Колко полезен и вреден е фикусът

3
11380
Рейтинг на статия

Почти във всеки апартамент могат да се видят саксийни цветя. Повечето се отглеждат с декоративна цел, но има и растения, които могат да се похвалят не само с привлекателен външен вид. Статията описва ползите и вредите от фикуса, популярен жител на нашите къщи. И така, вреден ли е фикусът за хората или не?

Ползите и вредите от фикуса за хората

Ползите и вредите от фикуса за хората

Характеристики на растенията

Ficus, принадлежащ към семейство черница, идва от горещи страни. Вечнозелено растение с повече от 1000 разновидности на храсти, дървета и лозя, то се отличава с млечния си сок. Именно той е ключовият компонент, който определя вредата от домашните трикове и ползите от тях.

Добре известните черници и смокини също принадлежат към представителите на това растение. Сред домашните видове (високи не повече от 1,4-2 м) най-често се срещат фикусите на Бенджамин (грациозни, шарени, с малки листа) каучукови (мощни, едролистни), Бенедикт, Бенгалия, лира, джудже. Различаващи се по размер, цвят на листата и форма, те изискват различни грижи. Но всички видове се характеризират с топлина и светолюбие, непоносимост към течение, пристрастяване към постоянно място.

През лятото е препоръчително да преместите цветето на балкона или градината, като същевременно не забравяте да осигурите защита от пряка слънчева светлина. Поливането на фикуса през студения сезон се изисква веднъж на 10 дни, през лятото - много по-често; листата се избърсват ежедневно, въздухът в стаята, където стои растението, трябва да бъде много добре овлажнен: свежият въздух е важен за цветето. През пролетта и лятото почвата се подхранва със специални торове. Препоръчва се да се трансплантира млад фикус всеки април, възрастен - на всеки 2-3 години. Размножаването става чрез резници и семена. Трябва да внимавате! Гниещите корени и листните петна са признаци на болести по растенията. Освен всичко друго, трябва да внимавате с вредителите.

Ползите от домашния фикус за хората

Това цвете не е просто част от интериора; градинарите могат да разкажат много за неговите достойнства. Нека да разгледаме основните от тях:

  • Пречистване на въздуха в апартамента, насищане с кислород, преработка на вредни вещества в аминокиселини.
  • Лечебно свойство при лечение на онкология, заболявания на ставите, гърба, женски заболявания, хематоми: от листата се приготвя отвара и в зависимост от вида на проблема се прилага върху възпалени места или се приема вътрешно. Най-лечебните свойства по отношение на човешкото здраве притежава сортът каучукови растения.
  • Замразеният сок от него е полезен като суровина при лечението на хемороиди.
  • Той е отлична основа за алкохолни лекарства, които лекуват заболявания на устната кухина и зъбобол чрез изплакване.
  • Според популярните вярвания фикусът е мощна енергийна защита на къща от зли сили (според общоприетото поверие).

Преди външна и вътрешна употреба е задължително да се консултирате с лекар. За да приготвите отвара от сок от фикус, превъртете 3 листа през месомелачка и изцедете сока през тензух.За да приготвите тинктурата, изсипете настърганите листа с чаша водка и настоявайте за 2 седмици на тъмно хладно място. След прецеждане добавете яйчен жълтък и 1 с.л. л. пчелен мед. Съхранявайте тази тинктура в хладилник за не повече от 3 седмици.

Какви други свойства прави

При заболявания на женската репродуктивна система традиционната медицина съветва да приемате тинктура от 1 ч.л. на ден, независимо от храната в продължение на седем дни, след половин месец може да се повтори. При миома е полезен сокът от суров фикус. Замразеният сок или натрошените фикусови листа се използват за лечение на натъртвания и механични повреди. Лист със смачкана каша се нанася върху цирея, след което се прави превръзка. На сутринта от него излиза гной.

Полезността на цветето се определя, наред с други неща, от неговия вид. Както бе споменато по-горе, големите листа от каучуков фикус имат най-голяма стойност в народната медицина.

Що се отнася до езотериката, всичко зависи от това в какво вие сами вярвате. Съществува мнение, че фикусът трябва да се купува изключително за нарастващата луна и е наложително да се даде нещо на донора в замяна. Получено безплатно цвете само ще донесе неприятности на новия собственик в къщата. Затова благодарете на този, който ви дава цветето, поне символично.

Казват също, че фикусът помага на бездетни двойки. Ако го поставите близо до мястото, където парите или храната се съхраняват в къщата, семейството ще получи просперитет. Интересно е, че в азиатските страни той е почитан като свещен и се отглежда навсякъде. Получаването на такова цвете или нещо с неговия образ като подарък е знак за голямо уважение и желание за успех в деловия и личния живот, тъй като фикусът предава енергията си на този, на когото е представен.

Засаждайки такова цвете в къщата, собственикът поема отговорност за него, за процъфтяващото му съществуване в дома. С подходящи грижи, фикусът ще бъде от полза за своите собственици и ще зарадва с външния си вид.

Вреда и противопоказания

Има определени ограничения, поради които не всеки собственик може да си позволи да държи фикус в апартамента си. Какви са неговите характеристики, които увреждат човек, причиняват вреда на здравето му?

  • Силен алерген. В списъка с най-често срещаните причинители на алергична реакция, фикусът заема челните места заедно с котешка коса и кърлежи. Ако в семейството има астматици, е забранено да се стартира това растение.
  • Сокът от фикус, попадайки върху отворени рани, може да причини дразнене на кожата. Ако в апартамента има домашни любимци, не трябва да им позволявате да се хранят с фикусови листа: животното може да се отрови.

Преди да започнете това растение у дома, трябва да се уверите, че никой от членовете на семейството няма непоносимост. Не трябва да се пренебрегват предпазните мерки, в противен случай вредата от фикусите на закрито за здравето ще бъде значителна.

Като цяло можем да кажем, че това растение е чудесен вариант за малък апартамент: то е непретенциозно, сладко и има много полезни свойства. Разбираемо е и защо фикусът е вреден за човек и ако няма такива заплахи, винаги ще има място за него в къщата.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус