Описание на фикус Мокламе

0
2161
Рейтинг на статия

Най-популярните стайни растения са фикусите. Те перфектно почистват въздуха в дома или офиса. Много хора искат да имат необичайно дърво у дома, но не всеки може да си позволи голямо растение. Ficus Moklame е точно това, от което се нуждаете в такава ситуация.

Ficus Microcarpa Moklame

Ficus Microcarpa Moklame

Основни факти

Ficus Moklame принадлежи към семейство черница, расте в тропиците и субтропиците. В дивата природа височината му достига 25 м, у дома расте не по-високо от 1,5 м. Ficus Microcarpa Moklame е епифитно растение. Епифитите не са паразити, те използват фотосинтеза за енергия и витамини, а влагата се получава от валежите. Микрокарпите пускат много въздушни корени, но те са много слабо развити.

Стъблото е сиво. Листата е във формата на елипса, насочена към върховете. Цветът на листата е тъмно зелен, лъскав. Името Microcarpa означава „малък плод“ на гръцки. Дървото е било толкова прякорно заради малките си плодове, чието семе е не повече от 1 см.

Как да расте

Ficus Moklame е много популярен на територията на Руската федерация. На изток дървото се смята за символ на любов, преданост, мъдрост и плодородие. На външен вид е подобно на свещено дърво. Грижата за него у дома е доста проста. Основното е да се определи мястото, където ще живее новият наемател. Дървото не обича пренареждане, само през лятото можете да го преместите на открита тераса или лоджия. Мястото трябва да бъде засенчено, тъй като този екземпляр, както и много други от семейството на черницата, не понася пряка слънчева светлина.

Ако цветето остане за дълго време без слънчевата светлина, то може да изхвърли листата си, което може да доведе до увеличаване на разстоянието между възлите. Растението е чувствително към рязка промяна в режима на осветление. Например, когато едно дърво се прехвърля от лека оранжерия в магазини за продажба или в дома на купувача. Като се имат предвид тези характеристики, производителите се опитват да адаптират растението, като растат за няколко месеца, като използват ярко осветление и след това го пренареждат на по-тъмно място. През зимата се използват флуоресцентни лампи за допълнително сияние.

Температурният режим през летния период трябва да се спазва в рамките на 25-30 ° С, през зимата - от 16 до 20 ° С. Не трябва да се допуска хипотермия на почвата. Ficus реагира на хипотермия чрез отпадане на листа. Влажността трябва да бъде 70%. В горещите дни растението се напръсква с утаена мека вода със стайна температура. Графикът за поливане е в пряка зависимост от външни фактори и самото растение:

  • възрастта на дървото;
  • етап на развитие;
  • състояние на растенията;
  • размери на гърнето;
  • температура и влажност;
  • сезон.

Mockmark се нуждае от умерено поливане. Необходимо е да се следи състоянието на почвата, тя не трябва да се превръща в бучка. През зимата поливането трябва да се намали малко. Ficus се трансплантира в Moklame веднага след покупката и по-късно, при необходимост, когато корените излязат в дренажните отвори.За засаждане използвайте универсална почва за стайни растения или независимо комбинирана пържена земна смес от торф, широколистен хумус и пясък.

Размножаване

Размножаването става чрез резници или семена. Подрязването се извършва през пролетта, когато сокът вече е започнал да се движи в багажника. Изберете подходяща дървесна дръжка от около 16 см с две до три очи. Рязането се извършва с остър нож под ъгъл. Обработката на растенията трябва да се извършва, като се спазват всички предпазни мерки, тъй като сокът, който растението отделя, провокира дразнене и ако попадне в храносмилателната система, може да предизвика интоксикация.

Стъблото на мястото на среза се третира с тампон, потопен в топла вода и се поставя да изсъхне за няколко часа. След това се поставя във вода с добавка на активен въглен. Трябва да има разстояние от 10 mm от точката на изрязване до първото ухо. Тези, които са по-близо, трябва да бъдат премахнати. Ако се използва дръжка с листа, е необходимо да поставите издънката във водата, така че течността да не попадне върху долните листа, в противен случай те ще почернеят. След 14-21 дни се появяват корени и растението може да бъде засадено в земята.

Възможен е метод за засаждане на резници във влажна почва. За такива цели е подходяща мини оранжерия. При този метод е много важно да се осигури повишена влажност. За да може растението бързо да свикне с режима на стаята, е необходимо често да отваряте оранжерията. Методът за размножаване на семена се използва рядко. Семето е предварително обработено с инсектициди и стимуланти на растежа. Сеитбата се извършва в рохкава влажна почва. Почвата винаги трябва да остане влажна, но не и подгизнала.

Как да оформите корона

За да може правилно да се оформи красива корона, е необходимо да се проучат особеностите на развитието на растението. Апикалните пъпки се развиват по-бързо от другите и след достигане на определена фаза на растеж забавят цялостния растеж на дървото. У дома е обичайно да се отрязва горният бъбрек, за да се активира растежа на страничните.

Самият Ficus Microcarpa Moklame е склонен към разклоняване. Тази функция позволява бонсай да се образува чрез резитба. За да изглежда цветето като храст, отщипете около 10 см от върха. Когато аксиларните издънки са достигнали същата височина, те също трябва да бъдат подрязани. Всяка филийка се втрива и се поръсва с въглен.

За да се осигури равномерен растеж и развитие на клони във всички посоки, дървото трябва редовно да се върти около оста си на 90 ° C. За да се образува бонсай, се избира представител с добре оформено стъбло и всички долни издънки и листа се отрязват, оставяйки само горната част. Нарязаните места също се обработват с топла вода и въглища.

У дома растението практически не цъфти. След цъфтежа се образуват яйчници, а след това плодовете на сиконията са алени плодове. Ако след цъфтежа дървото стане летаргично, е необходимо да се премахне сиконията.

Почва за засаждане

Почвата за засаждане на Microcarp у дома трябва да има ниска киселинност. За да направите сами земна смес, ще трябва да смесите в равни пропорции:

  • чимове;
  • листен хумус;
  • пясък;
  • дървени въглища.

След разбъркване до хомогенна консистенция почвата се запържва във фурната, така че растението да не се зарази с паразити по време на засаждането. За да се осигури оптимален растеж и правилно развитие, на дъното на саксията се полага дренаж. Разширената глина се поставя на дъното на контейнера, който е покрит със слой пясък отгоре.

Ценни качества на дървото

В допълнение към атрактивния си външен вид растението притежава редица полезни качества - широко се използва в народната медицина. Тинктурите са чудесни за лечение на заболявания като артрит, ишиас и мастопатия.

Дървото перфектно почиства въздуха в помещението, елиминира вредните примеси на бензен и фенол.В енергийните учения този представител се използва за прочистване на аурата на стаята, намаляване на тревожността и подпомага създаването на спокойна атмосфера.

Какво може да навреди

Най-често собствениците на фикуси се сблъскват с такъв проблем като падащата зеленина. Това явление е следствие от неправилна грижа, излишък или липса на влага, температурни разлики, недостатъчно осветление.

Разпадането на кореновата система се случва при прекомерно поливане или застой на течност в самата саксия. От вредителите често се нападат паякови акари, листни въшки, брашнести червеи, белокрилки и скални насекоми. За да се отървете от вредители, се използват инсектициди, сапунена топла вода. Понякога е препоръчително да се замени земната кома.

Грижи след покупка

Този вид фикус реагира слабо на промяна в местообитанието. За да се адаптира дървото към нови условия, е необходимо да му се даде малко време, за да свикне. На втория ден след покупката се проверява състоянието на почвата. Ако горният слой е сух, поливането е минимално с малко количество топла течност. Често в първите дни след покупката дървото реагира, като изхвърля част от листното покритие на нови условия. Не е нужно да правите нищо. Веднага след като растението се адаптира, то веднага ще порасне. Адаптирането може да отнеме месец.

Понякога растението се измива под душа. Душовете се уреждат не повече от веднъж месечно. Излишната течност от картера трябва да се отстрани. Правилната грижа включва внасяне на минерални торове на всеки 10 дни. Растението се трансплантира ежегодно през пролетта или веднага след покупката, веднага щом растението се адаптира на ново място. Всеки път вземат саксия с 2 см по-голяма от предишната. Трансплантацията се извършва по метода на трансбордиране. Не е необходимо да се запълва земята преди процедурата. Можете предварително да поливате растението в навечерието на пресаждането вечер.

Заключение

Домашните грижи за Microcarpa ficus няма да доведат до караница. Основното е растението успешно да се адаптира към ново място. За отглеждане на цвете се избира достатъчно осветено място, до което не може да се стигне с пряка слънчева светлина, в противен случай дървото ще получи изгаряния и ще хвърли листата си. След покупката е възможно частично падане на листа: това е реакция на промяна в местоположението.

У дома едно дърво може да достигне един и половина метра височина. Често се използва за образуване на бонсай. За да направите това, отрежете цялата долна зеленина и издънки, оставяйки само върха, за да образувате буйна корона. Растението често е атакувано от насекоми вредители. За да се предотврати инфекция, е необходимо да се използва закупена от магазина почва за трансплантация и да се извърши превантивно пръскане с фунгициди.

Размножаването става чрез резници или семена, предварително обработени с фунгициди и ускорител на растежа. При работа с растението трябва да се използват ръкавици, тъй като сокът, отделен от короната, е отровен. При цялата си токсичност фикусът се използва широко за медицински цели. Тинктурите се използват за лечение на артрит и мастопатия. Растението се трансплантира, като се отчита възрастта му.

Младите дървета се пресаждат ежегодно през пролетта. За по-възрастни представители се препоръчва трансплантация на всеки няколко години или подмяна на част от почвената смес. Трансплантацията се извършва по метода на трансбордиране. Дренажът се поставя в нова саксия, отгоре - слой пясък, след това слой почва. След това вадят фикуса от старата саксия и го поставят в нов, поръсват го със земя.

Важно е да се гарантира, че кореновата шийка винаги остава на едно и също място. Правилната грижа и познаването на характеристиките на този вид ще ви помогнат да получите красиво стайно растение. Просто е невъзможно да откъснете поглед от снимката с изображението на фикус микрокарпан. Растението има благоприятен ефект върху атмосферата в къщата, като я прави спокойна и позитивна. В страните от Изтока фикусът се счита за символ на любов, вярност, мир и просперитет.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус