Hoya Multiflora - характеристики на грижите

0
125
Рейтинг на статия

Хоя Мултифлора е обилно цъфтящо тропическо растение от семейство Ластовневи. В естествени условия расте в Индонезия, Тайланд, Филипините. Името му се превежда като „многоцветно“ и с основание - хойката цъфти охотно и дълго време, радваща с буйни съцветия и необичайни цветя.

Хоя мултифлора резитба

Хоя мултифлора резитба

Описание на растението

Мултифлора принадлежи към храстовидните сортове хоя. Може да достигне височина от 1 m или повече. Обикновено неговият размер и разкош се контролират чрез подстригване. Hoyka има доста дебели стъбла, които с течение на времето се лигнизират (диаметър - 0,5-0,7 cm).

Листата са продълговати, със заострен връх, дълги до 10-12 см. При класическия сорт те са смарагдово зелени, при пъстрия са петнисти.

Малки цветя се събират в зонтични съцветия от 15-25 парчета. Венчелистчетата са остри, бяло-жълти, извити назад. Короната е малко бяла с люляково-розов център.

Оригиналната форма на цветето наподобява ракета, стрела или замразена медуза, която се втурва нагоре.

Цъфтежът се случва през топлия сезон и продължава до две седмици и след това се повтаря (с добри грижи тази хойка може да цъфти през цялата година).

Покупка и адаптация

Хоя Мултифлора рядко се среща в магазините за цветя. Въпреки това, той може да бъде намерен и закупен чрез Интернет: вкоренен екземпляр или изрязан разрез. По-добре да си уговорите лична среща или да поискате подробни снимки на завода преди изпращане. Не трябва да има повреди, чужди петна, сухи и избледнели листове.

Хоя мултифлора

Хоя мултифлора

Тази хойка не обича да сменя местоживеенето си. Промяната на условията за нея е истински стрес. За да не влошите проблема, опитайте се да не пренареждате саксията за пореден път, да не отрязвате Multiflora и да не трансплантирате.

Цветето се нуждае от разсеяно осветление или лека полусянка, топлина (20-24 ° C) и умерено поливане, тъй като горният слой на почвата изсъхва. През първите две до три седмици дръжте хоя отделно от другите домашни цветя, докато не се уверите, че е напълно здрава.

Правила за кацане

Хоя обича леката, неутрална, добре дренирана почва. Може да се отглежда в почвена смес от листна или иглолистна почва, торф, вермикулит, парчета дървесна кора. От закупени субстрати е подходящ състав за орхидеи или сукуленти.

Технология:

  • Дезинфекцирайте самоподготвения субстрат (запалете или замразете, накиснете кората във вряща вода и изсушете).
  • Поставете дренаж (малки камъчета, перлит, счупена тухла) на дъното на саксията.
  • Извадете хойката от стария контейнер и внимателно я прехвърлете, без да нарушавате комата.
  • Инсталирайте опора за стъблата Multiflora в саксията.
  • Изсипете субстрата в свободните пространства между цветето и стените, уплътнете добре.
  • Полейте с топла (но не гореща) утаена вода.

Необходимите условия

Multiflora обича влагата, топлината и доброто осветление. Във всичко обаче е необходима мярка: преовлажняването може да доведе до гниене на корените, а пряката слънчева светлина може да доведе до изгаряния.

Снимка на Hoya multiflora

Снимка на Hoya multiflora

Оптималната температура е от 20 ° C до 25 ° C. Дори при леки застудявания той започва да отделя листа, пъпки и цветни дръжки.

Растението се нуждае от редовно пръскане с хладка мека вода, както и от душ процедури. Помещението трябва да се проветрява често, като се избягват течения.

Цветето расте добре при разсеяно осветление със засенчване в обедната жега. През зимата тя може да бъде изкуствено осветена.

Грижа

Грижата за Multiflora не е особено трудна. Hoya се нуждае от правилния режим на поливане, хранене и оформяне.

По време на цъфтежа е препоръчително да не го безпокоите още веднъж (не обръщайте, не отрязвайте, не променяйте местоположението) и не позволявайте на водата или торовете да попаднат върху цветята.

Поливане

Корените на Multiflora трябва да са във влажен субстрат, но не и в блато от застояла вода.

Хоя се полива редовно 1-2 пъти седмично, като се фокусира върху горния слой на почвата (той трябва да изсъхне до момента на следващата процедура). За поливане използвайте мека вода със стайна температура. Ако в тигана остане влага, тя трябва да се източи.

Подхранване

По време на цъфтежа, хоя трябва да се храни с универсални съединения за орхидеи и сукуленти. Подхранването се извършва 1-2 пъти месечно. Дозата на веществото, предписана на опаковката, се намалява наполовина чрез разтваряне в указаното количество вода. Разтворът се нанася веднага след поливане в добре навлажнена почва.

Домашни грижи за хоя мултифлора

Домашни грижи за хоя мултифлора

Прехвърляне

Multiflora има компактна коренова система, така че възрастните растения рядко се трансплантират. (Млади, активно растящи Hoykes се трансплантират ежегодно).

Ако корените все още се побират в саксията и не стърчат от дренажните отвори, можете просто да смените горния слой на субстрата, без да прехвърляте цветето в друг контейнер.

Подрязване

Подрязването се извършва в края на цъфтежа, като се контролира размерът и великолепието на растението. Отрежете само върха на основното стъбло, без да докосвате късите издънки (върху тях обикновено се образуват цветя).

Процедурата е показана не само за забавяне на растежа - след нея хоята започва да се храсти по-активно.

Важно: не можете да отрежете сухи дръжки, в противен случай през следващия сезон не можете да чакате цветя.

Размножаване чрез резници

Мултифлора се размножава чрез резници (засяването на семена и вкореняването с листа рядко дава желаните резултати). Миналогодишните издънки (не lignified) с два възела се отрязват от храста.

Хоя мултифлора пъстра

Хоя мултифлора пъстра

Долните листа се отстраняват и разрезът се третира със стимулатор за вкореняване.

Резниците се вкореняват във вода или във влажен субстрат. (В първия случай трябва да вземете тъмен съд или да увиете стъклото с фолио, така че светлината да не удря корените).

Отгоре растенията са покрити с пластмасови чаши или найлонов плик за поддържане на оранжерийната температура (22-24 ° C). Оранжерията се проветрява редовно и почвената смес се навлажнява.

Когато малката хоя отгледа нови листа, тя може да бъде трансплантирана на постоянно място.

Болести и вредители

ПроблемСимптомиПрофилактикаЛечение
ЩитНасекоми под формата на тъмнокафяви туберкули.Пръскане с чиста топла вода, чести душове, редовно проветряване на помещението, карантина за новопристигнали растения.Измийте хоя с катранен сапун. Отстранете плаките с мека четка.

Ако вредителите не бъдат отстранени, третирайте с Fitoverm.

Листни въшкиМалки бъгове със светло зелен цвят. Кърлинг, деформация и изсушаване на листата.Премахнете засегнатите листа, измийте растението със сапунена вода.

В случай на силна инвазия, използвайте инсектициди

(Intavir, Fas, карате).

Бяла мухаПоявата на ларви и бели насекоми с крила. Лъскав цвят по листата и саждиста гъба.Измийте хоя със сапун и алкохол. Закачете лепкави капани, за да хванете летящи вредители и събирайте гъсениците на ръка. Сменете горния слой пръст в саксията. В сериозни случаи използвайте Actellic или Confidor.
Корен и стъбло гниенеСпиране на растежа.По стъблата се появяват тъмни омекотени участъци. Листата изсъхват и падат.Избягвайте преовлажняване. Дезинфекцирайте саксията, дренажните материали, инструментите.Отрежете повредените части на хоя и обработете с антисептик.

Спрей с фунгицид (Trichodermin, Mikosan, Topaz). Трансплантирайте Multiflora в нов субстрат.

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус