Hoya Pubicalix - описание и правила за грижи

0
189
Рейтинг на статия

Един от най-ярките представители на тропическите растения е Hoya Pubicalix - той принадлежи към семейство Lastovnevye, първоначално от Австралия, Индия и Югоизточна Азия. Цветът се отглежда успешно у дома. Обмислете неговите характеристики, популярни сортове, както и правилата за грижа за тях.

Hoya pubicalix пръскане

Hoya pubicalix пръскане

Описание

Hoya pubicalyx се различава от другите видове в следното описание:

  • стъблата цилиндрични, къдрави, дължина на междувъзлието около 20 см;
  • листата са месести, кожести с гладка повърхност, продълговато-овални, с размери 10-15х4-6 см;
  • ароматни цветя, малки - с диаметър 1,8 см, събрани в съцветия-чадъри, 8-9 бр .;
  • венчелистчетата са покрити с плътна купчина, заострени, извити на върховете, цветът зависи от сорта;
  • в центъра има корона с обиколка 10-12 мм, в светло розов тон.

Сортове

Този вид има няколко декоративни сорта, които се различават по цвета на съцветия и листа.

Hoya pubicalix сребърно пръскане

Hoya pubicalix сребърно пръскане

Сребърен розов

Ботаническо име - Hoya pubicalyx cv. Сребърен розов. Синоними: Silver Knight, Silver Prince, Pretty One.

Листата са червеникави или кафяви в млада възраст, изумрудени, когато узреят. Повърхността на листната плоча съдържа асиметрично разположени петна или ивици със сребрист тон. Цветовете са яркочервени, с диаметър 2 см. В едно съцветие цъфтят от 20 до 25 малки пъпки.

Силвър Лий

Ботаническото име е Hoya pubicalyx Silver Lea. Сортът наподобява розово сребро, но има заоблени листа и много по-малко сребристи петънца.

Пляскане

Ботаническото име е Hoya pubicalyx splash. Хибридът е отгледан от шведски животновъди.

Основата на листната плоча е тъпа, върхът е заострен, цветът е зеленикав със сребристи щрихи. Цветята са яркочервени, съдържат лека корона, която им придава контраст.

Червени бутони

Ботаническо име - Hoya pubicalyx Червени бутони.

Много красиво хибридно цвете със специфичен аромат е отгледано от американското развъждане. Листа под формата на овал с гладка и плътна структура, насочени към върховете. Листната плоча е светло зелена, покрита със сребърни щрихи.

Цветята са яркочервени със сива купчина. Корона под формата на петолъчна звезда от същия нюанс. Съцветията са големи - до 10 см, състоят се от 20-25 цветя.

Черен дракон

Ботаническото име е Hoya Pubicalyx Black Dragon.

Hoya pubicalix червен бутон

Hoya pubicalix червен бутон

Необичаен сорт с къдрави тънки стъбла, тъмнозелена зеленина, покрита със сребристи петна или ивици.

Съцветията са гъсти, състоящи се от 20-25 малки цветя. Крайните венчелистчета са мръсно лилави с плътна купчина. Корона под формата на петолъчна звезда, яркорозова.

Фресно красота

Ботаническо име - Hoya pubicalyx cv. Фресно красота.

Това растение има розови цветя, а листата са плътно покрити със сребристи или бежови петна.Удължена листова плоча - размер 10х4 см.

Химера

Пълното име е cv. Химера (кралско хавайско лилаво).

Съцветията се състоят от множество малки пъпки с диаметър 10 mm. Един чадър цъфти от 20 до 40 цветя.

Цветя под формата на петолъчна звезда с тъмно лилави, почти черни листенца, плътно покрити с вили. В центъра има корона със същата форма като пъпките, цветът е ярко розов.

Розов дракон

Пълното име е Hoya pubicalyx pink dragon.

Много красив сорт с нежни бледорозови цветя.

Светъл Уанг

Ботаническо име - Hoya pubicalyx cv. Ярък

Особеността е синкаво-червен венец с много яркорозова корона.

Покупка и адаптация

Ако искате да получите истинско растение с всички сортови характеристики, отидете на пазаруване в специализиран магазин или цветарска детска градина.

Hoya pubicalix снимки

Hoya pubicalix снимки

Когато избирате Hoya Pubicalix за дома си, внимателно изследвайте короната и почвата му.

Здравите разсад имат гладки стъбла, без пукнатини, израстъци, сухота и гниене. Листата са свежи, сочни, богати на тон, без петна от неестествен цвят. Субстратът е леко влажен, не съдържа подкисляване и налепи на повърхността.

Закупеното растение се поставя в отделна стая за 3 седмици, за да му се даде време да се адаптира към новите условия. През този период можете да разберете дали е болен от нещо или не.

Правила за кацане

За засаждане на тропическо цвете е подходящ следният почвен състав - тревна почва, торф, пясък в съотношение 2: 4: 1. На дъното на контейнера се изсипва разширена глина или камъчета.

Вместо домашна смес можете да използвате наличен в търговската мрежа субстрат за отглеждане на кактуси и сукуленти.

Хоя предпочита да расте на закрито с разсеяно осветление. Следователно най-доброто местообитание ще бъде перваза на прозореца от източната или западната страна. Когато се държи на южния прозорец, за обяд ще се изисква засенчване, на север - допълнително осветление с лампа.

Необходимите условия

Хоя обича високата влажност - 75-80%. Затова през пролетта и лятото короната се напоява през ден, през студения сезон - веднъж на две седмици.

Не дръжте в близост до отоплителни уреди - в условия на сух въздух цветето започва да пада от листата.

По време на вегетационния сезон температурата се поддържа в рамките на 22-25 ° C. С пристигането на есента тя се понижава до 15-16 ° C.

През зимата стаята трябва да се проветрява, но преди това цветето се изнася в друга стая.

Продължителността на осветлението е най-малко 10 часа на ден. През пролетта и лятото това състояние се осигурява от естествена светлина, през есента и зимата те се допълват с флуоресцентна лампа.

Грижа

Поливане

Овлажнявайте редовно, но умерено, защото хоя не понася чести преливания. През пролетта и лятото честотата е веднъж седмично, през студения сезон - на всеки 14 дни.

Hoya Publicis Splash

Hoya Publicis Splash

След овлажняване почвата се разхлабва, за да се предотврати образуването на кора на повърхността.

Торове

Редовното хранене помага за бързо изграждане на зелена маса, корени и повишава имунитета срещу болести. Те използват готови сложни минерални превръзки за отглеждане на кактуси и сукуленти. Хранят се през периода на растеж и цъфтеж веднъж на две седмици. След оплождането се полива обилно.

Подрязване

Не се нуждае от оформяне, тъй като не понася добре тази процедура и може да умре. Изрязват се само съмнителни клонки и стъбла, които са пожълтели, изсъхнали или изгнили.

След цъфтежа изсъхналите съцветия се отрязват. Цветните ръце остават непокътнати и върху тях през следващата година ще се образуват нови пъпки.

Прехвърляне

Закупеното цвете се трансплантира три седмици след карантината. Вземат саксия, изработена от пластмаса или керамика с диаметър 2-3 см по-голяма от предишната и винаги с дупки отдолу. На дъното се полага разширена глина, след това питателна почва. Растението се полива, изважда се от стария контейнер, прехвърля се в нов съд.

Младите цветя трябва да бъдат трансплантирани за една година, възрастните на всеки пет години.

Необходимо е също да се трансплантира хоя, която има изгнили корени.Те се изтеглят, измиват се от субстрата, изгнилите части се изрязват, изсушават, обработват с фунгицид. Те се засаждат в нова саксия със стерилна почва.

Методи за размножаване

Има няколко начина да получите нови копия у дома.

Хоя публикува снимки

Хоя публикува снимки

Резници

На възрастно растение се избира най-силното и гъвкаво стъбло, върхът му се отрязва с дължина 15 см. Важно е той да има няколко листа и пъпки. Отдолу се отстранява зеленината, потопена в разтвор на Epin за един час. Те се засаждат във влажна смес от торф и пясък.

Поставете на топло място (температура 22-25 ° C), овлажнявайте редовно. След 2-3 седмици ще се появят първите листа - това е знак за успешно вкореняване. Отглеждат се още месец, след което се трансплантират в саксия.

Наслояване на стъблото

Ако растението е развило няколко стъбла, можете да опитате да вкорените едно от тях. В центъра на издънката се прави разрез с дължина 1-1,5 см, покрийте го с навлажнен мъх от сфагнум, след което го увийте в прозрачен филм.

След 2-3 седмици могат да се видят малки корени, които пробиват мъха. След това навиването се отстранява, стъблото се отделя от майчиното цвете, засадено в торфено-пясъчна смес.

Лист

Вземете няколко възрастни, здрави листа с аксиларни пъпки, отрежете стъблото с острие. Посадъчният материал се потапя в разтвора на Kornevin за 2-3 минути, след което се засажда в смес от торф и пясък. Вода, покрийте с фолио, поставете на топло място с разсеяна светлина.

Всеки ден засаждането се проветрява, навлажнява се, ако е необходимо. След 2-3 седмици те ще започнат да растат, след което подслонът се премахва. Те растат още 1,5-2 години, докато на разсад се появят дръжки. След това те се настаняват в отделни саксии.

Болести и вредители

Вредните насекоми и инфекции засягат само отслабени цветя, за които не се грижат правилно и за които се грижат. С тяхната навременна идентификация, hoya може да бъде спасена.

Болести и вредителиПризнациЛечениеПрофилактика
Паяк, акари, листни въшки, брашнести червеиТова са паразити, смучещи сокове, които увреждат всички органи - стъбла, пъпки, листа. На местата на паразитиране тъканите отмират, придобиват кафяв, жълт или черен цвят. Листата се набръчкват, изсъхват, падатВ началото на инфекцията можете да направите без химия - изрежете болните части, лекувайте със сапунена пяна, инфузия на чесън или тютюн. Изстреляната форма се третира с инсектициди - Karbofos, Aktellik, Aktara или FitovermПоддържайте необходимото ниво на влажност и температура. Пръскайте редовно, измивайте листата със сапунена вода веднъж месечно. Купете здрави цветя, изрежете навреме болните части
Кореново гниенеПоявява се поради честото преовлажняване. Първо коренът изгнива, след това стъблата почерняват, стават меки и воднистиТакова цвете се изважда от саксията и се изследва. Ако корените са частично повредени, изрежете цялото гниене, потопено в разтвор на фунгицид за един час. Изсушени, трансплантирани в нова саксия с дезинфекцирана почва. Растение, чиято коренова система е напълно изгнила, се изхвърля, отрязват се 2-3 резници за размножаванеИзбягвайте преливане, използвайте топла вода за напояване

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус