Подрязване на колонна круша

1
2320
Рейтинг на статия

Подрязването на колонообразна круша е малко по-различно от процедурата, използвана за други сортове круши. Това се дължи на особеностите на колоновидните сортове.

Подрязване на колонна круша

Подрязване на колонна круша

Цел на подрязването

Крушовидните круши принадлежат на джуджета, те са ниски (не повече от 2,5 м), без клони, поради което неправилното подрязване може да доведе до намаляване на добива и в някои случаи да причини смърт на плодова култура.

Независимо от това, подрязването на колонна круша съгласно установените правила ще позволи:

 • увеличаване на показателите за производителност;
 • дават достъп до слънчева светлина и въздух до цялата крушова корона, което ще се отрази на качеството на храненето на растенията;
 • опростяване на грижите за растенията и плодовете;
 • удължете периода на плододаване на градинската култура.
 • в резултат на подрязването на колонообразната круша образуват силен централен ствол и основни клони, които могат да издържат на теглото на узряващите плодове.

Подрязването на занемарено крушово дърво за дълго време без подходящи грижи е метод за подмладяване на старо растение, което може да увеличи продължителността на плододаването на културата.

Сезони за подрязване на круши

Към момента на подрязване на колонна круша градинарите имат различни подходи.

Пролет

Повечето градинари са убедени, че най-доброто време за подрязване на този сорт, както и другите сортове круши, е пролетта. Това се дължи на факта, че през този период има поток от сок, намален в активност. В резултат на това растението е по-лесно да издържи процедурата за подрязване.

Подрязването на колонна круша през пролетта се извършва, ако температурата на въздуха се установи, нейното намаляване не се очаква.

Пролетната резитба в региони с топъл климат се извършва през март, при по-хладна - не по-рано от първите дни на април.

Лято

Малко са дръзналите да режат плодни култури през лятото. Повечето градинари не препоръчват това събитие през лятото, тъй като заедно с подстриганите клони се отглежда и порасналата зеленина, която участва в процеса на фотосинтеза и отговаря за пълното хранене на растението.

По-добре е да отрежете такава круша през лятото през юни, когато има активен растеж и развитие на леторастите.

Есен

Неплодните издънки се отстраняват

Неплодните издънки се отстраняват

Подрязването на колонна круша през есента се извършва като санитарна мярка; тя включва отстраняване на повредени клони, през които сокът вече не циркулира и храната не се доставя. В същото време се прекъсват процесите, които не дават плодове, но отнемат силата на растението.

Препоръчително е да се режат колоновидни сортове през есента в началото на сезона, преди студът все още да е дошъл.

Пролетна резитба

През пролетта колоновидните сортове се подрязват, за да се образува корона и да се премахне ненужното напрежение върху тънките издънки, за да се опростят грижите за плодовата култура. Този сорт не е склонен към удебеляване, така че процедурата се извършва до минимум:

 • веднага след засаждането на крушата, защипете всички странични процеси: това ще направи възможно укрепването на основния ствол,
 • централният багажник не се отрязва през пролетта,
 • при зряло, вкоренено дърво всяка пролет се отстраняват 2-3 странични процеса, в зависимост от желаната форма на крушовата корона.

След скъсяване на централния ствол се наблюдава активиране на растежа на страничните издънки, по това време реколтата от плодове се следи отблизо. С намаляване на качеството на добива, когато плодовете станат по-малки и техните качествени характеристики са по-лоши, през пролетта се изисква изтъняване на страничните издънки.

Есенна резитба

Подрязването на сортовете круши през есента трябва да бъде само при температури над нулата, когато суха зеленина е паднала от дървото.

Схемата на есенната процедура включва провеждането на събитието на няколко етапа:

 • една година след засаждането на крушовото дърво, основният клон се отрязва на разстояние около половин метър от повърхността на земята, докато разрезът се прави на мястото на растежа на пъпките и, непременно, от страната, противоположна на къде е била извършена ваксинацията;
 • след 2 години растеж централният ствол се отрязва на височина 0,25 м от мястото на растеж на бъбрека, което се намира над издънката от миналата година;
 • през 4-та година, до есента, дървото ще има около 6-8 клона, от които са останали само най-силните, не повече от 3-4, и ги отрязва на еднаква височина, централният багажник се отрязва на 0,2 м по-високо от това през есента на предходната година.

С всяка есенна процедура върховете и страничните процеси се отрязват от клоните, за да се осигури растеж на нови клони за следващата година. В същото време сухите клони се отрязват.

Есенна резитба не се извършва, ако дървото е засадено през пролетта. Причината за това е слабото развитие на клоните на младите колоновидни растения.

Заключение

Подрязването на колонообразна круша е специфичен процес. За да не се навреди на културата, се вземат предвид особеностите на резитбата през всеки от сезоните.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус