Хортензия Schloss Wackerbart - устойчиво на замръзване растение

0
163
Рейтинг на статия

Hydrangea Schloss Wackerbart е едролистен сорт, отглеждан от немски животновъди, които са се погрижили това цвете да украсява както кралските градини, така и дворовете на обикновените жители.

Замъкът на хортензия wackerbart

Замъкът на хортензия wackerbart

Описание на сорта

Приказното име Schloss Wackerbarth се превежда като „Замъкът Вакербуф“ (може да се чете като Wakerbays, Wackerbarth) в чест на едноименния замък, разположен близо до Дрезден и превърнат във винарна.

Сортът принадлежи към едролистния вид хортензия Hydrangea macrophylla. Това е хамелеон - цветята постепенно се превръщат от зелено в кремаво розово и след това придобиват екзотичен цвят: червено-пурпурни венчелистчета с лаймово-зелени удари по краищата и синьо-виолетов център.

Такова описание не предава всички нюанси - те се променят в зависимост от мястото на засаждане и условията на отглеждане на растението. През есента цветята стават зелени, появява се червена граница. Интензивността на цвета зависи от киселинността на почвата - колкото по-висока, толкова по-ярка.

Цветята се образуват на леторастите през втората година и се събират в сферични съцветия с диаметър до 15-30 см. Цъфтежът е изобилен и продължава от лятото до средата на есента.

Бушът е изправен, буен, расте до 1,3 м и 80 см ширина, а на един клон могат да присъстват многоцветни съцветия. Листата са големи, лъскави, тъмнозелени, с шарка на ръба.

Сортът е устойчив на замръзване - зимува добре при -18-20⁰C под покритие, но може да издържи и на по-силни студове.

Характеристики за кацане

Време

Засаждането се извършва през април-май, когато почвата вече е достатъчно затоплена. Храстите, засадени през пролетта, имат време да укрепнат преди зимуване. В южните райони е допустимо да се засаждат хортензии през есента.

Hydrangea schloss wackerbart засаждане и грижи за големи листа

Hydrangea schloss wackerbart засаждане и грижи за големи листа

Организация на мястото

Този сорт предпочита сенчести зони с питателна, рохкава, добре дренирана и кисела почва.

Яркостта на цвета на венчелистчетата зависи от качеството на почвата, тъй като алуминиевите соли, които влияят на това, се усвояват само в кисела среда.

Неутралните и алкални почви намаляват декоративния ефект на растението и листата могат да бъдат засегнати от хлороза.

Идеалното местоположение е полусянка с излагане на слънце сутрин и вечер. Поради растежа на слънце храстът изсъхва. Желателно е сайтът да бъде защитен от течение.

Дупките за засаждане трябва да са приблизително 50 см дълбоки и широки. Разстоянието между храстите трябва да бъде около 1-1,5 м, но в живите плетове е достатъчно да се оставят 0,5-0,6 м. Дупките се приготвят две седмици преди засаждането, така че почвата да има време да се утаи.

Подготовка на посадъчен материал

За кацане ще ви трябва:

 • лека питателна почвена смес: 2 дяла торф, 2 дяла градинска земя, една част хумус и паднали игли. Ако почвата е алкална, тя може да бъде подкиселена или обработена с железен хелат.За проява на по-ярък син оттенък на съцветията, амониев сулфат може да се добави към почвата;
 • дренаж - малки камъчета, счупена тухла, камъчета;
 • мулч, за да се предотврати изсъхването на корените - торф, накълцана кора, игли;
 • здравият разсад трябва да има най-малко два издънки и здрава коренова система без белезникав цъфтеж и мухлясала миризма; за по-добро оцеляване е по-добре дължината на корените да е над 30 см. Хортензиите могат да бъдат закупени в контейнери; разсад с отворен корен трябва да бъде засаден възможно най-скоро.

Технология за кацане

 • На дъното на ямата за засаждане се полага дренажен слой;
 • Разсад с отворени корени се потапя за известно време във вода или се полива обилно, ако е в контейнер. След това те се поставят в кладенците. Ако е необходимо, разпространете корените;
 • Дупката се поръсва с почвена смес, за да се образува земна могила. Почвата трябва периодично да се уплътнява на ръка;
 • Полученият глинен кръг се поръсва с мулч.

Грижа

Поливане

Едролистната хортензия е влаголюбиво растение, поради което буца пръст винаги трябва да е във влажно състояние, но не и мокра. Трябва да се полива с дъждовна вода от цев или вода от чешмата, излята в цев и да се затопли на слънце. Препоръчително е да се организира капково напояване.

Хортензия едролистна шалка wackerbarth

Хортензия едролистна шалка wackerbarth

Поливането се извършва най-добре сутрин или вечер със скорост най-малко две кофи вода седмично на храст. В края на август поливането е намалено до минимум.

Подхранване

Сортът реагира добре на горната превръзка, която трябва да се прилага под храста два пъти в сезона - в началото на лятото и по време на пъпките. За това са подходящи минерални комплекси, поташ, фосфатни торове. Растението реагира и на органични торове, например на разтвор на лопен.

Градинарите споделят една тайна: ако добавите стипца само от едната страна на храста, той ще стане многоцветен.

Подрязване

Едролистните сортове хортензии практически не се нуждаят от резитба. В началото на пролетта и есента издънките могат да бъдат съкратени за санитарни или декоративни цели. Тъй като цветята се появяват на миналогодишните издънки, редовното им изрязване може да доведе до спиране на цъфтежа.

Размножаване

Възпроизвеждането се извършва през пролетта, като се използват следните методи:

Schloss wackerbarth

Schloss wackerbarth

 • зелени резници от миналогодишни издънки, които се вкореняват в оранжерии;
 • наслояване на едногодишни издънки - надраскайте кората в средата, огънете клона към земята, поръсете средната част на издънката с пъпки с пръст;
 • разделянето на храст е травматичен метод, всеки получен храст трябва да има точка на обновяване.

При добро вкореняване разсадът може да бъде засаден на постоянно място през пролетта след една година.

Болести и вредители: лечение и профилактика

БолестСимптомиЛечениеПрофилактика
Метаболитни нарушенияПожълтяване, отпадане, почерняване, бланширане на листа, увяхване.

Хлороза - деформация на пъпки, бледност и пожълтяване на листата при запазване цвета на вените поради липса на желязо.

Преразглеждане на грижите и поддръжката. Причините могат да бъдат ярко слънце, промени в киселинността на почвата, липса на хранителни вещества, липса или излишък на влага, поливане с твърда вода.Третиране на храсти през есента и пролетта с течност от Бордо, обработка на разсад с меден сулфат, навременно почистване на цветното легло и градинската площ от растителни остатъци, спазване на препоръчаните правила за грижи.
Гъбични и вирусни лезииТъканите на леторастите и листата стават меки, воднисти, появяват се тъмни петна, сив цвят, листата се деформират.Фунгицидно лечение. Ако лезията е обширна, болните части трябва да бъдат отстранени.
Инфекция с паразити (паякови акари, листни въшки, коренови нематоди)Изсъхване, деформация на листа и пъпки, поява на насекоми и петна.Обработка с инсектициди.

Използване в ландшафтен дизайн

Едролистният сорт хортензия Schloss Wackerbart изглежда страхотно както в единични насаждения, така и в група - в сенчести многогодишни миксбордове.Най-добрите съседи са влаголюбивите дървета и храсти. Хортензията изглежда особено полезна в комбинация с люляк, спирея, хвойна, чемшир, кизилче.

Хортензия едролистна шлос wackerbart

Хортензия едролистна шлос wackerbart

Този буйно цъфтящ храст традиционно се използва за украса на огради, придавайки на градината нотка на елегантност.

Може да се отглежда в саксии.

Отзиви

Разпространението на сорта е улеснено не само от неговия декоративен и оригинален цъфтеж, но и от невероятната му непретенциозност. Но според градинарите, въпреки простите препоръки за грижи, на практика всичко не е толкова просто, тъй като проблемът е поддържането на оптимална влажност на почвата и осигуряването на подходящ дренаж.

Всички усилия обаче си заслужават - мнозина наричат ​​представения сорт „несравним“ заради богатия цвят на цветята, които се задържат до късна есен и внасят специална празничност в градината.

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус