Описание на крушите Заречная

0
1559
Рейтинг на статия

Има много разновидности на крушовите култури. Сортовете се различават по времето на плододаване, размера и вкуса на плодовете. Поразителен представител на летните сортове е крушата Заречная.

Описание на крушите Заречная

Описание на крушите Заречная

Характеристики на сорта

Сортът круша Заречная е селекционен, летен или ранен есенен сорт. За отглеждане на сорта е избран разсадник в района на Свердловск в градинарска станция. Получено е чрез кръстосване на сортовете Тема и Ранна Милевская и бързо придоби популярност сред градинарите.

Плододаването настъпва 4-6 години след засаждането.

Добивът се увеличава бързо. Сортът е зимоустойчив.

Описание на дървото

Дървото се отличава със следните характеристики:

 • средна височина (2,5-3 м);
 • бързо растящ;
 • компактен;
 • формата на короната е кръгла, тънка, разперена;
 • гъста зеленина.

Короната увисва под тежестта и плодовете. Кората на багажника е сивкава. Скелетни клони с жълтеникав оттенък.

Характерно за сорта е, че младите клони са в наклонено вертикално положение спрямо ствола.

Плодовете се появяват на копия и сложни пръстени. Крушата цъфти през май с бяло-розови цветя с приятен аромат.

Описание на плодовете и издънките

Издънките се появяват от слънчевата страна. Тяхното описание:

 • цвят от жълт до маслинен;
 • обезкосмяване;
 • малка леща;
 • рядко местоположение;
 • клиновидна форма.

Листата на крушата Заречная са огънати надолу, леко удължени, с красив зелен цвят. По тях няма назъбвания или ръбове. Съцветието е колекция от голям брой цветя, прилича на скуллум.

Красивите плодове на Заречната круша тежат до 140 g.

Описание на плодовете:

 • характерна крушовидна форма;
 • златист цвят;
 • тънка кожа;
 • повърхността е гладка и равномерна;
 • размерът на ядрото е среден;
 • дръжката е дебела.

Плодът лежи на дръжка със средна дължина с малка чашка и лютист шушулка.

Плодовете имат вкусна, сладка пулпа с лека киселост. Той е сочен, кремообразен, без осезаеми твърди включвания. Теглото на плодовете е 100-120 g.

Зрелите круши се отстраняват от дървото от август до средата на септември. В някои региони прибирането на плодовете се удължава до първата декада на октомври. Характерна особеност - плодовете не падат, не се ронят на земята от клоните след узряване.

Отглеждане на круши

Добивът на круша зависи от качеството на грижите.

Добивът на круша зависи от качеството на грижите.

Крушовата култура е непретенциозна в отглеждането.

За да се получи висок добив на круши, Заречная определя мястото за кацане и подготвя добре ямата. Избират се едногодишни или двугодишни разсад: те се вкореняват по-добре от други.

Кацане в почвата

Почвата за засаждане трябва да е плодородна, с добра въздухопропускливост. Ако е бедна на микроелементи, то се опложда предварително. За това се прави специална хранителна смес от хумус, компост и минерални добавки:

 • суперфосфат - 50 g;
 • нитрофоска - 100 г;
 • хумус - до 10 кг / кв. m;
 • калиева сол - 20-25 g.

Долмитово брашно или пепел (2 супени лъжици) се добавя към подкиселени почви.

Засаждането се извършва през есента или пролетта, когато потокът от сок вече не е толкова интензивен и няма замръзване по почвата. Крушата не обича, когато се трансплантира от място на място, така че градинарят трябва незабавно да вземе предвид всички тънкости на засаждане и характеристиките на сорта.

По-добре е да подготвите ямата през есента, ако кацането е планирано през пролетта. Прави се с размери 70 х 70 см, дълбочина до 1 м. Глина (дебела 10-12 см) се изсипва в средата на дъното и се поръсва с компост. В този случай не се използва хумус. Всичко това се покрива с почвена смес и се оставя до пролетното засаждане.

Ако засаждането е през есента, дупката се изкопава 3 седмици преди това. Възглавницата е направена по същия начин, както за пролетното засаждане. В центъра на ямата се поставя колче, което по-късно служи като опора за младия разсад.

Разсадът се подготвя преди засаждането. Те трябва да бъдат присадени, с гладка кора без повреди и жива коренова система. Това е гаранцията за здравето на бъдещото растение за възрастни. 24 часа преди засаждането корените на растението се накисват в разтвор на корен стимулант. Същата вода се излива в подготвена дупка преди засаждане на разсад.

Страничните и централните коренища се нарязват на 12 см. Багажникът не трябва да е по-висок от 80 см или да съдържа издънки. Разклащат го, изправят корените и го поставят в дупка, след което го стъпкват, така че целият въздух да излиза от земните бучки и го пълнят с вода със стайна температура. Кореновата шийка трябва да се издига на 4 см над нивото на почвата.

След това почвата наоколо се мулчира, полива се с 2 кофи вода и багажникът се завързва за колче.

Грижа

Поливането трябва да се следи, особено през сухи периоди. При липса на влага дървото хвърля листата си и изчезва. Поливането трябва да бъде редовно: 1 кофа на седмица.

За зимата, за да се избегне измръзване, дървото е покрито с лапи от мехур или смърч. В северните райони се пазят и зрели дървета. През пролетта покривният материал се отстранява, предотвратявайки прегряване на кората, след което се вземат мерки за борба с възможни заболявания.

Почвата се разрохква през пролетта и есента. Азотните торове се внасят в началото на пролетта, през първите 2-3 години, след това на всеки 3-5 години се подхранват с органични вещества. Минералните торове се внасят ежегодно, тъй като културата взима необходимите за развитието вещества от дървото.

Всички торове се прилагат не в корена, а в зоната на короната. Те са разпръснати или заровени в плитки канали.

Болести

Рискът от заболяване възниква от неправилна грижа или лоши метеорологични условия. При ненавременно пръскане се появяват гъбични или вирусни заболявания. Болестите на крушата включват струпеи, гниене на стъбла и брашнеста мана.

Краста уврежда багажника и се проявява в множество точки. Стъбленото гниене се появява от слънчево изгаряне или силна слана. Бялата брашнеста мана е гъбично заболяване и може да засегне цялото растение.

Профилактика

Всеки разсад или възрастна круша се преглежда редовно, за да се идентифицира болестта навреме. Редовното подрязване и обработка на дърветата помага да се запазят здрави и да се получи добра реколта.

Заключение

Получаването на добра реколта и отглеждането на круша Заречная на вашия сайт изобщо не е трудно, ако спазвате правилата за засаждане и грижа за дърветата.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус