Характеристики на богатия сорт круши

0
1806
Рейтинг на статия

Pear Rich - зимен сорт круши. Непретенциозен в грижите с високо ниво на производителност. В статията ще разгледаме подробно описание на сорта, правила за засаждане и препоръки за грижи.

Характеристики на богатия сорт круши

Характеристики на богатия сорт круши

Характеристики на сорта

Богата на круши, отглеждана в Челябинск, подходяща за отглеждане в северните райони. Добре понася зимата. Дори при температура от -30 ° C, той не замръзва.

Според описанието на сорта, богата круша ежегодно дава голяма реколта. От едно дърво могат да бъдат събрани до 40-50 кг плодове.

Бере се през есента, средата на октомври - началото на ноември. Плодовете могат да се съхраняват на хладно място до 3 месеца.

Описание на дървото

Средно големи дървета от сорта круша Богатая имат полуразпростираща се корона. Средната височина достига 8-10 м. Необходимо е да се формира от втората година на засаждане на разсад на постоянно място.

Дървото се самоопрашва. Започва да дава плодове от 4-5 години засаждане на разсад.

Описание на плодовете

Плодовете на богата круша са големи. Те тежат средно над 150 г. Някои плодове достигат тегло от 220-240 г.

Според описанието те имат следните характеристики:

 • кръгла форма;
 • цветът на узрелите круши е жълт, понякога с червена цев;
 • сладък, нетърпелив вкус;
 • бяла пулпа.
Описание на плодовете

Описание на плодовете

Плодовете от този сорт не се нуждаят от узряване. Перфектен за съхранение. Плодът от сорта круша Rich дава отлично, леко кисело вино. Често се използва в разфасовки от плодове или смутита.

Как да засадите круша

Първата важна стъпка е да се определи водната маса и вида на почвата преди засаждането. Крушата не обича излишната влага.

Кореновата система може да изгние, дървото да започне да боли и след това да умре. Най-добре е, когато водата се намира на дълбочина под 6-8 m.

Избор на място за кацане

Мястото за кацане трябва да бъде добре осветено и защитено от ветрове. Желателно е почвата да е рохкава. Това е необходимо, за да се осигури достатъчно подаване на въздух до корените.

Pear Rich предпочита слабо кисела почва с малко съдържание на пясък и глина. Изобилието на калций в почвата влияе отрицателно на вкуса и формирането на плодовете. Калциевите камъни и гранули започват да се образуват в пулпата.

Избор на фиданки

Вторият етап е изборът на разсад. При избора на градинарите се препоръчва да се придържат към следните принципи:

 1. Разсадът трябва да е здрав и млад. Идеалната възраст за разсад е 1-2 години.
 2. Годишните разсад не трябва да са по-високи от 120 см. За двугодишни разсад височината на багажника трябва да бъде около 40-60 см, а дължината на основните клони трябва да бъде 20 см.
 3. Разгледайте разсад внимателно за вредители.

Преди засаждане трябва да държите дървото 2-3 часа в кофа с вода. Това ще му помогне бързо да се адаптира към новите условия на отглеждане.

Засаждане на разсад

При засаждане се уверете, че размерът на дупката съответства на размера на кореновата система. Важно е стълбът за засаждане, третиран от гниене от долната страна, да се забие в земята с поне 0,5 m.Необходимо е да се излее хумус и торф в ямата.

Разсадът трябва да се постави на върха на могилата и внимателно да се разпръснат корените по склоновете. Необходимо е да се запълни разсадът и дупката по такъв начин, че кореновата шийка да е над земята, в противен случай дървото може да умре.

За да се избегне деформация, дървото трябва да бъде завързано на кол на няколко места. След засаждането дървото трябва да се полива с 20-30 литра вода. Можете също така да излеете разтвор на вар в размер на 300 g вар на кофа вода.

Грижа

Формиране и подрязване на короната

Правилното формиране на короната ще осигури добра скелетна основа за дървото. Това ще създаде правилното разпределение на хранителните вещества, циркулацията на въздуха и балансираното образуване на плодове. Осигурява подходящо осветление, увеличава удобството при пръскане и събиране на реколтата.

Първо трябва да вземете решение за основните скелетни клони. Това ще бъде централният багажник и допълнителни най-големи клонове, простиращи се от него.

Грижа за круша

Грижа за круша

Има няколко техники за формиране на скелетни клони: накланяне, скъсяване и огъване.

 1. За скъсяване трябва да се подрязват горните клони на дървото. Това ще забави растежа на дървото и ще насърчи хоризонталния растеж на клоните. За петгодишни растения се препоръчва да се съкрати централният ствол на около 3 m.
 2. Накланянето и огъването се препоръчват за онези клони, които вече имат някакъв естествен завой.
 3. Важно е да премахнете ненужните клони от дървото. Всички клони, които преминават през или в дълбочина, трябва да бъдат отрязани. Това лечение ви позволява да увеличите обмяната на въздух в короната. Това ще намали вероятността от заболявания на плодовете, листата и самото дърво.

Също така дърветата се подмладяват на всеки 5 години. Премахнете стари, мъртви клони. Болните клони се отстраняват, улавяйки 20-30 см от здравата част.

Поливане

Дървото изисква редовно поливане, но в малки количества. Поливането трябва да се извършва стриктно съгласно определен график:

 • когато пъпките се отварят (май);
 • 10 дни след цъфтежа (юни);
 • през периода, когато плодовете се изсипват (началото на средата на юли);
 • когато дървото започне да хвърля листата си (началото на октомври).

За разсад са достатъчни 3-4 литра вода. Обемът вода, необходим за възрастни круши, е 7 кофи на дърво.

Разхлабване

Разрохкването се извършва няколко пъти годишно по време на напояване и подаване на различни торове до корена.

Ако почвата не се разрохка, растежът на крушите ще се забави и хранителните вещества ще престанат да текат.

Подхранване и премахване на плевелите

Въвеждането на превръзки и различни торове е необходимо за регулиране на киселинността. Минералните и органични торове се внасят предимно през пролетта.

Амониев нитрат, урея също може да се прилага през лятото сутрин. Необходим е за подобряване на цъфтежа.

Вредители и болести

Въпреки факта, че богатата круша е устойчива на различни болести, неправилната грижа може да причини заразяване с вредители.

Круша от този сорт може да бъде податлива на листни жълти мушици. Това е малко насекомо с размер до 2-3 мм. Причинява голяма вреда на разсад, тъй като храни се с млади, зелени листа. Инсектицидите ще ви помогнат да се отървете от жлъчката на листата.

Други вредители, които могат да навредят на растението, включват:

 • жлъчни акари;
 • плодни жълти мошки;
 • молци;
 • медени зърна.

Можете да избегнете появата им, като осигурите подходящи грижи за крушата. Необходимо е да отстранявате падналите листа навреме и да проверявате състоянието на дървото веднъж седмично - изследвайте листата, кората, клоните, плодовете.

Заключение

Крушата от сорта Богатая се отличава с високата си устойчивост на замръзване. Плодовете му са гъвкави при употреба. Правилната и навременна грижа ще предотврати появата на вредители.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус