Hydrangea paniculata Magic Sweet Summer - инструкции за отглеждане

0
179
Рейтинг на статия

Декоративната хортензия Magic Sweet Summer е отгледана от холандски животновъди през 2006 година. Поради своята привлекателност, той получи сребърен медал на изложението в плантариума, Боскооп, Холандия. Помислете как изглежда това многогодишно растение и как да го отглеждате в градината.

Магически апартамент от хортензия

Магически апартамент от хортензия

основни характеристики

Хортензията е многогодишно декоративно растение, което принадлежи към вида на метлиците.

Храстът достига 140-160 см. Издънките са изправени, страничните се преместват встрани, придавайки на короната сферична форма.

Съцветията са големи, плътни, в началото на лятото светли със зеленикав тон, в средата на сезона са кремообразни с розов оттенък, формата е конусовидна или метличеста, размерът е 20-25x15-17 cm .

Листата са зелени, леко космат, овално-удължени, към есента придобиват лилав оттенък.

Ботаническото име е паникулата магическо сладко лято. Сортът е ценен заради буйния си и дълъг цъфтеж, който продължава три месеца - от началото на юли до средата на октомври.

Второто предимство е висока устойчивост на замръзване. Растението понася лесно спад на температурата до -30 ° C, поради което е подходящо за отглеждане във всички региони на страната ни.

Характеристики за кацане

Успехът на отглеждането на този храст зависи от спазването на сроковете, технологията на засаждане и правилното място за отглеждане.

Най-доброто време за засаждане на разсад е пролетта, когато минават последните студове, почвата се затопля до температура 10-12 ° C. По това време растенията още не са успели да се събудят, което означава, че те успешно ще се вкоренят и ще започнат да растат след засаждането.

В топлите райони (на юг, в средната и централната лента) градинарите засаждат разсад в началото на есента (до 15 септември). За 1,5-2 месеца те имат време да се адаптират и да пуснат корени преди настъпването на стабилно студено време.

Организация на мястото

Това растение предпочита плодородна почва, така че мястото трябва да бъде оплодено. Първо се освобождава от градински отпадъци и миналогодишната растителност, след което се поръсва с хумус, черна пръст - по две кофи. Добавете 10 кг пясък и торф. Извършва се дълбоко копаене и изравняване.

За да се увеличи декоративният ефект и интензивността на растежа на храстите, допълнително се въвеждат още няколко съставки: калиев сулфат, суперфосфат - по 30 g, карбамид - 20 г. Това количество се изчислява за 1 m².

Hydrangea Magic Sweet Summer предпочита да расте в сенчеста зона, където сутрин и вечер има достъп до слънчева светлина. Не засаждайте разсад на сянка - стъблата им ще започнат да се простират, листата ще пребледнеят, а цъфтежът ще бъде лош. Когато се засаждат на слънце, листата и съцветията бързо ще изгорят.

Покупка и подготовка на посадъчен материал

Можете да си купите разсад от този сорт в специализиран разсадник или магазин.За да се увеличи процентът на оцеляване след засаждането, е необходимо да се изберат силни и отглеждани растения с добре разклонено стъбло. Оптималната височина е 50-60 cm.

Внимателно огледайте всички издънки, листа - те трябва да са цели, без механични наранявания и признаци на инфекция с болести, вредители.

Най-добрият посадъчен материал се счита за храсти със земна буца или засадени в контейнер. Те се вкореняват по-добре след трансплантацията. Освен това, когато се премества на открито, кореновата система със земята е по-малко податлива на нараняване.

Етапи на засаждане

 • Първо изваждат дупки с размер 50х60 см;
 • На дъното се полага малко дренаж (камъчета или развалини);
 • Поръсете отгоре със смес от градинска пръст и миналогодишен тор (2: 1);
 • Поръсете с тънък слой градинска пръст;
 • Корените се спускат, изправят, почвата се изсипва отгоре, трамбована;
 • Под всяко растение се изсипват две кофи вода, мулчирани с торф.

При засаждането е важно правилно да се задълбочи стъблото, така че кореновата му шийка да остане над повърхността на почвата.

Ако имате няколко екземпляра, трябва да се придържате към определена схема за засаждане - разстоянието между разсад е около 1,5 м, между редовете - 1,2 м.

Правила за отглеждане

Не е трудно да се грижите за вълшебна сладка лятна хортензия, така че всеки градинар, дори начинаещ, може да я отглежда.

Хортензия магическо сладко лятно описание

Хортензия магическо сладко лятно описание

Поливане

Той обича много влага, поради което през целия вегетационен период се полива често и обилно. Основното нещо е да не прекалявате. Можете да определите нуждата от влага по следния начин - изкопайте почвата на дълбочина 4-5 см, ако е суха, е време да поливате. За това се използва стопена или дъждовна вода. При липса на можете да вземете защитения.

Най-малко 20 литра се изсипват под растение за възрастни на всеки 7 дни. Хортензията реагира положително на честото пръскане, което допринася за бърз растеж, повишен декоративен ефект и защита от появата на вредни насекоми. Всички овлажняващи процедури се извършват сутрин или вечер, за да се избегне изгарянето на листата на слънце.

Подхранване

Торовете под корена се внасят веднага след поливане, което спомага за бързото усвояване на хранителни вещества и предотвратяване на изгаряния на корените. Използват се течни препарати - Green World, Fertika или Pokon. За да не навредите на храста, трябва стриктно да се придържате към дозировката на опаковката.

Също така е важно да се следи състоянието на почвата - при недостатъчна киселинност се добавят борови иглички, торф или дървени стърготини.

Подрязване

Описанието на многогодишно растение включва необходимостта от редовна резитба. Тази процедура се извършва два пъти годишно:

 1. В началото на пролетта, преди листата да цъфтят, издънките от миналата година се съкращават, като на всеки остават 4-5 пъпки. Освен това се изисква подмладяваща прическа за стари храсти - многогодишните клони на възраст от 5 години се нарязват на пръстен. Следващата година заводът ще започне интензивно да изгражда млади растежи.
 2. През есента, когато хортензията изхвърли цялата зеленина, те започват санитарна резитба - премахват всички изсъхнали, отчупени, разрушени и увредени от болести области.

За тази процедура се използват стерилни и добре заточени ножици. След провеждането му се напоява с разтвор на меден сулфат, за да се предотврати появата на инфекции.

Ако желаете, можете да оформите по-гъста и компактна коронообразна форма. За да направите това, през лятото, при няколко посещения, страничните процеси се прищипват. Когато растението достигне необходимата височина, започнете да формирате с помощта на 5-6 скелетни клона.

Оставяне по време на цъфтежа

За да получите буйно цъфтящ храст, който ще ви радва с цветни съцветия за дълго време, трябва да изпълните няколко условия:

Хортензия магическо сладко лято

Хортензия магическо сладко лято

 1. В периода от края на май до средата на юни се наторява с амониев и калиев сулфат (50 и 15 g на 10 l вода), както и суперфосфат (25 g на кофа вода). 30 литра работна течност се изсипват под един храст. Тези компоненти повишават имунитета срещу болести, подобряват качеството и продължителността на цъфтежа.
 2. На етапа на бутониране можете да добавите разтвор от 60 g суперфосфат и 40 g калиев сулфат към кофа с вода.
 3. В допълнение към храненето се изисква обилна и редовна влажност на почвата. Под всеки храст се изсипват 30 литра, честотата зависи от състоянието на земята и валежите.

Фаза на почивка

След края на цъфтежа е необходимо да се отрежат всички изсъхнали съцветия, които само отнемат силата и енергията на храста.

През този период от живота хортензията спира да се храни. Също така, поливането се намалява - до веднъж на всеки три седмици. При такива условия растението ще може да набере сила за следващата година.

Подготовка за зимата

Това е една от важните стъпки в грижата за сладката лятна хортензия на метлицата magik. Въпреки добрата устойчивост на замръзване, младите растения имат слаб имунитет, така че лесно могат да измръзнат през зимата. До три години те трябва да бъдат изолирани.

След есенната резитба долната част на клоните се вароса с гасена вар, за да се предпази от паразити и болести.

Зоната в близост до ствола е мулчирана с торф или хумус. След това клонките се връзват в сноп с канап или въже, огъват се на земята и се фиксират със скоби. Поръсете отгоре с паднали листа или покрийте със смърчови клони. За да се предотврати издухването на заслона от вятъра, отгоре се поставят листове шисти.

Методи за размножаване

Има няколко възможности за размножаване на декоративно многогодишно растение, всяка с плюсове и минуси.

Хортензия вълшебна сладка лятна снимка

Хортензия вълшебна сладка лятна снимка

Слоеве

Тази процедура се извършва в началото на есента. Възрастен храст се взема на възраст от 5 години. Те избират най-дългия и гъвкав изстрел върху него, освобождават го от зеленина.

В района на ближния стволов кръг се изкопава изкоп с дълбочина 6-7 см, поръсен със смес от торф и едър пясък. Поставете клонката в хоризонтално положение, закрепете я със скоби, напълнете останалата почвена смес, навлажнете.

2 седмици преди първата слана, поръсете с дебел слой торфена земя или хумус, за да предпазите слоевете от замръзване.

През пролетта, веднага щом снегът се разтопи и заплахата от повтарящо се студено време отмине, стъблото се изкопава, отрязва се от майчиния храст. Разделен на няколко части с корени, разположен в постоянно местообитание в градината.

Чрез разделяне на корена

Тази опция за размножаване е подходяща за стари растения, които изискват подмладяване. Обикновено това са храсти, които са спрели да растат, цъфтят слабо и са загубили първоначалния си декоративен ефект.

Растението се полива обилно, изкопава се, изважда се и заедно със земна буца се спуска в съд с вода, за да се отмият остатъците от почвата. Изсушените корени се нарязват на парчета с градинска лопата. Всяка деленка трябва да има поне един летораст и няколко корена.

Местата на разфасовките се поръсват с въглен, след което се настаняват отделно, като се поддържа гореописаната схема за засаждане.

Резници

За размножаване на метличната хортензия от този сорт се вземат коренови резници - те бързо се вкореняват и се вкореняват добре след засаждането.

Те се набавят през февруари-март. Издънките с 2-4 пъпки се отрязват. Те се засаждат в разсадни кутии, пълни с иглолистна почва на дълбочина 2-3 см. Полива се, поставя се на топло и добре осветено място. Не е необходимо да се покрива с фолио, тъй като това може да допринесе за тяхното гниене.

След около 2-2,5 седмици те ще освободят корените, след месец домашно отглеждане се засаждат отделно.

Болести и вредители

Тази декоративна култура има няколко инфекции и паразити, които водят не само до загуба на декоративност, но и до смърт:

Hydrangea paniculata магическо сладко лято

Hydrangea paniculata магическо сладко лято

 1. Мухъл Признаци - появата на лъскави мазни петна по повърхността на листата. С течение на времето те потъмняват, болните части отмират. Можете да спасите хортензията, ако отстраните навреме всички повредени участъци и я обработите с разтвор - за 10 литра вода, 15 г меден сулфат или 150 г зелен сапун. Поливането се извършва при сухо време сутрин или вечер.
 2. Хлороза. Тази болка уврежда храстите, растящи в почвата с високо съдържание на хумус или вар. Симптоми - листата започват да избледняват, на повърхността им се появяват жълтеникави ивици.За да възстановите растението, трябва да третирате короната с разтвор на калиев нитрат (40 g на кофа вода) .След три дни напръскайте с железен сулфат в същата доза.
 3. Паяк. Това насекомо започва да се появява при екстремни горещини и суша. Храни се със сока на листата, в резултат на което се покрива с мраморен модел, пожълтява. Тиофос се използва за борба. 7 g от веществото се разтварят в 10 l вода. Поливайте при сухо и спокойно време. За профилактика често е необходимо короната да се пръска с топла вода.
 4. Листни въшки. Поврежда млади разсад - той се храни със сок от листа, пъпки, млад растеж. Разтворът на анабизин сулфат (20 g на кофа вода) ще помогне да се отървете от паразита.

За профилактика се препоръчва да купувате здрави храсти, да ги поливате редовно, да ги храните и да отрязвате нежизнеспособни части. Важно е също постоянно да се разрохква почвата, да се избягва удебеляването на насажденията и да се премахват плевелите навреме.

Използване на пейзаж

Hydrangea paniculata Magic Sweet Summer има голяма стойност в съвременния пейзаж:

Hydrangea paniculata хортензия paniculata вълшебно сладко лято

Hydrangea paniculata хортензия paniculata вълшебно сладко лято

 • засажда се единично на цветни лехи, в близост до беседки, тераси;
 • използва се в групови насаждения с други декоративни цъфтящи трайни насаждения;
 • няколко храста са засадени по алеи, огради, създавайки буйни и ярки жив плет;
 • върви добре с хвойни, ела.

Отзиви

Тази непретенциозна култура получи много положителни отзиви от градинарите:

 • толерира добре тежки студове, поради което в зряла възраст не се нуждае от изолация;
 • подходящ за създаване на различни форми на короната, което ви позволява да й придадете компактен и оригинален вид;
 • цъфти дълго и пищно, така че можете да се наслаждавате на красотата му до късна есен.

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус