Хортензии Кюшу - описание на сорта

0
164
Рейтинг на статия

Хортензията на метлицата Кюшу е описана като широколистен храст, култивиран в Япония, Китай и Далечния изток. Използва се в ландшафтен дизайн за декориране на градински парцели и паркови площи. Ценен е за непретенциозната си грижа, бърза адаптация и красив външен вид.

Хортензия kiushu paniculata

Хортензия kiushu paniculata

Сортови характеристики

Изправен, декоративен широколистен многогодишен храст.

Ботаническо описание на сорта кюшу:

 • височина до 2,5-3 м;
 • формата на листата е с форма на сърце, ръбовете на листните плочи са назъбени, краищата са заострени, дължината е до 10-12 см, повърхността е лъскава, лъскава, основният цвят е тъмно зелен, докато задната страна е с 2-3 тона по-лека от горната, прикрепена върху червени дръжки;
 • метличести съцветия, пирамидална форма, дължина до 30-35 см, образувани от цветя с диаметър до 10 см, бързо падащи, цветът на пъпките на етапа на цъфтеж е кремав, бял, когато напълно цъфти, до края на фаза на бутониране с розови, зеленикави или сини нюанси;
 • плодове - капсули, дълги около 3 мм, с голям брой семена.

Средната цена на Hydrangea paniculata Kyushu Pa-60 с височина около 0,5 м е 1500,00 рубли.

Първият цъфтеж настъпва през третата или четвъртата година след засаждането. Цъфти от втората половина на лятото до късна есен. Съцветията и зеленината имат подчертана ароматна миризма.

Отглеждащи функции

Сортът има бърза адаптация към нови условия на отглеждане, вкл. бързо се адаптира към градската среда.

Hydrangea paniculata kiushu

Hydrangea paniculata kiushu

Устойчивост на ниски температури

Цветната култура се характеризира с повишена устойчивост на ниски температури, издържаща на намаляване на показателите до -30 ° C-34 ° C. Следователно, когато се отглежда на открито в топли климатични зони, не се нуждае от подслон за зимата.

Изисквания за осветяване

Хортензията обича доброто осветление, но при дълъг престой на пряка слънчева светлина, тя губи великолепието на цъфтежа, а самите съцветия стават по-малки и губят декоративния си ефект.

Правила за кацане

Спазването на основните правила при засаждането на многогодишно растение ще помогне да се намали времето, необходимо за адаптиране към новите условия.

Кюшу хортензия паникулата

Кюшу хортензия паникулата

Време

Най-доброто време за засаждане на хортензии на открито е пролетта. Оранжерийните храсти се засаждат след зимата при окончателното установяване на топло време, близо до средата на края на май. Придобитата цветна култура, която е презимувала в открити условия, се засажда в началото на пролетта, когато снежната покривка се разтопи.

Избор на място и подготовка

Мястото за засаждане на паникуларна хортензия е избрано наведнъж постоянно, тъй като цветната култура не толерира трансплантацията. Най-добрият вариант е полусянка или зона с разсеяна слънчева светлина, защитена от директен вятър.

На площ с близко присъствие на подземни води за засаждане на хортензии се прави насип.

Изисквания към почвата: висока киселинност, съчетана с добра въздухопропускливост и абсорбция на влага. Оптимален състав: торф, хумус, копка, листни почви и едър речен пясък.

Избор на посадъчен материал и подготовка преди засаждане

За предпочитане е да купувате разсад в специализирани магазини. Растенията са подходящи за засаждане, при които вече са оформени поне 3-4 основни клона, а корените не показват признаци на гниене и плесен.

Когато купувате посадъчен материал по-рано, предпочитание трябва да се дава на трайни насаждения със затворена коренова система в контейнер. Преди пролетно засаждане на открито, те се съхраняват в хладно помещение.

Технология за кацане

За засаждане на многогодишно растение се изкопава дупка с ширина 0,5-0,8 м на същата дълбочина. В този случай дълбочината може да бъде организирана в по-малък размер от диаметъра, тъй като хортензия има повърхностно разположение на кореновата система с хоризонтален растеж. Оптимално разстояние: с единично засаждане - 1,0-1,5 м, като част от жив плет - 0,7-0,9 м, стандартни видове - от 2 м.

На дъното на глинести почви е положен дренажен слой от чакъл, малки камъчета, счупена тухла или керамика. Пясъчната пръст се уплътнява с глинен слой.

Технология за кацане:

 • корените предварително се накисват във вода за 2-3 часа;
 • ямката за засаждане е покрита с пръст, образувайки глинен хълм в централната част;
 • трайното растение се поставя в центъра, изправяйки корените и поръсвайки с пръст, оставяйки кореновата шийка изравнена със земята, кухините се уплътняват;
 • цветето се полива и основата се мулчира с избор на торфена смес, смачкана с дървесна кора, което помага да се избегне преждевременното изпаряване на влагата.

Характеристики на грижите

Правилно организираните грижи за сорта Kiushu paniculate hydrangea включват правилен режим на напояване, навременно подхранване, ежегодно формиране на короната и предзимна подготовка.

Описание на хортензия киушу

Описание на хортензия киушу

Поливане

За напояване се препоръчва използването на мека нехлорирана вода, за предпочитане дъждовна или утаена чешмяна вода. Многогодишното растение е хигрофилно и предпочита обилна влага, но в същото време е в състояние да понася краткотрайна суша.

Оптималната дълбочина на импрегниране на почвения слой е от 10-15 cm.

Напояването се комбинира и с пръскане с пръскачки.

Подхранване

Най-добрият вариант за хранене ще бъде минералното хранене - смес, предназначена за оплождане на хортензии, които могат да се смесват с органични вещества. Условия за въвеждане:

 • през пролетта, за да се активира растежа на вегетативната маса, основният дял трябва да бъде азотсъдържащите съединения, например карбамид при изчисляването на 30 g на 1 m² насаждения;
 • през лятото на етапа на бутониране за обилен дълъг цъфтеж те се подхранват с калий и фосфор, като същевременно намаляват дела на азота, например 50 g калиев сулфид заедно с 50 g суперфосфат;
 • през есента, преди началото на фазата на покой, за да се увеличи общата устойчивост на културата към предстоящото студено време, се дава предпочитание на суперфосфат и калиев сулфат, като се изключват напълно азотните торове, например 70 g калиев сулфид и 50 g суперфосфат.

Преди да се подслонят за зимата, някои градинари носят хумус или листна почва под храст, 10-20 кг на растение.

Формиране

Панцилната хортензия се характеризира с интензивен растеж, добавяйки 25 см годишно, поради което се нуждае от ежегодно подрязване, което ви позволява да поддържате декоративността на многогодишното растение. Цели:

 • пресните издънки се съкращават, за да активират образуването на цветни пъпки;
 • издънките се отрязват до мястото на растеж от 3-5 пъпки, за да се стимулират младите издънки с големи съцветия;
 • старите трайни насаждения се подрязват на пън за подмладяване, за да се удължи продуктивният им цъфтеж.

Поетапна формация под формата на дърво:

 • на млада хортензия се избира вертикално растящ лидерен израстък и придружаващи 4-5 странични клона;
 • отсечете други издънки;
 • клони, растящи отстрани щипка;
 • водещият издънка се оставя да расте до височина 1,5 м, след което се съкращава, което стимулира развитието на скелетни клони;
 • отстраняват се страничните клони.

Избледнелите метлички също подлежат на резитба. Това се извършва преди пристигането на снеговалежи, т.к. Снежната покривка, прилепнала към съцветията, се превръща в непоносимо натоварване за цветната култура - клоните се чупят под тежестта на снега.

Предзимна подготовка

При подготовката на растението за състояние на покой поливането се спира. Зрелите храсти не се нуждаят от подслон. За младите, още не узрели разсад се изисква затопляне. Те са огънати към земята и покрити с иглолистни смърчови клони.

Снеговалежите са опасни за зрелите растения, поради което, за да се запази ветото от повреда, те се връзват в един пакет и се прикрепват към опорния кол.

Методи за размножаване

По-лесно е да се размножава хортензия на метлиците Кюшу чрез наслояване или резници. Размножаването със семена не се използва, тъй като материалът няма време да узрее дори когато се отглежда в топъл климат.

Снимка на хортензия Кюшу

Снимка на хортензия Кюшу

Резници

Най-подходящото време за присаждане е пролетта. За размножаване вземете издънките, останали от пролетната резитба, нарязани на 4-5 междувъзлия. Те се поставят в стимулиращ разтвор с корен за 2 дни, след което се засаждат за вкореняване в пясъчно-торфена смес, задълбочавайки се в 2 пъпки и отгоре се покриват с полиетилен или стъкло. Резниците се държат при температура 15 ° C-17 ° C и редовно се проветряват. Вкореняват се за около месец.

Слоеве

За размножаване през пролетта или в края на лятото слоевете от долния слой се огъват към повърхността на земята, фиксират се с фиби в средната част, погребват се в почвата и се поръсват с пръст. Въздушната част на летораста е вързана за опорен кол. Вкореняване, отрязването отнема една година. Тъй като кореновата система се формира окончателно, абстрахираният процес се отрязва от майчиния храст.

Лечение и профилактика на болести и вредители

При правилна грижа многогодишното растение е доста устойчиво на различни заболявания. Понякога обаче се откриват редица заболявания, по-често - гъбична етиология.

Хлороза

Когато се отглежда върху варовикови и хумусни почви, често се наблюдава развитие на хлороза, при която листата, с изключение на централната жилка, изсветлява и придобива жълтеникав оттенък. Поливането с калиев нитрат (4 g на 1 литър вода), последвано от третиране на корените с железен сулфат в подобна концентрация, помага за възстановяване на декоративността.

Сиво гниене

Развива се при висока влажност, особено в условия на продължителни дъждове, придружени от хладно време. Засегнатите листа стават кафяви, последвани от разпадане на растителната тъкан. Гъбата, която се е заселила в съцветията, първоначално покрива отделни венчелистчета с кафяв цвят, а след това унищожава цялата пъпка.

За лечение на сиво гниене растението се третира с избор от:

 • Течност от Бордо с концентрация 1%;
 • 0,5% разтвор на меден оксихлорид;
 • Купрозан с фракция на активно вещество 0,5%;
 • Фундазол с концентрация 0,2%.

Честота - веднъж на всеки 10 дни. Броят на необходимите обработки е не по-малък от 3. Освен това, по време на периода на лечение се извършва торене с минерали.

Бяло гниене

Гъбичната болест се появява под формата на мокри фрагменти в основата на леторастите, последвани от бял цъфтеж - знак за улегнала гъба, която унищожава растителната тъкан. При силно поражение храстът се изкопава и унищожава. За единична инфекция напоявайте с избран от вас фунгицид:

 • Фундазол с концентрация 0,2%;
 • Топсин с фракция на активно вещество 0,2%;
 • 0,5% разтвор на Zuparen.

Стандарт за приложение - 10 литра работна течност на 1 м² насаждения.

Бяло петно

Бялото петно ​​има гъбична етиология. Първите признаци са появата на тъмни петна с последващото им изсветляване. Постепенно гъбичките се разпространяват до листа и издънки. Ако се открият първични симптоми, вегетативната маса се напръсква с меден оксихлорид, Fundazol или Kuprozan.

Ръжда

Гъбичката ръжда се появява върху листа, издънки и съцветия под формата на ръждиво-кафяви петна, образуващи впоследствие тъмен споролоид с жълт кант. Повредените вегетативни части се отрязват и растението се третира с избор:

 • Цинебом (0,5%);
 • железен сулфат (3%);
 • колоидна сяра (0,8%).

Честота - с интервал от 10 дни. Необходимият брой лечения е до 4 пъти.

Практическа употреба

Основното приложение на паникулата е декориране на битови парцели, дворове и паркови площи. Когато се използва в ландшафтен дизайн, той е обект на еднократно засаждане и слизане като част от групи. Позволява ви да създадете висок жив плет, надеждно предпазващ от вятърни течения и прах.

Снимка на хортензия kiushu:

Снимка на хортензия kiushu:

Отзиви за градинари

Устойчивата на замръзване хортензия Kyushu, непретенциозна в грижите, често се избира от градинарите за декориране на личния им парцел. Цветната култура се използва и в ландшафтния дизайн на градските зони, паркове и дворове.

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус