Хоя Ундулата - обща информация за сорта

0
174
Рейтинг на статия

Декоративната хоя Undulata, произхождаща от Индонезия и Западен Калимантан, получи името си от необичайните вълнообразни ръбове на листата. В природата цветето расте на височина 300-400 м над морското равнище. Обмислете характеристиките на сорта, правилата за грижи и отглеждане у дома.

Хоя ундулата

Хоя ундулата

Външно описание

Епифитна лиана Hoya undulata има друго име - вълнообразна хоя. Има тънки издънки (3-5 мм в диаметър) и междувъзлия с различна дължина - от 1 до 20 см.

Стъблата са слабо листни, листата се образуват само в някои части. Листната плоча е под формата на купчина, изпъкнала в основата; мравките често се натрупват в нея, оборудвайки собствения си дом. Отгоре те са изумрудено зелени с лилави или сиви петна, долната страна е зелена или плътна лилава.

Първият вид листовки са яйцевидни или ланцетни, вторият е овален, почти кръгъл.

Цветовете са малки, с обиколка 2-4 см, събрани в съцветия от 2-5 бр. Отвън венчелистчетата са снежнобяли с червеникави или винени петна, вътре са кремаво розови. Короната е малка, 1,2-1,3 см в диаметър.

По време на периода на цъфтеж растението не разрежда никакъв аромат. Продължителността на живота на пъпките е 4-5 дни.

Покупка и адаптация

Можете да си купите хоя в един от магазините за цветя. Огледайте внимателно короната - стъблата, пъпките и листата не трябва да имат механични повреди, признаци на болести и вредители.

Субстратът в саксията е свеж, без плака и плесен по повърхността.

След покупката тя е под карантина в продължение на три седмици, за да определи дали е болна от нещо или не. През този период цветето се адаптира към условията на растеж на закрито.

Правила за кацане

Подобно на други видове хоя, този сорт предпочита да расте на слънце, затова се поставя на южен или югозапад прозорец, засенчен от слънцето по обяд, за да се избегнат изгаряния на листата.

Hoya undulata купува

Hoya undulata купува

Може да се развива добре в полусянка, защото в естествената си среда живее в сенчести гори. Но на слънце зеленината му се превръща в наситено лилав цвят.

Можете да засадите растението в лека и рохкава почва, предназначена за отглеждане на цъфтящи сукуленти и кактуси. Можете също така да приготвите почвена смес със собствените си ръце - смесете трева, листна почва, пясък и хумус в съотношение 2: 2: 1: 1.

Преди засаждане е препоръчително такава смес да се запали във фурната при температура 100 ° C или да се разлее с вряща вода.

Необходимите условия

Отглеждането на това растение ще бъде успешно, ако се създадат условия, максимално близки до естествените.

Влажност

Предпочита умерено ниво на влажност - 50%. Следователно не се нуждае от пръскане. Измиването на листата и стъблата с топла вода се извършва единствено за санитарни цели веднъж месечно, за да се отмие прахът и да се предотврати появата на вредни насекоми.

Температура

През пролетта и лятото оптималният режим е 23-25 ​​° С, през есента и зимата цветето може да се държи на хладно място - 15-16 ° С. При по-ниски темпове кореновата система замръзва и умира.

Лесно толерира течение, но може да хвърли зеленина от резки температурни промени. Ето защо, ако ще проветрявате стаята, преместете растението в друга стая.

Осветление

Обича ярка дифузна светлина в продължение на 8 часа на ден. Саксията може да се постави на прозорец, където слънцето грее сутрин и вечер.

Не трябва да държите тази лоза в северната част на къщата, нейната пъстра зеленина ще загуби оригиналния си декоративен ефект, ще стане бледа и листата ще започнат да се простират.

Изисквания за грижи

Грижата за екзотично растение не е трудна и се състои в извършването на няколко дейности - овлажняване, разхлабване, подхранване и подрязване.

Снимка на Hoya undulata

Снимка на Hoya undulata

Поливане

То трябва да бъде умерено и редовно. През периода на активен растеж през пролетта и лятото те се овлажняват на всеки 3-4 дни, през студения сезон - достатъчно е едно поливане за две седмици.

Използвайте утаена вода със стайна температура. На следващия ден след намокрянето почвата се разхлабва, за да се избегне образуването на кора на повърхността.

Подхранване

Използвайте минерални комплексни торове за кактуси и сукуленти. Те се внасят от ранна пролет до ранна есен на всеки три седмици.

Храненето се комбинира с поливане, за да се ускори усвояването на хранителните вещества и да се предотврати изгарянето на корените.

Подрязване

Няма нужда да оформяте това цвете у дома, защото не понася резитба и може да умре. Изрязват се само клонки и листа, които са пожълтели, изсъхнали или са били повредени от инфекции, паразити.

За тази манипулация се взема остър и стерилен инструмент за предотвратяване на инфекция с болести.

Прехвърляне

Закупеното копие се нуждае от трансплантация след три седмици домашна карантина. Навлажнява се, изважда се от тенджерата. Те вземат контейнер с малко по-голям размер от предишния и винаги с дупки в дъното. В него се изсипва бучка с корени, лек и хранителен субстрат се изсипва отгоре, полива се.

Също така, домашните цветя трябва да бъдат трансплантирани - веднъж на всеки три години, защото в стария контейнер с течение на времето те стават тесни и спират да растат.

Трябва да трансплантирате болно растение, ако корените му са изгнили. Той се навлажнява, отстранява от саксията, кореновата система се измива от остатъци от почвата, болните участъци се изрязват и се потапят в разтвор на фунгицид за един час. Изсушени, трансплантирани в нова саксия със стерилна почвена смес.

Методи за размножаване

Има три начина за размножаване на цвете у дома. Ако спазвате всички правила на технологията на отглеждане, резултатът ще бъде оправдан.

Hoya undulata цъфти

Hoya undulata цъфти

Наслояване на стъблото

На възрастно растение се избира най-силната издънка, върху него се прави разрез с дължина 1 см, увит в мокър мъх, след което се завързва с филм.

Веднага след като корените пробият мъха, те премахват превръзката, отрязват издънката от майчиното растение и я засаждат в смес от торф и пясък, смесени в същата пропорция.

Резници

Това е най-популярният метод, използван от производителите на цветя. Резниците се отрязват през пролетта или лятото по време на активната фаза на растеж. Отрежете сегменти с дължина 15-20 см с 2-3 листа и пъпки. Всички листа се отрязват отдолу, потапят се в разтвора на Kornevin за половин час. След това те се засаждат на дълбочина 3 см в торфено-пясъчен субстрат.

За бързо вкореняване резниците се осигуряват със стабилна топлина в рамките на 23-25 ​​° C и редовна влага. Веднага след като освободят 2 чифта листа, те се настаняват в отделни саксии.

Лист

Избират се няколко дебели и възрастни листа с аксиларни пъпки, прищипвани от стъблото, потопени в разтвора на Корневин, засадени в торфено-пясъчна смес. За да ги накарат да се вкоренят по-бързо, те са покрити с прозрачен филм или стъкло. Проветрявайте ежедневно, навлажнявайте, докато субстратът изсъхне.

Грижа за Hoya undulata

Грижа за Hoya undulata

След 2-3 седмици, ако се направи правилно, те ще пуснат корени.След това подслонът се отстранява, отглежда се още 1-2 години, докато се появят стъблата. След това те се настаняват отделно.

Болести и вредители

Култивирайки хоя Undulata, производителите на цветя често трябва да се справят с различни инфекции и паразити, които водят не само до загуба на декоративност, но и до смърт.

Болести и вредителиПризнациЛечениеПрофилактика
Паяк, акари, листни въшки, брашнести червеиТова са смучещи паразити, които се хранят със сок от листа, пъпки и млад растеж. Повредените области започват да пожълтяват, покриват се с петна от черен или кафяв цвят, извиват се и изсъхватПърво се отстраняват всички нежизнеспособни части, след това короната и почвата се напояват с инсектициди - Aktellik, Aktara, Fitoverm или DecisИзползване на стерилна почва за засаждане, презасаждане, редовно напояване, изрязване на болни и мъртви части, закупуване на здрави цветя
Кореново гниенеПоявява се при растения, които често се заливат със студена вода. Първо коренът изгнива, след това гниенето отива към клоните. Те стават меки, воднисти, потъмняват, листата масово пожълтяват и се ронятЦветето се изважда от саксията, ако всички корени са изгнили, те се изхвърлят. Преди да изхвърлите, отрежете листата или стъблата за по-нататъшно размножаване. При незначителна лезия развалените корени се подрязват до здрава тъкан, потопени в разтвор на фунгицид за един час. След това те се изсушават, засаждат се в саксия със стерилна почвена смесИзбягвайте преливане, използвайте топла вода за напояване
Брашнеста манаПроявява се под формата на белезникав цвят по листата, стъблата, пъпките. Органите, заразени с гъбична инфекция, потъмняват, след това започват да гният и умиратПремахнете всички засегнати области, обработете короната и субстрата със Skor, Hom или Ridomil GoldКупете здрави цветя, отрежете пожълтели, изсушени и изгнили издънки, листа във времето, спазвайте режима на поливане и нивото на влажност в стаята
Бактериално петноЛистата са покрити с черни или кафяви петна. С течение на времето те покриват цялата листна плоча, тя изсъхва и отмира.Премахнете всички лоши листа, обработете короната с антибактериални лекарства или фунгицидиИзползвайте стерилна почва за засаждане и пресаждане

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус