него. Почти всички ядливи гъби имат приятен аромат. Паразитните гъби и екземпляри, неподходящи за храна, имат мирис на хлор или лекарство, но има и изключения (мухоморка).
 4. Покривна повърхност: Много негодни за консумация сортове имат лепкава капачка на допир. Струва си да се избягват тези екземпляри, които нямат тръбен слой под капачката.
 5. Основа на крака: при отровни екземпляри основата на крака почти винаги е потопена (заобиколена) от специална торбичка (волва) - останалата част от общото одеяло.Ядливите гъби нямат такова образуване. Също така, в негодни за консумация и отровни екземпляри, освен волвата, основата на крака се разширява в подобна на грудка, добре дефинирана формация.

Това са основните разлики между годни за консумация и негодни за консумация гъби. От отровните видове на територията на Русия, най-често срещаните са бледото подкупи (зелена мухоморка), червена мухоморка, тънка свиня и сатанинска гъба. Бледата гъба е убийствена.

Ако горните признаци отсъстват, но няма сигурност, че намереният образец не съдържа токсични вещества, не трябва да го приемате.

Видове ядливи гъби

Има различни класификации на гъбите. Те са разделени на категории в зависимост от района на отглеждане (гора, степ), времето на плододаване (пролет, лято, есен, зима), структури (тръбни, ламеларни) и др. За да разпознаете годна за консумация гъба или не, не е необходимо да знаят за съществуването на тези категории, достатъчно точно и пълно описание.

Списъкът на годни за консумация гъби е огромен. На територията на Русия най-често се срещат манатарки, гъби, гъби, манатарки, манатарки, манатарки, лисички, русула, манатарки и млечни гъби.

Манатарка

Тази гъба е известна още като „бяла“. Това име дължи на снежнобялия цвят на пулпата. Поради вкуса и богатия си аромат, гъбите се считат за деликатес.

Гъбата има тръбна хименофорна структура. Размерът на капачката варира от 10 до 30 см. При малките гъби формата на капачката наподобява полукълбо. С напредването на възрастта тя се изправя малко и става плоско закръглена. Капачката е покрита с матова кутикула със средна дебелина, оцветена в светлокафяво или кафяво, по-рядко в тъмно оранжево. Краищата на капачката винаги са малко по-леки от центъра на капачката. След дъжд придобива лек блясък. Месестата плът има богат аромат на гъби и плътна структура.

Височината на крака варира от 10 до 25 см. Оцветена е в светлокафяво, понякога има лек червеникав оттенък. В основата стъблото е малко по-широко, отколкото на кръстовището с капачката (това е типична форма). По форма наподобява цев или цилиндър. Тръбният слой е оцветен в бяло или маслинено.

Този вид е лесно да се намери както в иглолистните, така и в широколистните гори. Времето за събиране е лято. Подберикът е непретенциозен към климата и расте добре дори на север.

Гъбата е лесно да се намери както в иглолистните, така и в широколистните гори.

Гъбата е лесно да се намери както в иглолистните, така и в широколистните гори.

Медени гъби

Този вид гъби се среща най-често в близост до пънове и дървета. Медените гъби растат в многобройни групи, което е характерната им особеност. Те имат ламеларна структура на спороносния слой. Диаметърът на капачката варира между 5-10 см. Тя е боядисана в бежово, медено или кафяво. При младите екземпляри цветът на капачката е по-интензивен, отколкото при по-старите. Формата му също се променя с възрастта. От полусферична тя се превръща в чадър. Повърхността на кожата на капачката в млада възраст е покрита с незначително количество люспи и по-късно става гладка.

Ирина Селютина (биолог):

Опитните берачи на гъби съветват да се събират само млади гъби, които отговарят на всички изисквания за външен вид, според които те ясно се различават от отровните близнаци:

 • люспи на повърхността на капачката;
 • "Пола" на крака;
 • чинии с крем, бял или леко жълтеникав цвят;
 • спокойно оцветяване на плодното тяло.
Медените гъби често растат по дърветата

Медените гъби често растат по дърветата

Височината на тънкото цилиндрично стъбло варира между 5-13 см. Цветът на гъвкавото стъбло отговаря на цвета на капачката. В основата на крака той е по-наситен, отколкото в други области. Много представители имат филмова „пола“ на стъблото - остатъкът от филма, покрил хименофора. Времето за събиране на медената пчела е есента.

Рижики

Тези ядливи гъби са предпочитани от иглолистните гори. Структурата на хименофора (спороносен слой) на гъбата е ламеларна. Диаметърът на капачката варира от 3 до 9 см. Боядисана е в нежно оранжев цвят. Цветът на капачката съответства на плътната плът.По форма тя е полусферична при млади екземпляри и фуниевидна при стари, равномерните ръбове са леко извити навътре. Гладката кожа, покриваща капачката, става лепкава след дъжд и висока влажност.

Ирина Селютина (биолог):

Когато събирате гъби, препоръчително е внимателно да изследвате капачката им не само отгоре, но и отдолу. Работата е там, че специализирана паразитна гъбичка - тухленочервена пекиела - често се заселва на повърхността на шапки от камелина. Неговият мицел прониква в цялото плодно тяло на гостоприемника и предизвиква опростяване на структурата на плочите - тяхното намаляване. В този случай на плочите се образуват строми, покриващи почти цялата долна страна на капачките. В резултат на това плочите приличат на ниски ребра, не се развиват напълно (те не могат да участват в образуването на спори) и понякога са напълно невидими. Миколозите наричат ​​такива гъби, заразени с паразита, „камъни“ или „глухи“. Събирането им не се препоръчва.

Гъбите се издигат над земята на височина 3-8 см. Крехкият крак е боядисан в цвят, съответстващ на цвета на капачката, и с възрастта става кух вътре. Понякога има крака с по-светъл или по-тъмен нюанс. Първите гъби се появяват в началото на лятото. Те могат да бъдат намерени в иглолистни гори.

Меденките растат в иглолистни гори

Меденките растат в иглолистни гори

Пеперуди

Горските манатарки имат тръбеста капачка, сякаш покрита с масло, което е характерната им особеност. Следователно възникнало такова име. В млада възраст капачката има полусферична форма, след което става плоско закръглена. Диаметърът на капачката варира от 7 до 15 см. Цветът на тънката кожа, която прилича повече на филм, е от светло бежови, червеникави, шоколадови или охра нюанси с петна. На допир може да бъде лепкав или кадифен. Зависи от вида масло и времето. Техният хименофор е тръбен (гъбест).

Плътният, нисък крак (4-10 см) има форма на цев или права. Той е украсен с бяла пола и има кремав или светложълт цвят. Пеперудите се събират в средата на пролетта.

Пеперудите започват да се събират в средата на пролетта.

Пеперудите започват да се събират в средата на пролетта.

Осинови гъби

Гъбичките с трепетлика се наричат ​​популярно аспенски гъбички или червенокоси гъбички. И името си дължи на факта, че расте до осините, а цветът на кожата, покриваща капачката, и цветът на есенната трепетлика са почти идентични.

Полусферичната месеста капачка с тръбна структура на спороносния слой има ярко червено-оранжев цвят. Диаметърът му варира от 5 до 30 см. При младите екземпляри формата на капачката наподобява напръстник. Трудно е да се премахне кожата от капачката. На допир може да е суха или кадифена. Пулпата е оцветена в млечно или кремообразно.

Височината на крака варира от 15 до 20 см, поради което манатарката се вижда ясно над земята. Характерната форма на крака на гъбата е клаватна. Боядисана е в бяло. На повърхността има голям брой малки люспи, оцветени в кафяво или черно. Гъбата се събира в средата на лятото и началото на есента. Те растат както на юг, така и на северозапад. Те се чувстват комфортно при всякакви климатични условия.

Гъбите с трепетлика се събират в средата на лятото и началото на есента.

Гъбите с трепетлика се събират в средата на лятото и началото на есента.

Волнушки

Вълните привличат не само с необичаен цвят, но и с модел на шапка. Те предпочитат да растат близо до брези на песъчливи почви. Ламеларната капачка в млада възраст е полусферична, в старата е с форма на фуния с огънати навътре ръбове. Диаметърът му варира от 4 до 12 см. Кожата, покриваща капачката, е оцветена в розово или розово-оранжево, но има и бели екземпляри. На шапката има пръстени с различни нюанси. Те имат различна ширина и неравни ръбове. Месестата пулпа е остър на вкус. Дъното на капачката (хименофор) е светлорозово. Дори и с бяла вълна, дъното на капачката има розов оттенък.

Тънкият твърд крак става кух с възрастта и има дължина от 2 до 6 см. Оцветен е в светло или бледорозово.Вълните се събират в смесени гори или брезови горички от края на лятото до средата на есента.

Вълните растат близо до брези на песъчливи почви

Вълните растат близо до брези на песъчливи почви

Лисички

Този вид годни за консумация гъби се отличават с външните характеристики на капачката. Той е ламеларен, с форма на фуния, с вълнообразни и леко извити ръбове. Диаметърът на капачката варира от 6 до 13 см. Кожата, покриваща капачката, е оцветена в жълто-оранжево. Месеста и плътна по структура, месото е кремообразно или светложълто.

Дължината на правия крак варира от 4 до 7 см. Той е боядисан в цвят, който съответства на цвета на капачката. Рядко кракът и шапката на лисицата се различават по цвят. Лисичките се събират в иглолистни гори от късна пролет до късна есен.

Лисичките се срещат в иглолистните гори

Лисичките се срещат в иглолистните гори

Русула

Характеристика на русула е разнообразието от цветове, в които е боядисана капачката. Има червено-жълто или червеникаво, светло лилаво, пурпурно, бяло, кремаво и зеленикаво, което значително усложнява разпознаването на русула. Диаметърът на ламеларната капачка варира от 5 до 17 см. Върхът е полусферичен, но с формата на фуния става с възрастта. Кожата е дебела. Трудно е да се отдели от пулпата. Често капачката е покрита с плитки пукнатини. Тези цветни гъби имат богат аромат.

Височината на лекия крак варира от 4 до 11 см. Има цилиндрична форма. Понякога в основата е с 3-4 мм по-дебел, отколкото на кръстовището с капачката. Времето за прибиране на русулата започва през юли и завършва през септември. В природата те се срещат в широколистни или смесени гори.

Russula растат в широколистни или смесени гори

Russula растат в широколистни или смесени гори

Манатарка

Гъбата расте в брезови горички. Диаметърът на сивата, кафява или тъмнокафява капачка варира от 5 до 12 см. Формата му при младите гъби е сферична, тъй като приляга плътно към крака, а при възрастни наподобява полукълбо. Гъбите са гъбести гъби и имат висок вкус. Месестата плът има плътна структура. Възрастните гъби нямат богат аромат.

Белият крак, на който има голям брой кафяви и черни люспи, се стеснява леко нагоре. Първите гъби гъби се появяват през май. Събирайте ги до септември.

Гъбата расте в брезови горички

Гъбата расте в брезови горички

Млечни гъби

Лесно е да разпознаете теглото по неговия размер. Диаметърът на жълта, светлосива или кафява капачка понякога е 25-30 см. На нейната повърхност има малки люспи. Плоско закръглената форма се превръща във фуниевидна с възрастта. Краищата са леко извити навътре.

Височината на крака, чийто цвят съответства на цвета на капачката, варира от 5 до 14 см. Той е кух, но здрав. На крака има прорези. Той е лепкав на допир. По-добре е да търсите лактос в смърчови гори или в близост до осини. мицелиите образуват гъби от ранна пролет до късна есен. Като място на растеж те избират смесени гори. Те се развиват в горски отпадъци. За да ги видите, трябва да обърнете внимание на всички „подозрителни“ листни туберкули.

Този списък с обикновени ядливи гъби може да бъде разширен със следните видове: колчак, опушен (тютюн на дядо), мечи уши, дъждобран или дъждовна гъба, галерия с ресни, блус, шапка с пръстени (понякога ги наричат ​​"турци"). Но те са много по-рядко срещани на територията на Русия, поради което тяхното описание не е представено.

Трябва да търсите млечни гъби в смърчови гори или до осини

Трябва да търсите млечни гъби в смърчови гори или до осини

Правила за бране на гъби

Следвайки прости правила, ще бъде възможно да се избегне отравяне:

 1. Неизвестни гъби не могат да се приемат, дори ако имат приятна миризма и кадифена кожа.
 2. Препоръчително е за начинаещите берачи на гъби да имат бележка, която съдържа описание и снимки на неопасни сортове. Това може да бъде таблица, в която също са представени опасни видове.
 3. Също така няма да е излишно да разгледаме атласа на местата за гъби или интернет услугите, чиято задача е да определим вида на гъбата по снимка.
 4. Отначало е по-добре да отидете в гората с хора, които разбират от гъби. Те ще ви помогнат да намерите гъбени поляни и да идентифицирате сортовете, ще ви помогнат да ги разберете и ще ви научат да различавате годни за консумация екземпляри от вредни.
 5. Най-добре е да тествате всяка гъба, като я счупите и търсите промяна в цвета.

За да се предпазят от отравяне, хората отглеждат някои категории гъби у дома. Шампиньоните и стридите са най-популярните култивирани видове. Стридите, в които шапката е покрита със сива кожа, се отглеждат по-лесно.

Ако след ядене на гъбено ястие има признаци, характерни за хранително отравяне, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ и да запазите гъбеното ястие за лабораторни изследвания, за да улесните определянето на токсина, причинил отравянето.

Заключение

За да не станете жертва на отравяне, трябва да отидете в гората, след като прочетете името и описанието на ядливите гъби, които най-често се срещат във вашия регион. Вземете само тези екземпляри, които имат всички признаци на годни за консумация гъби (приятен аромат на гъби, приглушен цвят, тъп цвят на почивката).

На дърветата растат малко известни видове (топола, леска, дъб). Сред тях има голям брой отровни, така че не бива да слагате такава находка в кошница (направете снимка на находката и се опитайте да определите нейния вид, когато се приберете у дома). Те не се считат за деликатеси поради посредствения им вкус. Единственото изключение е пилешката гъба, която наподобява птици по вкус и мирис.

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус