Защо стъблото на орхидея изсъхва

4
4321
Рейтинг на статия

Мнозина, които отглеждат фаленопсис, се интересуват от това защо стъблото на орхидеята изсъхва и как да спаси цветето. Ако стъблото на орхидея стане жълто, естественото стареене е основният източник на проблема. Има и други фактори, които влияят върху състоянието на стъблото.

Защо стъблото на орхидея изсъхва

Защо стъблото на орхидея изсъхва

Естествен процес

Частта от растението, наречена стъбло, зависи от сорта на цветето. Например при фаленопсис именно дръжката се счита за стъблото, а при дендробиум е луковицата. За да зарадва орхидеята с нови цветя и да се чувства добре, тя изисква подходящи грижи. Познаването на основните характеристики на съдържанието ще помогне да се избегнат проблеми, а именно всички Phalaenopsis са податливи на нови условия и се страхуват от промяна на мястото на растеж.

Често се срещат леко пожълтели долни листа на Phalaenopsis. Зелените листа живеят определен период, а именно от 3 до 5 години, след този период листът постепенно става мек, изсъхва, пожълтява и скоро изсъхва. Също така е естествено избледнелото стъбло на орхидея да изсъхне.

След като растението пусне пъпки и след това безопасно цъфти и ги пуска само след 3-6 месеца, събитията могат да се развият по два начина:

  • цветоносът продължава да е зелен и се подготвя за повторен цъфтеж;
  • стъблото вече е жълто и се изисква резитба.

Най-често, след придобиването на красив цъфтящ фаленопсис, можете да видите, че той започва да хвърля цветя, пъпките пожълтяват и след това стъблото на орхидеята пожълтява. Това предполага, че растението е претърпяло стрес поради промяна в условията и местоживеенето. Фаленопсисът обаче бързо свиква с местообитанието си и скоро израства зелена маса и корени. И тогава започва вегетационният сезон и скоро растението пуска нов дръжка.

Често се срещат леко пожълтели долни листа на Phalaenopsis.

Често се срещат леко пожълтели долни листа на Phalaenopsis.

Ако стъблото на орхидеята стане жълто, можете да отрежете пожълтялото стъбло изцяло или само до следващата спяща пъпка.

  • Ако дръжката е суха и пожълтява до определена област, но частично все още е жива, тогава цветето е решило да освободи бебето от пъпката или страничния дръжка. Страничните издънки не цъфтят толкова обилно, така да се каже - лошо.
  • Напълно отсечете цветоноса, който вече е цъфнал от короната, така че техният храст в бъдеще ще харчи енергия само за голям и хармоничен цъфтеж.

Точката на нарастване избледнява

Също така при фаленопсис понякога възниква неприятен проблем - точката на растеж може да започне да умира. Орхидеята е моноподиално растение само с една точка на растеж. Ако умре, тогава, за съжаление, растението не може да бъде спасено. За да предотвратите това, трябва да запомните причините за смъртта и да се опитате да се придържате към правилата за отглеждане. Гниенето остава най-популярната причина.

Фаленопсисът обича топлината и не понася излишната влага. Само за 24 часа почти цялата коренова система се разпада, ако е във вода.След поливането не забравяйте да излеете цялата вода от тавите, за да не загубите любимите си цветя. Ако всички листа са започнали да падат и цветът им е придобил гнило-тъмен нюанс, това означава, че точката на растеж е изгнила. Вратът също става тъмен и мек на допир.

Също така при фаленопсис понякога възниква неприятен проблем - точката на растеж може да започне да умира

Също така при фаленопсис понякога възниква неприятен проблем - точката на растеж може да започне да умира

Изсъхването също води до смърт на точката на растеж, само че растението умира по-бавно. Фаленопсисът остава без вода за дълго време, но не повече от няколко месеца. С течение на времето храстът показва признаци на дехидратация, листата започват да пожълтяват, корените отмират и в крайна сметка умират. Ако стъблото на орхидеята е пожълтяло и всички листа са паднали, но в същото време има съмнения, че точката на растеж е умряла, струва си да оставите саксията с кореновата система сама за няколко месеца, защото има има възможност странично шийно бебе да поникне и тогава не всичко ще бъде със загубеното цвете.

Подрязване

Избледнелата орхидея трябва да бъде отрязана според правилата, за да не унищожи растението.

Кога да режете орхидеята си

Времето от началото на октомври до ноември включително се счита за най-добрият период за тази процедура и е подходящо за почти всеки вид от това прекрасно растение. Но екзотичните видове (изкуствени хибриди) се подрязват само през пролетта, от първите дни на март до края на месеца. Името на цветето показва хибриден или оригинален сорт.

Ето защо, когато придобивате фаленопсис за себе си, не забравяйте да обърнете внимание на името (или да го запишете), защото целият му бъдещ живот в къщата ще зависи от него.

Използване на инструменти при подрязване

Колкото и да е странно, но по-добре за това са метални ножици или обикновени градински ножици за резитба - ножици.

Не забравяйте да дезинфекцирате инструмента, който решите да използвате, с разтвор на обикновена белина. Опитайте се да не режете с нож, тъй като лесно можете случайно да повредите листата.

Избледнелата орхидея трябва да бъде отрязана според правилата, за да не унищожи растението.

Избледнелата орхидея трябва да бъде отрязана според правилата, за да не унищожи растението.

Правила за резитба

На първо място, внимателно разгледайте цветето, проверете за спящи пъпки, от които могат да растат деца или нови цветя.

  1. За да зацъфти фаленопсисът отново, трябва да отброите три спящи пъпки и около 10-15 мм над последната и да отрежете дръжката там. Моля, обърнете внимание, че този метод за подрязване няма 100% гаранция, че този дръжка ще има пъпки или бъбреци на деца.
  2. Освен това, ако цветоносът се отреже отгоре по този начин, тогава има шанс да се появи цвете, но малко ствол е малко вероятно да порасне, тъй като растението ще използва всичките си ресурси, за да поддържа старото стъбло.

Подрязване на целия дръжка

Пожълтяло или напълно изсъхнало стъбло трябва да се отреже изцяло, като се остави само малко парче с размер не повече от 20 мм. Не съжалявайте за отсечените дръжки, защото скоро фаленопсисът отново ще ви зарадва с красивите си цветя.

Орхидея след резитба

Грижата за такъв фаленопсис не се различава от обичайната. Просто трябва да оплодите растението с подхранване, за да ускорите растежа на нови листа и появата на цветя. Ако растението почива след цъфтежа, тогава не трябва да добавяте тор през този период.

Заключение

В допълнение към промяната на условията на задържане и промяна на местоживеенето, има още няколко причини, поради които стъблото на орхидея пожълтява, говорим за насекоми и болести. Затова винаги трябва да проверявате растението, листата и корените му.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус