Описание на круша празнична

0
1459
Рейтинг на статия

Ако искате да отглеждате високодоходен и ранозреещ вид круша, тогава Празничната круша е идеална за тези цели. В описанието на сорта се отбелязва, че плододаването настъпва 3 години след засаждането на постоянно място. От 1 дърво могат да бъдат събрани до 60 кг висококачествени продукти.

Описание на круша празнична

Описание на круша празнична

Характеристики на сорта

Сортът круша Праздничная е отгледан в Русия през 1960 година. След 3 години той е включен в Държавния регистър на Руската федерация. Подходящ за отглеждане в централните и южните райони на страната.

Описание на дървото

Дървото е със средна височина, около 3,5 м. Короната е компактна, трапецовидна. Клоните са под прав ъгъл спрямо ствола. Кореновата система е развита. Листата са големи, зелени. Дървото цъфти с бели цветя с приятен аромат. Беритбата се извършва през октомври.

Описание на плода

  • плодове с жълт оттенък, без руж;
  • размерът на плодовете е среден, с дължина до 15 см;
  • масата на една круша е 160-180 g;
  • добивът е отличен;
  • кората е мека.

Употреба и вкусови характеристики

Пулпът на сорта е доста сочен, без водниста структура. Цветът му е кремав или бежов. Сладък приятен вкус, без киселинност или горчивина.

Подходящ за универсална употреба. Можете да ядете плодовете както пресни, така и консервирани. Отбелязват се високи периоди на съхранение (до 5 месеца).

Правила за кацане

Правилно засадената круша ще даде добра реколта.

Правилно засадената круша ще даде добра реколта.

  1. Трябва да има правилния отпечатък. Осветените зони, разположени на хълмове, са най-подходящи за круши. Не позволявайте корените да са близо до подпочвените води, в противен случай съществува риск от загниване на корените. Трябва да се внимава да няма бариери или сгради наблизо, защото сянката може да причини увреждане на реколтата.
  2. Изберете само качествени 2-годишни разсад. Те са по-устойчиви на промени в метеорологичните условия и появата на болести.

През март, 2 седмици преди предстоящото засаждане, трябва да изкопаете дупка, с размери 40х60 см. В нея се изсипва хумус (около 5 кг). Това е необходимо, за да се подхрани земята с полезни микроелементи. В определеното време трябва да вземете разсад и внимателно да го поставите в дупката. Кореновата шийка трябва да е на 5-7 см над земята.

Корените се разпределят равномерно в цялата яма, поръсват се със земя и внимателно се набиват. След това се добавя метален прът, дълъг до 50 см, за който е завързан разсад. Това ще му позволи да устои и да не се деформира при ветровито време. Ако желаете, можете да мулчирате почвата със слама и хумус, които се смесват в съотношение 1: 2. Схемата за засаждане трябва да бъде такава, че на 1 м2 да са разположени не повече от 3 растения.

Грижа за растенията

Крушата от сорта Holiday не се нуждае от специални грижи. Важно е само да се спазват стандартните препоръки, приложими за повечето култури от круши. Поливайте дърветата на интервали от 1-1,5 седмици. Под всеки храст се изсипват поне 20 литра топла вода.Поливането се извършва рано сутрин, така че слънчевите лъчи да не изпаряват влагата от земята. След 3 дни можете да разхлабите почвата на дълбочина 10-12 см и да премахнете плевелите. Тези действия са необходими за предпазване на растението от вредители и гниене на корените.

Дърветата трябва да се хранят 2 пъти през целия вегетационен период. Първото торене се извършва през април, 10-14 дни преди цъфтежа. В този момент 50 g калиев нитрат трябва да се разредят в 10 литра топла вода и 7 литра от лекарството да се излеят под растението. Второто хранене, което включва използването на фосфорни компоненти (30 g суперфосфат на 10 литра вода), се извършва през август. 10 литра от лекарството се изсипват под всяко дърво.

Отрязвайте повредени и болни клони ежегодно в началото на март. След прибиране на реколтата, за да се подготви за зимата, се извършва изтъняване на короната. Това ще увеличи реколтата за следващата година.

Болести и вредители

Въпреки факта, че сортът е устойчив на струпясване и брашнеста мана, той може да бъде подложен на бактериоза и кореново гниене. Можете да се отървете от бактериозата чрез пръскане с разтвор на манган (3 mg на 10 литра вода). Невъзможно е да се отървете от гниене на корените, така че за превенция следвайте правилата за грижа.

От вредителите трябва да се разграничат листни въшки и молци. С листните въшки трябва да се бори чрез пръскане с Oxychom (50 mg на 10 литра вода), но бордоската течност (2 mg на 10 литра вода), която се пръска, е ефективно средство срещу молците.

Заключение

Празничната круша се счита за отличен вариант за домашна градина. Ако го отглеждате, спазвайки всички правила, ще можете да получавате висококачествена реколта всяка година.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус