Живовляк хоста - правила за отглеждане

0
299
Рейтинг на статия

Живовлякът Хоста е представител на многогодишни тревисти растения от семейство Аспержи. Култивира се в Япония, Китай и далекоизточните региони на Русия. Сортът получи името си поради сходството на надземната част с описанието на живовляка. Използва се в градинарството в ландшафтен дизайн като декоративен тип с толерантност към сянка.

Снимка на живовляк от Хоста

Снимка на живовляк от Хоста

Ботаническа характеристика

Hosta plantaginea е декоративно широколистно растение.

Описание:

 • височина до 0,5-0,7 м;
 • короната е широка, образувана от много добре облистени издънки, образуващи плътна възглавница;
 • формата на листата е удължена, овална, със заострени краища, дължина до 30 см, цветът е класически зелен, структурата е тънка, повърхността е лъскава, гладка, с 7-9 ясно изразени вени, подредени по двойки, хоризонтални подреждане на дълги дръжки, растеж от базална розетка;
 • дръжки с дължина до 0,5-1,0 m, леко листни;
 • формата на съцветията е гроздовидна, образувана от тръбни фуниевидни цветя, с диаметър до 15 см, цветът е бял, имат нежна миризма, подобна на аромата на лилии;
 • плодове - триъгълни капсули с кожена повърхност, семената са плоски, крилати, черни.

Цъфтежът настъпва в края на лятото и продължава до средата на есента. Пъпките се отварят напълно по здрач.

Характеристики и технология за кацане

При естествени условия той предпочита райони с висока влажност, по-често бреговете на естествените водоеми (езера, потоци, реки). Расте в по-малка степен на открити горски поляни и планински склонове.

Хоста живовляк

Хоста живовляк

Време

Живовляк хоста може да се засажда на открито през пролетта или есента. При което:

 • пролетното засаждане трябва да приключи преди листата да цъфтят;
 • есенното засаждане трябва да се планира след цъфтежа и да се завърши 2-3 седмици преди очакваната първа слана, така че храстите да имат време да пуснат корени в новите условия на растеж, преди да настъпи студеното време.

Избор на място и подготвителна работа

Домакините растат, без да пресаждат повече от две поредни десетилетия, така че постоянно място се избира веднага. Многогодишното растение, неизискващо към условията на отглеждане, се развива изцяло както в зоната, осветена от слънцето, така и на сянка и полусянка. Само подвидове с жълти и пъстри листа (пъстри) се нуждаят от постоянна слънчева светлина, за да поддържат декоративност, в противен случай, без достатъчно осветление, зеленината става напълно класическа зелена.

Когато се отглежда в горещи южни райони, е по-добре да се даде предпочитание на засаждането на полусянка, за да се предотврати изсъхването на повърхностните корени.

Сортът живовляк расте еднакво добре на всякакви почви, но придобива най-голяма декоративна привлекателност, когато се засажда в слабо кисели и кисели глинести почви с добра въздухопропускливост и абсорбиране на влага.

Избор и подготовка на посадъчен материал

Като посадъчен материал са подходящи резници, останали след резитбата или резници, отрязани от растение за възрастни. При засаждане на храстите, закупени в магазина, те първоначално се изваждат от контейнера за транспортиране, като се отърсват остатъците от почвената смес и се спускат за 2-3 часа във водата, където се добавя коренът.

Живовляк хоста

Живовляк хоста

Технология

За многогодишно растение, склонно към интензивен растеж, при планиране на засаждане се изисква да се спазва минимално допустимото разстояние - от 0,3 до 0,6 m.

Описание на технологията:

 • дупката за засаждане се изкопава в съответствие с площта на кореновата система;
 • дъното е изложено със смес от изгнил тор, торф, речен пясък и листна земя;
 • в централната част е оформен глинен хълм, растението е поставено в центъра, разстила корените и се поръсва с пръст, оставяйки растежните пъпки на нивото на почвената повърхност;
 • след засаждането домакинът се полива;
 • основата се мулчира с дървени стърготини, иглолистна кора или торфена смес, което помага да се избегне прекомерното изпаряване на влагата.

Правила за грижи

За неизискващите многогодишни култури се организират минимални грижи, включително поливане, подхранване и резитба. Когато се отглежда в региони със студена зима, е необходим допълнителен подслон.

Описание на снимката на живовляк от Хоста

Описание на снимката на живовляк от Хоста

Поливане

В зависимост от метеорологичните условия трайните насаждения се поливат, докато почвата изсъхне. Само новозасадените храсти се довеждат във вода през първата седмица два пъти на ден, като се избягва падането върху листата.

Подхранване

Торовете, внесени в ямата на етапа на засаждане, са достатъчни за домакина за следващите два вегетационни сезона. Освен това културата се храни на всеки три години:

 • през пролетта се въвеждат течни минерални превръзки с повишено съдържание на азот за интензивен растеж на вегетативната маса;
 • през есента делът на азотсъдържащите комплекси се намалява, заменяйки ги с калиеви и фосфорни, които подобряват общото състояние на растението преди студено време и повишават устойчивостта на замръзване.

Подрязване

Не е необходимо да се формира храст-домакин. На подрязване подлежат само повредени листа и издънки, както и изсъхнали цветни стъбла.

Предзимна подготовка

Цветната култура има добра устойчивост на замръзване, но при засаждане в неблагоприятни климатични райони се изисква изолация за зимата. Това се дължи на повърхностното разположение на кореновата система.

Най-големият проблем при отглеждането на гостоприемници е накисването през зимата и последващото замразяване на основната точка на растеж. Растенията на възраст над шест години са изложени на риск.

Като кореново покритие е подходящ мулч, направен от иглолистни смърчови клони или торфена смес, разположен на слой от 5 см. Можете да замените мулч с покриващ материал - агрофибър или полиетилен.

Методи за размножаване

Разпространяват се хостове, вкл. и живовляк, по няколко начина: чрез семена, резници и разделяне на възрастен храст.

Снимка на живовляк от Хоста

Снимка на живовляк от Хоста

Размножаване на семена

При метода на размножаване със семена развитието на растенията е много по-бавно в сравнение с гостоприемниците, получени чрез резници или от разделен майчин храст. Такива цветя достигат пълна декоративност с цъфтеж едва на четвъртата или петата година. Семената се засяват директно в откритата земя след окончателното установяване на топло време и затоплянето на земята до 15 ° C, или те се покълват предварително в саксии.

Резници

Размножаването чрез резници се препоръчва в края на пролетта - началото на лятото. Издънките, отрязани от петата - част от кората са подходящи за заготовки. Най-често издънките, останали след пролетната резитба на храста, се използват за размножаване. Те се вкореняват в условия на висока влажност.

Разделяне на храста

Основният, често използван метод за отглеждане на цветна култура, тъй като дава бързи резултати и запазва способността да цъфти през следващия сезон.

Възрастен храст от три години се взема за разделяне.Разделете го през пролетта, през април-май или през есента, в края на август-септември, като засадите резниците като самостоятелни растения.

Лечение и профилактика на болести и вредители

При подходящи грижи домакините рядко страдат от инфекциозни болести и вредители. Гъсениците и охлювите, които се събират на ръка, са опасни за трайните насаждения. В случай на масово поражение се използва пръскане с инсектициди.

За да се предотврати появата на вредни насекоми, които изяждат листата и да се намали декоративният ефект на цветето, кореновата розетка се мулчира с дървени стърготини или пепел.

За да се предотврати развитието на инфекциозни заболявания, се използват фунгицидни лечения. За тази цветна култура е опасно специфично заболяване с вирусна етиология - вирусът гостоприемник, който продължително време протича в латентна форма, а след това покрива листата с петна и води до смъртта му. Няма ефективно лечение за тази инфекция, следователно най-добрият начин да предпазите здравите храсти от инфекция е да премахнете болно трайно растение.

Приложение в ландшафтния дизайн

Сортът живовляк хоста се използва широко в ландшафтния дизайн за декориране на градински лехи, хребети и граници, създавайки алпийски пързалки. Засажда се с цел озеленяване на територията върху лични парцели и за озеленяване в града и в парковите зони.

Засаждане и грижи за живовляк Hosta

Засаждане и грижи за живовляк Hosta

Цветната култура се вписва добре в груповия състав, но най-големите екземпляри често действат като тении - те се засаждат поединично. Pandora hosta се комбинира с джуджета иглолистни дървета, астилба, папрати и лилейници.

Отзиви за градинари

Градинарите често използват живовляк домакин заради неговата сянка толерантност и декоративност при декориране на лични парцели. Непретенциозното многогодишно растение се адаптира добре към градската среда и служи като средство за озеленяване на дворове и паркове. Засажда се на сянка, полусянка, както и в зони, отворени за слънце.

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус