Популярни сортове круши

0
1931
Рейтинг на статия

Трудно е да се определи най-добрият сорт круши. На пазара има огромен брой хибриди, всеки от които има свои собствени достойнства. При закупуване на разсад се избират сортове круши, които се отглеждат в определен регион. Ще отнеме много време, за да се опишат всички сортове круши, които дават добра реколта. Нека се съсредоточим върху най-популярните.

Популярни сортове круши

Популярни сортове круши

Пермячка

Перм е висок сорт круши, който дава големи плодове. Короната има заоблена форма. Средното тегло на зрял плод е 150 г. В плодородните години се образуват плодове с тегло 270 г. Средният добив е 30 кг. При неблагоприятни условия крушата е малка и твърда.

На повърхността на плода, който прилича на конус, се изразява ребро, има туберкули. Кората е жълта с оранжеви кръгове, наподобяващи руж. Вътрешността на плода е бяла. Структурата на сочната пулпа е финозърнеста. Перм няма кисел вкус. Реколтата узрява в края на лятото или началото на пролетта.

Отглеждащи функции

Сортът круши Пермячка не се самоопрашва. Засажда се до опрашители, които се използват като други сортове круши или овощни дървета. Отличен опрашител е хибридът Jeanne Dark. Също така на мястото се привличат насекоми, които опрашват растенията.

За засаждане се избират 2-годишни разсад. Укрепените растения се засаждат както през есента, така и през пролетта. Високият хибрид дава плод след 2-3 години след засаждането.

Изложба

Хибриден сорт круша Vystavochnaya е резултат от работата на животновъди от Молдова. Предимството на къснозреещия хибрид е едроплодният. Средното тегло на зрял плод с асиметрична форма варира от 250 до 300 г. Изложбената круша не е малка, но не е и голяма. На повърхността му има туберкули и ребра. Тънката лъскава кора е жълто-зелена с лек руж.

Хибридът е ценен заради сочната и сладка каша, оцветена в бяло с кремообразна сянка, има сладко-кисел вкус.

Отглеждащи функции

Хибридът е зимоустойчив и подходящ за отглеждане в почти всеки регион на страната. Устойчив е на някои заболявания, например на струпясване, но все пак са необходими превантивни лечения.

Бере Московская

Сортът круши Bere Moskovskaya е среден. Короната му приема формата на топка по време на формирането. Теглото на плодовете е 90-100 г. Плододаването е приятелско и стабилно. Кожите на асиметричните плодове са светложълти; червеният руж не винаги присъства.Сочната маслена каша със сладко-кисел вкус е оцветена в бяло. Узряването на плодовете настъпва в началото на есента.

Отглеждащи функции

Грижата за Bere Moskovskaya е лесна. Устойчив е на гниене, струпясване и други заболявания, засягащи овощните култури. Хибридът е устойчив на замръзване. Реколтата се събира преди кожата на плода да пожълтява. След прибиране на реколтата те дават 4-5 дни за узряване.

Недостатъкът на този сорт круши е краткият период на съхранение. Плодовете се съхраняват на студено място не повече от 1,5 месеца.

Августин

Плодовете могат да се съхраняват дълго време

Плодовете могат да се съхраняват дълго време

Хибридът Augustinka има добро качество на съхранение. Средно голям вид круша расте на височина не повече от 3 м. Короната най-често се формира под формата на широка пирамида. Образуването на короната по-рядко се случва под формата на топка.

Плодовете, широки в основата, тежат от 250 до 400 г. Средният им добив е 30 кг. Кората е жълта, с пурпурен руж. Сочна бяла пулпа има финозърнеста структура, средна плътност. Според описанието плодът има аромат на киселина и индийско орехче.

Отглеждащи функции

Този сорт круши започва да дава плодове на 5-та година след засаждането. Средно големият Августинка е устойчив на всички болести, засягащи овощните култури, и понася добре температурните промени. Когато засаждате, изберете западната, югозападната или южната част на обекта. В северните и северозападните части на градината хибридът не расте добре. Това се дължи на факта, че Августин е светлолюбиво растение.

Хибридът се самоопрашва, но с опрашители наблизо добивите се увеличават.

Наслада

Сортът круши Uslada е ценен заради високата си устойчивост на замръзване и поддържане на качеството. Зрелите плодове се съхраняват 70-75 дни. Теглото на еднородните плодове с кръгла или закръглено-конична форма варира от 150 до 170 г. Това далеч не е най-добрият добив, присъщ на хибридите, но Услада дава стабилна реколта, независимо от климатичните условия.

По плодовете няма оребрение. Гладката кожа е оцветена в зелено-жълто с червен руж. Подкожните точки се произнасят. Грубата кожа покрива бялата сочна пулпа със сладко-кисел вкус.

Отглеждащи функции

Полуджудже дърво образува компактна корона по време на растежа, което прави възможно засаждането на разсад един до друг. Устойчивостта на замръзване ви позволява да отглеждате хибрид дори в северните райони.

Тютчевская

Круша Тютчевская е ранен есенен хибрид. Високите дървета имат овална корона. Теглото на узрелите плодове е 130-150 г. Когато се събира, кожата със средна плътност се оцветява в зелено. За 2-4 дни след прибиране на реколтата кожата пожълтява, което показва пълно узряване на плодовете.

Плодът има лек руж и зелени подкожни петна. Плътната сочна пулпа е бяла със зеленикав оттенък, структурата е финозърнеста. Вкусът е сладък, налице е кисело. Плодовете запазват своето представяне по време на транспортиране.

Отглеждащи функции

Хибридът се препоръчва за отглеждане в централните и южните части на страната. Той не се различава по устойчивост на замръзване, поради което в северните райони дава лоша реколта и често е болен. Хибридът е устойчив на струпясване.

Лукас

Лукас хибрид, получен от френски животновъди. Пулпът на плода има тегло 150-200 g, той е финозърнест и суров. Плодовете са подходящи за консервиране и приготвяне на сладки ястия. Тънката кора на вкусна, но тръпчива круша е със зеленикаво-жълт цвят, има множество подкожни точки. Формата на плода е крушовидна, ружът е точковиден. Хибридът е ценен за запазване на качеството.

Отглеждащи функции

Дървото трябва да се гледа добре

Дървото трябва да се гледа добре

Lucas е подходящ за отглеждане в топъл климат. Той не е устойчив на много заболявания, така че трябва да се провеждат превантивни лечения.Друг сорт е засегнат от паразитни насекоми, най-опасният от които е крушената гъсеница (крушово пауново око). При подходящи грижи плодовата реколта дава стабилна реколта.

Deccan du Comis

От името на сорта круши е лесно да се определи френският му произход. Едно средно голямо дърво произвежда ароматни круши, които се оценяват заради високия си вкус. Сладките плодове имат овално-продълговата форма, което е необичайно за тази култура. Теглото на плодовете варира от 180 до 250 г. Тънката кора с многобройни подкожни пункции е жълта, с червено-оранжев руж. Текстурата на сочната пулпа, оцветена в бяло, кремообразна. На студено място срокът на годност на плодовете е 5-6 месеца.

За да се подобри вкусът на културата, тя се присажда върху дюля.

Отглеждащи функции

Хибридът Comis се нуждае от топъл климат и много влага, което затруднява грижите за плодовата реколта. При температури от 30 ° C и по-ниски дървото умира. Плодовата култура не е изложена на струпясване; други заболявания се лекуват с превантивни лечения. Хибридът Comis се нуждае от опрашители.

Талица

Talitsa е хибрид на вътрешната селекция, предимството на който е висок темп на растеж. Принадлежи към пирамидалните сортове круши, има нужда от образуването на корона. Крушите от този сорт са малки. Средното им тегло е 90 g.

Плодовете не са с крушовидна, а с ябълкова форма, няма оребреност и грудкост. Плътната кожа е светложълта, няма руж. Изразени са големи подкожни точки. Плодът има интересен сладко-кисел вкус, който включва медени нотки.

Отглеждащи функции

Talitsa е устойчива на замръзване. Зрелите плодове трябва да бъдат събрани. Периодът на узряване пада в средата на август. Ако не бъде събрана навреме, реколтата започва да се руши. Хибридът дава първата си реколта на възраст 5 години. Талицата е силно устойчива на струпясване и умерено устойчива на зацапване по листните пластинки.

Муратовская

Популярен сорт е сортът круша Муратовская, отглеждан от местни животновъди. Средно голямо дърво има пирамидална форма. Теглото на плодовете с крушовидна форма варира от 120 g до 140 г. Налице е ребро.

Деликатната тънка кожа, покриваща ароматната пулпа, е жълта на цвят със златист блясък. По време на техническа зрялост има зелено-жълт цвят. Има лек руж и тънки надлъжни червени ивици. Кремообразната пулпа има сладко-кисел вкус.

Отглеждащи функции

Отличителна черта на хибрида Муратов е ранната зрялост. Той има средна устойчивост на болести. С подходящи грижи дава добра реколта дори в постни години.

Платоновская

Сортът е ценен заради вкуса си.

Сортът е ценен заради вкуса си.

Платоновата круша е ранен есенен домашен хибрид. Теглото на малките плодове, покрити със зелено-жълта гладка плътна обвивка, варира от 160 до 250 г. Формата на вкусните круши от този сорт е с форма на ябълка, присъства ребро. Ако слънцето падне върху плодовете по време на узряването, се появява лек руж. Сочната, ароматна пулпа с кремообразна текстура е ценена заради вкуса си. Хибридът е класифициран като десертен сорт.

Отглеждащи функции

Хибридът е устойчив на замръзване и е имунизиран срещу много заболявания. Към почвите е неизискващо. За да се получат високи добиви, растението трябва да се тори ежегодно.

Платоновата круша започва да дава плодове 3 години след засаждането.

Золотовороцкая

Golden Rotary Pear е зимен хибрид, получен от дива круша и дюля. На височина Zolotovorotskaya расте до 4 м. Съответно, това е средно голяма градинска култура. Предимството на сорта круша Золотоворская е ранната му зрялост. Хибридът дава първата реколта 3-4 години след засаждането. Културата дава плодове в продължение на 18-20 години.

Големите плодове с форма на бергамот имат сочна сладко-кисела каша.Има бадемов вкус.

Тегло на плодовете - от 240 до 330 г. След узряването зеленият цвят на тънката гладка кора се превръща в светложълт. Има изразени подкожни точки. Структурата на пулпата е кремообразна. Крушата Zolotovorskaya губи от други хибриди по отношение на такива характеристики като представянето им, но понася добре транспортирането.

Отглеждащи функции

Крушата Zolotovorskaya принадлежи към устойчиви на замръзване сортове. Хибридът се нуждае от плодородни почви. Той е придирчив към влажността и слънчевата светлина. Отглежда се в централната част на Русия. Дървото се нуждае от оформяне и изтъняване.

Патен

Патен е хибрид на американската селекция. Предимството на сорта круша Patten е ранната му зрялост. Разсадът дава първата реколта 4 години след засаждането. Хибридът е средно голям. Теглото на плодовете е 200-300 г. Плодовете са изравнени, имат стандартна крушовидна форма, ребрата липсва.

Сочната пулпа на крушата е покрита с лъскава жълта кожа. На етапа на техническа зрялост цветът на кората със средна плътност е жълто-зелен. Отстрани на плодовете има лек руж. Има малки подкожни точки. Пулпът е ароматен, няма киселинност.

Отглеждащи функции

Сортът ще ви зарадва с добива си

Сортът ще ви зарадва с добива си

Патен не е устойчив на замръзване вид. Отглежда се в предградията и регионите на Русия с подобен климат. Хибридът е устойчив на струпясване. Ценен е заради обилното си плододаване и едроплодните

Тема

Tyoma е домашен хибрид. Неговата особеност е високият темп на растеж. Дървото е високо, формата може да бъде кръгла или пирамидална. Зрелите плодове тежат от 150 до 200 г. При масово плододаване теглото на плодовете намалява с 50-70 г. Теглото на най-големите екземпляри е 390-400 г. Асиметричните плодове са по-скоро като форма на ябълките. Кората е жълта. Плодовете, изложени на пряка слънчева светлина, стават многоцветни поради лекия оранжев руж. Налице са подкожни точки.

Пулпът е сочен, бял и има финозърнеста структура. Ароматните круши Тема са вкусни и сладки, има вкус на киселост. Бере се през първата половина на септември. Плодовете се консумират 4-5 дни след прибиране на реколтата.

Отглеждащи функции

Тази круша е устойчива на замръзване. Короната на хибрида Темата е средно удебелена, поради което не се нуждае от често изтъняване. Хибридът не получава струпясване, но често е нападнат от вредители.

Летни, есенни и зимни сортове

Видовете круши се определят в зависимост от запазването на качеството. Има есенни, зимни и летни хибриди. Според описанието на летните сортове круши, плодовете са подходящи за консумация и консервиране в прясно състояние. Те не са подходящи за дългосрочно съхранение. Есенните хибриди се съхраняват няколко месеца, а зимните са разлагащи се плодове. Подходящи са за дългосрочно съхранение.

  • От лятото заслужават внимание Космос, Пролет, Топене, Любима клапа (Любима), Ириста, Руди седрин, Изолда, Сладка из Млиева, Сияйна, Петровская, В началото на юни, юли, Импруд Бартлет, Зорка, Херцогиня (Херцогиня, Лимон, Трапезница) Веселинка, Тонковотка Урал, Северянка с червени бузи, Астрахан рано, Есен Сусова, Джулия, Сибирячка, Илинка, Захар, Лагодная, Первенец, Приказка (приказка). Melting и Favorite Clappa имат отличен вкус.
  • От есента на средата на сезона популярни са Силва, Уралочка, Краснобокая, Говерла, Гуидон, Генерал Леклерк, Самарска красавица (отгледана от специалисти от изследователския институт за градини Жигулевски), Вродлива, Надежда от степта, Флейта, шедьовър на Анна, Елегантен Ефимова, Селянка, Любушка, Памятная Ефимова, Селянка, Добрянка, Сватба, Фестивал, Нагет, Чусовая, Маргарита Мариля (Марго), Даликор, Куюмская, Сентябрина, Деанка дю Комис, Генерал Кирпонос, Христина, Маргарита Мариля Пори Мит, Сафира, Тихият Дон, Зората, Адмирал Жерве, Триумфът на Пакгам, Дево, Есенна мечта, дъщерята на Купидон, Олга, Горската красавица или Горската кралица, Бере Александра, Подарък за стогодишнината.
  • Зимните хибриди са подходящи за дългосрочно съхранение.Популярни са Zest of Крим, Saratovka, Pass Krassan, Josephine Mechelnaya, New Year's, Striyskaya, Katyusha, Xenia, Amphora, Emerald, Nart, Yuzhanka, Yablunivskaya, Corolla, Kucheryanka, Lyubava, February, Cinderella, Malvinako, Natzyania Mliy, Nazyayab Mets Ракета, Фиерия, Киргизска зима, Юрьевская, Сен Жермен, Краснокутски подарък, Зимен кубоид, Снежна кралица, Сретенская, Майсян.

Има нови хибриди, които не са имали време да се утвърдят на пазара. Те включват Шатлик (селекция от Башкир).

Други характеристики на сортовете

Причудлив хибрид, за който трябва да се грижите, е Red Anjou. Кората на големите му плодове е оцветена в червено, а ружът на плодовете е бордо. Самите плодове са необичайно ароматни.

Високодобивният сорт Николай Крюгер се нуждае от формиране на корона. Средна вкусови качества, но стабилен добив при сорта круша с необичайното име Emmanuel. Хибридите Vostorg, Berezhnaya, Zamenaya, Jurate, Bulb, Sultan, Bera, Paskhalnaya, Berezhenaya, Pears Nashi (кей Неши), Rukuba, Yasochka, Lakomka, Carskaya, Ostrovityanka, Kuibyshevskaya golden също се отличават с приятелски плододаване.

В региони със студен климат, круша Тайга, Декабринка, Есенна мечта, Новела, Генерал Тотлебен, хибрид на Сомов, Институтская, Мелитопол сочни дават висок добив. Средната градинска култура Artemovskaya е добре адаптирана към климата на Русия. Непретенциозна в грижите е паметта, върбата и обикновената круша.

От маломерните сортове круши, Големият шампион, красивата Росошанская, заслужават внимание. Крушите джуджета са бързо растящи. Те дават реколта вече 3-4 години след засаждането. Круша джудже от всякакъв сорт е по-лесна за грижи от средно или високо дърво.

Перлата сред маломерните круши е самоопрашващият се Велес. От необичайните сортове вниманието привлича хибридът Sekui (Sekue). Самоопрашващите се хибриди се отглеждат лесно. Най-популярни са Riks, Rogneda (плодовете имат лилав оттенък), банкет, нежност.

Не всички внесени разсад пускат корени в градината. По-добре е да си купите разсад, отглеждан в разсадник във всеки регион на Русия. Като подложка за градинарски култури е подходяща култура от дюля или рошава круша.

Заключение

Разнообразието от сортове ви позволява да изберете този, който е идеален за отглеждане в определен регион, климат, почва. Изборът на сорт зависи и от личните вкусови предпочитания на градинаря и неговата готовност за правилна и навременна грижа за реколтата.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус