Hydrangea paniculata Diamantino - правила за отглеждане на сайта

0
182
Рейтинг на статия

Хортензията Diamantino panicle е родом от Япония. Това растение се счита за старо многогодишно растение, което започва да се култивира във Франция през 19 век. По-късно се разпространява в цяла Европа и в Русия. Помислете как изглежда храст, от какви грижи се нуждае и условията за отглеждане.

Hydrangea paniculata diamantino

Hydrangea paniculata diamantino

Описание на растението

Латинското наименование е хортензия паникулата диамантино.

Хортензията расте като буен многогодишен храст с леко удължена корона. Максималната височина е 1,5 м.

Стъблата са здрави, изправени, не се нуждаят от жартиера. Още през втората година на отглеждане зелените издънки се лигнифицират. Листата се развиват по двойки по цялата дължина на клоните.

Листната плоча е груба, яйцевидна, изумрудена отгоре, сиво-зелена отдолу.

Съцветията са големи, с форма на метлица, гъсти, с обиколка 20-25 см. Цветът се променя в зависимост от сезона: в началото на цъфтежа те са жълтеникаво-зелени със златист оттенък, в края на цъфтежа те придобият мек розов оттенък.

На мястото на сухи цветя се образуват семенни шушулки с размер 3-4 мм. При добри грижи това растение започва да цъфти през третата година от развитието.

Характеристики за кацане

Успешното отглеждане на този сорт зависи от спазването на правилата и времето на засаждане, както и от по-нататъшните грижи.

Хортензия диамантино

Хортензия диамантино

Време

Оптималното време за засаждане на този храст е средата на пролетта или началото на есента. В студените региони пролетното засаждане ще бъде за предпочитане, така че по време на сезона разсадът да има време да пусне корени и да се подготви за предстоящото зимуване.

Избор и подготовка на обекта

Тази декоративна култура има добра степен на зимна издръжливост и устойчивост на замръзване - тя лесно може да издържи на температури до -30 ° C. Не обича чернови.

Предпочита да расте на слънчево място, но зеленината и цветята бързо избледняват от преките лъчи. Следователно мястото трябва да бъде избрано с леко засенчване по време на обяд.

Расте добре в леко влажна, дренирана и богата на хранителни вещества почва. Най-добрият състав би бил смес от торф, хумус и листна земя в съотношение 1: 1: 2.

Ако почвата е с висока степен на киселинност, съцветията са синкави, на алкална земя - малина.

Не си струва да засаждате под високи дървета и в близост до други храсти, тъй като те ще вземат необходимата влага и полезни компоненти от хортензията, което ще повлияе отрицателно на растежа и декоративността.

Избор и подготовка на посадъчен материал

Можете да си купите разсад на хортензия Diamantino в един от специализираните разсадници, където най-вероятно ще ви бъде предоставен истински сорт. Дайте предпочитание на 2 или 3-годишни екземпляри, които вече имат добре развита коренова система и корона.

Диамантино хортензия

Диамантино хортензия

Внимателно огледайте стъблата, листата, пъпките - те трябва да са сочни, с еднороден цвят, без механични наранявания и признаци на инфекция с инфекции, вредители. Отърсете короната - ако листата не се ронят, тогава хортензията е прясна и можете да я купите.

Разсадът в земна кома или засаден в контейнери се вкоренява по-добре след пресаждането на мястото, отколкото храстите с отворени корени. Това също си струва да се има предвид при избора.

Преди засаждането кореновата система е леко подрязана - такава манипулация води до бързо натрупване на нови издънки.

Ако корените са сухи (при растения без почва), те се потапят в топла вода за два часа с добавяне на Kornevin или Heteroauxin.

Техника на кацане

Парцелът се подготвя две седмици преди засаждането на разсад - растителни остатъци, градински отпадъци се отстраняват, изкопават, изравняват.

Ямките се изваждат малко по-големи от размера на кореновата система. Приблизителни параметри - 30x40x30 см. На дъното се изсипват няколко шепи камъчета или тухлени стърготини. След това се напълва наполовина със смес от минерални, органични торове, предназначени за отглеждане на декоративни цъфтящи трайни насаждения. Към този състав се добавят малко торф, пясък и листна пръст, смесени.

Те потапят разсада в дупката, изправят корените, поръсват го с пръст до върха. Важно е кореновата шийка да остане на 4-5 см над повърхността на земята, в противен случай още при първото поливане тя ще започне да гние и растението ще умре.

Храстите се поливат с топла и утаена вода, мулчирани с торф, за да се предотврати бързото изпаряване на влагата.

Грижа

Младата хортензия диамантино изисква компетентна и навременна грижа, от която в бъдеще ще зависи нейният растеж, декоративност и имунитет.

Описание и снимка на хортензия диамантино

Описание и снимка на хортензия диамантино

Поливане

Нуждае се от честа, но умерена хидратация. През топлия сезон честотата е веднъж седмично. 20 литра вода се изсипват под един храст. През есента овлажнявайте по-рядко - веднъж на 15-20 дни.

След всяко поливане се извършва повърхностно разрохкване на почвата, така че да остане светлина, влагата и кислородът да преминават добре.

Освен това, мулч от хумус и торф се въвежда в зоната в близост до багажника. Тези компоненти ще осигурят допълнително хранене и ще предпазят почвата от изсушаване.

Подхранване

За постигане на висококачествен цъфтеж и устойчивост срещу болести, диамантино хортензия трябва да се подхранва редовно. Торовете се внасят през целия вегетационен период най-малко 4 пъти - в началото на пролетта, преди образуването на пъпки, след изсъхване на цветята и в края на есента.

Кашата се използва за храна. След нанасяне водата се полива обилно, за да се предотврати изгарянето на корените и да се ускори усвояването на хранителните вещества.

Подрязване

Тази процедура се извършва всяка пролет - преди началото на подуването на бъбреците. С остра и стерилна резачка отрежете всички клони, които са сухи, изгнили, отчупени или замразени през зимата.

За да се избегне инфекция, нарязаните участъци се напояват с разтвор на меден сулфат.

Мнозина се занимават с формирането на короната - отрязват стеблата, които са твърде дълги, растат навътре или под грешен ъгъл. По този начин храстът получава компактна сферична форма.

Подготовка за зимата

Въпреки добрата степен на устойчивост на замръзване, младите разсад до три години се нуждаят от изолация. Ако не бъдат покрити, те бързо ще замръзнат и ще умрат.

2 седмици преди първата слана младите клони се съкращават до 5 пъпки. Зоната в близост до багажника е поръсена с дебел слой торф.

Издънките са завързани с канап или въже, огънати към земята, фиксирани със скоби, след това покрити с всякакъв дишащ материал - агрофибър, чул. Отгоре могат да се полагат смърчови клони.

Премахват подслона през пролетта, когато снегът се разтопи и топлината на улицата се стабилизира.

Изисквания преди и след цъфтежа

Преди цъфтежа трябва да намалите честотата на поливане, което ще помогне да се удължи този процес. За да се образуват голям брой съцветия, седмица преди началото на пъпките храстът се опложда с калиеви препарати.

Снимка и описание на хортензия диамантино

Снимка и описание на хортензия диамантино

В пика на декоративност торовете не се прилагат, тъй като това ще намали качеството и продължителността на процеса.

След цъфтежа хортензията продължава да се зарежда с влага при необходимост, да се разхлабва и мулчира.

Изсъхналите съцветия не се отрязват, тъй като върху тях се образуват семена. В бъдеще те могат да се използват за размножаване.

Размножаване

Има няколко възможности за отглеждане на нови разсад, при спазване на технологията на засаждане и отглеждане, резултатът ще бъде оправдан.

Семена

Това е най-трудният и отнемащ време метод. Събраните семена се измиват в топла вода, след което се засяват в плосък контейнер за разсад, напълнен с влажна смес от торф и пясък. За бързо покълване семената се покриват с прозрачно стъкло, държано при температура 20-23°С, напоявайте редовно от спрей бутилка.

След появата на зеленина, подслонът се премахва, отглежда се до развитието на две листа, гмурка се в отделни саксии. Веднага след като обраснат с листа, те се засаждат на открито. Те се грижат за същото като за закупените разсад.

Резници

Размножаването с помощта на зелени резници се извършва през лятото. От горната част на силните издънки се отрязват сегменти с дължина 15-20 см. На дъното се отрязват всички листа, потопени в разтвора на Корневин. Те се засаждат в пясъчно-торфена смес на дълбочина 3 см под ъгъл.

За да могат посадъците да се вкоренят по-бързо, те се поставят на топло място, където има разсеяна светлина, редовно се навлажняват.

Новите листа по леторастите са сигурен знак, че резниците са пуснали корени. След месец на отглеждане те се засаждат на открито.

Наслояване на стъблото

На възрастен храст от 5-годишна възраст изберете гъвкаво стъбло, което е близо до земята. Те откъсват цялата зеленина по него. Наблизо се изкопава изкоп с дълбочина 4-5 см, поръсен със смес от торф и пясък. Клонът се полага хоризонтално, фиксира се със скоби, поръсва се с останалата почвена смес, полива се.

Седмица преди първите есенни слани те се покриват със смърчови клони, паднали листа или чула, за да се предотврати измръзването на клоните за зимата.

През пролетта, когато снегът се разтопи, слоевете се изкопават, отрязват се от майчиния храст. Разделени на части, така че всяка да има няколко корена, засадени на открито.

Чрез разделяне на храста

Използва се за стари храсти, които се нуждаят от подмладяване. Растението се полива обилно, изкопава се, отстранява се, отмива остатъците от почвата. Разделете коренището на части, така че всяка да има по едно стъбло с пъпки, листа и корени.

Местата на разфасовките се поръсват с въглен, изсушават се, засаждат се в градината.

Болести и вредители

Това многогодишно растение може да се зарази с различни рани и паразити, особено ако са нарушени правилата за грижи и поддръжка:

Диамантино метлична хортензия

Диамантино метлична хортензия

  • Брашнеста мана, бяло и сиво гниене. Гъбични инфекции, които увреждат листа, стъбла, пъпки. Всички болни зони трябва да бъдат отстранени преди лечението. Третирайте короната с Pureflower или Fundazol.
  • От вредителите досадни са паяковите акари и листни въшки. Инсектицидите ще помогнат да се отървете от насекоми - Тиофос, Акарин, Вермитик.
  • Често охлювите атакуват хортензията. Те се събират на ръка. За да се избегне повторна инвазия, по периметъра на мястото се поставят специални капани с лепкаво вещество.

За профилактика трябва да следвате схемата за засаждане, да купувате здрави разсад, да се грижите за тях правилно и навреме - да ги режете, поливате, разхлабвате и подхранвате.

Приложение в градинския дизайн

Хортензията Diamantina panicle стана широко разпространена в съвременния дизайн на градината:

  • засажда се единично на цветни лехи, в близост до беседки, тераси;
  • използва се в групови насаждения в комбинация с други декоративни храсти - рози, хвойни;
  • храстът изглежда красив, заобиколен от маломерни и почвопокривни цветя;
  • Няколко храста, засадени в един ред, създават буйна, цветна жива ограда по оградата или стените на къщата.

Отзиви

Повечето градинари предпочитат именно този сорт поради неговите уникални качества:

  • добрата степен на замръзване и зимна издръжливост позволява отглеждане дори в най-тежката зона на страната;
  • когато съставът на почвата се промени към увеличаване на киселинността или алкалността, могат да се получат съцветия от няколко нюанса;
  • способността за размножаване по различни методи дава възможност за самостоятелно отглеждане на нови екземпляри за озеленяване на градината.

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус