Pribaltiyskaya мазна круша

0
1606
Рейтинг на статия

Високодобивната и зимоустойчива маслена круша Pribaltiyskaya узрява през лятото. При подходящи грижи и спазване на температурния режим плодовете могат да се съхраняват, без да губят своето представяне за около две седмици. Характеризира се със средна сила на растеж.

Pribaltiyskaya мазна круша

Pribaltiyskaya мазна круша

Характеристики на сорта

Сладката круша започва да дава плодове 5-6 години след засаждането, до 60 кг всяка година. от дървото. Растението се засажда както през есента, така и през пролетта. За култура се избират лични и градински парцели. Балтийската мазна круша се използва активно в народната медицина - в борбата с бронхита, както и във фармакологията при производството на определени лекарства. Поради добрия си сладък вкус и пазарния вид плодовете принадлежат към категорията пазарни сортове.

Узряването на ранните сортове култури настъпва от средата на юли до началото на септември, в зависимост от района на отглеждане.

Описание на дървото

Прибалтийската маслена е средно голямо дърво с около 2,5 м. Според описанието има силна коренова система и бързо растяща пирамидална корона. Клоните на дървото са равномерни, постоянно повдигнати нагоре. Кората на растението е сива или сиво-зелена.

Издънките на ранен сорт круша растат тъмнокафяви. Листата са гладки, с късо заострена форма и имат светло зелен цвят. Когато цъфтят, венчелистчетата са овални, без да дават никакъв аромат.

Описание на плодовете

Сладки круши

Сладки круши

Според описанието, плодовете от масления сорт са привлекателни, със средно тегло до 250g. Има стандартна форма на бутилка. Дължина на плодовете около 10 см, диаметър 5 см. Когато узреят, те не се ронят.

Цветът на плодовете е жълтеникаво-зелен със светло оранжев цвят. Културата има гладка, тънка кожа. Те имат нежна, сочна, бяла пулпа, полумазен тип. Балтийската круша има сладко-кисел вкус.

Приложение на плодове

Плодовете на мазната круша се консумират както пресни, така и за готвене:

 • конфитюр;
 • компот;
 • мармалад;
 • конфитюр;
 • вино или захаросани плодове.

Отглеждане на круши

Кацане

Растението е неизискващо към почвата, но се развива по-добре на добре дренирани, плодородни почви. Основни правила за засаждане на сорта Pribaltiyskaya:

 1. Засаждането се извършва преди дървото да влезе в активния вегетационен период. Оптималното време за засаждане е края на март или средата на ноември.
 2. Необходимо е да засадите растението на най-осветеното място, сухо и равномерно.
 3. Подготовката на разсадната яма се извършва от есента. За нея се избират стандартни размери - 60х60 см или 80х80 см.
 4. Преди засаждането кореновата система трябва да бъде изправена. След това се поставя в яма, поръсва се със земя, налива се 10 литра вода и внимателно се набива.
 5. Извършване на подходящи агротехнически мерки - поливане, оросяване, подхранване.

Препоръчително е да се засаждат балтийските мазнини в южните райони само през есента. За квартал с други култури ябълковите дървета са идеални.Но крушата не се поставя с планинска пепел, те са податливи на атаки от същите вредители.

За засаждане се избира двугодишен разсад. Младата издънка трябва да бъде гладка, еластична и да не е суха. Стандартната височина на разсада е около 80 cm.

Грижа за растенията

С подходящи грижи дървото дава висок добив и става по-устойчиво на екстремни температури. Следователно трябва да се извършат редица агротехнически мерки.

стаяАгротехническо събитиеПриложение
1ПоливанеТе се извършват от първите дни на засаждане на растението до постоянно място в градината. След засаждането растението трябва да се полива с 10-20 литра вода.

През лятото се полива на всеки 2 дни с 1 кофа вода. По време на периода на отглеждане, 5 литра вода веднъж седмично.

2МулчиранеИзберете органичен мулч: торф, хумус, слой от 8-9 см. Разсадът е изолиран със смърчови клони.
3ПодрязванеРастението изисква редовна резитба, за да не расте нагоре, а да даде голям брой плодове. Процедурата се прави, ако температурата е над -8 ° C. Първо, короната на дървото се изтънява, след което багажникът се изрязва с една четвърт.

Подрязването се извършва с резачка или градински трион. Смажете разфасовките добре с градинска смола.

Първите години на отглеждане са най-важни, дървото изисква подходящо хранене и обилно поливане, като се вземат предвид прогнозите за времето.

Тор

В яма, подготвена за засаждане на разсад, е необходимо да се добави хумус от оборски тор в количество от 30 g, 400 g пясък и 100 g калиев хлорид.

Дървото се третира през пролетта с разтвор на карбамид. За да направите това, смесете 700 g от веществото и 10 литра вода. Това ще предпази реколтата от вредители и ще въведе необходимото количество азот. Пръскането с такава смес трябва да се извърши преди набъбването на пъпките.

За профилактика се използват лекарства:

 • Циркон;
 • Екоберин;
 • Cymbush;
 • Карбофос.

Първото подхранване се извършва през пролетта преди началото на периода на соковия поток. Дървото се наторява с нитрат в размер на 30 g на 1 m2. Втората горна превръзка се прилага през май. Използвайте за такъв разтвор на Nitroammofoski в съотношение 1: 200 за 3 кофи вода. Смес от 1 супена лъжица.Може да бъде и добър тор. л. калиев хлорид, 2 с.л. л. суперфосфат и 10 литра. вода.

Болести

Основните заболявания, които засягат културата:

 1. Черен рак. Появява се върху кората, листата и клоните като лезии и червен цвят.
 2. Плодово гниене. Плодовете стават кафяви.
 3. Краста. Симптомите са малки петна по листата с тъмен цвят.
 4. Мозаечна болест. Изглежда като жълти и светлозелени петна.

За борба с болестите е необходимо да се премахнат или отрежат болните клони, листа, плодове. И третирайте дървото с разтвор на меден сулфат с изчислението на 50-100 g вещество на 10 литра вода.

Вредители

Плодовите култури също страдат от вредители:

 1. Листова ролка. За борба използвайте отвара от лайка или глухарче.
 2. Кърлежи. За да се отървете от тях, използвайте акарициди.
 3. Плодов молец. От нея се използва пръскане с Агравертин.
 4. Ябълково зелена листна въшка. Срещу него се използва сапунен разтвор или настойка от горчица.

За борба с насекоми и болести градинарите препоръчват и фунгициди: Horus, Bordeaux liquid и Abiga-Peak. Или разтвор, съдържащ 50 g калцинирана сода, 10 g течен сапун и 10 литра вода.

Заключение

Балтийската мазна сладка круша, с правилната технология на отглеждане, носи не само ароматни плодове, но и стабилна реколта. Вероятността от заразяване на круша с някаква болест или вредители се увеличава, ако агротехнологията за засаждане е извършена неправилно.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус