Хоя Пачиклада - тънкостите на отглеждането

0
133
Рейтинг на статия

Hoya Pachyclada пъстри е екзотично растение, чиято родина се счита за Югоизточна Азия. Расте в Австралия и на Полинезийските острови. В обикновените хора се нарича восъчен бръшлян.

Описание на хоя пахиклада

Описание на хоя пахиклада

Описание на растението

Hoya Pachyclada е епифит с гъсти вегетативни издънки с дължина до 10 см, изискващи вертикална опора. Листата на Variegata са с кръгла форма с тънка по-лека граница по периметъра.

Дръжките са с малки размери. Комбинирайте около 20 пъпки от чадър от бял цвят с жълтеникав оттенък и пурпурна сърцевина. Ароматът е интензивен, сладък, с нотки на парфюм.

Покупка и адаптация

След покупката цветето веднага се поставя изолирано, за да се идентифицират възможни болести и жизнената активност на вредителите. Ако след 2 седмици не се открият симптоми, саксията се премества в останалите стайни растения.

Освен това културата се трансплантира в нов контейнер със задължителната подмяна на почвата с по-подходящ - корабният не е наситен с всички необходими хранителни вещества, което не позволява на сукулента да се развива активно.

Правила за кацане

По време на засаждането е необходимо да се наруши кореновата система на сукулента до минимум. Изключение правят ситуациите, когато цветните корени са наранени поради болест или активност на насекоми. Те се опитват да позиционират шийката на растението на същото ниво спрямо повърхността на почвата.

Хоя пачиклада

Хоя пачиклада

Саксията за епифита е избрана с малки размери, средно надвишаваща предишната с диаметър 2 см. В по-голям контейнер културата не навлиза в етап на цъфтеж изключително дълго време, овладявайки съдържанието на контейнера.

Избор на почва и местоположение

Хоя предпочита леки почви с висока степен на водо- и въздухопропускливост. При избора на универсален субстрат трябва да се предпочитат модификации с неутрална или слабо кисела среда.

Можете също така да приготвите почвената смес сами, като изберете някой от най-подходящите варианти:

  • торфена почва, смачкана дървесна кора, кокосови влакна, перлит в съотношение 1: 1: 1: 1;
  • градинска почва, перлит, вермикулит, сфагнум в размер на 2: 1: 1: 1;
  • трева, торф, зеленчуков хумус, речен пясък, листна почва - 1: 1: 1: 1: 2.

Оптималното местоположение за цвете е прозорци с югозападна или югоизточна ориентация.

Ако можете да поставите саксия с екзотична красота само на южния перваз на прозореца, трябва да се погрижите за засенчване на растението, за да предотвратите слънчево изгаряне.

Необходимите условия

Осветление

Хоя е взискателна към осветлението, но не толерира директното излагане на слънце.

Hoya pachyclada variegata

Hoya pachyclada variegata

В тази връзка е по-добре саксиите да се поставят възможно най-близо до стъклото на прозореца, като по този начин се създава оптимална инсолация - в това положение лъчите ще се пречупят и епифитът ще получи необходимата доза разсеяна светлина.

Влажност

Влажността в помещението трябва да се поддържа умерена. По време на отоплителния сезон и особено горещото лятно време, растението трябва периодично да се напръсква с мека вода от спрей бутилка.

Температура

Стая Хоя е термофилна. Изключително чувствителен към температурни промени и течение.

Температурата в помещението се регулира спрямо етапа, в който се намира културата:

  • през вегетационния период 18-25 ° C се считат за оптимални;
  • във фаза на покой, която настъпва през зимните месеци, показателите се поддържат на 15-17 ° C.

Марка от 10 ° C е критична за сукулент и може да доведе до смъртта на растението.

Грижа

Поливане

Поливайте растението през лятото около веднъж седмично, през зимния сезон интервалът между процедурите се увеличава с 2-3 пъти. В този случай трябва да се следи степента на абсорбиране на влага в субстрата - корените трябва да имат време да го абсорбират след предишното напояване, но да не бъдат пресушени.

Снимка на Hoya pachyclada

Снимка на Hoya pachyclada

Ако течността остане в тигана, е необходимо да изчакате около половин час и след това да източите излишното.

Водата се използва стояща, загрята до стайна температура. Студът, особено по време на горещините през лятото, е категорично противопоказан.

Подхранване

Хоя се нуждае от допълнителни хранителни вещества само във фазата на активен растеж, който настъпва през пролетта-лятото.

Растението се захранва с течни универсални препарати с минерален комплекс, като стриктно се спазва дозировката върху опаковката на продукта. В този случай съставът се нанася не върху корените, а по ръба на контейнера.

Прехвърляне

Трансплантацията се извършва само при необходимост, както се вижда от корените, видими от дренажните отвори. Процедурата може да се извърши както по трансбордиране, така и чрез предварително измиване на корените от стария субстрат.

По време на процеса растението се изследва внимателно, ако има повредени сегменти, те се спират и се третират с разтвор на калиев перманганат или системни лекарства.

Подрязване

Восъчният бръшлян се нуждае от резитба само в случай на увреждане от вредители или болести, както и при прекомерен растеж. Всички манипулации се извършват с остър резач или ножица, като се поставя прорез между възлите за растеж. Издънките с избледнели пъпки не могат да се стрижат - на тяхно място в бъдеще ще се образуват нови съцветия.

Методи за размножаване

Семена

Методът за отглеждане на семена от Hoya практически не се използва в домашното цветарство. Екзотиката на закрито не образува семена; те могат да бъдат закупени само в специализиран магазин. Самият процес е доста трудоемък и отнема много време.

Хоя пахиклада пъстра

Хоя пахиклада пъстра

Резници

Най-продуктивният метод, чрез който е възможно да се размножава растение. Миналогодишните вегетативни издънки се използват като семена.

Технология за вкореняване на резници:

  1. С остър инструмент отрежете издънка с дължина не повече от 7 см, така че върху него да присъстват няколко листни плочи и точки на растеж. В този случай разрезът се прави под крайния възел с 2-3 см.
  2. Издънката се обработва в биостимулатор за образуване на корени, след което се поставя в основа (пясък, почвена смес, вода) и се покрива с полиетилен, за да се създаде парников ефект.
  3. Осигурете стайна температура от поне 20 ° C.
  4. Месец по-късно те се трансплантират на постоянно място. Освен това прищипете върха, за да стимулирате по-нататъшния цъфтеж.

Слоеве

За размножаването на Хоя се прави разрез върху стъблото чрез наслояване, което се покрива с мокър мъх и върху него се опъва филм. След появата на корените клонът се отделя напълно от майчиното растение и се засажда в саксия.

Болести и вредители

ПроблемСимптомиПрофилактикаЛечение
MealybugСтъблото се деформира, растежът на растението се възпрепятства.

Листата се навиват, пожълтяват, падат.

На повърхността има цъфтеж, подобен на памук.

Избледнелите пъпки редовно се отстраняват, наторяват се своевременно, поливат се умереноТе се третират с химикали: Confidant, Aktara, Confidor, Calypso, Tanrek.

Настойките от чесън, невен, лимонова кора, маслена емулсия също помагат.

Паяк акариСуспензия в процес на развитие, петна от черен или червеникав оттенък от шевообразната страна на листните плочи.

Умиращи листа, белезникава паяжина.

От време на време се мият под топъл душ с пране или катранен сапун.Те се третират със сапунена вода или системни средства като Aktara, Fitoverm, Aktellik.

Освен това е позволено да се използва водка, разредена с вода, инфузия на глухарче или чесън.

Кореново гниенеБавен растеж, пигментация, кафяви петна по повърхността.

Цветето омеква, избледнява.

Преди засаждането субстратът се дезинфекцира, спазват се нормите на внасяне на торове и се отстраняват растителните остатъциРастението се трансплантира в нова почва и саксия, изгнилите сегменти предварително се отстраняват и секциите се дезинфекцират.

Те се третират с фунгицидни препарати (Trichodermin, Topaz, Previkur Energy, Mikosan, меден сулфат, Glyocladin)

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус