Какви сортове круши се отглеждат в Краснодарския край

0
1473
Рейтинг на статия

В Кубан се отглеждат различни сортове круши, в отглеждането на които са участвали много видове диви роднини. Сортовете круши за Краснодарския край са получени от европейските им колеги в почти 90% от случаите. Животновъдите от региона все още работят по развъждане на сортове, адаптирани към местния климат.

Сортове круши за Краснодарския край

Сортове круши за Краснодарския край

Летни сортове круши за Краснодарския край

Бере Гифард

Bere е добър десертен сорт с произход от Франция. В прясно състояние плодовете се съхраняват до 1 месец.

Сортът не се различава по зимоустойчивост, но показва устойчивост на струпясване. Опложда на 6-та година от живота, има слаб добив.

Дървото е малко, с увиснала, рядка корона. Всеки плод тежи 82-118 г, гладък или леко хълмист, зеленикаво-жълт на цвят, с ръждясали петна. Пулпът е бял, сочен, има отличен вкус.

Любимият на Клап

Сортът Любимица Клапа е отгледан в САЩ през 1860 г. чрез опрашване на Горската красавица с неизвестна форма. Това е един вид многофункционалност.

Характеризира се с висока зимна издръжливост, но може да бъде засегната от струпясване. Започва плододаване от 5-та година от живота.

Дървото е голямо, с тънка корона. Теглото на плода достига 202 g, има слаби туберкули. Цветът на плодовата обвивка е жълт с малки точки.

Плодът има белезникава сочна каша с лек аромат.

Краснодар рано

Трапезен сорт, отглеждан в Северен Кавказ. Зрее в края на юли, пресните плодове се съхраняват 7 дни. Сортът е еднакво устойчив на зимни условия и струпясване.

Ранният сорт Краснодарская е представен от силно дърво с пирамидална корона. Дава реколта от 7-годишна възраст. Плодовете са малки, зеленикаво-жълти, с руж.

Пулпът е сочен, лишен от аромат, топи се в устата, сладко-кисел.

Уилямс

Сортът Уилямс е разработен в Англия. Той е десертен, нечувствителен и има лека устойчивост на струпясване.

Уилямс дава реколта на 6-годишна възраст. Добивът е променлив и зависи от условията на отглеждане.

Дървото е ниско, с рядка корона. Плодовете имат тегло 152-198 g, удължени, леко хълмисти. Цветът им е златисто жълт с точки.

Пулпата с аромат на индийско орехче, жълтеникаво-бяла, топи се в устата, сочна, ароматна.

Есенни сортове круши за Кубан

Бере Боск

Този сорт от десертен тип, получен във Франция преди повече от 200 години, узрява през септември. Плодовете се съхраняват дълго време. Сортът е нестабилен сорт, има слаба устойчивост на струпясване.

Bere Bosc започва да дава плодове рано, давайки висок годишен добив.

Дървото е високо, с пирамидална, рядка и асиметрична корона.

Плодовете от сорта Bere Bosk имат тегло 182-205 г. Те са гладки и удължени. Основният им цвят е златистожълт, превръщайки се в кафеникаво жълт по време на съхранение. Черупката на плода е тънка. Пулпът е бял, нежен, топи се в устата, сочен, сладък, пикантен.

Соната

Плодовете имат отличен вкус

Плодовете имат отличен вкус

Соната е вид десертна цел.Зрее в началото на септември, дава плодове от 4-годишна възраст, като дава обилна реколта.

Дървото е със средни размери, с разперена корона.

Плодовете имат тегло 172-224 g, удължена форма. Имат жълта кожа с червен руж.

Пулпът е белезникав, сладко-кисел, изключително сочен, с аромат на индийско орехче и отличен вкус.

Льовен

Льовен е отгледан в Северен Кавказ. Той има предназначение за маса, узрява в края на есента, има добра зимна издръжливост и е умерено устойчив на струпясване.

Дървото е ниско, със заоблена корона. Започва да дава плодове през 5-та година, добивът е на средно ниво.

Плодовете се характеризират със следните характеристики:

  • голям,
  • достигат тегло 162-238 g,
  • правилна форма,
  • имат подутини
  • жълто-зелен с кафеникаво-тъмен руж.

Пулпът е бял, вкусен, сладко-кисел.

Кифер

Kieffer е получен от животновъди в САЩ и също има универсално предназначение. Характеризира се с лоша зимна издръжливост и малка устойчивост на струпясване.

В Кубан той започва да дава плодове от 7-годишна възраст, дава обилна реколта. Дървото е средно, с пирамидална корона. Плодовете са с размер 156-204 g, с форма на цев, леко хълмисти. Тонът е златисто жълт с точки. Месото е белезникаво или кремообразно, сочно и хрупкаво. Вкусът е сладък, тръпчив.

Зимни сортове круши в Краснодарския край

Тюркоаз

Тюркоазната круша е отгледана в станция Майкоп на ВНИИР. Това е универсален сорт круши. Зимува добре на Кубан и се отбелязва, че не е засегнат от струпясване и рак. Сортът е бързорастящ, дава голям добив.

Дървото е средно удебелено, слабо растящо.

Сортът ще ви зарадва с добива си

Сортът ще ви зарадва с добива си

Плодовете са едри, 187-248 g, кестеняви, яркочервени, когато узреят. Пулпът е ароматен, кремообразен, плътен, със сладко-кисел вкус.

Конференция

Конференцията е универсален тип круша, отглеждана във Великобритания.

Плодовете узряват през октомври и могат да се съхраняват в хладилник повече от 3 месеца.

Зимната устойчивост на дървото е слаба, но се противопоставя добре на струпясване. Започва плододаване от 4-годишна възраст и се отличава с обилни реколти.

Дървото е средно, с пирамидална корона. Плодовете са едри, с удължена шийка, жълто-зелени. Пулпът е кремообразен, с лек аромат, нежен, топи се в устата, сочен, сладък.

Нарт

Нарт е разнообразие от трапезни круши, отглеждани в Севернокавказкия изследователски институт. Зрее през декември. Успешно противодейства на струпясването. Започва да дава плодове от 7-та година от живота и дава голяма годишна реколта.

Дървото е голямо, с широка корона.

Плодове с тегло 322-395 g, с форма на цев, жълто-зелен цвят, с руж.

Пулпът е белезникав, плътен, сладко-кисел.

Кубан късно

Този сорт е отгледан от животновъди на севернокавказкия ZNIISiV. Той е универсален, узрява в края на септември. Ако се съхраняват правилно, плодовете лежат до февруари.

Сортът започва да дава плодове от 6-ата година от живота. Реколтата дава ежегодно на ниво от 105 кг / ха и повече, устоява добре на струпясване.

Дървото е средно, с неправилна корона. Теглото на плодовете достига 154-158 g, те са красиво оформени, жълто-зелени.

Пулпът е плътен, мазен, зеленикаво-жълт, сладко-кисел и пикантен.

Обобщаване

Сортовете круши, районирани в Краснодарския край, се разделят в зависимост от времето на отглеждане. Има зимни, летни и пролетни сортове. Развъдната дейност продължава и трябва да очакваме разработването на нови сортове, по-адаптирани към условията на региона.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус