Присаждане на хортензия в стая - инструкции и съвети

0
317
Рейтинг на статия

Пресаждането на стайна хортензия е предпоставка за нормалното развитие на домашно цвете. По-често процедурата се извършва с липса на място за нарастваща коренова система и изчерпване на почвата. Понякога - поради поражението на болестта или появата на вредители.

Присаждане на стайна хортензия

Присаждане на стайна хортензия

Оптимално време

Когато отглеждат хортензии на открито, те се опитват незабавно да я засадят на постоянно място на растеж.

И тук е стайната хортензия (Hydrangea) трябва да се презасаждат, за да се подобри качеството на цъфтежа:

 • Млади - ежегодно, докато субстратът се актуализира и се избира саксия с по-голям диаметър;
 • Възрастен - поне веднъж на 4 години.
 • За старите цветя те се ограничават до заместване на повърхностния слой на почвената смес на дълбочина около 5-7 cm.

Трансплантацията може да се извърши както през пролетта, така и през есента. Процедурата често се комбинира с нейното възпроизвеждане чрез разделяне на храста.

 • През пролетта - те планират в самото начало на сезона, преди активния растеж на растението.
 • През есента - след цъфтежа, по време на подготовката за зимата.

Аварийна промяна на капацитета и почвата се извършва през всеки сезон, ако се наблюдава развитие на инфекциозни заболявания или масово се разпространяват вредители, живеещи в почвата, което заплашва смъртта на закрито цвете.

Ползи от есенната трансплантация

Много производители предпочитат да трансплантират през есента, тъй като растението постепенно се адаптира към новите условия и преминава в състояние на покой, когато не е необходима сила за отглеждане и натрупване на зелена маса.

През пролетта има забавяне в началото на цъфтежа, защото първоначално основните сили на цветето ще бъдат насочени към развитието на кореновата система и развитието на празното пространство на саксията.

Необходимите условия

Изисквания към земята

Хортензията у дома и в градината се развива добре в кисели или слабо кисели глинести почви и расте слабо в алкални пясъчни почвени смеси.

Как да трансплантирате хортензия от саксия

Как да трансплантирате хортензия от саксия

Съставът на почвената смес влияе пряко върху цвета на съцветията. При по-киселите растения растението цъфти със сини пъпки, с по-малка киселинност - розово, при неутрално - бяло.

За засаждане на стайна хортензия те често използват готов субстрат, разработен за отглеждане на азалии и бегонии.

Можете сами да приготвите почвена смес, като смесите трева, листен хумус, едър пясък и торф (3: 3: 2: 1). Почвата се окислява чрез добавяне на игли, торфена смес или дървени стърготини. За алкализиране се използват дървесна пепел, креда и вар.

Изисквания за саксии

Кореновата система на хортензия е влакнеста с повърхностно хоризонтално разположение. Широката, плитка саксия е най-подходяща за отглеждане на цвете. Отдолу трябва да бъдат разположени дренажни отвори.

За млад разсад контейнерът се избира с диаметър около 9-10 см. След това се избира с 2-3 см по-широк от предишния.

Твърде големите контейнери причиняват угояване на растението, което на първо място, в условията на свободно пространство, ще започне да изгражда кореновата система и едва след цялостно развитие на пространството ще започне да пуска пресни издънки.

Най-подходящият материал за саксия е глина или керамика, които имат порьозност, която осигурява пропускливост на въздуха и добро изпаряване на излишния труп през стените. Това помага да се избегне застоялата вода.

Когато засаждате в пластмасови контейнери, трябва да обърнете специално внимание на организацията на поливането. Пластмасата не позволява водата да се изпарява, което провокира гниене на корените.

Общи правила за трансплантация

Първата трансплантация на стайно растение е принудителна, тя се извършва веднага след покупката.

Пресаждане на хортензия на закрито след покупка

Пресаждане на хортензия на закрито след покупка

Основното правило през този период е задълбочен преглед на кореновата система за наличие на брашнеста гъба, което често засяга културата. Освен това се анализира състоянието на корените: изгнилите участъци се отрязват и оцелелите здрави издънки се обработват предварително със слаб розов разтвор на калиев перманганат (калиев перманганат).

Остатъците от временната почвена смес, в която расте хортензията, се отстраняват чрез накисване във вода за 0,5 часа.

Задължително изискване за засаждане на растение е организирането на дренажен слой. Експандираната глина е подходяща под формата на топки или смачкана смес.

Препоръчва се метод на трансфер. Технология:

 • почвата се суши 3-4 дни;
 • работната повърхност е облицована с найлоново фолио или хартия, саксията с цветя се поставя в центъра, накланя се и растението се отстранява, като го взема за основата;
 • останките от земна кома по корените се оставят, без да се отърсят много;
 • дренажът се поставя на дъното с дебелина 3 или повече см, върху него може да се постави нарязан сфагнум или неутрален торф;
 • почвата се изсипва със слой от около 1-2 см, в централната част се поставя цвете и се поръсва със земна смес до необходимото ниво, кореновата шийка се поставя наравно със земята, като се задълбочава не по-ниско от разстоянието, на което хортензията преди това е била в субстрата, в противен случай съществува риск от гниене на стъблото;
 • почвата не се уплътнява, за да не се повреди близко разположената коренова система;
 • растението се напръсква и се поставя на постоянно място на растеж, а на следващия ден се напоява напълно;
 • повърхността на субстрата може да бъде поръсена с тънък слой торфена смес, за да се предотврати бързото изпаряване на влагата.

Грижа

Когато се отглежда на закрито, вътрешната хортензия се нуждае от почти същите грижи като отглеждането на открито.

Поливане

Ако листата на стайното цвете започнат да изсъхват и стават кафяви, това са първите признаци на липса на поливане.

Как правилно да трансплантирате хортензия в саксия

Как правилно да трансплантирате хортензия в саксия

Хортензията изисква обилна влага. Трябва да се полива редовно, тъй като повърхностният слой на основата изсъхва.

Водата се използва филтрирана, топла, със стайна температура. За да се поддържа буен цъфтеж, се добавя лимонов сок - около 5 капки на литър. Наличието на вар във водата води до листна хлороза.

През лятото, освен поливане, те организират пръскане върху листа. През есента редовността на поливните процедури е намалена, през зимата те са сведени до минимум. И през пролетта, когато на растението се появят пресни листа, режимът се възстановява.

Подхранване

Домашната хортензия се храни през целия вегетационен период.

 • Преди всичко - след събуждане от състояние на покой (приблизително през февруари). Използват се торови комплекси с високо съдържание на азот. Това ще помогне за стимулиране на растежа на издънките и за изграждане на зелена маса.
 • През пролетта растението се нуждае от калий и фосфор, за да полага голям брой пъпки.
 • През лятото храната се прилага три пъти - с образуването на цветни яйчници, в началото на процеса на пъпкуване и на етапа на активен цъфтеж, за да цъфтят съцветията.В началото на сезона са необходими азотни торове, а до края те увеличават дела на калий и фосфор, по-често използват смес от калиев сулфат (15 g) и суперфосфат (20 g), разреден с вода ( 5 л);
 • През есента за целите на бъдещото полагане на дръжки и издънки се използват калий и фосфор под формата на компост, торф и хумус или готови хранителни комплекси.

Интервалът между превръзките е веднъж на 2 седмици. Използваният метод е поливане с корен.

Полезни съвети

Няколко полезни съвета ще ви помогнат да избегнете често срещани грешки и да съкратите периода на адаптация на стайно растение след пресаждането.

Трансплантация на домашни грижи за вътрешна хортензия

Трансплантация на домашни грижи за вътрешна хортензия

 • При липса на необходимост от предприемане на спешни мерки не си струва да пресаждате хортензия по време на етапа на цъфтеж и през лятото.
 • Когато домашната хортензия достигне голям размер и няма подходяща саксия за нея, храстът се разделя, седнал в различни контейнери.
 • За да предотвратите изпускането на цветната култура на свежи, все още неотворени пъпки, не е нужно да докосвате съцветията, които набират сила. По същата причина до пълното приключване на бутонирането изсъхващите цветя не се отстраняват.
 • Способността на хидрангията да променя цвета на венчелистчетата в зависимост от киселинността на почвата се използва широко от опитни производители, експериментиращи с отглеждането на необичайни състави. За тази цел те прилагат различни торове, предназначени за кисела и алкална среда, и ги прилагат отстрани на саксията. В резултат на това храстът на хортензия цъфти с пъпки с различни цветове.

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус