Възпроизвеждане на Zamioculcas - как да се извърши процедурата у дома

0
344
Рейтинг на статия

Zamioculcas е екзотично цвете от далечна Африка. Грижата за растение у дома не създава особени трудности, но възпроизвеждането може да стане проблематично, ако не са изпълнени редица условия. Времето, методът и технологията имат значение - важно е да направите всичко правилно.

Възпроизвеждане на Zamioculcas - как да се извърши процедурата у дома

Възпроизвеждане на Zamioculcas - как да се извърши процедурата у дома

Правила за разплод

По-добре е да започнете в началото на пролетта - през март-април.

По това време доларовото дърво вече излиза от зимен сън, пъпките се подуват, появяват се зачатъците на нови листа.

Отоплителният сезон в апартаментите все още не е приключил, което означава, че условията са точно подходящи за успешното възпроизвеждане на цветето.

Влажността трябва да бъде 40-50% или по-малко. Температурата е необходима не по-ниска от +20 ° С.

Дори саксията да е до батерията, резниците ще се вкоренят перфектно.

Начините

Zomyokulkas се размножава по няколко начина, всеки от тях има свои собствени характеристики. Някои правят възможно незабавното получаване на пълноценен храст, а след други растението за възрастни ще трябва да изчака няколко години.

Резници

Резниците се изрязват от голям клон на zamiokulkas. Тя трябва да бъде напълно оформена, с еднакви тъмнозелени листа.

Ако в края на клона листата са светлозелени, по-малки от останалите, това не е подходящо, тъй като не е натрупало достатъчно хранителни вещества.

Етапи:

 • Дългото издънка се нарязва на отделни парчета с по две сдвоени листа (както и по 4-6 листа). От един клон се получават поне 10 от тях.
 • Резниците се излагат на вестник и се оставят да изсъхнат, докато млечният сок вече не се откроява от среза. След това се потапят в Коренвин за един час.
 • Пригответе хранителен субстрат предварително. Тя трябва да е лека с добър обмен на въздух. Смес от перлит и вермикулит в равни пропорции е идеална за тези цели. Някои хора смесват вермикулит, перлит, едър пясък, полистирол и почва.

Внимание! Торфът не трябва да се използва като субстрат. В него растението няма да може да пусне корени и ще умре.

Резниците се поставят в контейнер със субстрат, на дълбочина 2-3 см, след което трябва да го покриете с буркан отгоре или да изградите оранжерия. Не поливайте! Само след 3-4 дни земята около стъблото се напръсква леко с пулверизатор.

Пълното поливане започва не по-рано от 2 седмици по-късно. Изрезката се вкоренява в продължение на 2-3 месеца (в оранжерията малко по-бързо).

Размножаване на листа

Малки листа се отделят от дългия клон, правят се разфасовки в района на дръжката и се поставят да изсъхнат. След това се потапя в Корневин и се поставя в субстрат.

Ако оранжерията не е необходима за резници, тогава тя трябва да бъде организирана, за да се вкоренят листата. Подходящи са както обикновена банка, така и заслони за филми.

Контейнерите с чаршафи се поставят на топло, светло място.Температурата не трябва да бъде по-ниска от +25 ° С. Не е необходимо да поливате резниците - по-добре е да пръскате земята.

Поливането е разрешено само след 2 седмици. Но само с топла, утаена вода и малко. Zamioculcas не понася преливане, особено младите му издънки.

Разделящи грудки

Можете да разделите грудката само на възрастно цвете.

Можете да разделите грудката само на възрастно цвете.

Това не е просто засаждане на храст, а разделяне на една грудка на няколко. При възрастен замиокулкас клубените растат до големи размери. На една "крушка" можете да намерите 2-3 точки на растеж - живи здрави бъбреци.

Ако нарежете грудката на парчета, така че тези пъпки да бъдат разделени, се образуват няколко независими храста.

За да се размножават по този начин, ще се окажат само възрастни (на 3 години) храсти, здрави и силни.

По-добре е да започнете да разделяте в началото на пролетта, когато цветето вече се е събудило и е готово за активен растеж. Етапи:

 • Изважда се изцяло от саксията, изтръсква се от земята.
 • Най-големите клубени се оставят настрана, останалите се връщат обратно в същия контейнер (ако задачата не е да засадите целия храст).
 • С остър, чист нож разрежете грудката между пъпките.
 • Мястото на среза се потапя във фунгицид, поръсва се с активен въглен и се поставя в субстрат. Тя трябва напълно да покрива грудката. Ако има здрави листа, те се оставят необрязани.

Не е необходимо да се оформя оранжерия - на топло място грудката ще расте без проблеми. След няколко месеца трябва да се появят нови листа.

Семена

Това е най-трудоемкият метод за разплод, но много забавен. Първият проблем, пред който е изправен цветар, е къде да вземем висококачествен посадъчен материал?

Семената на домашните zamioculcas не узряват напълно при нормални условия на апартамента. Едва ли ще се изкачат, дори ако са изпълнени всички необходими условия. Ето защо е по-добре да купувате от тях в разсадници и оранжерии от опитни специалисти.

Етапи:

 • Семената се накисват в растежен биостимулатор (Previkur Energy, Epin Extra, Ecosil) за 2-3 часа.
 • След това те се засяват върху субстрат, състоящ се от вермикулит, перлит и едър пясък.
 • Отгоре контейнерът се покрива със стъкло или фолио и се поставя под лампата. По-добре е да използвате обикновена лампа с нажежаема жичка - тя дава едновременно светлина и топлина.

Температурата трябва да бъде в рамките на + 25-29 ° С. При тези условия разсадът ще се появи след 10-14 дни. Не трябва да махате чашата веднага - трябва постепенно да привиквате кълновете до стайна температура. Само след появата на 4 листа можете да започнете да премахвате оранжерията.

Внимание! Наложително е да премахнете конденза от стъклото! В горещите дни проветрявайте оранжерията за 10-15 минути.

Вкореняване на резници във вода

След като отделите малки листа от клон, можете да опитате да ги изкорените във вода. Преди това всеки лист се обработва в следните препарати:

 • Корневин;
 • Хетероауксин;
 • Циркон.

Листът се поставя в малък съд с вода на самото дъно, така че дръжката едва докосва влагата. Ако има много вода, листът просто ще изгние.

Някои производители съветват да вдигнат листа над водата и да го фиксират, така че корените сами да достигнат до влагата. Смята се, че по този начин корените ще се появят по-бързо и рискът от гниене на листата също ще бъде премахнат.

Последващи грижи

Разсадът трябва да се гледа добре

Разсадът трябва да се гледа добре

След вкореняване на посадъчния материал е важно да се грижите правилно за него, така че разсадът да придобие сила и да започне активно да расте. Дали цветето ще оцелее зависи от условията и грижите. Опитните производители на цветя знаят основните тайни на грижите.

Поливане

Първият път след засаждането разсадът не се полива, а се напоява около багажника. Това е особено важно за получените от семена кълнове. Те са много деликатни и лесно загниват при най-малкото наводнение.

 • Разсад, размножен чрез разделяне на храста, може да се полива след една седмица.
 • Вкоренените листа не се поливат през първия месец, а пръскайте земята наоколо.
 • Резниците могат да се поливат с малко топла вода след 3 седмици.

За младите цветя режимът на поливане зависи от размера на кореновата им система. Zamioculcas не понася излишната влага и реагира остро на преливане.

Осветление

Доларовото дърво обича ярка светлина, но младите издънки от прякото слънце трябва да бъдат засенчени. Тяхната нежна зеленина е склонна към изгаряния. Поставянето на саксии на югоизточния или южния прозорец би било идеално.

Кълновете се привличат към светлината, така че те трябва периодично да се обръщат, ако светлината падне само от едната страна, цветето ще се разтегне и ще стане непропорционално, едностранно.

Не можете обаче да промените местоположението на младите растения. Дори „преместването“ в друга стая може да бъде много стресиращо за тях.

Подхранване

Младите кълнове не оплождат през първите 3 месеца. По-късно торовете за кактуси и сукуленти се въвеждат в течна форма (в корена) 2 пъти месечно.

Най-добрите готови комплекси, подходящи за замиокулкас са:

 1. Биопон;
 2. Добра мощност;
 3. Активин;
 4. Reasil;
 5. Фертис.

Температура и влажност

След вкореняване кълновете се нуждаят от топлина. Температурата не трябва да пада под +25 ° С. В противен случай растежът им ще се забави, а имунитетът ще намалее.

Влажността не трябва да е висока - 40-50% е достатъчно. Понякога обаче кълновете трябва да организират хладен "душ", като ги напръскат с пулверизатор.

Високото ниво на влажност отслабва замиокулкаса. При облачно време не трябва да се полива или пръска допълнително. За първата година трябва да предпазите цветето от гниене, което засяга както горната част на растението, така и все още неговите силни корени.

Младите кълнове от зомиокулки не се страхуват от течения. Напротив, чистият въздух е полезен за тях.

Дори наскоро вкоренени резници са изложени пред отворен прозорец - растението ще се чувства комфортно при топло слънчево време. Разбира се, ако навън е студено, не трябва да проветрявате разсада.

Подрязване и презасаждане

Растението се стриже, ако искат да дадат на храста определена форма или гъста корона.

Повредените или изсушени клони също трябва да бъдат премахнати. Особено ако болестта е причината.

Времето за пресаждане зависи от възрастта на растението.

Времето за пресаждане зависи от възрастта на растението.

Млад замиокулкас се трансплантира веднъж годишно, възрастен - веднъж на 2-3 години.

Технология:

 • Саксията се избира с 2-3 см по-голям диаметър от предишната.
 • На дъното е положен голям дренаж (глинени парчета, експандирана глина). След това по-фин бакпулвер (вермикулит, чакъл). Следващият слой е почва, смесена с пяна и перлит.
 • Растението се изважда от саксията и просто се прехвърля в нов контейнер като цяло. В същото време корените не се отърсват или отделят.

Такава трансплантация е най-малко травмираща за цвете.

Как да засаждаме замиокулкас

Докато клубените растат, те си пречат помежду си, растението спира да расте, изсъхва и дори може да умре.

Когато един храст расте, той трябва да се засажда поне веднъж на 3-4 години.

Технология: растението се изважда напълно от саксията, земята се отърсва, след което корените се измиват с топла вода. Разгледайте грудките, внимателно ги отделете. В същото време клубените остават непокътнати и непокътнати.

Позволено е да се събират и засаждат най-малките клубени в една по-малка саксия. Поставянето им в отделни контейнери не е много удобно - отнема много контейнери и консолидирано пространство в къщата. Освен това те ще имат по-голям шанс да оцелеят, тъй като поотделно все още не са натрупали достатъчно хранителни вещества.

Възможни проблеми

След като растението е размножено, производителите често се сблъскват с проблеми, свързани с по-нататъшния растеж и развитие на младите разсад. Някои от тях са лесни за решаване, а някои изискват специално внимание и намеса на специалисти.

Спиране на растежа

Zamioculcas има много бавен растеж. Но се случва, че след вкореняване на резниците или разделяне на клубените, растението спира да расте напълно.

Не трябва веднага да го прехранвате с торове или да се опитвате да поливате повече. Това само ще го влоши. Най-вероятно цветето отнема време, за да свикне с домашния микроклимат и да расте.

Изгаря листа

Възрастният замиокулкас се нуждае от много светлина, но е по-добре да засенчи младите екземпляри от отворени лъчи.

Под прякото слънце зеленината започва да боли, появяват се изгаряния, растението изсъхва и изчезва.

препълване

Доларовото дърво не понася излишната влага, така че поливането трябва да бъде много умерено. Това важи особено за периода на покой на растението (октомври-март).

Ако поливането е често и се допълва с напояване на листа, тогава растението започва да гние - листата потъмняват и падат.

Ако възрастен храст все още може да се справи с гниенето, като отглежда нови корени вместо изгнили, тогава младият веднага ще умре.

Обобщаване

Възпроизвеждането на замиокулкас е завладяващ и не твърде сложен процес. Основното е да се спазват основните правила и да се спазват условията за грижа за младите растения.

От един възрастен храст можете да получите много материал за засаждане и вкореняване.

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус