Характеристики на крушата Санта Мария

0
1612
Рейтинг на статия

Крушата Санта Мария е ранен есенен сорт. Дървото е устойчиво на студено време, а плодовете имат деликатен сладък вкус. В статията ще разгледаме описанието на сорта, правилата за засаждане и грижи за него.

Характеристики на крушата Санта Мария

Характеристики на крушата Санта Мария

Характеристики на сорта

Крушата Санта Мария е хибриден сорт. Той съчетава 2 други разновидности - лятна херцогиня и Koschia.

Според градинарите овощното дърво може лесно да издържи зимата. Крушата е устойчива на следните заболявания:

 • краста;
 • ниски температури (до -30 ° C);
 • прекомерно преовлажняване.

Дървото Санта Мария дава реколта в средата на септември. Добивът е равен на 40 кг от 1 растение.

Плодовете могат да се съхраняват около 2 месеца на хладно място или в хладилник. Благодарение на дебелата си кожа, те са отлични за транспортиране.

Описание на дървото

Дървото е средно голямо. Обикновено достига 8-10 м височина. Започва да дава плодове бързо - на 3-та година след засаждането.

Има средно удебеляване. Когато крушата порасне, диаметърът на короната й е около 2-3 m.

Клоните са насочени нагоре. Листата са тъмнозелени с лек блясък. По време на цъфтежа образува бели цветя с 5 венчелистчета.

Описание на плодовете

Особеността на тази круша е нейният деликатен и приятен вкус. Плодът има много сочна и нежна жълто-бяла плът. В плодовете на този сорт няма гранулиране. Те са големи, с крушовидна форма. Приблизителното тегло е 200-250g.

Описание на плодовете:

 • удължен;
 • гладка;
 • жълто-зелено с розова кожа;
 • остават твърди дори когато узреят.
Плодовете са гладки, едри, теглото е 200-250гр

Плодовете са гладки, едри, теглото е 200-250гр

Крушите от Санта Мария често се използват за приготвяне на сладко и мармалад. Те се съчетават добре с дюля в печени изделия или печени изделия. Компот от консерви от круши може да се дава на деца от 6 месеца. Крушите могат да се ядат не само пресни, но и направени от тях желе, желе и така нататък.

Как да засадите круша

Избор на фиданки

Градинарите се съветват да вземат отговорно отношение към избора на разсад. Те трябва да бъдат внимателно изследвани, особено мястото на отсечената подложка. Ако не прерасне, тогава е напълно възможно разсадът да е засегнат от гъбично заболяване.

Проверете за повреди в долната част на цевта. Изберете гладки и равномерни разсад.

Обърнете внимание на изследването на кореновата система. Плодовитостта на дървото и вкусът на плодовете зависят от неговото състояние. Колкото по-малко повредени са корените, толкова по-бързо разсадът ще пусне корени. Друга важна характеристика е, че корените не трябва да са сухи при покупка и засаждане.

Подготовка за кацане

В южния регион крушата Санта Мария се засажда през есента. В северните райони е необходимо растението да се засади през пролетта, тъй като през зимата то ще замръзне от силен студ.

Следващата стъпка е да подготвите мястото за кацане. Това овощно дърво обича да е топло, далеч от вятъра и по-близо до слънцето. Оптималната температура за засаждане е 15-20 ° C.

Круша не понася излишната влага. Трябва да се засажда далеч от извори.Почвата трябва да е рохкава и да има минимално количество глина. Дървените почви са перфектни.

Яма за круша трябва да се изкопае седмица преди засаждането. Оптималната дълбочина е приблизително 50-60 cm, ширината е 1 m.

Ако е необходимо, можете да забиете колче близо до дървото. Това ще бъде допълнителна подкрепа за млад разсад. Земята около вас трябва да бъде внимателно набита.

Грижа за круша Санта Мария

Подхранване

През пролетта плодоносните дървета са най-слабите, поради което се нуждаят от добро торене. Важно е торовете да се прилагат само след 2 години от датата на засаждане на разсада.

Подхранването се извършва с използване на азот или сложни торове за почвата. Те трябва да бъдат внесени в специално изкопан изкоп около разсада.

Торове:

 1. Калий. С липсата му се появяват кафяви петна по листата. Стъблото става по-слабо, листата се свиват в тръба. Съдържа вещества, които лесно се разтварят във вода. По-добре е да се оплоди преди есенното копаене, тъй като елементите ще се усвоят по-бързо от мокра поща. Често тази превръзка се използва с вар, тъй като има висока киселинност.
 2. Фосфор. Дава на дървото енергия, контролира метаболитните процеси. Ако не подхраните дървото с фосфорни торове, то ще загуби вегетативната си способност. Най-добре се прилагат през есента. През зимата и пролетта корените ще абсорбират веществата, а през лятото плодородието ще се подобри.
 3. Азот. Тези торове допринасят за уплътняването на кореновата система, бързото развитие на плодовете. Азотните шушулки трябва да се прилагат през пролетта или края на зимата. Много е важно да не прекалявате с дозировката, тъй като това може да намали добива на дървото.

В допълнение към минералните торове има и органично торене (например оборски тор, компост). Торът трябва да се полага на тънки слоеве, между които да се излива суперфосфат. Ако е прекалено сухо, можете да го навлажните и да го поръсите с торф отгоре. За дърво на възраст до 8 години са необходими около 30 кг хумус, а за възрастни над 45 кг.

Подрязване

След зимуването не забравяйте за премахването на повредени и сухи клони. Подрязването може да се направи и за оформяне на корона.

Градинарите разграничават следните методи за резитба:

 1. Разредена нива. След отстраняването клоните трябва да бъдат подредени на нива. На едно ниво трябва да има поне 2-3 клона. Долният слой не трябва да се пипа.
 2. Полуплоска. Долният слой трябва да има два противоположни масивни клона. Останалите клони са слабо разположени, около 40-50 см. Височината на такова дърво ще бъде около 3-5 м.
 3. Заоблена веретенообразна. Необходимо е равномерно подреждане на страничните клони около централния багажник. Долният слой трябва да се състои от 6 клона. Във всички следващи нива броят на клоновете трябва да намалее.

Струва си да отрежете повредените листа. Препоръчва се също да се премахнат заразени или изгнили плодове.

След зимата трябва да премахнете повредените и сухи клони.

След зимата трябва да премахнете повредените и сухи клони.

Поливане

Поливането играе важна роля в поддръжката. Овлажняването трябва да се поддържа редовно. Около 2-3 кофи вода са достатъчни за една година. Основното нещо е да не се полива близо до багажника. Дървото трябва да се полива под короната. Особено, ако дълго време няма дъжд, а земята под дървото е суха. Около 1 кофа вода е достатъчна, за да даде влага на корените.

Струва си да се полива вечер, така че влагата да се задържа в почвата и да достигне кореновата система.

Мулчиране

Мулчирането е покриване на земята с кора, дървени стърготини, слама и др. Това се прави, за да не се изпарява влагата от почвата.

Пласт мулч предпазва растението от температурни промени, плевели и вредители. Най-добре е да мулчирате през пролетта. Но преди това трябва да се уверите, че почвата е влажна и без плевели.

Разрохкване на почвата

Разрохкването на почвата се извършва, така че въздухът да постъпва по-добре в почвата. Благодарение на това действие водата се абсорбира много по-бързо.

За разхлабване ще ви трябва мотика. По-добре е да направите това, като бутате кръговете на багажника през пролетта или есента. След това можете да ходите с вили.

Вредители

Един от най-важните вредители за крушата на Санта Мария е жлъчката.Храни се с листа, като изсмуква сока от тях и след това върху тях се образуват израстъци. За лечение крушата трябва да се напръска с инсектициди, почвата да се изрови и листата да се унищожат.

Друг вредител, който засяга крушата, е крушовата медена роса. Неговата опасност е следната:

 • през зимата живее в пукнатини в кората;
 • през пролетта и лятото се намира в основата на бъбреците;
 • покрива листата с лепкава течност;
 • прави неразвити листа;
 • под негово влияние клоните започват да изсъхват.

В борбата срещу медната глава напръскайте крушата с разтвор на манган.

Плодната жлъчка е друг сериозен вредител. Насекомото живее в яйчника на плода. Когато настъпи времето за прибиране на реколтата, някои плодове бързо изсъхват поради силна деформация. За да предпазите дървото от това насекомо, трябва да го напръскате с инсектициди преди цъфтежа.

Заключение

Спазването на основните агротехнически мерки ще ви позволи да отглеждате отлично овощно дърво. След 3 години градинарят ще може да се наслаждава на плодовете на Санта Мария.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус