Отровни гъби

Обширността на Русия има голям брой гори, в които любителите на „тихия лов“ могат да съберат богата реколта. Отровните гъби се появяват в горите паралелно с ядливите. Ефектът на токсините върху тялото се определя не само от токсичността, но и от възрастта на жертвата: деца под 8-годишна възраст са противопоказани да дават дори годни за консумация гъби.

Описание на отровните гъби

Описание на отровните гъби

Снимки и имена на гъби

Сортове опасни гъби

Списъкът на отровните гъби, разпространени в Русия, включва: бледа гъба, мухоморка, разкъсана гъба, абортипор или фалшива гъба, фалшива купчина, сатанинска гъба, докосване или блатна галерина, фалшива русула, фалшиви редици, жлъчна гъба.

Отровните гъби причиняват тежко отравяне и дори смърт.

Смята се, че негодните за консумация гъби не са червиви и дивите животни ги заобикалят. Ярки примери за обратното са мухомората и сатанинската гъба, които са вредни за здравето, но рядко причиняват смърт. Големите диви животни използват мухоморка като противоотрова в случай на отравяне и по време на заболяване, а червеите с радост изяждат гъстата пулпа.

Разграничете отровните и условно опасните гъби. Втората подгрупа включва представители, които при продължително готвене губят токсични вещества и са напълно подходящи за консумация. Опасните вещества постепенно се натрупват с узряването на гъбичките. В напреднала възраст всяка годна за консумация гъба е опасна. Неотровните гъби причиняват леко разстройство на червата.

Смъртна шапка

Бледата лайка провокира сериозно отравяне. Млада отровна гъба прилича на шампион. Яденето му с храна води до увреждане и спиране на черния дроб. Най-голямата опасност е, че първите признаци на отравяне започват да се проявяват след 24 до 48 часа. През това време токсините се разпространяват активно във всички органи и ги деактивират.

Grebe предпочита смесени гори, появява се през май и дава плодове до септември. Капачката на млада гъба е с форма на яйце. Той има бял цвят, а кракът е практически невидим, което изключва възможността за определяне на неговата токсичност. Единственият начин да се разграничи гъбата от шампион е да се откъсне гъбата заедно с частта от мицела, съседна на стъблото. Този представител на Кралството на гъбите има специална торбичка, заобикаляща основата на крака - вулвата (волва), която прилича на яйце.

Отличителните черти на годни за консумация и отровни гъби се появяват, когато узреят. Върху крака в горната и долната част на стария образец има пръстени на полата. Капачката е бяла, понякога леко зелена (маслинова). Диаметралният обхват на главата е 7-15 cm.Плодовото тяло е бяло, не променя цвета си, когато реагира с въздух върху среза, излъчва едва доловим приятен аромат на гъби.

Признаци на отравяне с гъбички започват да се проявяват след 24-48 часа

Признаци на отравяне с гъбички започват да се проявяват след 24-48 часа

Мухоморки

Аманита получи титлата най-опасната гъба за хората. Включва не само отровни сортове, но и годни за консумация гурме видове: цезарова гъба и сиво-розова мухоморка.

Традиционният отровен представител на този род е червената мухоморка или, както я наричат ​​на някои места, пожарната. Бялото кухо стъбло на гъбата има пръстеновидна пола отгоре. Шапката е с диаметър 5-12 см, боядисана в червено и покрита с бели брадавикови люспи, които се отмиват от валежите и лесно отлитат при порив на вятъра.

В допълнение към червената мухоморка има и други отровни гъби от този вид:

 1. Пантера: шапката е кафява, покрита с чести бели израстъци. Стъблото е кремообразно, кухо с 2 пръстена отдолу. Пулпът е воден, мирише на зеленчуци. Расте в иглолистни гори през пролетта и есента.
 2. Миризлив: основната разлика е острата миризма на белина. Шапката е лъскава, куполна, бяла. Кракът е висок 10-12 см, почти винаги е извит. Основата на стъблото е грудкова.
 3. Лимонена: предпочита пясъчни почви. Жълтата капачка е покрита с гладка кожа, с редки люспи. Хименофорът е ламеларен. Шапката се държи на нисък, 3-5 см висок, приклекнал крак, рамкиран отдолу с пръстен.
Традиционният представител на отровната мухоморка е огнената топка

Традиционният представител на отровната мухоморка е огнената топка

Разкъсана гъба (фибри)

Малките отровни разкъсани гъби са получили името си от характерния им вид. На ниско стъбло (1-2 см) седи зелена, оцветена в маслина шапка, 5-8 см в диаметър, покрита с надлъжни и напречни пукнатини, с дрипави ръбове. Хименофорът е черен. Най-опасната гъба, открита в необятността на Руската федерация.

Гъбеното тяло съдържа мускарин. По отношение на концентрацията на отровното вещество този представител превъзхожда дори червената мухоморка. Отравяне с гъбички се забелязва в рамките на 30 минути след консумация.

Ирина Селютина (биолог):

Проучванията показват, че растителният алкалоид атропин може да неутрализира ефектите на мускарина. Количеството му, необходимо за тези цели, е само 0,001-0,1 mg. Експериментите обаче показват, че мускаринът от своя страна може да "обърне" ефекта на атропина. Само в този случай ще са необходими много мускарин - до 7 г. Следователно има мнение, че атропинът и мускаринът са взаимни антагонисти.

Първите симптоми: виене на свят, повръщане, тежки стомашни спазми.

Фалшива тиндер

Фалшивите гъбички са рядкост

Фалшивите гъбички са рядкост

Сред негодни за консумация и отровни гъби е фалшива гъба, която се нарича абортипор. Красив представител на гъбното царство расте на дървета. Външно изглежда като цвете. Издълбаната шапка е прикрепена към ствола на дървото с едва забележим крак, висок 1 см.

Месото на тези горски представители е бяло с кремообразна сянка. Сортът е рядък, защото малко хора са наясно, че е смъртоносен. Можете да го разпознаете по автентичния цвят и във формата на ветрило. Истинската гъбичка е почти черна, има дървовидна структура на мицел.

Фалшива купчина

Сярножълтите представители на рода са класифицирани като условно отровни. Външно те почти не се различават от ядливите. Те растат в многобройни групи върху дървесни отломки.

Цветът на капачката на отровната гъба е сярно-жълт. Ламеларният хименофор на тънко дълго стъбло, в стара гъба, е оцветен в черно или черно-маслинено. Пулпът е светлосив, горчив на вкус, има неприятна остра миризма. Отличителна черта на ядливата медена гъба (есента) е „полата“ на крака.

Фалшивите гъби растат върху дървесни отломки

Фалшивите гъби растат върху дървесни отломки

Сатанинска гъба

Сатанинската гъба изглежда като бяла или манатарка. Плътната масивна капачка седи на силно яйцевидно стъбло. Хименофорът е гъбест. Плътта на млад екземпляр мирише добре, без горчивина.Старите гъби миришат на изгнили зеленчуци.

Можете да проверите образеца за токсичност, като го изрежете. Вътре двойната гъба е оцветена в червено. В реакция с въздуха пулпата става синя. Токсините на тези представители от рода Bolet няма да убият човек, но чифт гъби са достатъчни, за да причинят значителна вреда на стомашния тракт и черния дроб.

Сатанинската гъба уврежда стомашния тракт и черния дроб на човека

Сатанинската гъба уврежда стомашния тракт и черния дроб на човека

Докосващо

Наистина отровна гъба, блатната галерина, или докосването, расте на малки групи. Тъмножълта шапка седи на крехък полупрозрачен крак. При младите екземпляри те приличат на камбани. При зряла гъба капачката става плоска с добре изразена издутина в централната част.

Пулпът на гъбата е воднист. Предизвиква сериозно отравяне, когато се яде. Първите признаци, че човек е ял отровена гъба, са повръщане и стомашни спазми. След 3 часа се присъединяват и други симптоми.

Псевдо захар

Отровна гъба - кървавочервена русула. Шапката е 1-5 см, яркочервена, покрита с лъскава лигава кожа. Формата на капачката е полусферична - при млад екземпляр, депресирана - в стар екземпляр.

Russula принадлежи към ламеларните гъби. Хименофорът се състои от чести, тесни плочи. Клаватното стъбло е гладко, не надвишаващо 8 см височина. Пулпът е бял, с плътна структура, без мирис и вкус. Russula предпочита кисели почви, среща се в смесени и иглолистни гори. Тези базидиомицети могат да растат заедно в три плодни тела.

Отровна русула, срещаща се в смесени и иглолистни гори

Отровна русула, срещаща се в смесени и иглолистни гори

Лжерядовки

По друг начин есенните редове се наричат ​​говорещи. Берачите на гъби твърдят, че съдържанието на токсини в радовките е по-високо, отколкото в мухомората. Използването им води до смърт.

Тази отровна гъба включва следните сортове:

 1. Обезцветена: класиран като "ливада". Шапката е леко изпъкнала, бяла, почти прозрачна на цвят, поради което е получила името си. Изравнява се със стареенето. Пулпата е влакнеста, потъмнява в реакция с въздуха. Предпочита степните зони пред сенчестите гори.
 2. Тигър: среща се върху варовити почви. Капачката й е увита около крака, боядисана в сиво. Хименофорът се състои от мощни плочи. Кракът е малко по-лек от капачката. Плътната пулпа мирише на брашно.
 3. Посочено: расте в иглолистни гори. Характерна особеност е заостреният връх на сивата капачка. Дългият бял крак е оцветен в жълто отдолу. Пулпът е бял, без мирис, горчив на вкус.
Съдържанието на токсини в гъбата горушка е по-високо, отколкото в мухомората.

Съдържанието на токсини в гъбата горушка е по-високо, отколкото в мухомората.

Жлъчна гъба

Условно отровната жлъчна гъба се нарича горчив вкус. Дори червеите не рискуват да го ядат. Жлъчката е една от най-опасните гъби за човешкото здраве. Употребата му няма да причини смърт, но ще причини колосални увреждания на черния дроб и други вътрешни органи.

При първите признаци на отравяне е необходим медицински съвет. След отминаване на опасността е необходимо да се преразгледа диетата и да се спазва нежен режим за черния дроб. Периодът на възстановяване ще отнеме известно време, в зависимост от възрастта на жертвата.

Ирина Селютина (биолог):

Жлъчката, или лъжливите гъби, или горчивата гъба, на външен вид имат прилики с манатарки. Въпреки това, за разлика от него, той е негоден за консумация поради горчивия си вкус. Готвенето (дори дългосрочно) не освобождава гъбата от горчивина, а напротив, дори се засилва.

Внимателното проучване на "външния вид" точно в гората ще ви позволи да различите горчивата кратуна от истинските годни за консумация гъби:

 • Гъбестият хименофор е розов или мръсно розов.
 • Пулпата е влакнеста.
 • Наличието на характерна кафява мрежа на крака.
 • Пулпата на среза веднага ще започне да променя цвета си (става розов или червен).

Някои препоръчват да се оближе плътта на заподозрения, но това е най-добре да се остави в краен случай, защотосъдържа токсини, които лесно се абсорбират в кръвния поток (дори само с просто докосване на пулпата) и унищожават черния дроб.

Кафяво-оранжева капачка, с диаметър 10 см, е плътно прикрепена към кремаво-червено стъбло. Това е още един близнак. Можете да ги различите, като изрежете плодовото тяло. На среза горчивината става розова, расте близо до брези, дъбове, борове.

Гъбичките в жлъчката ще причинят колосално увреждане на човешкия черен дроб

Гъбичките в жлъчката ще причинят колосално увреждане на човешкия черен дроб

Полезни свойства на отровните базомицети

Интересни факти:

 • повечето от изброените представители се използват като суровини за производството на лекарства;
 • Amanita muscaria е била използвана от древните викинги преди да влезе в битка за намаляване на чувствителността към болка;
 • неядливи ядат след продължителна специална обработка;
 • невъзможно е да се унищожат отровните представители на царството на гъбите, защото те са част от екосистемата и играят важна роля за почистване на околната среда;
 • най-отровната гъба в света - бледа гъба;
 • представителите на пролетта са по-малко токсични от тези, които растат през летния сезон (информацията се отнася до условно отровни екземпляри);
 • ползата от отровните базомицети е способността да се използва екстракт от тях в земеделието, да се създават фунгициди, които предотвратяват разпространението на вредители и гъбични заболявания.

Всеки берач на гъби трябва да има напомняне: „Не вземайте гъби, които не познавате“. Мястото за събиране трябва да бъде подбрано внимателно: Базидиомицетите, събрани в близост до магистралата, са особено токсични. Сезонът на бране на гъби започва през май-юни и продължава до първата слана (зависи от региона на местоживеене на гъбаря). Много отровни сортове лесно се разпознават чрез рязане на плодовото тяло.

Отравяне с гъби

Обикновено токсините бързо се абсорбират в кожата и могат да предизвикат дразнене. Любителите на „тихия лов“ винаги трябва да имат със себе си таблица, съдържаща описание на всички базидиомицети. Ако имате симптоми на отравяне с гъби, обадете се на линейка и потърсете първа помощ.

Първа помощ у дома:

 • предизвикват повръщане;
 • дайте на пациента голямо количество вода с абсорбенти: активен въглен или Enterosgel, дозировката се изчислява въз основа на телесното тегло.

Заключение

Разнообразието от гъби включва и отровни видове, които са опасни за хората. Основната грешка, водеща до отравяне при начинаещи, е определянето на токсичността чрез миризма.

За да избегнете грешки, трябва внимателно да прочетете описанието в таблицата за събиране на гъби и да не приемате базидиомицети, които не познавате - по-добре е да използвате здрави гъби и да не се натъквате на неприятни последици.

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус