Причини за болестите на Benjamin ficus и методи за тяхното лечение

0
2801
Рейтинг на статия

Ficus е много популярен, особено сорт като Бенджамин. Непретенциозно и лесно се отглежда у дома. Всичко това растение се нуждае от добро поливане и навременно хранене. Въпреки непретенциозността на цветето, болестите на фикуса на Бенджамин все още могат да причинят неудобства на собствениците му. И освен заболявания може да бъде атакуван и от различни паразити.

Ficus Benjamin болести

Ficus Benjamin болести

Най-често болестите и вредителите в растението възникват от неправилни грижи или инфекция от други цветя. Фикусът, подобно на човек, трябва да бъде предотвратен от различни видове заболявания. Болести и вредители на фикуса на Бенджамин със снимка могат лесно да бъдат намерени в Интернет. И така, защо в това растение се появяват болести?

Причини за появата на фикусни заболявания

Растение от този вид може да е покрито с бледи петна или листът да пожълтява. Най-често това не означава, че фикусът на Бенджамин е подхванал някаква болест. За да сте сигурни в това, на първо място, трябва да оцените местоположението му. Може би просто му липсва слънцето. Трябва да се опитаме да го пренаредим на по-осветено място.

Заболявания могат да възникнат и поради недостатъчно поливане. През този период листата изсъхват и започват да падат.

Това цвете трябва да се полива достатъчно често, в противен случай просто ще умре, но това изобщо не означава, че растението трябва да се излее. Нито едно цвете не може да се справи с много вода.

Фикус Бенджамин е отгледан в топли страни, така че температурата в къщата трябва да бъде някъде около 23 ° C. Ако въздухът е студен или цветето свикне да стои в течение, то просто ще изхвърли листата си и много високата температура може да доведе до превръщане на растението в тъмнокафяво.

Ако растението не получи достатъчно хранене, то ще бъде атакувано не само от болести, но и от вредители, поради което трябва да се извършва не само редовно поливане, но и минерални торове. Необходимо е да се подхранва цветето поне веднъж месечно.

Оптимални условия за растеж и избягване на болести на Benjamin ficus

Често болестите се появяват при фикус поради грешно местоположение или температура на въздуха, поради което, за да е удобно цветето, то трябва да бъде поставено на място, където има добро осветление и няма течение. Често именно тягата причинява смъртта на растението. За фикус Бенджамин оптималната температура на въздуха е 15 ° C.

Поливайте цветето умерено. През лятото това трябва да се прави не повече от 2 пъти седмично. В студено време поливането се извършва на всеки 10 дни. Само при такива условия на задържане може да се избегне появата на различни заболявания.

Ficus Benjamin вредители

Правилната грижа ви позволява да избегнете различни заболявания, но е почти невъзможно да предотвратите появата на вредители. Причината за появата им може да бъде разнообразна.Най-често те възникват поради висока влажност и неподходящи температури на въздуха. Ако се появят вредители, но листата станат лепкави, могат да се образуват петна и дори паяжини. Един такъв паразит е брашнестият червей, което се доказва от къдренето и увяхването на листата.

Често фикусът на Бенджамин заразява паразит като кърлеж. Поради това нивото на фотосинтеза намалява и с течение на времето цветето може да умре напълно. Друг вредител е листната въшка. Заради него листата пожълтяват и с времето падат. Тези паразити на фикус Бенджамин от снимката могат лесно да бъдат намерени в Интернет.

Кафяво петно ​​показва, че цветето заразява скалното насекомо. Този паразит изсмуква всички сокове от растението и оставя лепкаво покритие, поради което може да се появи саждиста гъбичка. За да се справите с ножницата, е необходимо да третирате листата с инсектицидно масло и специален лак за растението. У дома можете да използвате сапунен разтвор.

Повечето от вредителите възникват поради факта, че са били полагани неправилни грижи за фикуса. Но има и такива, които се появяват независимо от поливането и храненето, така че трябва ежедневно да проверявате цветето за паразити.

Ficus инфекциозни заболявания

Проблемите с цветето не свършват с вредители. Ficus Benjamin може лесно да се зарази с инфекциозни заболявания. Лечението им се извършва с помощта на специални разтвори. През този период растението се нуждае от специални грижи и повече внимание. Такива заболявания най-често се появяват поради секрецията на паразити или роса.

За да се отървете от този вид болест, е необходимо да приготвите фунгициден разтвор. Преди да се извърши лечението с фикус, засегнатите листа трябва да бъдат отстранени от растението. Ако след първото пръскане болестта не изчезне, трябва да повторите лечението отново.

Гъбичните заболявания включват плесен и гниене. Ако не извършите своевременно лечение, можете да загубите цветето, тъй като тези заболявания засягат не само стъблото и листата на растението, но и корена.

Ficus бактериални заболявания

В допълнение към гъбични и инфекциозни заболявания има и бактериални заболявания. Те са не по-малко опасни за фикуса на Бенджамин. Agrobacterium tumafaciens и Xanthomonas са особено разпространени.

Agrobacterium tumafaciens е заболяване, при което цялото цвете се покрива с малки мехурчета. С течение на времето тези мехури се превръщат в люспи и се лющят. При това заболяване всяко лечение е безполезно, така че цветето трябва да бъде унищожено.

Ксантомонадата е мехурчеста болест. С течение на времето всеки балон расте по размер и става кафяв. Никое лечение няма да помогне в този случай, така че цветето просто се изхвърля.

Източници на болести и вредители на фикус

Най-често проблемите с фикуса са свързани с неправилна грижа или липса на такава. От него зависи как ще се развие цветето, така че ако в къщата се появи фикусът на Бенджамин, трябва да се опитаме да му осигурим качествени грижи.

Основните източници на болести и вредители:

  • неподходящо осветление;
  • много ниска или висока температура на въздуха;
  • грешна влажност;
  • неправилно подбран тор;
  • неподходяща почва.

Собствениците на такова цвете често се оплакват, че то изсъхва, а листата пожълтяват. В този случай трябва да обърнете внимание на поливането. Може да е, че е твърде много или, обратно, не е достатъчно.

За да се избегнат подобни проблеми с фикуса на Бенджамин, е необходимо да се избягват подобни грешки. Също така се препоръчва да се извършват превантивни методи. Какво са те?

Профилактика на фикусовите заболявания

Ако се грижите правилно за фикуса на Бенджамин, можете да избегнете много проблеми в бъдеще, така че е необходимо да се вземат някои превантивни мерки. Първото и най-важно нещо, което трябва да направите, е да инспектирате фикуса всеки ден за болести или вредители.При най-малката проява на болестта е необходимо незабавно да се лекува цветето.

Листата на растението трябва да се избърсват всеки ден със специален разтвор. Изработен е на основата на сапун и обикновена вода. Тази процедура трябва да се извърши, ако фикусът е бил на улицата през лятото. Препоръчително е да поставяте млади цветя отделно от тези, които са по-стари. Само след адаптация фикусът може да бъде поставен до останалите растения.

Вазите от всички цветове трябва да са на достатъчно разстояние една от друга. Ако не спазвате това правило, може да възникне заболяване, което ще засегне всички растения. Също така е необходимо редовно да се отстранява тревата в саксиите, така че да не изсмуква всички полезни свойства от почвата, те трябва да се дават на фикуса.

Почвата трябва редовно да се третира с разтвор на калиев перманганат. Това ще избегне появата на вредител като мушица. Ако осигурите на фикуса такива условия, той никога няма да се разболее.

Заключение

Фикус Бенджамин е растение, което, от една страна, не е особено капризно, но от друга, все още изисква внимание. Често има ситуации, когато цвете не може да свикне с ново място и умира. Никой не може да обясни защо това се случва, следователно, ако решите да имате такова растение, трябва да му отделите толкова време, колкото отделяте на децата. Трябва не само да се полива, но и да се храни, напръсква и листата се измиват.

Много домакини много обичат фикусите и ги развъждат в големи количества. Тези, които се грижат добре за тях, получават красиви и здрави цветя. А тези, които мислят, че фикусът ще порасне сам, просто ще го загубят с времето. Ето защо, ако наистина искате да имате такъв красив мъж като фикус в дома си, погрижете се за него.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус