Лечение на струпеи върху круша

0
1347
Рейтинг на статия

Крастата на круша е често явление. Това заболяване е най-често при растения, отглеждащи се в умерен климат. Само навременните предприети мерки помагат да се противопоставим на болестта.

Лечение на струпеи върху круша

Лечение на струпеи върху круша

Какво е краста

Болестта е с инфекциозен характер. Неговият причинител е вид торбеста гъба Вентурия. Тази гъба хибернира сред падналите листа под формата на псевдотеции и до настъпването на пролетта, с подходяща влажност и топла среда, тя се разпръсква от узрели спори.

Гъбичните спори могат да се разпространят заедно с изпарението, утаявайки се върху листата на крушата. При контакт те започват да покълват, образувайки петна с маслинен цвят.

Вреда от струпясване

Въпреки че струпясването не прониква в дълбоките клетъчни слоеве, не нарушава процеса на фотосинтеза и не води до смърт на дърветата, това гъбично заболяване причинява значителна вреда на градинската култура:

 • влошава качествените характеристики на плодовете от круши,
 • намалява добивите, в някои случаи води до смъртта на цялата реколта от круши като цяло,
 • понижава общата устойчивост на дърветата към заболяване, в резултат на което то се превръща в причина за навлизане и развитие на други инфекции, причинявайки по-сериозни вреди.

В плодовете на круша, за разлика от ябълковите култури, няма цъфтеж на восък, поради което струпеят влияе много повече на крушата, което води до напукване на плодовете.

Причини за заболяването

Причината за появата на струпясване по крушата е повишено ниво на влажност. Фактори, които допринасят за разпространението, са студеният пролетен сезон, продължителният дъждовен сезон, обилната роса през лятото.

Химикали от струпеи

Причинителят на гъбична инфекция има чувствителност към редица химически препарати с контактно фунгицидно действие, с помощта на които е възможно ефективно да се справи с крастата върху круша. Всички средства се прилагат в съответствие с инструкциите за лекарствата.

Използването им се преустановява 3 седмици преди планираната дата на прибиране на реколтата. За да се увеличи ефективността на средствата, използвани в борбата срещу струпясването на круша, те се редуват.

С инфекцията трябва да се бори по всякакъв начин.

С инфекцията трябва да се бори по всякакъв начин.

Топсин-М

Топсин-М водоразтворимият прах е системен комплекс, чрез който можете да се борите с струпясването и редица други крушови заболявания. Той съчетава фунгицидни и инсектицидни свойства. Основното му действие е да блокира развитието на гъбичките и спорообразуването им. Можете да се отървете от струпеята на крушата с Топсин-М вече ден след лечението.

Poliram-DF

Лекарството Poliram-DF има широк спектър от ефекти. Гранулираният фунгицид в борбата срещу струпясването на круша блокира ензимния гъбичен механизъм, позволявайки за кратко време да се възстановят дървета, засегнати от гъбична инфекция.

Мерпан

Фунгицидният препарат "Merpan" помага за борба с струпясването при крушите, което се отличава със способността си да действа заедно с други системни комплекси, повишавайки тяхната ефективност. Не води до устойчивост на гъбичния патоген.

Хор

Horus, който има широк спектър от ефекти върху инфекциите, е силно активен и устойчив, поради което може да се използва дори при дъждовно време и при ниски температури.

Tridex

В борбата срещу струпясването на круша, водоразтворимият комплекс Tridex показва висока ефективност, която контролира над 400 патогени. Поради съдържанието на манган и цинк, той допълнително осигурява хранене на дърветата по време на листно пръскане.

Традиционни методи срещу струпясване

Когато поражението не е от мащабен характер, народните методи за справяне с струпясването на круша позволяват да се справят с инфекциозна болест, като същевременно поддържат дърветата здрави.

Горчица

Дърветата могат да се третират срещу струпясване с разтвори с горчица на прах, 40 g от които се разреждат в 5 литра вода. Обработката се извършва най-малко 4 пъти:

 • на етапа на цъфтящи пъпки,
 • на етапа на пъпка,
 • в края на процеса на цъфтеж,
 • последното третиране отива до етапа на пълнене на плодове.

Конска опашка

Хвощът се използва чрез пръскане в инфузии от зеленчуци (1/3 от кофа) и вода (2/3 от кофа). Запарките се държат 3 дни. Пръскането на дървета се изисква на етапа на бутонизация.

Сол

Разтворената трапезна сол (1 кг на 10 литра вода) обработва крушата срещу струпеята през пролетта, докато се появят пъпките.

Калиев перманганат

Използването на калиев перманганат, разреден в пропорция 2,5 g на 5 литра вода, се извършва най-малко 3 пъти:

 • с появата на бъбреци,
 • в края на цъфтежа,
 • на етапа на плододаване.

Като превантивна мярка това лекарство срещу струпясване върху круша се използва за пръскане на кръга на ствола на дървото, когато дойде пролетта.

Профилактика

Често навременните превантивни мерки предпазват крушовите дървета от увреждане от гъбична инфекция.

 • Крушовите дървета се засаждат на достатъчно разстояние едно от друго. Това им осигурява добро осветление и вентилация, предотвратявайки задържането на излишната влага.
 • Източниците на инфекция - счупени и слаби клони - трябва да бъдат отстранени навреме. Пукнатините в клоните се третират със специално проектирани средства.
 • След прибиране на реколтата се извършва цялостно почистване на растителните остатъци, където гъбичките могат да продължат.

Заключение

Краста върху круша може да доведе до негативни последици. Фактор, допринасящ за разпространението му, е повишеното ниво на влажност. Борбата с струпясването върху круша се провежда с химикали и народни средства, а профилактиката помага да се предотврати появата му.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус