Характеристики на самоплодни сортови круши

0
3366
Рейтинг на статия

Самоплодните сортове круши са самоопрашващи се круши, те могат да растат отделно, да дават плодове успешно и да дадат прилична реколта. В статията ще разгледаме какви самоопрашващи се сортове съществуват и как те се различават помежду си.

Характеристики на самоплодни сортови круши

Характеристики на самоплодни сортови круши

Популярни сортове

Когато избирате круша за вашата градина, е важно да разберете на какви качества трябва да обърнете внимание и това е не само самоплодородие, но и устойчивост на замръзване, време на узряване, добив, характеристики на плодовете, вкус.

Дългогодишната работа на животновъдите направи възможно разработването на такива самоплодни сортове, които имат набор от предимства, които ще задоволят изискванията на много градинари.

Лада

Летен раннозрял сорт, отгледан на базата на академията на К. А. Тимирязев. Идеален за отглеждане в средната лента. Отличава се с висока устойчивост на замръзване. Започва да дава плодове след 3 години от момента на засаждането на разсада. Добив, след 6-7 години от момента на засаждане, той дава 35-45 кг плодове, които узряват в средата на юли.

Плодове

Плодовете не са големи, 110-130 g с бледожълта тънка обвивка, с лек руж. Структурата на пулпата е плътна, има сладко-кисел вкус. Плодовете са подходящи за съхранение в продължение на два месеца при температура 2-5 ° C.

Характеристики на

Сред недостатъците са:

 • лоша транспортируемост;
 • проливане на плодове;
 • лоша поносимост към продължителна суша.

Ладата е самоплодна, но ако се отглежда в близост до други крушови дървета, добивът се увеличава с 10-15%. А също така качеството на плодовете се подобрява в зависимост от това кои круши растат наблизо. За такива цели се практикува в градината да се засаждат или присаждат Rogned, Skorospelka, Chizhevskaya, Memory Zhegalov на основното дърво.

Видно

Отглежда се в резултат на опрашване на хибрид VI-53-67 със смес от южни видове круши. Попил е най-добрите качества. Предназначен за отглеждане в централния регион. Принадлежи към средата на сезона, узрява от средата на август до края на септември. Зреенето е постепенно, удължава се за 1-1,5 месеца. Има висок добив, от едно възрастно дърво се събират повече от 50-60 кг плодове.

Плодове

Плодовете растат в тегло от 150 до 220 g, симетрични, удължени, от зелено до жълто, с лек руж отстрани, кожицата е плътна с отчетлива грудка, сладка на вкус. Целулозата има хомогенна структура, не може да се проследи зърнистост. Подходящ за прясна консумация, готвене и преработка на конфитюри, конфитюри. Отличителна черта е много малко семенно гнездо, с 4-5 семена.

Характеристики на

Популярно в индустриалното отглеждане, за да осигури пазар на пресни плодове. Има добра транспортабилност и красива презентация, но може да се съхранява за кратък период (до 2 седмици).

Чижевская

Сортът ще ви зарадва с добива си

Сортът ще ви зарадва с добива си

Един от най-добрите самоплодни сортове летни круши. Различава се с висока и редовна производителност, ранна зрялост. Не е придирчив в грижите, устойчив на ниски зимни температури.Цъфти в средата на май, което намалява шансовете за замръзване на цвета и яйчника. Подходящ за отглеждане в средната лента с умерен климат.

Плодове

Първите плодове се връзват 3-4 години след засаждане на разсад или присаждане. Различава се с редовна висока производителност. Едно дърво може да узрее 55-60 кг круши. Зрелостта се достига през август. Плодовете са дори с крушовидна форма, достигайки средно тегло от 130-155 г. Кожицата е гладка, не се забелязва грудка, зелена, по време на пълно узряване с жълт оттенък. Те имат отчетлив вкус, сладки, с високо съдържание на захар от 9,5%. Пулпът е хомогенен, бледожълт на цвят, структурата на плодовете е мазна, умерено сочна.

Характеристики на

Сред предимствата са:

 • добра преносимост;
 • възможност за съхранение до 4 месеца;
 • плодовете не се ронят;
 • устойчивост на суша и замръзване.

Недостатъците на крушата Chizhevskaya включват тенденцията за намаляване на размера на плодовете след достигане на възраст 25-30.

Десертни сортове

Десертните самоплодни сортове са придобили своята популярност сред градинарите поради високите нива на сладост и сочност на плодовете в такива овощни дървета. Но сред всички сортове десерти са посочени най-добрите:

 • Велес;
 • Отрадненская.

Велес

Есенен сорт, отгледан в резултат на пресичане на Горската красавица и Венера. За кратко време той придоби популярност сред много градинари благодарение на красивата си форма и високи вкусови характеристики. Велеса (Дъщеря отлично) понася лесно зимните студове до -25 ° C, но има тенденция да замръзва в млада възраст по време на пролетната слана. Подходящ за отглеждане в райони с умерен континентален климат.

Плодове

Плодовете имат средно тегло 180 g, но през първите години се наблюдават по-големи екземпляри с тегло над 200 g, отличават се със заоблена форма с равномерна и гладка повърхност, узряват през септември. Цветът на кожата е зелен със отчетлив оранжево-червен руж. Пулпата е плътна, сочна, хомогенна, приятна на вкус.

Характеристики на

Дърветата са средно големи с добре развити скелетни клони, короната е пирамидална. Започва да дава плодове на 5-6 години. Велес може да се съхранява добре 4-5 месеца. За промишлени цели се използват за приготвяне на конфитюри и сокове, понякога като суровини за захаросани плодове.

Отрадненская

Плодовете са добри за обработка

Плодовете са добри за обработка

Сортът от есенния период на зреене е отгледан в резултат на пресичането на Тема и Горската красавица. Понася лесно ниските температури. Рядко се засяга от болести и различни вредители.

Плодове

Плодовете не са големи, 100-130g кръгли. Кожата има зелен основен цвят, но постепенно пожълтява с неясно червен руж. Малки подкожни точки са проследени, слабо изразени. Целулозата има сладко-кисел вкус, ароматът е слаб, финозърнест.

Характеристики на

Крушите Otradnenskie са маломерни, стандартни. Започнете да давате плодове в продължение на 3 години. Производителността е редовна и стабилна, 30-40 кг / дърво. Срок на годност след прибиране на реколтата 100-120 дни (при 0-3 ° C). Плодовете имат добро представяне, подходящи са за дълготрайно транспортиране и са устойчиви на механични повреди. Един от най-добрите самоплодни сортове за индустриално отглеждане и преработка.

Стълбовидни сортове

Колонните овощни дървета станаха много популярни сред градинарите през последните години.

Поради своята компактност, те са идеални за битови парцели с минимална площ, те са особено декоративни през периода на цъфтеж и плод. Сред този вид круши има и самоплодни сортове, на които си струва да се обърне внимание.

Декор

Това е колонна самоплодна круша, която расте до 2 м височина и започва да дава плодове още през втората година след засаждането на разсада. Принадлежи към началото на есента, плодовете започват да узряват в края на август. Добивът е стабилен, могат да бъдат събрани 8-10 кг плодове.

Плодове

Декорът е едроплоден сорт, крушите имат средно тегло 230-250g. Кожата е гладка, красив златист цвят, няма руж.Пулпът е сочен, хомогенен, бял. Плодовете са сладки с деликатен десертен вкус. Често се използва в готвенето.

Характеристики на

Отбелязват се следните предимства:

 • ранна зрялост, плододава 2 години;
 • устойчивост на замръзване, при -30 ° С не се наблюдава замръзване;
 • устойчивост на монилиоза и кластероспориоза;
 • компактност, 3 квадратни метра са достатъчни за едно дърво. м. площ;
 • не изисква резитба.

Недостатъкът е крехкостта и необходимостта от актуализиране на всеки 15-20 години.

Сапфир F1

Това е есенен едроплоден хибрид. Крушите, които започват да узряват в средата на септември. Добивът е стабилен в рамките на 6-8 кг.

Плодове

Плодове с красива крушовидна форма, с тегло 200-230g. Кожата е плътна, зеленикаво-жълта на цвят с леко оранжев руж. Пулпата е твърда, умерено сочна, не се усеща зърнестост. Сапфировите круши са сладки, имат силен аромат, предназначени за трапеза и са подходящи за сладкарски изделия.

Характеристики на

Съхранява се добре в продължение на 2-3 месеца при температура 0-5 ° C. Различава се в неизискваща грижа, зимна издръжливост. Подходящ за отглеждане в райони от средната лента.

Заключение

Ако искате да отглеждате круша, но в градината няма място за засаждане на опрашители, тогава самоплодните сортове са отлична възможност. Те ще могат да зарадват с висококачествена реколта и вкусни плодове.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус