Hosta Aureomarginata - градинска декорация

0
277
Рейтинг на статия

Hosta Aureomarginata е декоративно многогодишно растение от семейство Аспержи. Името се превежда като „златисто оградени“, което илюстрира първоначалната пъстрота на листата. Има две разновидности с това име, едната от които е естественият спорт на функцията Fortune, другата е сортът hosta Montana.

Домакин aureomarginata

Домакин aureomarginata

Описание на сорта

Fortunei Aureomarginata е средно голям сорт, който расте до 50 см, диаметър 120 см. Има големи листа (30x20), с форма на сърце. Центърът на листната плоча е зелен, перата граница е златиста. Цъфти през юли със светли люлякови камбани на високи дръжки. Купол с форма на купол.

Montana Aureomarginata е голяма функция, достигаща 70 см височина и 130 см ширина. Бушът е с форма на чешма. Листата са удължени (35х25 см), жилка, средна плътност. Централната част е тъмно зелена, границата е жълта. Цветя - лавандула, без мирис.

Характеристики за кацане

Ауреомаргинатът може да расте на сянка и слънце, но най-добрият вариант е леката сянка. Слънчевата светлина е полезна сутрин и вечер за домакина (за да направи границата на листата по-ярка), а по обяд е желателно засенчване (за да се избегнат изгаряния).

Растението предпочита плодородни, умерено влажни почви с неутрална или слабо кисела реакция. Ако подземните води са близо или се натрупва влага (от валежите), на мястото за кацане трябва да се изгради насип и да се положи дебел дренажен слой.

Разстоянието от функия до съседните трайни насаждения е най-малко 50 cm.

Технология:

  • Преди засаждането почвата се изкопава и разхлабва.
  • Изкопайте дупка дълбока и широка 70 см.
  • Дренажът се полага от камъчета, развалини или счупена тухла.
  • Земята се смесва с торф и компост, една трета се пълни в дупката и се излива кофа с вода.
  • Контейнерният разсад се прехвърля заедно със земна бучка (за отворена коренова система почвената смес се излива с могила и корените се изправят по склоновете).
  • Останалият субстрат се излива, уплътнява и отново се полива.
  • Отгоре почвата се мулчира с торфени стърготини, дървени стърготини, борови иглички или парчета кора.

Грижа

Hosta Aureomarginata се нуждае от влага в почвата, ежегодно подрязване и няколко допълнителни тора на сезон.

Тези лечения насърчават добър растеж, профилактика на заболяванията и отличен декоративен ефект.

Като цяло грижата за тях не е трудна и е доста достъпна за начинаещи градинари.

Поливане

Влаголюбивата функция се нуждае от редовно поливане (2-3 пъти седмично). Водата обаче не трябва да застоява под храстите, провокирайки гниене и гъбични заболявания.

Домакин на fortunei aureomarginata

Домакин на fortunei aureomarginata

Трябва да поливате растението в корена, така че влагата да не попадне върху листата.

Подхранване

Растението се подхранва през пролетта и есента. Като тор се използва органичен мулч, направен от компост и торф. Освен това можете да добавите сложен минерален дресинг в навечерието на цъфтежа.

Подрязване и подготовка за зимата

Изсушените дръжки се отрязват в края на цъфтежа, а пожълтелите листа - през есента или ранната пролет след зимуването. Това е устойчиво на замръзване растение, но за зимата е по-добре да покриете храстите с паднали сухи листа.

Младите разсад се мулчират с дебел слой органични вещества и се покриват със смърчови клони.

Размножаване

Най-популярният начин за размножаване на функия е чрез резници. Също така добри резултати се получават чрез разделяне на храста, но се препоръчва да се извършва не повече от веднъж на 5-6 години.

Засяването на семена почти никога не се практикува, тъй като това не гарантира запазването на сортовите характеристики.

Резници

Листната розетка се изрязва с дръжка и "пета", обработена с корен стимулатор. Земята се изкопава на полусянка, разхлабва се, навлажнява се.

Снимка на хост от ауреомаргинат

Снимка на хост от ауреомаргинат

Резниците се задълбочават в почвата и се покриват с пластмасови бутилки. Грижите се състоят в редовно поливане на разсада и проветряване на "оранжериите". Корените се появяват в рамките на един месец.

Разделяне на храста

Бушът е внимателно изкопан и разделен на няколко части. Всяко отделение трябва да има поне един бъбрек. След това те се засаждат по обичайния начин на сенчесто място, поливат се и се мулчират.

За да се намали площта на изпаряване, 2-3 листа могат да бъдат отстранени от растението.

Болести и вредители

ПроблемСимптомиПрофилактикаБорба
Охлюви, охлюви, гъсенициСледи от слуз, изядени дупки в листата.Правилният режим на поливане: умерено, в основата, сутрин, а не вечер;

Поръсете почвата с тютюн, сода, пепел и камъчета.

Използвайте капани за бира, както и парчета шперплат, дъски; събирайте вредители на ръка.

Нанесете продукти на основата на метил алдехид (Slime Eater).

Гъбични заболявания, които провокират гниенеЛистата стават кафяви, гният на върховете. Бушът изсъхва, спира да расте, заляга.Избягвайте преовлажняване, полагайте добър дренаж, дезинфекцирайте оборудването.Отрежете засегнатите части на растението, третирайте Aureomarginate с фунгициди.

Трансплантирайте на ново място със здрава почва. В напреднали случаи, когато функцията не може да бъде лекувана, тя трябва да бъде изгорена, а не изхвърлена в компост.

Приложение в ландшафтния дизайн

По-голямата Aureomarginata Montana се отглежда по-често като тения, а Fortune - като почвена покривка и в групови насаждения. И двата сорта са подходящи за създаване на живи граници, цветни лехи и градински пътеки. Функцията изглежда страхотно в скалисти градини, алпинеуми, миксбордери, близо до водни тела.

Aureomarginate на Hosta montana

Aureomarginate на Hosta montana

Aureomarginata върви добре с туя, хвойна, джудже смърч и сортове бор. В цветни лехи се засажда с рози, лилии, флокс, ириси, делфиниум. Домакинът е подходящ за отглеждане на контейнери, което ви позволява да декорирате тераси, беседки, веранди, малки дворове без засаждане на земя.

Отзиви

Според описанията Aureomarginata Fortune се отглежда по-често от Монтана, но и двата сорта получават положителни отзиви. Функцията на тези сортове е устойчива на замръзване и болести, непретенциозна към почвата, рядко подложена на слънчево изгаряне. Тя с благодарност реагира на храненето, отглеждането на големи и плътни листа с ярка граница.

Много производители оценяват растението повече за правилната форма на храста и красивата пъстрота на листата, отколкото за цветята. За да не развалят декоративността на груповите насаждения, те отчупват дръжките, без да чакат цъфтежа. Ако обаче домакинът се отглежда като тения, люляковите звънчета остават: те добавят funkii към funkii и добавят цвят.

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус