Черни лалета - популярни сортове

0
167
Рейтинг на статия

Черно лале е името на няколко декоративни сорта с черно-сини, тъмно лилави или бургундски цветове. Първото споменаване за него датира от средата на 17 век. Цветът обаче е представен официално в Холандия 300 години по-късно, в края на 20-ти век, след което придоби популярност в цветарството.

Какво е черно лале

Какво е черно лале

Основни характеристики

Долината на черните диви лалета се намира в Абхазия в алпийски ливади. Цъфтежът настъпва през април-юни.

Стъблото е изправено, формата е класическа цилиндрична. Средната височина е 10-100 cm.

Листата са удължени, повърхността е восъчна, цветът е зелен със синкав оттенък, подреждането е редуващо се, в горната част се оформя малка листна плоча, наречена флаг лист.

Пъпката е една, цветът е в тъмни нюанси - лилав, бордо, син, близък до черния, формата на цветето зависи от сорта - бокал, чаша, божур, ресни, овална, звездовидна.

Дължината на главата е около 12 см, диаметърът е от 4 до 10 см, когато напълно разширен достига 20 см, околоцветникът е оформен от шест венчелистчета, броят на тичинките с дълги прашници е 6.

Семената са кафяви, плоска триъгълна форма.

Описание на сортовете

Отгледани са няколко разновидности лалета, чиито цветове, в зависимост от светлината, падаща върху пъпката, са повече или по-малко близки до черните.

Черно лале снимка цвете

Черно лале снимка цвете

 • Черен крик. Цветът е тъмно люляк. Принадлежи към голямата сортова група Триумф. Формата на главите е бокалена, отварянето е частично дори на етапа на зреене на поло. Височина 40-60 см. Период на цъфтеж - април-май. Основното приложение е за рязане.
 • Роналдо. Цветът е кестеняв. Повърхността на венчелистчетата е кадифена. Включен в сортовата група Triumph. Средната дължина на главата е 10 см. Височината е 40-60 см. Формата на пъпката е бокалена. Цъфти през април - май. Подходящ за озеленяване.
 • Кралица на нощта. Има най-тъмния, почти черен нюанс с бургундски оттенък. Формата на пъпките е бокалена, с дължина около 11 см, частично се разкрива на етапа на пълно узряване. Височина до 70 см. Различава се с дълъг, до 3 седмици, цъфтеж, който започва през май. Подходящ за озеленяване.
 • Черно и бяло. Включен сред пъстри сортове от сортовата група Рембранд. Те се открояват с необичайна бяла граница на фона на основния тъмно бургундски цвят. Височина 40-70 см. Формата на пъпката е бокалена, пълно разкриване при добра светлина. Периодът на цъфтеж е през май.
 • Черен юнак. Той е един от хавлиените сортове, наречен пионоподобен поради необичайната структура на пъпката. Главата е оформена от 16-20 венчелистчета, дължина 89 см, когато е напълно разширена, диаметърът е до 12 см. Височината е 50-60 см. Цъфти от края на май. Основното приложение е за рязане.
 • Черен папагал. Вземете името на черния папагал заради неговите необичайни, назъбени, вълнообразни ръбове, които приличат на птичи пера.Цветът е тъмно бордо. Височина 45-50 см. Формата на пъпката е с форма на звезда, височина 10 см, диаметърът при пълно отваряне достига 20 см. Има дълъг цъфтеж, до 3 седмици, който започва в края на май. Подходящ за изрязване и озеленяване.
 • Кубинска нощ. Отнася се до лалетата с ресни. Пъпките са оформени от черно-бордо или черно-лилави венчелистчета с иглеобразен кант. Височина около 55 см. Цъфти през май. Отглежда се за украса на цветни лехи, подходящи за рязане.
 • Черна Красавица. Черен с бордо оттенък. Принадлежи към късноцъфтящи сортове, пъпкуването започва в края на май. Височина 65-70 см. Формата на пъпките е бокалена.

Отглеждащи функции

Изисквания към земята

За черните лалета се изисква плодородна пясъчна почва с неутрална или слаба киселинност с висока въздухопропускливост и абсорбция на влага. Киселата почва се довежда до необходимото състояние чрез добавяне на варовик.

Черни лалета

Черни лалета

Осветление

Мястото за засаждане се избира в зависимост от сортовия аксесоар. Черно лале може да расте еднакво добре както на слънчево място, така и на полусянка. При засаждане в пълна сянка цветята губят декоративния си ефект.

Влажност

Цветната култура е податлива на застой на влага. Мястото е избрано с нисък поток на подпочвените води, като се избягват низините, където се натрупва дъждовна вода.

Правила за кацане

Лалетата се засаждат предимно през есента, за да се постигне цъфтеж през следващия сезон. При засаждането през пролетта културата ще започне да цъфти едва след една година. Традиционно луковиците се засаждат от края на август до началото на октомври.

Необходимо е да се завърши засаждането, докато температурата на почвата е най-малко 7 ° C-10 ° C на дълбочина около 10 cm, 3-4 седмици преди очакваната дата на пристигане на първата слана.

Избор на седалка

За засаждане изберете място, където картофи, домати, патладжани преди това не са били отглеждани, тъй като тези култури са склонни към същите заболявания. Хребетите се подготвят 2-3 седмици преди засаждането на луковиците, изкопаването на почвата и внасянето на торове.

Подготовка на посадъчен материал

За засаждане използвайте посадъчния материал, получен през предходния сезон или закупен в специализиран магазин. Луковиците се проверяват за лезии и изгнили участъци. Преди засаждането те се третират с фунгицид или слаб розов разтвор на калиев перманганат (калиев перманганат).

Година на черно лале

Година на черно лале

Технология

Луковиците се засаждат на 10 см една от друга и на 20 см една от друга между редовете. Дълбочината на засаждане зависи от състоянието на почвата - на леките с 3 диаметъра, на тежките - с 2 диаметра на кореновата грудка.

Около 50 големи луковици обикновено се засаждат на 1 m².

Земята не се уплътнява, оставяйки въздушни кухини, повърхността се изравнява. След слизане се мулчира.

Правила за грижи

Грижата за лалетата започва, когато се появят първите издънки.

Черно лале година от

Черно лале година от

Поливане

Необходимо е обилно поливане на етапа на формиране на пъпките, през целия период на бутонизиране и в продължение на 2 седмици след завършването му. Основното правило е да се полива, докато почвата изсъхне, като се избягва стагнацията на водата. Разходът на 1 m² зависи от метеорологичните условия и може да варира от 15 до 40 литра.

Когато поливате, избягвайте попадане на вода върху листата, за да предотвратите слънчево изгаряне. Ден след процедурата за поливане почвата се разхлабва, за да се унищожи образуваната земна кора и да се осигури проникването на въздух до кореновите луковици.

Подхранване

За хранене на лалета често се използват течни торове или разтвори на основата на сухи комплекси. Норма на разход - 30-50 g / m² насаждения. Периодичност:

 • първата процедура се извършва в началото на вегетационния период, когато се появят кълнове, се използват формулировки с повишено съдържание на азот;
 • втори път цветната култура се подхранва преди началото на фазата на бутонизация, като постепенно намалява дела на азотсъдържащите комплекси и увеличава количеството фосфор и калий, поддържайки съотношение 1: 2: 2;
 • третото приложение е планирано за фазата на пълно отваряне на пъпките, като се използват калиево-фосфорни комплекси;
 • в края на бутонирането се добавят бор и цинк за подхранване на луковиците.

Подрязване

В края на цъфтежа се организира резитба:

Годината на черното лале е

Годината на черното лале е

 • за да се запазят луковиците за последващо размножаване на сорта, надземната част се отрязва на петия или деветия ден след цъфтежа на пъпките - това ще помогне да се осигури засилено хранене на кореновите клубени;
 • премахнатите паднали венчелистчета, особено тези, които остават в междувъзлия - това ще намали риска от развитие на процеси на гниене;
 • в края на пъпките стъблата не се отрязват напълно, тъй като луковиците се нуждаят от по-нататъшен растеж;
 • посадъчният материал се изкопава след 2-4 седмици след пълното отваряне на пъпките.

Подрязването не се нуждае от онези цветя, които не се нуждаят от запазване на кореновите луковици за последващо засаждане. Те се изкопават заедно с грудките.

Предзимна подготовка

Лалетата са устойчиви на замръзване луковични култури. В региони с много снеговалежи, растенията, засадени през есента, не се нуждаят от подслон. Мулчирането се използва за защита срещу резки температурни промени в райони с безснежна зима.

Снимка от черни лалета

Снимка от черни лалета

За мулч са подходящи компост, торфена смес, слама или хумус. Дебелината на слоя е 5-15 см. Насажденията се затварят при окончателното установяване на нощни студове, когато почвата започне да замръзва.

Отстранете заслоната за мулч, след като снегът се стопи.

Лечение на болести и вредители

Както всички лалета, черните сортове са податливи на вирусни и гъбични заболявания. Най-голямата опасност за тях е вирусът на пъстротата, който се проявява в появата на петна, засенчване и ивици по вегетативните части.

Образците, засегнати от вирусна инфекция, не се лекуват, а се отстраняват заедно с луковицата.

Често срещаните заболявания на гъбичната етиология включват сиво и кореново гниене. Основните причини за разпространението им са преовлажняването на почвата. При първите признаци на поява те организират поливане с разтвори на основата на фунгициди.

Естествени вредители са мечки, лукови акари, охлюви и охлюви. Като превантивна мярка за защита срещу вредни насекоми, по периметъра на хребетите се поставят капани и се засаждат цветя, които ги плашат - невен, невен, горчица и др.

При масово увреждане на цветна култура се извършва пръскане с инсектициди.

Отзиви за градинари

Черното лале стана популярно в частното градинарство заради необичайния си външен вид. Те го засаждат по-често като част от групови композиции от 9 или повече копия за подобряване на личните парцели в цветни лехи и в близост до пътеки. Препоръчително е да се засаждат сортове с различни периоди на пъпки, за да се удължи декоративният цъфтеж с няколко месеца.

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус