Описание на круша Alyonushka

0
1006
Рейтинг на статия

Крушата Alyonushka по право се счита за една от най-популярните култури, отглеждани в Русия. Основните му характеристики са високи нива на добив, отличен вкус и устойчивост на повечето заболявания. Именно това оправдава популярността му.

Описание на круша Alyonushka

Описание на круша Alyonushka

основни характеристики

Сортът круша Alyonushka е резултат от руската селекция. Идеален за отглеждане в Централна и Южна Русия.

Този сорт се характеризира със среден период на узряване. Вегетацията продължава 10-170 дни от момента на цъфтежа. Той не е самоплоден, затова се нуждае от допълнителни опрашители. Висок добив: от 1 дърво могат да бъдат събрани до 50 кг избрани продукти

Външен вид на круша

Според описанието дължината на дървото е 4 м. Короната не е широка, с овална форма. Цъфтежът се характеризира с красиви бели цветя с малки розови петна. Листата са тъмнозелени на цвят.

Основните характеристики на плода включват следните показатели:

  • плодове със среден размер, с тегло до 150 g;
  • повърхността е гладка, крушата е жълта с розов руж;
  • пулпата е кремообразна, сочна;

Вкусови качества

Плодовете са сладки, без киселина и горчивина.

Този сорт се счита за универсален в употреба. Може да се консумира не само прясно. Подходящ за консервиране (конфитюр, конфитюр, компот). Може да се съхранява 3-4 месеца (от датата на прибиране на реколтата).

Правила за кацане

Крушата трябва да се полива обилно

Крушата трябва да се полива обилно

За засаждане на круша сорт Alyonushka, трябва да изберете разсад на 2 години. Те трябва да са без повреди или болести. Площта, използвана за обработка, трябва да съдържа плодородна, рохкава почва. Това ще позволи на въздуха и хранителните вещества да проникнат по-добре до корените.

Предварително (2 седмици преди засаждането), трябва да изкопаете дупка. Дълбочината му трябва да бъде 50 см и ширина около 40 см. Вътре се изсипва хумус. След 2 седмици торът значително ще насити почвата с необходимите вещества.

След посоченото време можете да кацнете. Разсадът се спуска в дупката по такъв начин, че кореновата шийка да се издига на 5-7 см над земята. Това ще избегне разпадането на кореновата система. След това корените се разпределят по цялата площ на ямата, покриват се с пръст и почвата внимателно се уплътнява. Не трябва да се поставят повече от 3 растения на 1 м2.

След засаждането трябва незабавно да поливате разсада с 10 литра вода и да мулчирате със слама и хумус (1: 1). Не забравяйте за жартиера на разсада към опората, за да избегнете деформацията му при ветровито време.

Характеристики на грижите

Сортът круши Alyonushka се нуждае от пълна грижа.

  1. Поливането се извършва на интервали от 1-2 седмици. Под всяко дърво се изсипват 20 литра топла вода. След всяко поливане трябва внимателно да разхлабите почвата на дълбочина 15 см. Това ще се отърве от кората, която се появява при излагане на слънце.
  2. Подхранването се извършва на 2 етапа. Първото хранене с помощта на суперфосфат (40 mg на 10 литра вода) се извършва в началото на март.Най-малко 7 литра от лекарството се изсипват под всяко дърво. Това ви позволява да поддържате цъфтежа и да увеличите добивите. Втората горна превръзка, използвайки хумус или компост (5 кг на 1 м2), се извършва в края на октомври. Това е необходимо, за да се предпази кореновата система на растението от замръзване.
  3. Подстригване. Регенеративното подрязване се извършва през март. Всички повредени и сухи зони трябва да бъдат премахнати 14 дни преди началото на вегетационния период. Това ще позволи на хранителните вещества да образуват плодовете, вместо да поправят повредените области. В този момент трябва внимателно да изтъните короната, така че слънчевите лъчи да падат върху плодовете.

Контрол на вредителите и болестите

Въпреки устойчивостта си към някои болести, Alyonushka често е изложена на брашнеста мана и струпясване. За да се отървете от такива заболявания, препоръчително е да се пръска с Fundazole (20 mg на 10 l вода).

В борбата срещу валяците с листа трябва да се използва Kinmix (30 mg на 10 литра вода), който също се напръсква. Можете да се отървете от кърлежите с помощта на Fitoverm, но Karbofos се счита за ефективно средство срещу дългоносица.

Заключение

Сортът круши Alyonushka има всички параметри, за да спечели лидерство в градинските парцели. За да получите висококачествена реколта, трябва да следвате всички препоръки за селскостопанска технология и грижи, защото неправилната грижа може да доведе до пълна смърт на дървото. Въпросният сорт е лесен за грижи, така че дори начинаещи в областта на земеделието могат да го отглеждат.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус