Как да си направим бонсай от фикус

3
1849
Рейтинг на статия

Стайните растения са незаменими за създаване на уютна атмосфера у дома. Ficus bonsai е доста популярна тенденция в цветарството и такъв състав изглежда красив. Цветето в къщата пречиства въздуха, което има положителен ефект върху здравето.

Фикус бонсай

Фикус бонсай

Цветно дърво се появява в къщата на ценителите по някаква причина. Всичко е по вина на модната тенденция. Саксийните цветя с отглеждане на бонсай са популярни сред любителите на стайни растения. При правилния подход отглеждането не е трудно.

Това мъничко дърво дойде при нас от Япония, там всички видове култивиране имат философско значение. За да отглеждате фикус наистина у дома, за това трябва да се придържате към правилната грижа. Грижата за фикус бонсай и извършването на формирането на короната е вълнуващо занимание, защото изглежда грандиозно и необичайно.

Избор на растение

Бонсай се прави не само от фикус, но именно с това растение се оказва по-добре и всичко това поради факта, че кората му прилича на истинско дърво, а миниатюрните листа изглеждат възможно най-подходящи. За отглеждане на фикус бонсай е подходящ всякакъв вид това цвете, най-важното е, че е голямо. Повечето все още избират фикус Бенджамин, Микрокарпа, Панда или Женшен.

Който и фикус да бъде избран, бързото приготвяне на бонсай у дома няма да работи, тук са важни уменията и търпението.

Можете да направите фикус върху камък. В този случай е препоръчително да се даде предпочитание на сорт с ниски листа.

Защо е по-добре да изберете фикус за бонсай

Ficus е най-добрият избор за бонсай. Това растение е миниатюрно и непретенциозно. Ficus перфектно се адаптира към всякакви условия.

Растението има малки, но много красиви листа за създаване на миниатюрно дърво. Фикус издънки корен добре. Ficus е просто божи дар в грижите, тъй като не изисква много внимание и вода, а това е огромен плюс за заетите хора.

Изисква малко повече внимание през есенния и пролетния период: по това време е необходимо да оплождате фикуса веднъж седмично, но това няма да е трудно.

За да може цветето да расте по-добре, то трябва да се пресажда няколко пъти в годината, но това правило не се изисква.

Фикус бонсай

За да създадете красиво и необичайно малко дърво, първо трябва да изкорените издънката. Направата на такъв състав е доста лесно и има няколко начина за решаване на този проблем. Първият вариант е както следва: трябва да поставите клонче фикус във вода, за предпочитане на перваза на прозореца, да изчакате корените да се появят на клона.

Вторият вариант също е прост: издънката е заровена в земята и изчакайте покълването.За да направите това, трябва да видите, че корените растат на клона, след което можете да трансплантирате.

Най-добре е да се засажда в определен контейнер, който ще даде на бонсай специална форма. Тя трябва да е малка, с по-малка дълбочина от корените на фикуса. Това е необходимо, за да може коренът или поне част от него да остане не вътре в контейнера, а отвън.Почвата, в която се планира засаждането на дървото, не трябва да е супер питателна, по-добре е да изберете неутрална.

След засаждането на бъдещия бонсай те преминават към създаването на багажника и короната. Това трябва да се направи веднага след трансплантацията. Багажниците са преплетени. За целта те отрязват кората от клоните, преплитат я, след това я фиксират с помощта на лепяща лента и я оставят в това положение, докато дървото порасне.

Ние оформяме дърво от фикус Бенджамин

За създаване на бонсай е подходящ определен вид фикус. Например Rusty Red Ficus или Blunt Ficus. Красиво дърво ще се получи от фикуса женшен и микрокарпан. Бенджамин фикус бонсай изглежда оригинално.

Ficus Benjamin е отличен избор, защото ще отнеме само около 2 месеца, за да отгледате цвете сами. Ако фикусът е закупен, преди да създадете бонсай, трябва да изчакате 14 дни и след това да го трансплантирате в друг контейнер с палет с дълбочина до 5 см.

Преди да създадете бонсай от фикус, контейнерът се приготвя. Подходящ контейнер за бонсай се прави сам у дома. За малък бонсай вземете плитка (около 3-6 см) мини саксия. Отдолу трябва да има дупки. Саксията трябва да е на крака с височина от 10 до 20 мм. Първо, подготвеният контейнер се укрепва с мрежа. След това 5 см от саксията се пълни с пясък, растението се поставя внимателно в средата и земята бавно се изсипва. Това трябва да става бавно и възможно най-внимателно. След това фикусът се полива старателно, водата се източва от тигана, в противен случай цветето може да умре поради разпадане на корените. За да създадете такъв състав, имате нужда от подходящи грижи за фикус бонсай.

За да го създадете, е наложително да обърнете внимание на багажника: да увеличите основата му. Короната трябва да има специфична форма: конична. Фикус Бенджамин изобщо не толерира обвързването, за разлика от своите събратя. Подрязването, подстригването и оформянето с фикуса на Бенджамин се понася добре, така че когато се създава бонсай, той често се подрязва на определени места.

Подрязването и пресаждането у дома отнема време, така че трябва внимателно да наблюдавате всички опити за гниене и да осигурите грижи. Лесно е да се определи гниенето от фикусовите издънки. Ако те изведнъж започнат да изсъхват, трябва да режете корените.

Бонсайска форма

За да може фикусът бонсай да се получи красив, е важно да изберете правилната форма и да извършите формирането на короната. Най-често срещаните форми за сортовете Женшен, Панда и Бенджамин са класически и изправени. Подрязването се извършва по различен начин за различните сортове. Така че за първия си бонсай трябва да изберете класическата форма, защото благодарение на него ще бъде по-удобно да правите всичко. Тази форма се характеризира със специален прав багажник без клони отдолу, а корените са много дебели и разклонени.

Сортове форми на бонсай

  • Мойоги. Повечето видове бонсай, като мойоги, имат доста извит багажник. Положението на дървото е вертикално.
  • Шакан. Друга форма на бонсай е наклоненият изглед или, както го наричат ​​още, шакан. Този тип форма има обърнати корени, а самият фикус е разположен под ъгъл.
  • Сокан. От раздвоената форма на сокан може да се направи интересен бонсай. Тази форма се характеризира с факта, че от един корен растат няколко ствола, единият от които е по-малък, а другият по-висок. Ето защо такъв бонсай изглежда много необичайно и красиво.
  • Хокидачи. За професионалисти в отглеждането ще служат форми с форма на метла или хокидачи, които са трудни за изпълнение.
  • Горичка. Вариант на формата на горичка се изпълнява незабавно от 5 или повече фикуси, които се различават един от друг.

За да отглеждате правилно фикус бонсай, трябва да се научите как да формирате корени. Също така е важно да наблюдавате формирането на короната и багажника като цяло.

Оформяне

За да оформите бонсай от фикус, корените често се отрязват. Същото трябва да се направи и при пресаждането на цвете. Ficus bonsai расте в ширина, а не във височина.Младият фикус, било то женшен или Бенджамин, трябва да се засажда в широка саксия. Също така трябва да отрежете издънките и корените. Ако не сте напълно сигурни, че можете да дадете на растението правилната форма със собствените си ръце, трябва да прочетете отзиви във форумите и да говорите с хора, които вече имат опит по този въпрос. Трябва също да търсите и изучавате учебни материали, снимки и видеоклипове.

Растителна капачка

Създаването на корона е важен процес при формирането на едно незабравимо малко дърво. Благодарение на нея цветето изглежда необичайно. За да се получи красива корона, фикусът се нарязва на 3-5 листа и това се прави, след като израснат 5-9 нови листа. Оформете короната отдолу нагоре, използвайте ножици за това. Когато листата се подрязват, се освобождава латекс, а след подрязването на листата изрезката трябва да се обработи с градински лак.

С помощта на малки ножици изрежете само стъблата, но не и листата. През есенно-зимния период не се препоръчва да се отреже цветето, тъй като дървото е в състояние на покой. В края на зимата те започват постепенно да поливат фикуса и да извършват резитба. Разрешава се да се размножават излишни и здрави издънки.

Бонсай крак

Създаването на бонсайски крак е важен момент и му се отделя отделно време. Има няколко начина за създаване на бонсай крак, всеки от които се избира въз основа на различни фактори. По принцип те използват най-често срещания метод. Според този метод стволът на фикуса се увива с мека изолирана тел по протежение на ствола и върху клони. След 7-8 седмици жицата се отстранява внимателно.

При фикус трябва да се отчупят няколко издънки, дълги около 12-14 см, след което тези издънки трябва да се поставят във вода. Когато стана забележимо, че се появиха кафяви пъпки, трябва да засадите кълновете в плоска саксия. Кълновете трябва да бъдат засадени в един ред. Можете да изберете най-често срещаната почва за това. След известно време кълновете ще растат заедно.

Когато растението започне да расте, трябва да преплетете клони за него. В младо растение те са много гъвкави и следователно тъкането няма да му навреди. За да предотвратите счупването на цевта, тя трябва да бъде увита в дебела кърпа.

Бонсайът се различава от другите растения по корените си. За да изложите корените, трябва да изчакате, докато се втвърдят, и след това постепенно да премахнете горния слой на почвата от тях.

Когато растението расте до необходимата маркировка, трябва да се прикрепи отгоре и да се образува корона. С помощта на тел дайте посока на 2-4 основни клона, отрежете листата на растението. Просто трябва да премахнете нови издънки - и растението е готово. Бонсай може да бъде украсен, но всичко зависи от личните фантазии и предпочитания.

Грижа за бонсай

За да може растението да ви радва дълго време, трябва да се грижите правилно за него. Необходимо е да поливате растението, но не го заливайте с вода. Ако стои дълго време в горната част на почвата, почвата трябва да се разхлаби.

По време на вегетация трябва да поставите друга лампа за допълнително осветление у дома, а през есента и пролетта трябва да се грижите за новоизработеното дърво със собствените си ръце по-внимателно. Торете и подхранвайте растението веднъж седмично.

Трансплантацията се извършва веднъж на 2 години, за предпочитане през пролетта. Пресаждането е важно за нормалния растеж на дървото. След него растението понякога изхвърля листата си, но не се притеснявайте: след няколко седмици то ще възвърне яркозелен цвят.

Ficus не обича топлината, той също не обича студения въздух: листата пожълтяват от него. Необходимо е да се предпази растението от това.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус