Описание на крушовия декор

0
1175
Рейтинг на статия

Крушата Decora е спечелила своята популярност с високата си устойчивост през зимата и устойчивост на някои заболявания, на които е податлива културата на круша. Сортът е подходящ за отглеждане в Урал и Сибир.

Описание на крушовия декор

Описание на крушовия декор

Характеристики на сорта

Описанието показва, че крушата Decora е късен летен сорт. Вече 2-3 години след засаждането на млад разсад можете да получите първата реколта. Дървото дава плодове ежегодно в продължение на 10-15 години. Културата е самоплодна. Културата започва да дава плодове от края на август.

Описание на дървото

Стълбовидният сорт Decor се отличава със своята компактност. Височината на храста не надвишава 2-2,2 м. Това е отлична опция за малки площи. Крушата има интересна форма на короната и изискан ствол, подобен на колона. Той ще се превърне в достоен декоративен елемент във вашата градина.

Описание на плода

Крушата от този сорт е известна със своите големи, сочни плодове - около 250 гр. Те са с плътен жълто-зелен цвят. Плодът не се характеризира със зачервяване. Месото е бяло, много меко и сладко с лек розов аромат.

Слизане

Можете да засадите реколта през пролетта (април-началото на май) или есента (септември-средата на октомври). Изберете едногодишни разсад, защото вероятността те да пуснат корени за първи път е много голяма. Когато засаждате няколко млади дървета, спазвайте разстоянието между тях. Не трябва да е по-малко от 50 cm.

  1. 14 дни преди засаждането на разсада е необходимо да се изкопаят дупки с диаметър 60 см и дълбочина 80 см. Поставете 2-3 кг органичен тор в тях и ги смесете с пръст.
  2. Преди засаждане навлажнете коренището на младата круша и ямата, където ще падне разсадът (4-5 литра вода във всяка).
  3. След това е необходимо да добавите суперфосфат и калиев сулфат към почвата.
  4. Преди да спуснете готовия разсад в почвата, е необходимо да изправите корените.
  5. Последната стъпка е да се уплътни почвата около дървото и да се напои обилно (1 кофа за всеки разсад).

Грижа

Не оставяйте крушата да изсъхне

Не оставяйте крушата да изсъхне

Сортът не е достатъчно придирчив и изисква минимално внимание. Първите няколко седмици трябва да се уверите, че разсадът се вкоренява.

Създайте благоприятни условия за растението. Младото дърво се нуждае от обилно поливане. Необходимо е да се навлажнява през ден (1 кофа за всеки разсад). След всяко поливане трябва да мулчирате почвата. Тук трябва да бъдете изключително внимателни: корените на този вид култура са разположени близо до повърхността на почвата.

През първата година е по-добре да прищипите разсад. За следващия сезон можете да оставите 5-6 плода на всяко дърво. От година на година, при подходящи грижи и достатъчно влага, сортът ще дава повече добиви.

В случай, че плодовете на крушата Décor започнат да намаляват по размер, препоръчително е да намалите добива за следващия сезон. Това може да стане чрез частично отстраняване на яйчниците.

Болести и вредители

Реколтата може да бъде податлива на някои видове вредители и да страда от гъбични инфекции, присъщи на тази култура.

  1. В пъпките на съцветия, насекомо като жлъчка може да снесе яйцата си. След излюпването ларвите влизат в съда.Цъфтежът се увеличава неестествено бързо. Малките паразити изяждат съцветията отвътре. Това води до напукване, набръчкване на плодовете, които, още не узрели, падат. В борбата срещу вредителя са ефективни Metaphos и Chlorophos (и двата агента трябва да се разреждат в съответствие с инструкциите).
  2. Зелените листни въшки, които изсмукват сока от издънките и листата на крушата, също са опасни за декора, което води до смъртта на културата. За да предотвратите появата на вредител и неговото унищожаване, използвайте разтвор на течен сапун (5 ч. Л. За 5 литра вода). Можете да закупите дантела или калинки, които се считат за естествени хищници на листни въшки.
  3. Бялата струпея, която се появява като жълти петна по листата на дървото, може да развали реколтата. За борба с него се препоръчва да се използва бордоска смес или колоидна 1% сяра (5 mg на кофа вода).

Заключение

Представляемият вид на декоративното крушово дърво го прави украса за всяка градина. Културата ежегодно дава своите сочни плодове, богати на витамини и минерали, които са толкова необходими на тялото ни.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус