Hosta Avocado - подробно описание на сорта

0
190
Рейтинг на статия

Функия, или хоста, авокадото е многогодишно декоративно растение от семейство Аспержи. Това е спорт от сорта Гуакамоле и е известен от 1998 г. (произхожда от Джейн и Бърни Диесен). Поради своята непретенциозност и толерантност към сянка, многогодишното растение е много популярно в ландшафтния дизайн.

Хоста авокадо

Хоста авокадо

Описание на сорта

Домакинът на авокадо е голям, бързо растящ домакин. На височина достига 60-80 см, на ширина 70-120 см. Растението има големи овални листа (25 см на 15-20 см) с жилки и остър връх.

Листата са плътни и изпъкнали, яркозелени в центъра, по краищата по-тъмни. Благодарение на формата и цвета си те наистина приличат на плодове от авокадо.

Звънчевидни цветя, събрани в гроздовидни съцветия. Те обикновено са бели, розови или светло лилави.

Цъфтежът се случва през август и е придружен от приятен, богат аромат.

Характеристики за кацане

Този домакин е непретенциозен към почвата, но най-вече обича влажни, плодородни почви без застояла вода. Цветето предпочита полусянка, но може да расте и в пълна сянка.

Преди да засадите няколко растения, мястото се изкопава, смесвайки земята с хумус. Ако се засаждат 1-2 екземпляра, компост или минерални торове се внасят директно в дупката.

Разстоянието между разсад трябва да бъде най-малко 50-70 cm.

Технология:

  • Дупката за засаждане се изкопава малко по-широко и по-дълбоко от земната кома или кореновата система на хоста.
  • На дъното се полага дренаж от счупена тухла или трошен камък, изсипва се почвена смес и се излива с кофа с вода.
  • Растението се поставя в яма, корените се изправят, покриват се с пръст и се набиват.
  • Отгоре се полива и отново се мулчира с борова кора.

Грижа

Функцията е напълно необслужвана. Издръжлив е и може да расте в почти всяка среда.

Описание на хоста авокадо

Описание на хоста авокадо

Не се нуждае от есенна резитба - само отстраняване на изсъхнали дръжки. Понякога се образува чрез отрязване на съцветията, за да се създаде красива розетка от листа. Това цвете е устойчиво на замръзване и не изисква подслон за зимата.

Спазването на няколко прости правила ще ви помогне да отгледате здраво и наистина декоративно растение.

Поливане

Добре е, ако редовното поливане поддържа умерена влажност на почвата. Растението ще ви зарадва с буйни листа, интензивен зелен цвят и отличен растеж.

Особено важно е да напоявате младите фънки навреме. Възрастните домакини понасят много по-добре временните суши.

Подхранване и мулчиране

Домакинът може да расте без допълнително торене, но реагира много благодарно на тях, превръщайки се в буен храст. Торовете се внасят в почвата по време на засаждането и това е достатъчно за целия сезон.

През пролетта и есента растението се мулчира с компост или друга органична материя, което улеснява грижите и осигурява на цветето хранителни вещества.

Размножаване

Функцията се размножава чрез резници и разделяне на храста. Резниците могат да се режат през пролетта или лятото: отрязват се издънките с пета, от които се отстраняват долните листа и се задълбочават във влажна почва на полусянка. Отгоре са покрити с пластмасови бутилки.След 2-3 седмици се извършва вкореняване и отначало увисналите листа се издигат.

Снимка от авокадо от Hosta

Снимка от авокадо от Hosta

Разделянето на храста се извършва през април или септември. Функия се изкопава и разделя на няколко части, така че всяка една да има една или две листни розетки. Деленките се засаждат във влажна почва и се мулчират с компост.

Болести и вредители

Функция Авокадото е устойчиво на болести и вредители. Буйните му листа обаче често привличат охлюви, които изгризват грозни дупки в тях. Можете да се борите с тях с лекарства на основата на металдехид.

При преовлажняване цветето може да се разболее от гниене, което се проявява в увяхване на листата, потъмняване и изтъняване на стъблата. В този случай засегнатите части се отрязват, а здравите се третират с фунгицид. Растението се трансплантира на друго място, като се прави могила и се поставя добър дренаж.

Използване в ландшафтен дизайн

Високата декоративност, непретенциозност и толерантност към сянка допринасят за нарастващата популярност на функцията авокадо в ландшафтния дизайн.

Хаста характеристики и снимки на авокадо Hosta

Хаста характеристики и снимки на авокадо Hosta

Отглеждането на сянка не намалява красотата на цветето, което не може да се каже за много други растения. На едно място може да нарасне до 10 или повече години.

Тази хоста често се използва в скалисти градини и алпийски пързалки. Изглежда страхотно до водни тела, в миксбордове, групови и единични насаждения. Функцията е подходяща за отглеждане на живи граници, а нейните ефектни листа често се използват за създаване на красиви букети и цветни аранжировки.

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус