В Крушата присъства маршал Жуков

0
1382
Рейтинг на статия

Благодарение на усилията на животновъдите да пресекат сортовете круши Воложка и Бергамот Московски, се появи устойчив на замръзване хибрид - круша Маршал Жуков. Подобна култура е неизискваща за грижи и дава добра реколта.

В Крушата присъства маршал Жуков

В Крушата присъства маршал Жуков

Характеристики на сорта

Маршал Жуков е млад сорт круши. Оттеглена е през 1998г. Поради родителските си качества полученият хибрид има добра зимна издръжливост и рядко се уврежда от градински болести и вредители.

Сортът е предназначен за отглеждане в централната климатична зона. При подходящи грижи той дава реколта вече 6 години след засаждането (може да се различава по честота). Този сорт се отличава с продължителността на цъфтежа и доброто съхранение на плодовете. Крушата не губи вкусовите си характеристики до месец, при условие че се съхранява в хладилник. Сортът е частично самоплоден. Устойчивостта на суша е средна.

Описание на дървото

Крушовият маршал Жуков е средно голямо дърво с пирамидална корона. Има средно удебеляване и наличие на подчертан централен проводник. Издънките на растението са средни по размер, по форма може да не са много извити. Цветът им е кафяв. Може да има кафяв оттенък.

Листните пъпки са добре изразени. Те са заоблени и леко огънати в основата. Лещата е средна. В горната част на издънката могат да бъдат многобройни. Листата на такова дърво има овална форма със заострен край и ресничеста основа. Листата са леко извити.

Описание на плодовете

Плодовете могат да имат различно тегло. Има както големи екземпляри до 400 g, така и средни - 160-180 г. Освен теглото, крушовият плод Маршал Жуков има и непостоянна форма. Тя може да бъде:

  • крушовидна;
  • яйцевидна;
  • конична;
  • биконична.
Гладки красиви круши

Гладки красиви круши

Повърхността на плода е гладка. Цветът е оранжево-жълт. Във варелите може да се появи кафяв руж. Дръжката е къса, права. Поради голямото си тегло е възможно проливането на плодове. Фунията има тъпо-конична форма. Размерите му са малки. Чашката е леко отворена и чашелистчетата могат да се открояват поради височината си.

Подкожните точки също се забелязват. Те са големи, многобройни, сиви в този хибрид. Пулпът е сочен, бял. Налице е омазняване. Специално внимание трябва да се обърне на описанието на вкусовите характеристики на плодовете. Те са сладки, сочни, с приятна киселост. Има приятен слаб аромат на херцогиня.

Отглеждане на круши

Кацане

Този сорт обича леките плодородни почви. Предпоставка е отдалеченото местоположение на подпочвените води. Те започват работа през есента или пролетта, преди почивка на пъпките. За засаждане използвам 1-2 годишни разсад със здрава коренова система.

Засаждането се извършва в дупка с ширина и дълбочина 60 см. На глинести глини е необходим дренаж от чакъл и пясък. Преди засаждането кореновата система трябва да се третира със стимуланти (хетероауксин и др.). Ефективността на присаждането на ново място за отглеждане ще бъде по-висока при правилно торене на почвата. Ще трябва да направите:

  • хумус (1 -1,5 кг);
  • калиев сулфат (350 g);
  • суперфосфат (350 g).

Минералните формулировки също могат да бъдат полезни. След засаждането на дърво се изисква мулчиране с листа или дървени стърготини.

Грижа

Дървото трябва да се полива няколко пъти на сезон. Важно е да се избягва препълването. Това дърво не понася излишната влага, основната заплаха при неправилно поливане е загниването на корените. Най-важно е да се обърне внимание на тези агротехнически мерки преди началото на цъфтежа и през периода на плододаване.

Необходима е и превръзка. Тор се внася веднъж годишно. Използват се хумус и минерални торове. Допълнително торене е необходимо само за възрастни вече плодни растения. Използва се кравешки тор или други органични вещества. Добивът на сорта може да бъде значително увеличен чрез въвеждане на цинков сулфат в кръга под цевта. Пръскането се препоръчва преди цъфтежа.

Наркотикът Tur също се оказа високоефективен, чието използване помага да се ускори узряването на плодовете и да повлияе положително на количеството реколта. Обработката се извършва чрез пръскане, когато младите издънки достигнат размер 10-12 cm.

Болести

При правилна грижа растението рядко се уврежда от струпясване. Устойчивостта към филостиктоза е средна. Това заболяване има бавен ход. Първите признаци - кафяви петна по листата - се появяват през май и до средата на лятото те могат да бъдат силно засегнати.

Борбата с такова заболяване се основава на отстраняване на повредените части на растението и третиране с фунгициди през целия сезон. Превантивните мерки включват пръскане с лекарствени състави или препарати Medea и Tersey.

Заключение

Маршал Жуков е сорт, който е популярен сред градинарите в средния климатичен пояс на Русия, както и в северните райони на Украйна и Беларус. Хибридът понася студове до 35 ° C. Този сорт се отличава и със своята устойчивост на градински болести.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус