Описание на сорта парижка круша

0
1462
Рейтинг на статия

Круша парижанка е непретенциозна в грижите. Парижанката бързо се вкоренява в плодородни почви, които се затоплят добре в началото на пролетта.

Описание на сорта парижка круша

Описание на сорта парижка круша

Характеристики на сорта

Парижката круша принадлежи към енергичните сортове. Върху него се образува широкопирамидална корона.

Крушата принадлежи към термофилните видове - произходът на сорта определя условията за неговия бърз растеж.

Круша трудно може да издържи на сурова зима: замръзването влияе върху качеството на реколтата. Дървото се опрашва от съседни сортове, така че се засажда близо до други градински култури. Сортът има ранен цъфтеж: след засаждането, 3-4 години по-късно, дървото цъфти и дава плодове. Още 2-3 години дърветата растат бързо. Багажникът достига максималната си височина през първите 2 години активен растеж.

Средният добив от едно здраво дърво е 100 кг. За засаждане на сортове са необходими почви, които са специални по състав и качество. Зимната издръжливост на дървото е средна: дърветата могат да издържат на кратки студове.

Описание на дървото

Парижкото дърво расте бързо. Клоновете се простират от основния ствол (те са разположени под прав ъгъл). Краищата на клоните са насочени нагоре. Издънките имат средна дебелина. Цветът на леторастите е тъмно жълт. Колкото по-старо е дървото, толкова по-тъмен е основният ствол и по-старите издънки. Основната част от плодовете се образува върху геникуларните клони.

На издънките на дървото се забелязват жълта леща. Листата на Parisienne са заоблени, леко удължени. На дървото има 2 вида зеленина: старите листа са големи, а младите са кръгли и много по-малки по размер. Повърхността на листата е гладка с лъскав филм. Резниците са със средна дължина и дебелина. Кората е тъмносива с люспести частици.

Описание на плодовете

  • средното тегло на един плод е 150-190 g;
  • удължена форма;
  • еднороден меденожълт цвят.

Дръжката е скъсена, леко извита и умерено дебела. Кората на крушата е слабо ароматна и дебела - благодарение на тази форма плодовете не се напукват или разпространяват. Пулпът е твърд и умерено сочен. Вътре в пулпата има вени, разпръснати из целия плод. Пулпът е нежен, сочен и сладък. С узряването си кожата изсветлява и се покрива с малки петънца.

Отглеждане на круши

Подготовка на разсад

Сортът парижка круша се засажда през есента. Двугодишните разсад пускат корени най-добре от всички. Средната височина на такъв разсад е 1,2 м, а дебелината е не повече от 1 см. Материал с 3-4 добре развити корена е подходящ за засаждане.

Добри резултати със здрави разсад

Добри резултати със здрави разсад

Дължината на кореновата система - 18-20 см - е подходяща за засаждане във всеки регион: най-добре е да изберете парцели с глинеста почва. Разсадът не трябва да има сухи или повредени части и преди засаждането крушата (посадъчен материал) се накисва в пречистена вода.

Засаждане на разсад

Подгответе почвата преди засаждане. Въвеждат се торове и минерални комплекси (те наторяват ямата за засаждане, с помощта на тези торове коренището на крушата се подхранва до първия цъфтеж).Оптималният размер на ямата за засаждане е 70 см дължина, 70 см дебелина и 1 м дълбочина.

2 седмици преди засаждането ямата за засаждане се покрива с торове и плодородна почва. Около сорта не трябва да има други култури в радиус от 2-3 м, в противен случай кореновата система на дървото няма да може да се развива правилно. След потапяне разсадът се покрива със слой плодородна почва и се полива обилно. Освен това се извършва мулчиране. За бърз растеж към разсада е прикрепена опора (колче).

Грижа за растенията

За бърз растеж на сорта се организира поливане, наторяване на почвата и отрязване на излишните издънки. Условия за бърз растеж на разсад:

  • поливането се извършва при необходимост (средната дълбочина на насищане с влага трябва да бъде най-малко 100 см дълбочина, ако почвата изсъхне, кореновата система се полива 2 пъти по-често);
  • поливането се увеличава в топлината (кореновата система и горните слоеве на почвата са защитени от слой тор или допълнителна настилка);
  • от юни в почвата се внасят торове (фосфор и поташ).

Ако се използват минерални торове, поливането се извършва непосредствено след тях. Не можете да добавяте много органични вещества, в противен случай кореновата система ще бъде повредена. Полезни микроелементи се въвеждат през първите 2-3 години на интервали от всеки 2 месеца. Дърветата се подрязват през пролетта, преди да се появят първите пъпки. През същия период се обработват дървета (профилактика на болести).

Болести на сорта

Сортът круша е устойчив на често срещани заболявания на градинарските култури. Основната заплаха е струпясването. Причинителят на болестта е торбеста гъба. Болестта се проявява върху съцветията, след което те изсъхват и се ронят. Крастата се разпространява върху листата: появяват се петна, които не изчезват.

Последният стадий на заболяването се характеризира с петна по плодовете. Ако не извършите своевременна профилактика - пръскане със специални разтвори - няма да можете да съберете добра реколта.

Борете се с болестта

Пръскането се използва за унищожаване на инфекцията. Първата стъпка е да отсечете и изгорите засегнатите листа далеч от градинските култури. Останалата част от листата се третира с разтвор на карбамид за профилактика.

Бордоската смес е подходяща за пръскане на млади дървета. Отглежда се по следната схема: 400 g вар се взимат за 300 g меден сулфат. Сухата смес се разрежда в 10 литра пречистена вода.

Заключение

Градинската култура Париж е непретенциозен външен вид. Той бързо се вкоренява в нови условия. Сортът се отглежда от резници и се наторява с минерални или калиеви смеси.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус