Опасен ли е замиокулкас - как влияе на хората и животните

0
2596
Рейтинг на статия

Любимото стайно растение на руските производители на цветя - Zamioculcas - идва от гореща Африка. Както всички ароиди, това цвете е отровно, поради което изисква специален подход към отглеждането. Ако в къщата има малки деца и домашни любимци, трябва да се третира с изключително внимание.

Опасен ли е замиокулкас - как влияе на хората и животните

Опасен ли е замиокулкас - как влияе на хората и животните

Опасни или не замиокулкас

Растението съдържа сок, който има токсичен ефект върху тялото. Въпреки това, zamioculcas не отделя никакви отровни пари, следователно простото намиране в къщата не е опасно.

Отровата е вредна само ако попадне върху лигавиците - в устата, носа, очите.

Токсичният сок циркулира из растението, така че всички части са отровни. Особено много токсини има в грудките.

При всяко увреждане на листата или клоните от раната веднага започва да изтича бяла гъста течност. Тя е тази, която представлява най-голямата опасност. Алергична реакция може да бъде причинена и от цветен прашец от цветята на растението.

Как растението засяга децата

Едва ли възрастен човек умишлено гризе листата на растение, но децата може да се заинтересуват от вкуса на едно цвете.

За бебето последствията от такова „запознаване“ с цвете могат да бъдат изразени в следното:

  1. Алергични реакции (уртикария, обрив, сълзене, хрема, хрипове);
  2. Химически изгаряния на кожата под формата на зачервяване;
  3. При поглъщане - стомашно разстройство, гадене, коремни спазми;
  4. Ако сокът попадне в очите - лакримация, конюнктивит, увреждане на мембраната на окото.

Симптоми на тежко отравяне: коремна болка, постоянно повръщане, висока температура, разхлабени изпражнения, понякога халюцинации и загуба на съзнание.

Ако поленът попадне върху лигавиците, е необходима спешна хоспитализация, тъй като без лечение намаляването на зрителната острота може да стане необратимо.

Как растението влияе върху животните

На котки

Котките имат постоянна нужда от прясна зеленина. Мнозина го компенсират, гризайки стайни цветя. Токсичният сок, попадайки в стомаха на животното, причинява тежко отравяне.

Внимателният собственик веднага ще забележи, че нещо не е наред с домашния любимец. Котката крещи, ляга на предните си лапи, повръща, от устата излиза пяна.

По-нататъшният резултат зависи от получената доза. Във всеки случай тя трябва спешно да бъде отведена при ветеринарния лекар за стомашна промивка.

Важно! Степента на интоксикация директно зависи от времето, което изтича от момента на отравяне. Измиване и адсорбенти, получени от животното през първия час, ще спасят живота му. В противен случай смъртта е възможна.

На кучета

Кучетата не изпитват нужда да ядат зеленина в къщата, но по природа са игриви. Това важи особено за малките кученца - те гризат всичко, което им привлича погледа.

Листата на Zamioculcas могат да привлекат космат палав човек, той ще започне да ги хапе и дърпа, така че отровни вещества ще влязат в устата и стомаха.

Поставете цветя на място, недостъпно за животни

Поставете цветя на място, недостъпно за животни

Симптомите на отравяне са същите като при котките - болка, повръщане, пяна в устата, треперене. Животното веднага се нуждае от помощта на ветеринарен лекар.

Можете да избегнете проблеми, ако поставите саксия с цвете по-високо, където домашният любимец няма да скочи. С котка този "трик" няма да работи, но за куче ще е достатъчен.

На птиците

Регистрирани са случаи на отравяне на папагали с отрова zamioculcas. Тези любопитни птици понякога кълват растения - от интерес или от скука.

Опасността е, че е невъзможно изхвърлянето на токсина от стомаха им - измиването ще убие птицата по-рано от самата отрова. Те имат напълно различна храносмилателна система и нямат пикочен мехур, така че спасяването на папагала ще трябва да бъде различно.

При първите симптоми на отравяне:

  • Със спринцовка без игла в човката се излива адсорбент, разреден във вода - активен въглен, Enterosgel, Karbolen, Sorbeks.
  • Един час по-късно трябва да дадете слабително - отвара от ленено семе или глауберова сол. При повръщане 1 капка церукал се капва в човката на папагала.
  • Освен това се нуждаете само от обилно питие.

Ако дозата на токсина е ниска, птицата вероятно ще се възстанови.

Първа помощ при отравяне

Ако отровен сок попадне в стомаха, трябва спешно да се обадите на линейка и докато е на път да изплакнете.

Възрастен може да пие разтвор на калиев перманганат и да предизвика повръщане. Обемът на течността се избира индивидуално - единият се нуждае от 300 ml, докато другият ще се нуждае от 1 литър или повече.

След обилно повръщане трябва да изпиете Smecta или активен въглен и да си легнете. Абсорбентът ще предотврати по-нататъшното усвояване на отровата в кръвта и състоянието постепенно ще се подобри.

Токсините се елиминират от тялото с течности, затова се опитайте да пиете вода възможно най-често.

Ако детето е отровено с отрова zamioculcas, по-добре е да го заведете незабавно в клиниката. Това важи особено за деца под 5-годишна възраст.

Забранено е да си мият стомаха сами! Можете само да влошите сериозно състояние.

По-нататъшното опиянение ще изисква и професионалните действия на лекарите, за да го облекчи компетентно и без последствия.

Фатален изход

Растителният сок може да причини непоправима вреда на организма.

Растителният сок може да причини непоправима вреда на организма.

Ако отровата попадне в тялото на малко дете с алергии или човек с остра индивидуална реакция стане жертва на токсина, възможен е летален изход.

Всичко зависи от обема на веществото, което е влязло в стомаха. Едва ли е възможно да умре от едно или две листа.

Важно! Рискът от смърт се изключва само с навременни действия за отстраняване на отровата от тялото. Ако нищо не се направи, тогава дори малка доза от токсина може да причини сериозна вреда. Вътрешните органи, особено бъбреците и черния дроб, могат да бъдат трайно увредени.

Как да предотвратим отравяне

Всички манипулации с zamiokulkas трябва да се извършват с ръкавици. Дори ако не се планира резитба, листът може случайно да се отчупи и отровен сок попадне върху кожата.

Не докосвайте очите и устата, докато работите с растението. След процедурата ръцете се измиват старателно със сапун и се избърсват на сухо.

По-добре е да не държите цветето у дома, където има малки деца и котки. От кучетата просто се отстранява по-високо.

Ако някой от членовете на семейството има алергия от каквато и да е етиология, цветето също трябва да бъде изоставено. Дори поленът може да предизвика непредсказуеми реакции.

Полезни видеоклипове

Всички растения от семейство Ароидни са изпълнени с определена опасност - отровен сок. Следователно те изискват внимателно боравене. Въпреки това, спазвайки правилата за самозащита при пресаждане и подрязване, можете да държите zamioculcas в къщата, без да се страхувате от отравяне. Но не можете да пренебрегвате правилата, за да не рискувате здравето и живота си.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус