Характеристики на сорта круша Powislaya

0
1210
Рейтинг на статия

Един от най-ярките представители на декоративните и овощните култури е крушата Powislaya. Това е специална селекция, притежава всички качества на първично и хибридно дърво. Ще разгледаме подробно описание на сорта в статията.

Характеристики на сорта круша Powislaya

Характеристики на сорта круша Powislaya

Характеристика

Сортът круша Powislaya принадлежи към двусемеделния, цъфтящ, розовоцветен ред. Широколистно дърво.

Сортът се получава чрез кръстосване на узурските и оливие де Сере круши. Характеристиките включват характерна криза при хапане и средна зимна издръжливост. Според описанието плододаването започва след 4-5 години. Добивът се увеличава бързо.

Описание на дървото

Външно сортът Круша може да се характеризира, както следва:

  • средно голямо дърво;
  • бавно расте;
  • короната е рядка и увиснала.

Плодовете са разположени на пръстените или в краищата на леторастите. Листата са заострени и лъскави. Цветът им е светло зелен, вените са дебели и груби. Сортът се характеризира със специфична кора - люспеста и зеленикаво-кафява.

Описание на плодовете

Този сорт има малки плодове, с тегло 50-90 г. Цветът им е зеленикав. Формата е овална. При добро узряване в цвета се появява червеникав руж. Описание на плодовете: много вкусни, със сочна и сладко-кисела каша.

Плодовете узряват през септември. Те не се съхраняват дълго, до първата декада на ноември. Плодовете се характеризират със средна зимна издръжливост.

Можете да го ядете прясно или да готвите компоти, сушени плодове.

Отглеждане на круши

Преди да слезете, трябва да решите мястото за кацане. Внимателно подгответе ямата за засаждане. За да може дървото да се вкорени добре, трябва да се вземат едногодишни или двугодишни разсад.

Кореновата им система трябва да е добре развита, без повреди. Надземната част на дървото не трябва да има прекъсвания или излишни порязвания.

Вкусна круша

Вкусна круша

Кацане в почвата

Крушовите дървета се засаждат през пролетта или есента. Но този сорт е най-добре да се засажда през септември, когато вече не е горещо. По това време разсадът обикновено има паднали листа и няма бърз поток от сок.

Почвата е предварително подготвена. Ако е кисело, трябва да направите вар. Най-доброто място за кацане е слънчева и защитена от вятър зона.

Изкопава се дупка на дълбочина 70-80 см и широка до 1 м. В центъра трябва да се вкара пръчка или кол, за да се помогне допълнително на дървото да расте в желаната посока.

За по-добър растеж върху ямата трябва да се внасят следните торове:

  • изгнил оборски тор 8-10 кг (може да се замени с компост);
  • суперфосфат 50g;
  • калиева сол 30гр.

Смесете това със земята и разпределете равномерно по цялото дъно на ямата. След това разсадът се поставя и постепенно се покрива със земя. Кореновата шийка трябва да остане над земята на височина 4-8 cm.

В края на засаждането уплътнете земята и обилно поливайте. Завържете багажника за предварително забити колче или клонка и мулчирайте наоколо с оборски тор или хумус. Необходимо е да се обърне внимание, че този мулч в никакъв случай не докосва ствола на разсада.

Грижа за растенията

Младите разсад особено се нуждаят от грижи. Те трябва да се поливат редовно, особено през сухия сезон. Изчисляването на поливането е много просто, поне 1 кофа вода на седмица.

За зимата висящият сорт круши трябва да бъде покрит. Това ще ги спаси от силни студове и ветрове. И в началото на пролетта премахнете покриващия материал и вземете превантивни мерки срещу болести.

Оплождане

Оплождането е много важно за една здравословна и обилна реколта. Подхранването с азотсъдържащи вещества през първите 4 години се извършва няколко пъти на сезон. Калиевите торове се внасят само веднъж годишно.

Добре е да правите това през пролетта и есента, когато разрохквате почвата около ствола. По време на пролетния цъфтеж, подхранването трябва да включва урея, селитра и пилешки изпражнения.

Рецепта: вземете 30g нитрат на 1 кв. м., разреден във вода (пропорция 1:50) и напоявайте кръга около багажника. Ако има урея, разредете 100-120 g (на 1 дърво) в 5 литра вода и вода.

След цъфтежа може да се приложи зелен тор, за да бъдат плодовете сочни и вкусни. Това се прави за изкопаване на 8-10 см. Това събитие допринася за насищането на растението с органични вещества. Растителността се засилва.

През май можете да оплодите с нитроамофос в съотношение 1: 200 с вода. Изсипете 3 кофи хоросан под едно дърво.

През лятото в почвата има много микроелементи. Следователно захранването е различно от пролетното. Добре е през този период да се наторява през листата, т.е. извършват листно подхранване. До средата на летния сезон фосфорът и калият се внасят в почвата, като се редуват с минерални и азотни торове на всеки 2 седмици. Честотата на хранене се регулира от външните им наблюдения върху растението.

С настъпването на есенния период се въвеждат и фосфорни торове. Храненето на растението преди студеното време е много важен етап. Количеството тор се избира според степента на растеж на дърветата и размера на кръга на ствола. Добре е през този период да добавяте дървесна пепел (150g на 1 кв. М), на дълбочина 8-10 cm.

След 5 години живот на круша на мястото, всички торове трябва да се внесат в периферната зона на короната, като преди това са направени специални канали.

Поливане на круши

Поливането се извършва поне веднъж седмично. Визуално това може да се определи от сухотата на почвата около дървото. Ако през пролетта имаше малко дъжд, трябва да поливате по-често и по-обилно. Трябва да се спазва ясна скорост на поливане: 2-3 кофи за всяка година от живота.

Болести и вредители

Този сорт круши е доста устойчив на болести. Но понякога те могат да се появят, ако не се спазват правилата за отглеждане и превантивни мерки. Лошото време също може да допринесе за това.

Заболяванията на круша включват:

  • краста - появява се на ствола, младите клони и листа;
  • гниенето на стъблото е изгаряне от замръзване или слънце, то се появява дори при липса на хранене;
  • брашнестата мана е гъбично заболяване. Симптомът на заболяването е бял цвят.

Контрол на вредителите

Няколко вида вредители могат да заразят круша: крушова медена роса и крушов молец. Когато се появят, те трябва незабавно да бъдат третирани с колоидна сяра, инсектициди или течност от Бордо.

Профилактика

За профилактика резитбата на дърветата трябва да се извършва своевременно. Визуалната проверка ще помогне да се идентифицира появата на вредителя и да се предотврати тяхното размножаване. Засегнатите клони и листа трябва да бъдат напълно изгорени, за да се предотврати навлизането на остатъци в компостната яма.

Заключение

Отглеждането на висяща круша няма да е трудно, ако спазвате правилата за грижи. Навременното хранене и профилактика на дървото ще ви позволи да получите богата реколта от големи и вкусни круши.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус