Sedum Burrito - всички етапи на грижа

0
134
Рейтинг на статия

Сукулентно растение с оригинален външен вид и необичайно име - седум, или седум, Бурито - се използва широко в декоративното градинарство в дома. Често се използва като компонент в различни композиции, в комбинация с по-ярки представители на флората, под формата на растение "килим" в зимни градини, в малки градини сред камъни и т.н. Той е един от 600 вида от семейство Толстянкови. Живее в Европа, на двата американски континента, в Африка, Азия.

Седум Бурито

Седум Бурито

Характеристика на растението

Sedum Burrito е вечнозелено тревисто многогодишно растение с ампелен модел на растеж.

В природата най-често расте в планински райони със сух климат.

Важно! Не отстранявайте восъчните отлагания от листата. Това може да доведе до заболяването му.

Външен вид Описание:

 • Стъбла. На цветето има голям брой от тях. Полу-лигнифициран, разпространяващ се или висящ. Средната дължина на издънките е от 20 до 30 см, но те могат да достигнат до 1 м дължина.
 • Листа. Без дръжки, сферични. Достигат дължина 1-2 см. Месист, зелен цвят. Покрит с подобно на восък покритие, което задържа влагата в сукулента. Те плътно оформят стъблото, но не държат здраво - могат да се рушат при всякакви механични натоварвания.
 • Цветя. Появяват се в края на пролетта. По форма те приличат на светлорозови камбани.
 • Корени. Кореновата система е повърхностна, хоризонтална, което трябва да се има предвид при пресаждането на растение.

Покупка и адаптация

За да бъде закупеният сукулент силен, жизнеспособен и свеж, препоръчително е да го закупите от нова, наскоро пристигнала партида.

Sedum burrito

Sedum burrito

Погледнете внимателно листата - те трябва да са плътни, месести, с восъчно покритие, да се прилепват добре към стъблото (обаче не ги дърпайте, за да проверите това). Растението трябва да е без паразити, изгнили участъци.

Цветята се продават в специален носител. Обикновено това е кокос или торф със специална система за хранене и хидропоника. Не е подходящ за постоянно отглеждане:

 • по време на транспортирането на седум (друго име за седуми) и като е в магазина, той успява да изразходва запасите от хранителни вещества в почвата;
 • цветята стават тесни в контейнера, в който са засадени.

Следователно е необходимо да се трансплантира в почва, която отговаря на нуждите на кореновата система на растението. Следните признаци ще показват необходимостта от процедура:

 • Празно пространство, образувано между земната бучка и стените на саксията. При поливане водата се влива в него, оставяйки корените на цветето сухи. Растението губи пълна влага.
 • Корените на сукулента излизат през дренажните отвори. Това показва пълното запълване на почвата в контейнера с кореновата система.
 • Размерът на земната част на цветето е няколко пъти по-голям от размера на саксията, в която е засадено. Това също така показва, че контейнерът за растението е станал малък.

Не трябва да трансплантирате закупения сукулент в нов съд веднага след покупката. Препоръчително е да се изчака от 3-5 дни до 2-3 седмици (в зависимост от състоянието), докато растението се адаптира.

Поставете контейнера така, че пряката слънчева светлина да не пада върху листата, поливайте редовно.

Препоръка: След покупката поставете закупения сукулент в отделна стая за "карантина", за да избегнете замърсяване на други домашни растения с насекоми и болести, които начинаещият може да има.

Правила за кацане

Поради непретенциозността на каменеца, засаждането му не изисква много усилия от производителя. Най-важните са правилното местоположение за поставяне на цветето и съставът на почвата.

Идеален е сочен субстрат. Трябва да добавите към него:

 • тухлени чипове;
 • дървени въглища;
 • чист речен пясък.

Съставките се приемат в равни количества. Съотношението им към основата е 1: 2.

Най-доброто място са прозорците с южно изложение. Желателно е върху тях да няма завеси, да няма други растения, покриващи цветето със слънчева светлина - каменната реколта наистина не обича силната сянка.

Необходимите условия

За най-добър растеж, развитие и цъфтеж на седумите е необходимо да се създадат подходящи условия. Нуждаем се от оптимални нива на влажност, температура и осветеност за растението.

Саксийно цвете sedum burrito

Саксийно цвете sedum burrito

Влажност

Културата е безразлична към процедурата за пръскане на короната. Тя се нуждае от сух въздух, тъй като при висока влажност е възможно гниене на листа и стъбла. За да предотврати натрупването на прах в стаята върху цветето, той периодично трябва да организира душ с топла вода.

Температура

Най-подходящите температури за седум са:

 • през лятото - от + 25 ° C до + 28 ° C;
 • през зимата - от + 8 ° C до + 12 ° C.

По-високите нива през лятото са изпълнени със загубата на долните листа на растението, а през зимата дори със смъртта на цветето.

Съвет: през зимата се опитайте да не отваряте прозореца, на който е разположена садията, за да избегнете замръзване.

Осветление

Заводът трябва да осигури достатъчно количество слънчева светлина. С липсата му:

 • междувъзлията започват да се удължават;
 • стъблата стават по-тънки;
 • декоративният вид на цветето се губи.

През зимата е необходимо допълнително осветление. Добре подходящи за нея: LED фитолампи, флуоресцентни лампи.

Възможно е да се създаде източник на светлина чрез комбиниране на осветление с 18-ватова флуоресцентна лампа и 25-ватова нажежаема лампа.

Грижа

Компетентната грижа за растенията включва хранене навреме, навременно и достатъчно поливане, разсаждане според правилата и в точното време.

Sedum burrito

Sedum burrito

Подхранване

За подхранване на цветето се използват органични торове за кактуси и сукуленти. Те се прилагат веднъж месечно в периоди на интензивен растеж: през пролетните и летните месеци, преди и след цъфтежа.Седумите не се наторяват през есента и зимата.

Информация: не се използват минерални превръзки, тъй като те карат растението да загуби своя декоративен ефект.

Поливане

Седумите имат способността да натрупват влага, следователно те не понасят прекомерно поливане, застояла вода. Рядко се поливат, само когато почвата е напълно суха. В същото време те вземат водата със стайна температура.

Прехвърляне

Трансплантацията трябва да се извърши не само след закупуването на седум в магазина. Той също е необходим на:

 • обрасли млади храсти;
 • зрели растения;
 • цветя, заразени с болести или вредни насекоми.

Младите растения се трансплантират веднъж на 2 години, възрастните храсти - веднъж на 3-4 години, болни трайни насаждения, нападнати от вредители - веднага след откриването на проблема.

Важно! Трансплантацията трябва да се извършва много внимателно - листата са крехки, лесно се отчупват от стъблото. Откритите части на растението не изглеждат естетически приятни.

Можете да пресаждате цветя през цялата година, с изключение на периода на цъфтеж. Най-оптималните са:

 • 2 първи пролетни месеца - март, април.По това време светлинните часове се увеличават, в резултат на което се активират всички вегетативни процеси, цветето се адаптира по-добре към нова саксия.
 • През есента, през зимата. Метаболитните процеси се забавят, увреждането на отделни корени по време на трансплантация не влияе негативно на състоянието на растението, което помага да се намали неговият стрес.

Саксията трябва да се използва широка и ниска - кореновата система на очила е малка, хоризонтален тип.

Методи за размножаване

Седумът може да се размножава по няколко начина: чрез семена, резници или чрез разделяне на възрастно растение. Всички те имат свои собствени характеристики.

Седум бурито размножаване

Размножаване на седум буррито

Семена

Съвсем лесно е да се размножават очитки чрез семена. Засаждането на семена за разсад се извършва от първите дни на март до последните дни на април.

Трябва да направите следното:

 • напълнете малък съд с пръст;
 • разпространява семена по повърхността му;
 • поливайте ги;
 • покрийте контейнера с найлоново фолио;
 • поставете контейнера на долния рафт на хладилника, където температурата е между 0 ° C и + 5 ° C;
 • след 14 дни извадете контейнера от хладилника и го поставете в стая с температура на въздуха от + 18 ° C до + 20 ° C;
 • периодично навлажнявайте почвата умерено.

Ако всички действия се изпълняват правилно, издънките трябва да се появят след около 1 месец. Когато върху тях се образуват първите 1-2 листа, разсадът се гмурка в саксиите, в предварително разхлабената и навлажнена почва.

В центъра се прави вдлъбнатина, в която се засаждат разсад, след което се поръсва с пръст и се извършва поливане.

Веднага след засаждането саксиите се държат в затъмнена стая. Тъй като разсадът расте, контейнерите се прехвърлят в по-светло помещение.

Информация: многогодишно растение в домашни условия се нуждае от редовна вентилация и правилно поливане. Спазването на тези условия води до бързо вкореняване на растението.

Резници

Възпроизвеждането по този начин се извършва в следния ред:

 • отстранете долните листа от избрания изрез;
 • поставете в саксия или в предварително изравнена и без плевели почва на мястото, като задълбочите резника с около 2 см;
 • леко уплътнете земята около посадъчния материал;
 • вода, осигурете засенчване.

Почвата трябва да се полива редовно, като се избягва изсъхването. След 1 месец засадената резница трябва да даде корени. Това ще бъде посочено от младите кълнове, които са се появили на него.

Вкоренените резници се прехвърлят със земна буца в постоянен контейнер или върху парцел.

Чрез разделяне на растение за възрастни

Методът се състои в изкопаване на храст по-рано през пролетта и разделянето му на няколко части. Оптимално - 3-4. Всяка част трябва да има пъпка на растеж и дял от кореновата система.

Местата на среза се третират с фунгициди. Отделените части се засаждат в кладенците. Размерът на ямките се прави въз основа на обема на коренището.

Болести и вредители

Седумът е доста устойчив на различни заболявания, но понякога те все още се оказват податливи на тях.

Грижа за серум бурито

Грижа за серум бурито

 • Разпадане на корени. Това може да се посочи от появата на сухи кафяви петна по листата, особено през есента и зимата. Причината е прекомерно поливане, застой на вода в саксията. Необходимо е да се намали броят или количеството поливки.
 • Удължаване на стъблата, увеличаване на разстоянието в междувъзлията. Причината е липсата на светлина. Необходимо е да поставите саксия с растение на прозорец с изглед към слънчевата страна, да осигурите цветя с изкуствено осветление.
 • Падащи листа, тяхната летаргия, набръчкване, пожълтяване. Причината е недостатъчната хидратация. Необходимо е да се увеличи броят на поливките.
 • Загуба на долни листа, голи стъбла в основата. При отглеждане на открито - почерняване на седума. Възниква поради наличието на трайни насаждения в течение, в условия с твърде ниски температурни показатели.

Най-вече растението страда от брашнести червеи, които се намират в пазвите на листата. Те инхибират растежа, влошават външния вид и могат да доведат до смъртта на сукулента.

Метод за борба: третиране със специални химически и биологични инсектицидни агенти, калциниране на земята, преди да се използва във фурната, пара на водна баня (вредителите не понасят високи температури).

Sedum Burrito е оригинална многогодишна декоративна култура. С добри грижи ще достави на цветарите естетическо удоволствие, благоприятна атмосфера в къщата и добро настроение.

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус