Характеристики на крушите Nika

0
1109
Рейтинг на статия

Круша Ника е резултат от пресичането на красавицата Талгар и Дъщерята на зората.

Характеристики на крушите Nika

Характеристики на крушите Nika

Характеристики на сорта

Сортът круша Nika е отгледан от московски учени специално за регионите в централна Русия.

Сортът е устойчив на замръзване. До -38⁰C растението е в състояние да запази своята жизнеспособност. Събирането на плодове в повечето региони започва в края на септември и при благоприятни условия продължава до средата на есента.

Други характеристики на вида:

 • висока производителност;
 • устойчивост на болести;
 • добро съхранение на плодовете.

За правилното формиране на яйчниците и стабилен добив, Nika се нуждае от опрашващи круши. Късните сортове ще станат добри съседи за нея.

Описание на дървото

Описание на сорта круша на Ник показва, че дървото е кратко и компактно.

Максималната височина на растението е 3 м. Формата на короната е сферична. Клоновете са разположени на значително разстояние от багажника, както и един от друг. Основните издънки са масивни, но къси, а допълнителните са тънки и дълги, отклоняващи се от основните под голям ъгъл.

Средната възраст, на която растението навлиза във фазата на плододаване, е 5 години. При подходящи грижи и достатъчно плодородие на почвата първите плодове могат да се получат още на 3 години.

Разсадът трябва да има височина около 1 метър, добре развита коренова система и най-малко два вертикално растящи клона с пасинки по тях. Оптималната възраст на образец, подходящ за засаждане на постоянно място, е 2 години.

Описание на плода

Крушите имат правилната форма. Размерът на плодовете зависи от възрастта на разсада.

Теглото на плодовете варира от 130 до 200 г. Цветът на крушите е червен. Наситеността на цветовете може да варира в зависимост от времето и условията на съхранение.

Червени плодове, кремообразна плът

Червени плодове, кремообразна плът

Вътрешността на плода има кремообразен оттенък. Потребителската зрялост на плодовете настъпва за около два месеца и те могат да се съхраняват общо до 5 месеца след прибиране на реколтата. Кожата е доста плътна отвън, но на практика не се усеща при консумация.

Плодът е ароматен. Те имат приятен, сладко-кисел вкус без подчертана стягащост и с лек послевкус на индийско орехче. Пулпът на разфасовките има финозърнеста структура, но когато се консумира, това изобщо не се усеща. По отношение на сочността Ника прилича на ранни круши.

Приложение на плодове

Плодовете от този сорт могат да се използват в готвенето и за производството на:

 • консерви, мармалади, мармалад и конфитюр;
 • сокове и компоти;
 • пълнежи и картофено пюре.

Сочността на плодовете се отбелязва и от винопроизводителите. Но плодовете се консумират най-добре пресни, тъй като съдържат голямо количество витамини. Плодовете се съхраняват дълго време в изби и не губят своята сочност и привлекателност по време на узряването.

Кацане

Засаждането на круша на Ник се извършва както през есента, така и през пролетта. Ако осигурите разсад с всичко необходимо, след 3 до 4 години можете да се насладите на първите плодове.

Основни правила за кацане:

 1. Ямите трябва да бъдат подготвени предварително. Ако засаждането е планирано през пролетта, тогава мястото трябва да бъде подготвено през есента.
 2. Дълбочината на ямата трябва да бъде най-малко 1 м, към нея трябва да се добавят минерални торове. Най-добре е това да е компост, изгнили кравешки тор или птичи тор, както и дървесна пепел.
 3. Мястото за кацане трябва да бъде избрано в добре осветена зона. По-добре, ако се намира на хълм.
 4. До Ника определено трябва да засадите още едно копие на всеки зимен сорт. Това ще позволи да се увеличи броят на яйчниците и да се подобри качеството на реколтата.

Засаждането на растението трябва да се извършва при сухо и топло време. Не забравяйте да поливате растението и да набивате почвата около него. Важно е да се уверите, че шийката на разсада не е задълбочена, тъй като това може да причини гниене на дървото.

Грижа

Основната грижа за едно овощно растение е подрязването на короната и напояването на почвата. Клоновете се формират ежегодно. По време на изрязването е наложително да се премахнат всички сухи и болни издънки, а също така да се съкратят останалите клони с поне 10 см. Ако пренебрегнете процеса на подрязване или го извършите неправилно, можете да навредите на растението. Това ще се отрази негативно на неговия добив и качеството на плодовете.

Ако през периода на образуване на пъпки има суша или термометърът достигне високи оценки за това време на годината, разсадът ще трябва да се полива. През сухите летни месеци Ника също се нуждае от допълнителна влага.

Минералните торове трябва да се прилагат три години след вкореняване. Пасивният тор може да бъде мулч, който се използва за покриване на почвата около ствола на дървото.

Основната грижа за едно овощно растение е подрязването на короната и напояването на почвата.

Основната грижа за едно овощно растение е подрязването на короната и напояването на почвата.

С настъпването на студеното време в северната част на средната лента багажникът трябва да бъде изолиран. При младите растения долните клони на дървото също са увити. Най-добрият материал е агрофибър. Разрешена е и изолация на листата.

Вредители и болести

Nika е устойчива на вредители и най-често срещаните болести: ентомоспориум и кластероспориум. Крастата и за нея не е страшна. Въпреки силния имунитет, все още е необходимо да се извършва превантивна обработка на растенията от вредители. Можете да направите своевременно почистване на листата, както и варосване на стволовете.

Обработка

Основният процес за контрол на вредителите е доста ясен. Състои се в пръскане на специални разтвори на короната и багажника на растението. Пръскането с пестициди трябва да се извършва изключително при сухо и тихо време. Препоръчително е да правите това два пъти на сезон:

 • през есента, след като плодовете бъдат събрани, и растението ще хвърли листата си;
 • през пролетта, докато цветята цъфтят или в първия ден на цъфтежа.

Предпоставка за висококачествена борба с вредителите е спазването на концентрацията на разтвора и неговите норми на разход. Важно е да се използват сертифицирани лекарства. По-добре, ако те имат широк спектър от дейности.

Заключение

Малката круша на Ник е най-добрият избор за тези, които искат да украсят парцела си. Сортът се характеризира с добра вкусови качества, висок добив, устойчивост на замръзване и отличен имунитет.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус