Hosta Orange Marmelade - пъстро растение

0
160
Рейтинг на статия

Hosta Orange Marmalade е ярък, ефектен сорт, известен от 2002 година. Това е спорт от функцията Pauls Glory (създател - R. Solberg). Името на този сорт се превежда като "оранжев (или оранжев) мармалад". Растението е много популярно поради своята декоративна зеленина, толерантност към сянка и непретенциозност.

Описание на портокалов мармалад Hosta

Описание на портокалов мармалад Hosta

Описание на сорта

Функция Оранжевият мармалад принадлежи към семейство Аспержи. Това е средно голям храст, достигащ височина 40-60 см. В ширина може да нарасне до 1 м. Основният акцент на сорта е възхитителните декоративни листа (20 см на 15 см) овална форма с остър бакшиш.

Листата са украсени с леки гофрирани вени и ярка палитра от цветове: те са жълто-оранжеви в центъра, синкаво-зелени по краищата.

Не бива да очаквате от този фънки класическата яркост на "Orange", но той има точно този изискан приглушен прозрачен нюанс, който отличава истинския оранжев мармалад.

Цъфтежът на хоста започва през юли и продължава до началото на август. Грациозни камбановидни цветя се появяват на високи дръжки. Цветът на венчелистчетата е мека лавандула.

Характеристики за кацане

За да покаже най-ясно декоративните свойства, тази функция трябва да расте в светла сянка или ажурна полутень. При постоянно излагане на слънце центърът на листата става бял, а зеленият ръб пожълтява.

Изгарящите обедни лъчи могат да предизвикат истинско изгаряне, поради което, в особено горещи часове, цветето на открито трябва да бъде засенчено. Пълна сянка също не се препоръчва, в противен случай листата няма да растат оранжеви, а светло зелени.

Hosta Orange Marmalade не е придирчив към плодородието на почвата. Тя обича леки глинести, но може да расте на песъчливи или глинести почви. В първия случай те са „обременени“ с органични вещества (торф или компост), а във втория се добавя пясък. На мястото на засаждане не трябва да се натрупва топене или дъждовна вода.

Технология:

  • Изкопайте дупка с дълбочина 50 см и приблизително същата ширина (70-80 см отстъпват от най-близките трайни насаждения).
  • Отдолу е положен дренаж от чакъл, малки камъчета или тухлени чипове.
  • Почвата се смесва с компост и торф - тази смес се запълва с трета дупка (можете да добавите сложни минерални торове).
  • Домакинът се премества заедно със земна бучка, полива се обилно, поръсва се със субстрат и се набива.
  • Отгоре почвата се мулчира с парчета борова кора.

Грижа

Грижата за портокаловия мармалад е напълно неусложнена и доста достъпна за начинаещи градинари. Най-важното е да осигурите на растението постоянна почвена влага (но не прекомерна). Два пъти на сезон храстът се подхранва и се отрязва през есента.

Домакин на портокалов мармалад

Домакин на портокалов мармалад

Поливане

При липса на естествени валежи функията се полива два пъти седмично в корена. Използвайте 1-3 кофи вода в зависимост от размера на храста. Поливането се извършва сутрин, а не вечер, така че влагата да не привлича охлюви, гъсеници и охлюви.

Подхранване

Най-добрата превръзка е мулчиране с торф и компост (което създава допълнителни предимства - намалява изпарението на влагата и значително улеснява поддръжката).

Процедурата се извършва два пъти: по време на активен растеж на листата (през пролетта и началото на юни) и след есенна резитба. След разстилането на мулч функията се полива обилно.

Подрязване и подготовка за зимата

Когато листата пожълтеят и започнат да лежат на земята, те отрязват земната част на храста. Това ви позволява да премахнете охлювите и гъсениците, скрити в основата на леторастите.

Функцията е мразоустойчиво растение, което адекватно толерира зимата без подслон. Със сигурност обаче може да се поръси със суха зеленина. Младите домакини се покриват със смърчови клони.

Размножаване

Този funkiyu е лесен за размножаване чрез резници или разделяне на храста. Издънката на розетката се изрязва с „пета“ и се третира със стимулатор на вкореняване. Почвата на сянка се разхлабва, смесва се с компост и се полива добре. Дръжката се задълбочава и се покрива с пластмасова бутилка. Почвата се овлажнява редовно и покривката се повдига, за да може въздухът да влезе.

Отзиви за портокалов мармалад Hosta

Отзиви за портокалов мармалад Hosta

Можете да разделите храста 4-6 години след засаждането. Най-добре е да направите това през април или края на август. Функия се изкопава и разделя на няколко части, всяка от които трябва да има поне един бъбрек. Деленките се засаждат в наторена почва на полусянка и се поливат добре.

Болести и вредители

ПроблемСимптомиПрофилактикаБорба
Охлюви, охлюви, гъсеници.Следи от слуз и дупки в листата.Правилният режим на поливане е сутрин, а не вечер;

Поръсете почвата с тютюн, суперфосфат, камъчета.

Поставете капани (парчета шперплат, дъски), сглобете на ръка.

Използвайте специални продукти на основата на метилалдехид.

Гниене на листа и коренова шийка.Наземната част на растението изсъхва и постепенно отмира. По листата се появяват кафяви петна, започвайки от върховете.Изцедете добре почвата, не препълвайте почвата.

Дезинфекцирайте субстрата и градинските инструменти.

Отрежете заразените листа и стъбла, третирайте гостоприемника с фунгициди (Trichodermin, Oxyhom, Topaz).

Трансплантирайте на ново място и заменете почвата на старото.

При напреднала болест е по-добре да изгорите напълно храста.

Приложение в ландшафтния дизайн

Функция Orange Marmalade ще се превърне в ярък акцент на градина или парцел. Той ще съживи зелената маса, ще създаде хармонични комбинации с иглолистни дървета и цветя. Тази хоста се отглежда като тения, почвопокривно растение, живи бордюри.

Снимка на портокалов мармалад от Hosta

Снимка на портокалов мармалад от Hosta

Може да расте в саксия или контейнер, което ви позволява да украсявате малки дворове, балкони, тераси. Много е удобно да го засадите до храсти или малки смърчове в многостепенна композиция, като по този начин осигурите необходимата ажурна частична сянка. Функция Orange Marmelade органично допълва японски и скалисти градини, алпинеуми, алпинеуми и цветни лехи.

Отзиви

Според градинарите функцията на Orange Marmalade има невероятен цвят, който е по-ярко нарисуван в ажурна полусянка, отколкото в пълна сянка. Цветът на листата не е оранжев, а напълно съответства на нюанса на оранжевия мармалад или желе. Бушът има среден темп на растеж, но с допълнително хранене расте по-бързо.

Забелязано е, че правилно нарязаната домакиня успешно издържа зимата дори без подслон. Устойчив е на временни суши, болести и вредители. Най-популярният метод за размножаване е чрез резници, тъй като разделянето на храста може да се извършва рядко (за да не се забави развитието), а семената не запазват сортови характеристики.

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус