Характеристики на поливане на орхидеи

0
1389
Рейтинг на статия

Любителите на стайни растения често имат орхидеи у дома. Тази култура привлича с ярки екзотични цветя. За да може фаленопсисът да расте добре и да радва с цъфтеж дълго време, той трябва да осигури необходимите условия за живот. Един от важните аспекти на поддръжката е поливането на орхидеята.

Характеристики на поливане на орхидеи

Характеристики на поливане на орхидеи

Характеристики на поливане на орхидеи

Орхидеите са екзотични цветя, които растат в дивата природа предимно в райони с висока влажност и горещ климат. Тези цветя принадлежат към епифитни влаголюбиви растения, които растат по кората на дърветата, прилепвайки към клоните си с мощни въздушни корени, както и върху камъни и скали.

Орхидеите не водят паразитен начин на живот; те получават всички необходими хранителни вещества от атмосферата, абсорбирайки влагата след роса, мъгла или дъжд. У дома, за нормален живот, те се нуждаят от правилно поливане и влага.

Вода за напояване

Всички видове и сортове фаленопсис имат специфични нужди от вода за напояване. Здравето и състоянието на растението се влияят от неговото качество, състав и температура. По-добре е да поливате орхидея у дома с дъжд или разтопена течност, но не винаги има достъп до нея, така че производителите на цветя използват обикновена чешмяна вода.

Има забележителни предимства на естествената вода пред чешмяна вода:

 • дъждовната или разтопена вода не съдържа минерални соли и киселини, които могат да навредят на цветето;
 • Чешмяната вода съдържа сложни неорганични съединения и бактерии, които се утаяват върху корените, листата и субстрата, образувайки бял цвят и имат отрицателен ефект върху фаленопсиса.

Методи за пречистване на вода

Преди да поливате деликатно и чувствително растение с обикновена вода, то се почиства от опасни примеси. Правилното поливане на орхидеи включва използването на мека преварена вода. По време на кипене хлорните съединения се летят, солите се утаяват и микроорганизмите се унищожават.

Също така е важно да поливате орхидеите си с вода със стайна температура или малко по-топла. Някои видове фаленопсис изискват температурата на течността да бъде 30 ° C-35 ° C.

Има и други начини за пречистване на водата: утаяване и филтриране. Поливането на орхидея с утаена вода не е толкова ефективно. За да се намали концентрацията на соли и железни съединения по време на утаяването на водата при стайна температура, отнема много време, през което микроорганизмите имат време да се развият, което води до цъфтеж на водата. Обикновено се защитава един или няколко дни, след което цветята се поливат. Това време не е достатъчно, за да изчезнат всички минерали и киселини.

Използването на домакински филтри за пречистване на водата е ефективен вариант.Филтрираната вода за поливане на орхидея е идеална: след като премине през специални гранулирани материали, тя практически не съдържа минерали и опасни примеси.

Ако не е възможно да се пречисти водата с помощта на филтри или кипене, има възможност да се намали концентрацията на минерали, съдържащи се в нея, като се използва оксалова киселина, като се добави малко количество от нея към течността. Друга възможност за пречистване е течането на вода през торф с висока тревога.

Поливане на цветя с дестилирана вода

Водата трябва да се утаи или дестилира

Водата трябва да се утаи или дестилира

За правилното напояване на орхидея специалистите не препоръчват използването на дестилирана вода, която е почти напълно без органични и неорганични примеси. Има няколко съвета за използването му:

 • за отглеждане на концентрирани торове;
 • за пръскане на цялото цвете;
 • за промиване на корените преди разсаждане;
 • за почистване на субстрата от соли.

Такава вода не е подходяща за поливане на растения, тя е по-подходяща за хигиенни процедури по време на грижа за цветя. Добре е да го използвате за напояване, дори когато орхидеята цъфти, защото след нея няма бял цвят по листата, стъблата и цветовете.

Колко често се поливат орхидеи

Честотата на поливане на орхидеи зависи от фактори като температура на въздуха и нива на влажност в помещението, осветление, сезон, период от живота на цветето, състава на субстрата и размера на саксията. В зависимост от това необходимият обем течност се увеличава или намалява. Но не можете често да поливате орхидеята, за да избегнете стагнация на влагата: това води до гниене на корените и долните листа.

Преди да поливате орхидеята, проверете състоянието на субстрата: той трябва да е напълно сух. Поливането фаленопсис се извършва средно веднъж седмично. В горещия период, през пролетта и лятото, количеството поливане се увеличава до 1-2 пъти седмично, но при условие, че субстратът изсъхне бързо. Ако след една седмица субстратът остане мокър, той се заменя с по-голям, за да се осигури вентилация на корените.

През зимата цветята се поливат на всеки 7-10 дни. Повечето видове орхидеи имат период на покой по това време, водят пасивен начин на живот, вече са избледнели, така че не абсорбират влагата толкова бързо.

Поливане на орхидеи по различни поводи

Поливането на орхидеи у дома има различни характеристики, в зависимост от това в какъв жизнен цикъл се намират и в какво състояние. За да може растението да цъфти великолепно и дълго и да се развива добре, е важно да следвате инструкциите за правилно поливане стъпка по стъпка и да вземете предвид съветите на опитни производители на цветя.

Поливане по време на цъфтежа

Когато фаленопсисът цъфти, те образуват малки, летящи семена, които могат да летят на големи разстояния. Това е един от начините, по които се размножават в дивата природа. В дъждовния сезон семената не могат да летят далеч поради чести дъждове и голямо количество влага, поради което у дома те пресъздават условията на влага, както в естествената среда.

Поливането на орхидеи по време на цъфтежа трябва да е рядко, но в изобилие. Невъзможно е да се насити добре цялото цвете с влага, по-добре е да се поливат само корените, но не и да се наводнява. Ако нивото на влажност в помещението е ниско, в допълнение към кореновата система, листата и стъблата се навлажняват. В този случай е важно влагата да не попада във вътрешността на цветето.

Веднага след като орхидеята е цъфнала, променете честотата и обема на поливане. Препоръчително е да се извършва такава процедура 1-2 пъти седмично, след като субстратът изсъхне напълно.

Поливане през зимата

Не поливайте често през зимата.

Не поливайте често през зимата.

Поливането на орхидея в саксия през зимата се изисква много по-рядко, отколкото през горещия сезон или през есента. Някои видове фаленопсис водят активен начин на живот през зимата, дори могат да цъфтят. Но повечето видове са в латентно състояние през този период. Въпреки това те все още се нуждаят от хидратация на всеки 10-14 дни. Това може да се направи по-често, ако основата изсъхне относително бързо.

Уверете се, че излишната влага, изтичаща от дупките в дъното на саксията, не замръзва. Повечето хора имат цветя на перваза на прозореца. Когато влагата през зимата тече през дупките в саксията в чинийка или тиган, тя се охлажда бързо. Корените абсорбират студена течност за една седмица, което води до хипотермия или поява на бактерии и различни заболявания.

Как да избегнем хипотермия на корените

Има няколко начина да се избегне хипотермия на кореновата система през зимата:

 • Лист от пяна пластмаса се полага върху студен прозорец, който ще служи като топлоизолатор. Той не е в състояние да се охлади, така че изтичащата влага от саксиите с цветя, разположени върху него, ще поддържа стайна температура.
 • Поставете саксии с цветя в саксии с високо дъно без дупки. Влагата, изтичаща от саксиите, ще се натрупва отдолу, отдолу, на този съд и ще запази първоначалната температура. Има саксии, изработени от устойчиви на замръзване материали: глинени съдове и шамот - следователно при такива видове декоративни съдове фаленопсисът ще бъде топъл и удобен.

Тези прости тайни помагат да се предпазят растенията от замръзване. Орхидеите трябва да се държат на топло, особено през зимата.

Топъл душ през зимата

През зимата на Phalaenopsis се дава топъл, но не горещ душ, тъй като врящата вода уврежда листата и корените. По-добре е да правите това вечер, за да имат време да изсъхнат за една нощ. Препоръчително е да оставите саксии с цветя в банята. След напояване на орхидеите от душа, нивото на влажност в банята се повишава, така че можете да се насладите на топлия, влажен въздух, като оставите цветята на закрито за една нощ. Той също така помага да се предотврати развитието на инфекции и гниене в точката на растеж и появата на вредители.

Някои видове орхидеи са способни да цъфтят през зимата. За тях също се препоръчва използването на този овлажняващ метод. Но е необходимо да поливате орхидеята по време на цъфтежа от душа внимателно, така че влагата да не попадне в сърцевината на цветето.

Поливане след закупуване на цвете

Поливането на орхидея след покупката е най-добре да се направи след 5-7 дни. От момента на придобиването си той трябва да премине през карантина, за да установи наличието на вредители и да ги унищожи. По това време също не можете да нахраните цветето и да го поставите на пряка слънчева светлина. Вредителите се появяват и размножават в сух климат, ако след създаването на такива условия не се открият насекоми, растението е чисто и здраво.

Когато вредителите се появят на фаленопсис, трябва незабавно да започнете да се борите с тях, за да не се разпространят върху други растения. За да избегнете това, най-добре е да изолирате новата орхидея от други стайни цветя. След унищожаването на паразитите те продължават към стандартните грижи за растението. Но през първите няколко дни е по-добре да оставите цветето на слънце за кратък период от време и да го поливате частично.

Поливане след трансплантация

Засаждането на фаленопсис в нова саксия обикновено се извършва или веднага след закупуването му, или през пролетта, след период на покой. Не трябва да избирате голям контейнер за разсаждане: корените се развиват слабо в него. Цветето расте добре в стъклена или пластмасова саксия.

Важно е да трансплантирате и поливате орхидеите в правилния ред: на първия ден след трансплантацията, навлажнете субстрата, като го поливате отгоре; след това, след като абсорбира напълно влагата, саксията за 20 минути. потопени в кофа или друг съд с топла, но не гореща вода. Не забравяйте да се уверите, че излишната влага в чашата, след което те поставят цветето на сенчесто място.

Правилното поливане на орхидея след пресаждането е определена честота и качество на водата. Растението не трябва да се полива през първите 2 седмици, защото е претърпяло стрес и влагата може да има отрицателен ефект. Но след адаптирането на фаленопсиса на ново място, се осигурява подходяща грижа: за овлажняване се използва само чиста преварена вода, периодично се прилагат торове - всичко това ще ускори възстановяването на баланса на хранителните вещества в листата и стъблата. Цветето се полива 2-3 пъти седмично, защото.времето за разсаждане съвпада с периода на цъфтеж.

Начини за напояване на орхидеи

Поливане с лейка

Поливане с лейка

Различните видове фаленопсис изискват различни компоненти за субстрата и различни условия на поливане за стабилен растеж. В зависимост от това режимът и методите за поливане на орхидеи се променят.

За да направи водата по-полезна за растенията, тя е наситена с кислород. За да направите това, течността се излива няколко пъти от един контейнер в друг.

Поливане от лейка

Сред всички начини за напояване на орхидеи, опциите за поливане от лейка или под течаща вода са най-често срещаните и прости. Така че има възможност да се навлажни цялото цвете наведнъж, защото водата се излива отгоре и се стича надолу към кореновата система. По-добре е да не поливате орхидеята у дома от лейка, за да не наводните перваза или пода. Този метод е най-добре да се използва на открито или в банята.

Не забравяйте да се уверите, че влагата не се натрупва вътре в розетката на листата. Те също така следят състоянието на субстрата: помага да се знае кога е необходимо да се спре поливането: водата ще започне да изтича от дупките в саксията. Те изчакват, докато излишната влага изтече и след известно време процедурата се повтаря още 2-4 пъти.

След поливане не забравяйте да отстраните влагата от пазвите на листата и от центъра на изхода, като я абсорбирате със салфетка или памучен тампон. Не можете да поливате цъфнала орхидея от лейка. за да се избегне стагнацията на водата вътре в цветята.

Потапящо напояване

Поливането на орхидеи чрез потапяне се използва за овлажняване и подхранване, ако добавите към водата закупени или домашно приготвени течни торове. Саксията с цветя се поставя в кофа или леген с топла вода, ръбът й трябва да е на повърхността, така че горната част на корените, листата и стъблата да са сухи. С потапяне водата ще тече към цветето през отворите в саксията. Колко често трябва да се полива една орхидея по този начин и колко дълго да се държи във вода зависи от вида на фаленопсиса, неговия размер и период на живот.

Първото поливане на орхидеята чрез потапяне трябва да продължи 5-10 минути, след което на цветето се дава време да се отърве от излишната влага. Процедурата се повтаря при необходимост. Съдържанието на влага в субстрата помага да се разбере дали е необходимо повторно напояване. Важно е водата да не се натрупва в субстрата.

Пръскане на кореновата система

Овлажняването на цветя, отглеждани на блокове без субстрат, се извършва чрез автоматично напояване, т.е. чрез пръскане на кореновата система. Поливането на орхидеята по време на цъфтежа по този начин е най-подходящо. За целта използвайте топла чиста вода. По-добре е да напоявате корените от спрей в режим "мъгла", така че влагата да попадне във всички области и да се абсорбира по-бързо.

Тази опция за овлажняване не е подходяща, ако цветето току-що е трансплантирано или е пуснало децата, както и след подрязване на стари мъртви корени.

За да определите колко често орхидея се нуждае от поливане, наблюдавайте цвета на корените. Ако са зелени, значи са наситени с влага. Веднага след като придобият бледо сивкав или жълт оттенък, те са напълно сухи и е време да извършите следващата процедура.

Хранене на орхидеи

Експертите препоръчват да се храни фаленопсис, докато те са хидратирани. Това е особено удобно за напояване с фитил. Торовете обикновено се използват като компоненти:

 • Чай и кафе: те съдържат много минерали в ниски концентрации. Подхранването с чай ви позволява да подкиселите субстрата.
 • Бананова кора: В продължение на няколко дни кората на един банан се влива в 1 литър вода. Растението се опложда с инфузия, разредена с вода в съотношение 1: 1.
 • Портокалови кори: Настойката от портокалови кори се приготвя по същия начин като банановата кора.
 • Мая: за приготвянето на хранене с дрожди са необходими 1 g суха или 50 g жива мая и 1 литър вода. Компонентите се настояват поне 2 часа. Добавете 1 ч. Л. Към суха мая. Сахара. Преди торене с мая, инфузията се разрежда с 5 литра чиста вода.
 • Глюкоза или вода със захар: разтвор на глюкоза или захар се използва за пръскане на растения, които са претърпели сухота или загуба на влага поради загуба на корени.Разтворът се приготвя от 1 глюкозна таблетка или 8 ml ампула и 1 литър вода. Основното е, че течността не е твърде сладка.
 • Бира: по-добре е да се тори с жива, нефилтрирана бира веднъж на всеки 10 дни или 2 пъти месечно в съотношение 100 мл бира на 100 мл топла преварена вода.

Понякога фаленопсисът се опложда с амоняк. Той е източник на азот за растенията. За да приготвите разтвора, вземете 3 супени лъжици. л. амоняк и 5 литра вода. Разтворът се излива върху кореновата система на растението. Също така корените се третират с калиев перманганат. Той спасява от гниене и предпазва от бактерии и вредители.

Заключение

За да може орхидеята да радва с дълъг красив цъфтеж, важно е да се придържате към всички правила за грижа за нея. Поливането е важен аспект. Честотата и методите му зависят от различни фактори и видове фаленопсис. Преди да поливате растение, не забравяйте да проучите неговите характеристики.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус