Pakhira - условия за домашно отглеждане

0
539
Рейтинг на статия

Pakhira е дърво от подсемейство цъфтящи растения Bombax. Отнася се за Malvovs. Произхожда от Южна и Централна Америка. Среща се в Индия и Африка. Родът включва повече от 45 вида; водната пакира е най-подходяща за отглеждане в домашни условия.

Pakhira - условия за домашно отглеждане

Pakhira - условия за домашно отглеждане

Ботаническа характеристика

Пакира прилича на палма, в дивата природа дървото расте до 20 м, у дома - само до 3 м. Има сродни култури - баобаб и дуриан.

Описание:

 • дъното има удебеление отдолу за натрупване на хранителни вещества и вода, подобно на външен вид на бутилка,
 • листата са яркозелени, повърхността е лъскава, лъскава, структурата е кожена, прикрепена на дълги дръжки, с подобна на пръст сложна форма, подобна на кестен;
 • цветята са средни, събрани в метлисто съцветие с дължина около 15-35 см, цъфтежът е бял с жълтеникав оттенък, тичинките са ярко розови, миризмата е ванилова;
 • плодовете са зелени, с овална форма, дължина до 25 см, могат да побират до 25 парчета. ядки, семената са годни за консумация сурови и пържени, използват се в хлебната индустрия за производство на брашно и печене на хлебни изделия.

В изкуствената среда няма цъфтеж.

Според знаци и суеверия, пакира носи щастие в къщата.

Сортове

В домашното отглеждане няколко сорта са най-известни.

 • Вода. Нарича се още акватика, вода, воден кестен. Класическият представител на пакира. Височина около 3 м, диаметър на короната до 1,5 м. Растежът е бавен.
 • Сребро. Подобно на водното, но се различава от него в сребрист райест модел по листата.
 • Кръглолистни. Рядко се среща у дома. Сортът ампел се използва по-често при декорирането на офис помещения. Различава се с дълги листни издънки и кръгла форма на листни плочи.

Покупка и адаптация

Най-доброто време за закупуване е пролетта. Когато избирате растение, трябва да обърнете внимание на външния му вид. Здраво цвете:

 • богата зелена зеленина;
 • няма увреждане на багажника и корените;
 • по листовите плочи няма петна.

Средната цена е 700 рубли.

След покупката пакирата се изпраща на карантина за 2 седмици и след това се трансплантира:

 • излезте от гърнето, отърсете излишните остатъци от земята;
 • спуснете корените за 15 минути във вода, за да измиете почвата;
 • кореновата система се изследва за наличие на изгнили участъци, повредените фрагменти се отрязват;
 • гърнето се избира с диаметър 2-5 см повече от площта на подземната част;
 • дъното е покрито с дренаж, отгоре - със земя до нивото 2/3 от височината на саксийния съд, образуващ конус в централната част;
 • пакира се поставя върху хълма, корените се изправят, почвата се изсипва, запълвайки кухините.

Засаждане и пресаждане

Плитка и широка саксия е подходяща за стайно растение.В твърде голям контейнер се увеличава рискът от стагнация на влага и вкисване на земята, което причинява появата на гъбични заболявания.

Честотата на разсаждане зависи от възрастта на цветната култура:

 • младото растение изисква ежегодна смяна на саксията;
 • възрастна пакира (от 5 години) расте без трансплантация в продължение на 3-4 сезона;
 • за старо цвете се справят, като сменят повърхностния слой на почвата на дълбочина около 5 cm.

Бутилковото дърво се трансплантира през пролетта, около март-април. Най-добрият начин е претоварване без подмяна на субстрата, за да се избегне травма на корените.

Веднага след разсаждането, за да се адаптира към новите условия, саксията се поставя за 2-3 дни на засенчено място, растенията не се хранят 2 седмици от момента на засаждането в прясна почва.

Необходимите условия

Защитете цветето от течение

Защитете цветето от течение

Най-подходящото място е източният или западният прозорец, където пряка слънчева светлина се наблюдава само сутрин и вечер. През лятото, когато е обърнато на юг, растението се нуждае от засенчване от 12 до 17 часа. Когато е поставен в северната част, той изисква допълнително осветление.

През летния сезон е показано изнасянето на открито. Податлив на течение и прегряване от отоплителни уреди.

В естествени условия расте на маргинални земи. Задължителни изисквания към основата са висока въздухопропускливост и добър дренаж.

Препоръчителното ниво на киселинност е неутрално или ниско, но растението може да расте и в кисели и алкални почви.

За засаждане, готова почва е подходяща за отглеждане на декоративни закрити широколистни и палмови култури. Към него допълнително се добавя перлит или вермикулит в количество около ¼ от общия обем на сместа, което спомага за увеличаване на аерацията на почвените слоеве.

Можете сами да направите почвена смес, като смесите в равни части копка и листни почви, едър пясък и тухлен чипс.

Влажност

Културата е неизискваща към условията на влажност, понася лесно да бъде заобиколена от сух въздух, но реагира добре на пръскането върху листата, поради което надземната част увеличава яркостта. Честота - до 2 пъти на ден, като се избягва удрянето на цевта.

Препоръчителните ставки са около 50-60%.

Температура

Топлолюбивото тропическо цвете изисква високи температури. Оптимален режим:

 • през пролетта и лятото - 22-25 ° С, излишък от 35 ° С води до прекратяване на растежа на растенията;
 • през есента и зимата - 14-16 ° C, минимално допустимата граница е 6-7 ° C, при която листата започва да пада, при 0 ° C културата умира.

Осветление

Нуждае се от добро осветление. При липса на светлина тя губи декоративния си ефект: листата стават бледи, стъблото се простира.

Оптималните светлинни часове са 10 или повече часа. Липсата на осветление през зимата се компенсира от използването на изкуствени източници на светлина.

Редовното завъртане на саксията с 45 ° осигурява равномерно развитие на короната.

Грижа

Поливане

Водата трябва да бъде отделена, без хлор, 2-3 пъти по-висока от стайната температура. Поливайте цветето под корена, като избягвате влагата върху ствола, или чрез потапяне за 0,5-1,0 часа.

Методът на потапяне не се използва, ако атмосферният въздух е под 20 ° C или ако наскоро пахирата е трансплантирана.

Честотата на овлажняване зависи от скоростта на изсъхване на почвата и обикновено е около 2-3 пъти месечно през лятото и до пъти в подобен интервал през зимата.

Растението е в състояние да издържа на краткотрайна суша, като консумира вода, натрупана в дебел ствол, поради което основното правило, което трябва да се спазва при организирането на процедурите за поливане, е да не се запълва, а не да се препълва.

Подхранване

Пакира се храни от началото на пролетта до началото на есента, когато се наблюдава активен растеж. За зимата храненето се отменя.

Готовите универсални торове, предназначени за стайни растения, са подходящи за хранене (дозировката е наполовина).

Често кореновата превръзка се комбинира с поливане: половината от обема се напоява) растението, втората част се смесва с хранителния състав.

Подрязване и оформяне

Растението може да се оформя по различни начини.

Растението може да се оформя по различни начини.

За декоративни цели цветната култура се изрязва през пролетта. При резитбата силно удължените издънки, които се открояват от общата маса, подлежат на скъсяване, които впоследствие се вземат за размножаване. Издънките, които са се появили на стъблото, също се отстраняват.

Поради бавния си растеж, пачира може да се използва за създаване на дърво бонсай.

При засаждане на няколко растения наведнъж в една саксия се оформя ствол под формата на плитка с пета. За такава процедура са подходящи само млади екземпляри с все още невластени, гъвкави стъбла. По-добре е да заплитате стволовете не само веднъж, но в няколко подхода, като се фиксирате на междинни етапи с въже.

Методи за размножаване

У дома пакира се размножава чрез резници и семена.

Семенна

За сеитба са подходящи само висококачествени семена, за предпочитане не толкова отдавна извлечени от плодовете след цъфтежа. Поради големите си размери те се засаждат веднага в отделни контейнери - малки саксии или пластмасови чаши.

За засаждане се приготвя торфена смес от торф и пясък (перлит) в съотношение 5: 3. Семената се заравят 1-2 см, насочвайки светлинното петно ​​(окото) встрани. Сеитбата се полива и се покрива с найлоново фолио или стъклено покритие, за да се създаде оранжерия.

За успешно покълване на разсад, температурата се поддържа около 25 ° C-27 ° C.

Когато се появят издънките, подслонът се отстранява, организирайки проветряване и овлажняване на почвата от спрей бутилката. Втвърдените кълнове могат да бъдат пренаредени на постоянно място, когато имат по 3-5 листа, осигурявайки им грижи като за възрастно растение.

Резници

 • От горната част на лигнифицираните издънки се избират издънки с дължина до 15 см с добре развити 3-5 листа.
 • Те се вкореняват в торф и едър пясък, смесени в равни пропорции.

За бързо вкореняване трябва да създадете парникови условия и да поддържате висока влажност, те също използват стимуланти.

Отнемането на резниците отнема 4-6 седмици, след което е необходимо да се грижите за него като за възрастно цвете.

Лечение на болести и вредители

Сухият въздух е нежелан за пакира. при такива условия рискът от поява на паяк върху него се увеличава. Други вредители включват брашнести червеи и скални насекоми.

Индивидуалните промени във външния вид, болестите и загубата на декоративност на стайното цвете често са причинени от нарушение на грижите.

Тип поражениеМерки за контрол
Паяк акари. Признаци - появата на бели точки (места на пробиване) и паяжини върху листата.Увеличете влажността в помещението. На растението се дава топъл душ и се третира с инсектицидни препарати, например Aktellik и Aktara.
Mealybug. Появата му ще бъде предизвикана от белезникави памучни набези в пазвите на листата и по стъблата.Вредните насекоми се събират на ръка чрез избърсване на вегетативната маса със сапунена вода (50 g на 1 вода). В случай на масово нападение, цветната култура се напръсква с подходящ инсектицид, например Aktara, Confidor, а субстратът, заразен с ларви, се заменя със свеж, като предварително е дезинфекцирал саксията.
Щит. Оставя восъчно покритие върху листата и издънките.Мерките за контрол са подобни на начина да се отървете от брашнестите червеи.
Листата пожълтяват и падат. Причинени от продължително излагане на сух въздух и липса на хранене.Вътрешно цвете се пръска върху листата. През зимата влажността се увеличава с овлажнители на въздуха или по други подходящи начини. Те се внасят според времето на хранене.
Суха зеленина. Появява се по-често при слънчево изгаряне.Саксията се пренарежда за първи път на засенчено място, след това под разсеяна светлина. При липса на възможност за пермутация се осигурява засенчване.
Кафяви петна по листните листчета. Върховете сухи.Първият признак за липса на вода.Поливането се нормализира с редуващи се спрейове върху листата.
Загуба на тургор от листната маса. Това е следствие от преливане.Намалете поливането. Наводненото цвете се трансплантира в свеж субстрат.
Бял цвят с рунеста структура върху листа. Симптом на брашнеста мана.Растението се напръсква с фунгицид, например Skor, Topaz, след отрязване на повредените области.
Цветето хвърля изсъхнали и пожълтели листа. Служи като симптом за развитието на гъбично заболяване - гниене на корените поради застояла вода.Изследва се кореновата система, изгнилите фрагменти се отрязват, оцелелите се третират със слаб розов разтвор на калиев перманганат или фунгицид. След дезинфекция на саксията субстратът се сменя на нов.

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус