Clematis Anna German - как да се грижим за растение

0
184
Рейтинг на статия

Clematis Anna German е отгледана през 1973 г. от съветския животновъд Мария Шаронова. За основа е взет сортът Luther Burbank, подложен на безплатно опрашване. Полученият клематис е кръстен на известната полска певица Анна Герман. Непретенциозен едроцветен сорт с бледосини пъпки и сега е обичан от градинарите по целия свят.

Clematis anna немски

Clematis anna немски

Описание на сорта

Сортът е средно голям, издънките достигат 2,5-3 метра дължина. Въпреки това, при навременна резитба, те рядко надвишават 2 метра. В топлите райони първият цъфтеж започва през май и продължава един месец. За втори път храстът цъфти през август. В по-студен климат времето за прорастване се измества. В северната част на Русия сортът се отглежда рядко на открито; цъфти само веднъж в средата на лятото.

Цветята са много големи, могат да достигнат 20 см в диаметър. Те са плоски, имат 6 удължени венчелистчета с дължина до 7 см. Цветът им е син, малко по-тъмен по краищата. Чашелистчетата имат причудлива вълнообразна форма с три бразди в средата, което придава на цветята специален декоративен ефект, трудно е да ги объркате с друг сорт. Тичинките са зелено-жълти, пухкави, поръсени с цветен прашец.

Интересно! Забелязва се, че колкото по-на юг е зоната на растеж на това растение, толкова повече хартиени цветя цъфтят върху него. В студените райони те са плоски, с леко вълнообразни ръбове на венчелистчетата, изглеждат много по-скромни от южните си "съседи". Листата са упорити и гъвкави, на дълги дръжки, с помощта на които лозите се придържат към опората и се задържат за нея.

Характеристики за кацане

Сортът Anna German е доста топлолюбив. През пролетта пъпките на леторастите започват да се събуждат при температура не по-ниска от +8 0С и тя расте само когато се установи +13 0С и по-висока. Трябва да се засажда на открито или през април-май, или през октомври-ноември, преди първите слани. При покупка в контейнер - през всеки топъл месец до септември.

Clematis anna немска снимка

Clematis anna немска снимка

Организация на мястото

Сортът не е придирчив към осветлението, може да расте на полусянка, например зад стена на сграда. Северната страна на сайта рядко се използва за декоративни цветя, но за клематис Анна Герман е напълно подходяща. Основното е, че това не е низина, където водата ще тече след валежи. Нежелателно е да се засажда храст под стена, така че върху него да се изливат струи дъжд. Разстоянието между храстите трябва да бъде 100-110 cm.

При засаждане през пролетта

Яма с размери 60x60x40 се приготвя през ноември. Отдолу е положен дренаж. Дебелината му зависи от дълбочината на подпочвените води. Ако са по-близо от 2 метра от повърхността, дренажът трябва да бъде многопластов: червена тухла, счупени парчета от глинени съдове, камъни, развалини, големи камъчета. Подобна защита от излишната влага е полезна за клематис, който има тенденция към загниване на корените.

Хранителната почва се излива върху дренажа.Важно е да направите това през есента, така че през зимата почвата да се уталожи и възможните вредители, живеещи в почвата, да умрат. След първоначалната подготовка на мястото за кацане те не го покриват, оставяйки го просто под слой сняг.

При засаждане през есента

Разсадът трябва да се втвърди предварително преди засаждането през есента. След като сте засадили термофилен клематис веднага след поддръжката на дома в земята, съществува риск той да бъде съсипан. Късните летни нощи са студени и разсадът е свикнал със стайна температура. 2-3 седмици преди засаждането те започват да го изнасят в градината в саксия. Отначало само през деня и за кратко, след това за целия ден, като ги носите в къщата за през нощта.

Разсад, адаптиран към улицата, ще се вкоренява по-лесно, кореновата му система ще има време да започне да расте преди настъпването на слана. В бъдеще технологията на засаждане не се различава от пролетната. Засаждането в земята през есента е за предпочитане, разсадът може по-лесно да понася стреса от промяна в местоположението, а цъфтежът настъпва след година по-рано.

Подготовка на посадъчен материал

Сортът Анна Герман е доста рядък. По-добре е да го купувате в детски градини, където няма да има риск да се „натъкнете“ на недобросъвестни купувачи. Но дори и там, разсадът трябва да бъде проверен преди покупката. Здравото растение няма увреждания по ствола и клоните, листата са гладки и зелени, без туберкули и жълти участъци.

Clematis anna немски отзиви

Clematis anna немски отзиви

Не винаги е възможно да се провери кореновата система при покупка. Но преди засаждането е по-добре внимателно да проверите корените за изгнили части. Те трябва да бъдат отстранени с остър нож и участъците трябва да бъдат обработени с всякакъв фунгицид (или просто активен въглен). Основният централен корен не може да бъде повреден - растението ще се разболее и ще умре.

Технология за кацане

Почвата, подготвена за засаждане, се излива в предварително подготвена дупка на върха на дренажа. Съставът му не е универсален - трябва да се съсредоточите върху вида на почвата:

 • Ако почвата е глинеста, към нея се добавят пясък, торф и листна трева. Това ще намали киселинността;
 • Ако почвата е торфена, се добавят пясък и хумус (подходяща е закупена хранителна почва за разсад);
 • Пясъчната почва е бедна на хранителни вещества, трябва да добавите към нея хумус, глина, компост;
 • Ако киселинността на почвата се повиши, към нея се добавя вар. Доломитовото брашно също неутрализира почвата добре.

От почвата се изгражда могила, върху нея се поставя разсад и корените се изправят. Наблизо е инсталирана опора, така че корените да не се докосват. Едва след това разсадът и опората се покриват със земя. Багажникът на клематиса трябва да бъде покрит със слой почва на 10-15 см над кореновата шийка.

Разсадът се полива веднага след поставянето му в земята. Ще отнеме 5-10 литра вода. След поливане почвата ще се уталожи и тя трябва да се излее около багажника, за да се защити кореновата шийка. Последната стъпка е да мулчирате почвата около храста с торф, тревни резници или градинска пръст.

Грижа

Здравето на растението и продължителността на цъфтежа му зависят от правилната грижа. Анна Герман не е най-взискателният сорт, но без да спазвате определени правила за поливане, торене, подрязване и зимуване на цъфтеж, никога не можете да чакате.

Клематис Анна Немско описание

Клематис Анна Немско описание

Режим на поливане

Почвата за сорта Anna German трябва да бъде умерено влажна. Докато храстът узрее, ще се нуждае от повече влага. Недопълването е опасно за цветето - инхибира растежа, не образува пъпки и губи листа. Липсата на влага ще убие здраво растение за възрастни само за месец.

При засаждането през пролетта започват да го поливат на всеки 2-3 дни. По-добре е да вземете утаена или дъждовна вода за това. В жегата е необходимо поливане, за да може едно младо растение ежедневно да образува малки корени. Освен това храстът се напръсква от спрей бутилка. Основното е, че водата не пада върху цъфналите цветя.

Има необичаен и ефективен начин да се осигури постоянен приток на влага към корените. Около храста се поставят пластмасови бутилки с отрязано дъно. Когато вали, те ще се напълнят с вода (или да ги напълните сами) и влагата постепенно се абсорбира в земята. Тези бутилки се използват и за течно торене.

Мулчиране и разхлабване

Корените на сорта Анна Герман са разклонени и мощни, но растат близо до повърхността на почвата. За да не прегреят и да не изсъхнат, горният им слой на почвата се мулчира. За това са подходящи сено, дървени стърготини, рохкава градинска почва или хумус. Основното е, че мулчът е сух. Слоят на такъв подслон трябва да бъде най-малко 20 cm.

Clematis hybrid anna german

Clematis hybrid anna german

Едногодишните растения са подходящи за защита на корените от слънцето. Те просто се засаждат под храст и се оставят така за лятото. Не се изисква плевене, едногодишните растения няма да попречат на храста да расте и след увяхване те ще служат като допълнителна храна за корените му.

По-добре е да засадите невен, настурция или невен под лозите. Те не само ще се справят с основната си задача, но и ще отблъснат насекомите вредители. Клематис ще бъде под тяхната надеждна защита през целия сезон. Много градинари правят точно това, като се отказват от агресивни "химикали" - мощни инсектициди.

Обвързване

Гъвкавите и дълги издънки се нуждаят от силна опора. Сортът Anna German не е най-високият, но все пак не по-малък от 2,5 метра. За какво ще се придържат лозите, докато растат, трябва да помислите предварително. Опората не трябва да е по-ниска от самия храст, в противен случай ще изглежда грозно и небрежно.

Дори ако самите издънки сплитат опората, те трябва да бъдат вързани на няколко места за вярност. Не трябва да се оставя храстът да падне от вятъра, повредените клони не могат да бъдат възстановени. Растението ще изразходва цялата си енергия за образуването на нови издънки и цъфтежът ще страда. Анна Герман принадлежи към втория тип резитба, което означава, че пълното отчупване на клони може да унищожи растението.

Подхранване

Сортът се отличава със своята взискателност към състава на почвата. Няма да работи за постигане на буен цъфтеж без въвеждането на органични торове и минерални комплекси. От ранна пролет до измръзване, клематисът се храни два пъти месечно. Подходящи са както сухи, така и течни торове. При хранене на растението е важно да се спазва необходимото време за прилагане и дозировка:

 • През пролетта пъпките започват да се подуват, растението се полива с разтвор на амониев нитрат (20 g на кофа топла вода) или разтвор на пилешки тор (1x15). Кофа тор се изсипва под всеки храст. Използват се и азотни минерални комплекси;
 • През май, по време на образуването на пъпки, са необходими фосфор и калий. Под храста се добавя дървесна пепел, добавят се силвинит и суперфосфат.
 • През лятото е добра идея да предотвратите болести и вредители. За целта пригответе разтвор (за кофа вода, 1 g борна киселина, 3 g калиев перманганат). Поливайте растението или напръскайте листата с това средство.
 • След първия цъфтеж растението се подхранва с минерални торове, за да даде сила. След това през есента отново ще образува пъпки и ще покаже цялото великолепие.
 • При подготовката за зимата, след резитбата, месец преди измръзване, под храста се прилагат фосфорно-калиеви превръзки. Освен това под кръга на багажника се добавя дървесна пепел.

Като народни средства за подобряване на растежа и цъфтежа са подходящи:

 1. Тинктура от коприва. Пресни зеленчуци от коприва се вливат в кофа с вода за около 2 седмици.
 2. Картофен бульон. След варене на картофите, охладеният бульон се излива под храста.
 3. Кора от лук. Влива се 4-5 дни, след което се използва за поливане или пръскане на растението.
 4. Утайка от кафе. Когато се изсушат, те се изсипват под храст, смесен с горния слой на почвата.
 5. Приготвяне на чай. Изсипва се с остатъците от сладък чай в охладен вид.
 6. Запарка от пепел. Настоявайте за един ден вода, напоена в корена.

Подрязване и оформяне

Сортът принадлежи към II група резитба. Това означава, че пъпките се образуват първо на презимувалите издънки, а след това отново на младите едногодишни издънки. Този тип цъфтеж изисква двуетапна резитба. Основната резитба се извършва през есента, по време на прехода на растението в период на покой. Преди процедурата се изисква дезинфекция на градинския инструмент. Попадането на инфекция в раната е опасно за клематисите от всички разновидности.

Clematis anna немска подстригваща група

Clematis anna немска подстригваща група

Първо премахнете всички изсъхнали и деформирани лозя. Те са напълно отсечени. Останалите се изрязват така, че 1,5 метра от всяко стъбло да останат над земята. Ако са много, най-силните напускат, а останалите са напълно отсечени. 10-12 здрави скъсени издънки са достатъчни за успешно зимуване и по-нататъшен цъфтеж на храста.

Ако задачата е да се получи по-ранно отглеждане през следващата година, годишните издънки се отрязват за една четвърт, като се отстранява изсъхналата част. Можете да ги премахнете до първия напълно развит лист - това ще позволи на храста да цъфти по-равномерно. Много е важно да настроите правилния брой издънки в храста (12-15), за това някои от тях трябва да бъдат премахнати напълно.

Подготовка за зимата

Основният етап от подготовката за зимуване е прехвърляне на растението в неактивно състояние. За целта те спират да го наторяват с азот, вместо това през октомври в почвата под храста се внася изгнил оборски тор. Той ще служи не само като подхранване, но и като нагревател за зимата. Органичното вещество генерира топлина, когато се разлага, така че храстът няма да замръзне.

Преди да се построи подслон за зимата, клематисът се полива обилно. След това в почвата се внасят фунгициди или препарати, съдържащи мед. Гъбите вече са започнали да се адаптират към последните, така че намирането на ефективно лекарство става все по-трудно. Градинарите често предпочитат биофунгициди като: Fitosporin-M, Fitop Flora-S. Те също третират растението в началото на пролетта, веднага след премахването на подслона.

Можете напълно да покриете клематис след първата слана - през ноември. Вторият вид резитба се извършва на 1,5 метра над земята. Те трябва да се огънат спретнато към земята и да се положат върху предварително приготвена „възглавница“ от дървени стърготини. Покриването на лозите с шисти отгоре е най-добрият вариант за клематис. Така те ще дишат под снега и няма да изгният.

Разсадът за първа година се нуждае от по-задълбочена защита от замръзване. За тях се издигат дървени „къщички“, които са покрити със смърчови клони или покрити с дървени стърготини. Преди да бъде поставен в "къщата", храстът трябва да бъде покрит със суха земя на височина 30-40 cm.

Размножаване

Анна Герман е хибриден сорт клематис, така че има смисъл да се размножава само вегетативно. Семената няма да запазят свойствата на майчиния храст, сортът ще се окаже различен. Следователно този сорт не се размножава чрез семена у дома.

Clematis anna

Clematis anna

Резници

Резниците се приготвят от възрастни издънки, като се изрязват от средата му. Горната и долната част на лозата не са подходящи за тези цели. Всяко рязане трябва да има 1-2 междувъзлия (2 см над горната част и 3-4 см отдолу). Посадъчният материал се накисва за един ден в Корневин. След това те се засаждат в малки контейнери с пръст.

Съставът на почвата може да бъде различен, най-важното е, че тя лесно пропуска вода и въздух. Смес от перлит, вермикулит и торф е фина. За по-добро вкореняване резниците се поставят под лампа, температурата трябва да бъде + 25 ° C. Периодично разсадът се напръсква с топла вода. Веднага щом започнат да растат нови листа, това означава, че рязането се вкоренява.

Градинарите предпочитат да държат млади разсад от клематис в оранжерия през първите 2-3 години. Едва на 4-та година те се засаждат на открито място на постоянно място. Това укрепва имунитета им, а цъфтежът настъпва по-рано. След оранжерията, след като набраха сила, растенията практически не боледуват и зимуват добре дори при силни студове.

Слоеве

Това е много прост и надежден метод за разплод. Лиана се отнема от възрастен храст и се заравя в земята в средата. По краищата е фиксиран с тежки камъни. Предвиденото място за вкореняване често се полива. След месец издънката пуска корени, но дълго време се храни с майчиния храст.

Някои градинари ще премахнат разсада през есента, като го поставят на постоянно място. Повечето обаче съветват да оставите вкоренените слоеве заедно с основния храст през цялата зима и да извършат разделянето през пролетта. Така степента на оцеляване на младите растения е много по-висока. В допълнение, такъв разсад ще цъфти година по-рано, отколкото се отделя през есента.

Чрез разделяне на храста

Този метод на размножаване служи и като метод за подмладяване на възрастовия храст. Clematis Anna German не е много издръжлива, трябва да се подновява на всеки 5-6 години. Има два начина за разделяне на храста: радикален и нежен. С пестенето всичко е просто - част се отрязва от храста с лопата и се отлага отделно. На следващата година новото растение ще бъде готово да цъфти.

Радикален метод се използва при стари храсти, силно удебелени и слабо цъфтящи. Те изкопават клематиса, измиват корените, разделят ги на отделни части. От един храст се получават от 5 до 15 малки разсада с отделна точка на растеж. Всеки от тях трябва да бъде засаден в предварително подготвени дупки в близост до вкопаните подпори.

Болести и вредители: лечение и профилактика

Хибридът се характеризира със силен имунитет. Растението може да се разболее поради неправилна грижа или лоши метеорологични условия. Най-често клематисът страда от преовлажняване на корените, когато върху тях се развие гъбичка. Различните видове гниене изискват различно лечение, но резултатът е трудно да се предскаже. Това зависи от възрастта на храста, степента и стадия на заболяването.

Най-мощният инструмент в борбата срещу загниването на корените и листата е Switch. Fundazol също помага, ако заболяването се открие в ранен стадий. Но винаги е по-лесно да се предотвратят неприятности, поради което, като превантивна мярка, растението се третира с Фитоспорин два пъти на сезон. За същата цел се използва разтвор на калиев перманганат.

Основните вредители на клематисите са нематоди. Невъзможно е да ги забележите навреме, те се установяват в корените и не се виждат с просто око. Няма лек за тази напаст. Растението се изгаря, мястото се дезинфекцира няколко пъти. След това се донася плодородна почва от друго място и се засажда ново растение.

През лятото клематисите развалят охлюви, а през зимата мишки. Пълзящите агресори се събират най-добре на ръка. Пръскането на храста с разтвор на амоняк помага (2 супени лъжици на литър). Препаратът Ferramol, разпръснат около храста, смачкана вар или черупки от яйца, ще предотврати пълзенето на охлювите наблизо. Срещу мишките трябва по-внимателно да покриете храстите за зимата.

Използване в ландшафтен дизайн

Клематисът с големи цветя Anna German е подходящ за декорация на арки, беседки, фасади и веранди на къща. Чрез комбинирането на този сорт с други, които цъфтят по различно време, е възможно да се организира алтернативен, „конвейер“ цъфтеж в градината. Той ще бъде ароматен през целия сезон, от май до октомври.

Клематис Анна Герман

Клематис Анна Герман

Клематис не е твърде висок, така че той не се нуждае от изграждането на обемни опори. Достатъчно и малки декоративни арки или колони, ажурни огради, парапети от верандата. Ще бъде възможно да навиете голяма беседка с лозя от този сорт само ако го комбинирате с други клематиси.

Можете да създавате композиции от хибридни клематиси и рози, декоративно грозде, лимонена трева, катерещи орлови нокти. Всяко от тези растения се допълва, създавайки необичайни ароматни кътчета в градината, които изумяват с разнообразие от цветове.

Отзиви

Градинарите говорят добре за сорта Anna German. Той е устойчив на болести, има силен имунитет и перфектно понася дори най-мразовитата зима. В някои южни региони растението дори се справя без подслон за зимата. Там му е достатъчна една снежна покривка.

Всички са във възторг от цветята на този сорт. Те са големи и светли, особено ако са засадени на слънчевата страна на площадката. Клематисът цъфти дълго време, често отново цъфти през септември. Това не изисква никакви допълнителни манипулации, с изключение на торене и компетентно поливане.

Сортът Анна Герман е обичан от градинари от различни страни заради своята непретенциозност и декоративност, устойчивост на болести и лекота на възпроизвеждане. На леко и топло място, защитено от вятъра, този клематис ще расте дълги години, цъфтяйки два пъти в сезона с големи и красиви бледосини цветя.

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус