Хортензия неделни картофи - описание, правила за грижи и методи за възпроизвеждане

0
159
Рейтинг на статия

Многогодишната хортензия Sunday Fries принадлежи към паникуларния вид. Декоративен цъфтящ храст е отгледан преди пет години от французина Жан Рено. Днес това растение лесно се използва в различни композиции за украса на градината. Помислете как изглежда едно цвете и от какви грижи се нуждае.

Пясъчни картофи от хортензия паникулата

Пясъчни картофи от хортензия паникулата

Характеристика на растението

Латинското име е Hydrangea paniculata Sundae Fraise. Компактно храстовидно растение с височина до 1,2 m, с обиколка 1 m.

Стъблата бордо или тъмно лилав тон, изправени. Зелените листа се развиват по цялата дължина на леторастите. Листната плоча е овална със заострен връх с гладка повърхност, размер 8-9x3-4 cm.

Цъфтежът започва в средата на юни и продължава до втората половина на октомври. Един храст цъфти красиви пъпки с различни нюанси - бяло, розово и ярко пурпурно.

Малки цветя с обиколка 2-2,5 см, събрани в широко пирамидални съцветия с диаметър 28-30 см.

Интензивността на цвета се влияе от нивото на киселинност на почвата.

Основните предимства на декоративното многогодишно растение включват привлекателен външен вид, способността да се развива върху всички видове почви, лесно понася замърсяването на въздуха, поради което може да расте във всяка област.

Сред недостатъците има повишена нужда от влага, топлина, необходимост от изолация за зимата.

Правила за кацане

Отглеждането на тази култура на открито ще бъде успешно, ако намерите добро място за засаждане, оптимален състав на почвата и висококачествен посадъчен материал.

Панциле хортензия неделни картофи

Панциле хортензия неделни картофи

Пролетта се счита за най-доброто време за засаждане на разсад - периодът, когато снегът се е разтопил, но вегетативните пъпки все още не са започнали да цъфтят. Може да се засажда през есента, но не по-късно от 15 септември, така че разсадът да има време да пусне корени и да се подготви за предстоящата зима.

Избор на място и почва

Въпреки способността да расте на всякакъв вид почва, растението ще покаже максималния си декоративен ефект върху лека, рохкава почва с повишено съдържание на минерални и органични торове.

Расте добре в сенчеста зона, зеленината и съцветията бързо избледняват на слънце. Не трябва да засаждате храст в градинско легло, където има постоянна сянка - стъблата ще започнат да се простират, листата ще побледнеят, а цъфтежът няма да е толкова ярък и продължителен.

Изберете място, защитено от ветровете - по този начин елиминирате риска от изсушаване на почвата и корените. Оптималната дълбочина на подпочвените води е 2-2,5 m.

Това растение предпочита да расте в кисела почва, което допринася за по-ярък и пищен цъфтеж. За да се поддържа този показател на желаното ниво, на мястото преди засаждането се добавя калиев сулфат, амониев сулфат или железен сулфат. Дозировката е посочена на опаковката.

Подготовка на посадъчен материал

За засаждане можете да използвате закупени разсад от градинарска детска градина. Когато купувате, внимателно огледайте короната - не трябва да има признаци на болести и вредители.

Изберете растения, които са на 4-5 години. Тези цветя имат добре развита коренова система, а короната се състои от няколко издънки. Подземната част трябва да бъде със земна бучка или засадена в контейнер. Храстите с отворен корен бързо изсъхват и след кацане на мястото може да не се вкоренят.

Преди засаждането растението се полива обилно, след час се изважда от контейнера, изследват се корените. Всички съмнителни части се изрязват със стерилна резачка, след което се напояват с разтвор на меден сулфат.

Ако сте придобили разсад с отворени корени, тогава преди засаждането кореновата система се накисва в Kornevin или Циркон за 60 минути. Това лечение стимулира бързо и успешно вкореняване.

Инструкции

Преди засаждането мястото се освобождава от градински отпадъци, изкопава се, изравнява се. Те изваждат дупките малко по-големи от размера на земната кома. Приблизителни параметри - 30-40x50-70 cm.

Първо се полага дренажен слой от камъчета, трошен камък, просеи и тухлени чипове. След това те се пълнят наполовина с хранителния състав от изкопаната земя и хумус (компост) - в кофа. Към тази смес се добавят 300 g дървесна пепел, по 50 g суперфосфат и калиев сулфат.

Бучка с корени се спуска, изправя, всички кухини се поръсват с пръст, стъпкват се около стъблата, поливат се. Разход на растение - 10 литра вода.

При засаждането на разсад е важно кореновата шийка да остане на 4-5 см над повърхността на почвата. За групово отглеждане се спазва схемата - 1,2х1 м.

Всички храсти трябва да се мулчират с дебел слой иглолистни дървени стърготини, торф или компост. Мулчът предпазва почвата от изсушаване и предотвратява растежа на ненужна растителност в цветната градина.

Характеристики на грижите

Hydrangea paniculata sundae fraise не изисква много внимание. Трябва да й се осигури редовна хидратация, хранене и периодично подрязване.

Неделя пържени картофи хортензия снимка

Неделя пържени картофи хортензия снимка

Поливане

Той обича умерената влажност, така че трябва постоянно да следите състоянието на почвата, така че да е леко влажна. За напояване вземете утаена вода със стайна температура. За да поддържате киселинността на необходимото ниво, докато овлажнявате, добавете към водата ябълков оцет или лимонена киселина - 10 g на кофа вода. 5 литра разтвор се изсипват под едно растение.

През пролетта и лятото поливайте според нуждите - ако почвата е изсъхнала на дълбочина 5-6 см, е време да се навлажни. По-близо до есента честотата се намалява на веднъж на две седмици. Водата спира да се излива 20 дни преди настъпването на първата слана.

Разрохкване и мулчиране

След поливане зоната в близост до стъблото се разхлабва, за да поддържа аерацията си. Освен това почвата се плеви между редовете, плевелите се отстраняват.

Не забравяйте да добавите слой торф или хумус мулч, така че влагата да не се изпарява бързо.

Подхранване

Хортензия неделни картофи трябва да се хранят редовно. Хранителните вещества ще осигурят добър имунитет срещу болести, висока степен на мразоустойчивост и декоративен ефект.

Минералните компоненти и органичните вещества се въвеждат на свой ред. Те използват готови препарати за декоративни цъфтящи храсти. Честотата на приложение през целия вегетационен период е веднъж на всеки три седмици. След всяко хранене се извършва обилно поливане, за да се подобри усвояването на хранителните вещества.

Подрязване

На това растение може да се придаде красива и компактна стандартна форма. Отрежете веднага след засаждането - изберете силно стъбло, останалите клони се изрязват напълно на пръстен. Централният клон се скъсява с 10-15 см годишно, докато достигне 1 м височина. През следващите години стволът се прищипва, допълнително се изрязват издънки, които се развиват по цялата дължина на ствола.

За добро разклоняване се оставят 4-5 от най-гъвкавите стъбла, останалите се отрязват. Тази манипулация се прави всяка година, за да стане короната компактна и симетрична.

Успоредно с това, в началото на пролетта се отстраняват клони, които са замръзнали, отчупени, изсушени или повредени от болести.

По-старите хортензии се нуждаят от подмладяваща прическа, за да стимулират младия растеж и да подобрят качеството на цъфтежа. Клоните се отрязват на възраст от пет години, оставяйки само няколко млади издънки. Те се съкращават с една трета от дължината.

Всички процедури се извършват с остър и стерилен инструмент. За да се избегне инфекция, храстът след изрязването се напоява с разтвор на меден сулфат.

Подготовка за зимата

Въпреки добрата си зимна издръжливост, тази култура ще се нуждае от изолация през първите години на отглеждане на открито.

Клонките се завързват с канап, огъват се на земята и се фиксират със скоби. Отгоре короната е покрита с паднали листа или покрита със смърчови клони. След това се покрива с листове от шисти или филм.

Всички процедури за изолация се извършват през есента, няколко седмици преди предстоящото студено време.

Методи за размножаване

Има няколко начина за размножаване на многогодишен храст, всеки от които има предимства и недостатъци.

Снимка на пържени картофи от хортензия

Снимка на пържени картофи от хортензия

Семена

Това е трудоемък процес, който ще отнеме много време и търпение от вас, но ако го направите правилно, можете да получите много нови разсад. Недостатъкът на този метод е, че е почти невъзможно да се отглеждат сортови разсад от семената на майчиния храст.

Сеитбата на семена се извършва през пролетта - в края на март или в началото на април. Вземете кутии за разсад или пластмасови контейнери, напълнете го с хранителен субстрат (хумус, листна земя, пясък и торф - 2: 2: 1: 1). Посейте, след това поръсете с тънък слой пясък, напойте от спрей бутилка.

При температура 20-25 ° C, разсеяна светлина и редовна влага, кълнове ще се появят след месец. За пълно развитие храстите се подхранват с течни минерални торове на всеки две седмици.

Докато растат, разсадът се разрежда, пожълтелите екземпляри се отстраняват. До есента разсадът ще достигне 30-40 см височина. През първата половина на септември те седят отделно в цветна градина.

Резници

Най-доброто време за такова размножаване е началото или средата на юли. Изрежете най-гъвкавите и силни издънки за текущата година, в непосредствена близост до основния клон. Важно е те да не се счупят при огъване. Всеки клон с дължина 15-20 см трябва да има 2-3 листа и няколко живи пъпки.

Резниците се засаждат във влажна смес от торф и пясък - 2: 1. За да увеличите съдържанието на влага в основата, добавете към него 0,5 части натрошен мъх. За бързо вкореняване посадъчният материал се потапя в разтвора на Kornevin. Дълбочината на вграждане е 3-4 см, ъгълът на наклон е 40-45 ° С.

При температура 18-22 ° и разсеяна дневна светлина за 2-3 седмици, разсадът ще пусне корени. Щом върху тях се появят 2-3 чифта нови листа, те трябва да бъдат засадени отделно в цветната градина.

Чрез разделяне на храста

Този метод на възпроизвеждане е препоръчително да се използва, когато трябва да подмладите стар храст на възраст от 8 години. Процедурата започва през пролетта или началото на есента.

Бушът се полива обилно, след час се вкопава, отстранява и кореновата система се измива от земята. След изсушаване те се разделят с лопата на няколко части, така че всяка да има 2-3 корена, по едно издънка с пъпки и листа.

За да се избегне инфекция, отсечените места се напояват с разтвор на меден сулфат, изсушават се и се поръсват с нарязан въглен. Те се засаждат по същата схема и правила като закупените разсад.

Наслояване на стъблото

Някои хора успяват успешно да отглеждат нови храсти, като използват стъблени резници. В началото на есента се избира гъвкав миналогодишен клон върху растение за възрастни. Премахнете всички листа върху него.

До храста се изкопава изкоп с дълбочина 4-5 см, в него се изсипва малко смес от пясък и торф. Клонът се спуска в хоризонтално положение, фиксира се със скоби, поръсва се с останалия субстрат, навлажнява се.

По-близо до първата слана, поръсете с градинска пръст, паднали листа или иглолистни дървени стърготини, за да предпазите клона от замръзване през зимата.

През пролетта, щом снегът се разтопи, външната температура се стабилизира и бягството се изкопава. Те са отрязани от майчиния храст, разделени на няколко части, така че всяка да има корени, засадени отделно.

Болести и вредители

Хортензия Sunday Fraise е увредена от същите инфекции и паразити като другите представители на вида на метлиците:

Хортензия на слънце

Хортензия на слънце

 • Мухъл Признаци на инфекция са мазните петна по повърхността на листата. За лечение и превантивни лечения в началото на пролетта и късната есен се използват няколко лекарства - Quadris, Boxwood, разтвор на меден сулфат.
 • Сиво гниене. Можете да идентифицирате тази рана по кафявите петна по листата. За да се борите с инфекцията, използвайте същите средства, както при пероновата мана.
 • Хлороза. Листата пребледняват, по повърхността им се проследяват жълтеникави жилки. Развитието на тази рана е характерно за хортензии, растящи в алкална земя. За подобряване на състава короната и почвата се напояват с железен хелат или калиев нитрат.
 • Пръстенно място. Не е трудно да се определи - външната страна на листата е покрита с пръстеновидни петна. Няма лекарства за лечение на това заболяване, така че заразената хортензия се изхвърля и мястото на растеж се разлива със силен разтвор на калиев перманганат или меден сулфат.
 • Паяк, акари, листни въшки. Всичко това са смучещи насекоми, които обичат да пируват със сок от листа, пъпки, млади издънки. В началния етап на инфекцията се използват домашни средства - те напояват короната и почвата под нея с пепел и сапунен разтвор, инфузия на чесън, лук или лют пипер. Пренебрегваните храсти се третират с химия - Aktara, Aktellik, Fitoverm или Iskra.

За да предпазите това растение от различни рани и вредители, е необходимо да закупите здрави разсад, да следвате схемата за засаждане, правилата за торене, редовно да отрязвате болните части и да отстранявате заразените органи навреме.

Приложение в пейзаж

Хортензията на метлицата Sunday Frize има голяма стойност в съвременното цветарство:

Хортензия със сладък цвят

Хортензия със сладък цвят

 • засажда се единично в центъра на цветни лехи, в близост до беседки, тераси;
 • комбинирани с други сортове, както и декоративни трайни насаждения - рози, хвойни, ела, хоста;
 • няколко храста, засадени по протежение на оградата, изглеждат красиви - те създават ярък и буен жив плет.

Отзиви

Благодарение на способността си да се развива изцяло и да цъфти върху всички видове почви, сортът на морския блясък спечели сърцата на много производители:

 • има добра зимна издръжливост, може да расте на полусянка, поради което е подходящ за декорация на всеки, дори северния ъгъл на градината;
 • когато е правилно оформен, той не заема много място, изглежда компактен и привлекателен;
 • като промените киселинността на почвата, можете да постигнете по-наситени и многоцветни нюанси на съцветия.

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус