Hoya Compact - най-добрите сортове, домашни грижи

0
136
Рейтинг на статия

Един от най-необичайните сортове восъчен бръшлян е Compacta hoya или Karnosa. Счита се за рядкост в колекциите на цветарите поради относителната трудност на грижите. Декоративността на тази хоя обаче е с порядък по-висока от другите подвидове и при правилно боравене тя ще се превърне в най-добрата украса за всеки дом.

Hoya compacta jodie сребро

Hoya compacta jodie сребро

общо описание

Първото нещо, което дори неопитен производител ще различи Compacta, е формата на листата. Те се извиват по странен начин, така че цялото растение да изглежда къдраво. Листата имат различен цвят, в зависимост от сорта, но винаги са плътни и месести, поставени на дебело, равномерно стъбло.

Особеността на цъфтежа е, че "кошници" с пъпки се образуват дори на голи стъбла, в тяхната област без листа.

Във всяко съцветие има много цветя - 25-30 парчета. Техният аромат не е толкова остър, както при другите видове хоя, но е много приятен. Растението цъфти само след 3 години живот.

Сортове

През годините са отгледани няколко компактни сорта и работата все още продължава. Може би в бъдеще списъкът на сортовете ще бъде допълнен. Някои от тях са най-често срещани в домовете на обикновените производители на цветя, докато други са изключително редки.

Вариегата)

Различава се с изразени петна по усукани листа. Този ефект се получава в резултат на рядка мутация, при която някои части от листната пластина не подлежат на фотосинтеза. Те остават бели, така че се открояват на фона на основния разделен лист.

Пъстрата хоя расте относително бързо и цъфти от май до септември, но само при благоприятни условия. Тя е топла и изисква светлина, не понася промени в позицията и течения. Не се изнася на балкона, а се поставя на прозорци или добре осветени стени близо до тях.

Рядък сорт е Mauna Loa или Lura Lei. Листата са огънати наполовина и усукани, в средата на листа има бяла ивица, а самата тя е тъмнозелена. Лозите са дълги. Те могат да растат до 7 метра, но цветето расте бавно. Лошо вкоренени, поради което рядко се среща на пазара.

Цъфти великолепно, но не за дълго. Съцветията се образуват от 3-4 години растителен живот. Всяко цвете цъфти само за 5-6 дни. Поради факта, че "кошниците" цъфтят последователно, общият период на цъфтеж се простира за един месец. Ароматът на пъпките е невероятен, силен и устойчив. Всички производители го описват по различен начин, толкова е екзотично.

Regalis

Листата са светлозелени, силно навити, с широка бяла ивица по ръба. Като цяло растението изглежда необичайно, като пъстра каскада, падаща от висяща сеялка. Сортът е особено устойчив на суша. Издържа на нагряване до +30 ° С и повече.

Hoya Compact

Hoya Compact

Цветовете са розови, едри, събрани в спретнати сферични съцветия. Всяка "кошница" съдържа от 10 до 25 пъпки. Ароматът е силен, усилва се вечер, продължава през целия период на цъфтеж.

Джоди Силвър

Листата са сякаш покрити със сребро, което добавя към неговата необичайност. Има лек разцвет както отпред, така и от шевната страна на листа. Лозите са компактни, не растат по-дълго от 3 метра. Собствениците на хоя от този сорт казват, че е капризен и взискателен за грижи.

Може да цъфти по всяко време на годината, но по-често се случва през лятото. И все пак, за буйния цъфтеж на соята е необходимо много слънчева светлина. Сортът се разклонява силно с редовна резитба, цъфти през втората година.

Покупка и адаптация

Всяко растение след покупката първо трябва да бъде адаптирано и след това поставено на постоянно място. Hoya не е изключение. Внесените цветя често са замърсени с вредители и инфекции и ще им отнеме повече време, за да свикнат с микроклимата в къщата.

Hoya Компактно описание

Hoya Компактно описание

В магазините hoyi се продават в саксии или специални контейнери за доставка. Те трябва да бъдат трансплантирани в по-подходяща почва. Това са епифитни сукуленти, субстратът за тях трябва да е подходящ.

След 2-3 седмици карантина, ако всичко е наред с растението, няма симптоми на заболяването, можете да го определите на постоянно място. Саксията се поставя до останалите стайни цветя. Пълната адаптация на восъчния бръшлян отнема 1-1,5 месеца.

Правила за кацане

Хоя обича ярко осветление и топлина, така че сенчестите ъгли на стаята и студените балкони няма да й вършат работа. Най-доброто място е висяща сеялка на прозорец, обърнат на юг или югоизток.

Понякога расте на западни прозорци, но цъфти много рядко. Северната страна е противопоказана - растението ще се простира, ще расте много бавно и никога няма да цъфти.

Сукулентът се нуждае от рохкава почва, с чакъл и едър пясък, както и от листни и тревни почви за храна. Той се страхува от преовлажняване, така че основата трябва да бъде възможно най-пропусклива за влага, за да се отстрани цялата вода. При ярка светлина в почва, подходяща за всички параметри, хоята ще расте активно и ще цъфти по всяко време на годината.

Необходимите условия

Въпреки непретенциозността и устойчивостта на хоя към болестите, важно е стриктно да се спазват всички условия при отглеждането му. Параметрите трябва да са изключително удобни за растението, за да му позволят да расте и цъфти.

Компактна снимка на Hoya

Компактна снимка на Hoya

Влажност

Хоя не може да бъде напоена с вода. Месестите му листа и стъбла задържат вода, за да подхранват цветето; излишъкът води до загниване на корените и листата. Влажността у дома трябва да бъде около 35-40%, но повишаването до 50% също няма да бъде критично. Растението понася по-добре сушата.

През лятото от време на време можете да напоявате хоя от спрей. Те правят това не толкова за овлажняване, колкото за почистване на листата от прах и мръсотия. Понякога производителите на цветя прилагат торове за хоя „на листа”, по листен метод. Това не влияе на нивото на влажност. До саксията не трябва да се поставят допълнителни палети с вода или мокра експандирана глина.

Температура

Средната температура на съдържанието е +22 ° C. През лятото светлината е + 26-28 ° С, но за епифитните това винаги е предимство.

Топлолюбива лоза ще расте и ще цъфти по-добре, ако температурата е постоянна, без внезапни промени.

През зимата е разрешено понижаване до +16 ° C. В по-студено помещение восъчният восък ще спре да расте и може да започне да боли. Като такава, вечнозелената лиана няма период на почивка. Може да цъфти през всеки сезон при подходящите условия.

Осветление

Много светлина е основното условие за активен растеж и цъфтеж на всякакъв вид хоя. Дори прякото слънце не вреди на това растение. Може безопасно да се постави точно на прозореца в близост до стъклото или върху светла остъклена лоджия.

През зимата цветето се осветява с фитолампа. Това ще стимулира растежа, ще даде тласък за образуването на нови дръжки. Много хойи спират да растат и изсъхват през зимата поради липса на слънчева светлина.

Грижа

Восъчният бръшлян се нуждае от точно толкова поддръжка, колкото всяко цъфтящо растение.В зависимост от сорта, правилата за поддръжка се различават леко, но основните моменти остават същите.

Компактно възпроизвеждане на Hoya

Компактно възпроизвеждане на Hoya

Поливане

Ако растението е засадено в добре дишащ дренаж, ще бъде трудно да се наводни. Хоя не се нуждае от много влага, тя е в състояние да я натрупва в листата и стъблата. През лятото се полива веднъж седмично, но обилно, така че водата да изтече от дренажните отвори.

През зимата, когато температурата падне, е по-добре да намалите поливането до 2 пъти месечно. Процедурата се извършва само през деня, а не през нощта.

Не можете да пръскате. Преовлажняването през студения сезон е основната причина за болести и дори смърт на термофилната лоза.

Подхранване

През пролетта и лятото восъците трябва да се хранят с минерални комплекси за кактуси и сукуленти. Хранителното им съдържание вече е изчислено и балансирано.

Невъзможно е да се наторят лозите с органични вещества - това ще доведе до растежа на вредната микрофлора в почвата. Растението не е в състояние да расте при такива условия.

Най-добрите торови комплекси:

  • Флоровит;
  • Стимул;
  • Etisso;
  • Добра мощност;
  • Pocon;
  • Gilea;
  • Stimovit;
  • Reasil;
  • Кактус Uniflor.

Прехвърляне

Хоя често не си струва да се пресажда. Тя няма твърде развити корени, което ще бъде достатъчно за малка саксия. Вярно е, че при условие, че почвата е избрана правилно. Първите 3 години растението се премества ежегодно, след това на всеки 4-5 години.

Субстратът за хоя трябва да е дишащ, защото корените на растението буквално „дишат“, както всички епифити. Смес от пръст, кокосово брашно или мъх, натрошено дърво, перлит и полистиролова пяна ще бъде идеалната среда за растежа и цъфтежа на лозата.

Важно! Редовната почва (дори ако е специално формулирана за сукуленти) в чист вид не е подходяща за хоя. Той трябва да бъде допълнен с бакпулвер, а в саксията е необходим слой голям дренаж.

Методи за размножаване

Някои сортове се размножават лесно у дома; за някои са необходими специални манипулации и използване на фитохармоника. Има два основни метода за разплод. Но опитните цветари успяват да размножат цветето по други начини.

Hoya Компактна грижа

Hoya Компактна грижа

Семена

В магазините можете да закупите семена дори от много редки сортове, но е невъзможно да се оцени тяхното качество и кълняемост. Манипулациите с всеки от тях се извършват по един и същ начин - накисване, подготовка на субстрата, сеитба. По-добре е да накиснете семената в такива препарати като Epin Extra, Energen, Tsitovit.

След сеитбата контейнерът се покрива и поставя под лампа или на светло, топло място. При температура от +27 ° C кълновете ще се появят след 10-12 дни. Оранжерията се проветрява ежедневно, кондензатът се изтрива със салфетка. Кълновете се засаждат в отделни саксии след 2-3 месеца. Растението достига своето пълнолетно състояние за 3 години.

Резници

Всеки отрязан от лозата сегмент може да пусне корени и да образува ново растение. Често въздушните корени се формират върху стъблата сами по себе си. В този случай остава само да се отдели част от лозата от корена и да се постави в субстрата. Ако на стъблото няма корени, те са лесни за получаване.

Разрезът се поставя в Kornevin за 10-12 часа. След това го прехвърлят върху субстрат, състоящ се от перлит и вермикулит (можете просто да използвате фина експандирана глина). Поливането веднага не си струва.

Първото поливане ще бъде след седмица, след това на всеки 5-6 дни. След 2-3 седмици резникът ще пусне корени и след още месец ще се появят млади листа.

Болести и вредители

ПроблемЗащотоЛечениеПрофилактика
Не се образуват дръжкиНедостатъчно светлина и хранителни веществаНанесете минерални торове, поставете на ярка светлинаНе отстранявайте саксията от светлината, подхранвайте редовно
Листата падатТвърде сух въздух с недостатъчно поливанеПоливайте цветето обилноНапръскайте листата на топло
Листата са деформирани, навитиЦветето е студеноПреместете се в топла стаяТемпературата не трябва да пада под +16 ° С
Растението е спряло да растеЛипса на азотНанесете комплекс от торове с преобладаване на азотНе нарушавайте режима на хранене
Брашнеста манаГорещо, влажност под 40%Quadris, Skor, Topaz, TiltПроветрете стаята, напръскайте цветето
Паяк акариРядко поливане, сух въздухАнти-акари, Actellic, FufanonРедовна проверка, спазване на режимите на поливане и влажност
ЩитНиска влажност и топлинаKarbofos, Neoron, FitovermПроверка, спазване на режима на напояване и влажност

Полезни видеоклипове

Hoya Compacta е рядка лиана за красота с красиви листа и очарователен аромат с необичайни цветя. Това великолепие е лесно да се постигне, ако спазвате всички условия и внимателно наблюдавате растението. Всяка промяна в неговото състояние е отговор на напускането или отсъствието му. При правилния подход хоя може да цъфти дълго и всяка година.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус