Как правилно да трансплантирате фикуса на Бенджамин у дома

1
1804
Рейтинг на статия

Присаждането на фикус Бенджамин изисква от цветаря максимална концентрация и яснота на извършените действия. Това цвете е уникално със своята невероятна генетика, така че се адаптира към новите климатични и почвени условия за минимално време. Ако цветарят си постави за цел да постигне добри резултати при отглеждане на растение у дома, за него е важно да следва определени инструкции, което предполага някои моменти по отношение на грижите: навременната трансплантация на декоративно растение в нова удобна саксия и почва (субстрат).

Трансплантация на Ficus Benjamin у дома

Трансплантация на Ficus Benjamin у дома

Спазвайки тези прости условия, човек ще може да наблюдава как фикусът на Бенджамин ще расте и се променя, постигайки очакваните резултати в продължение на няколко години.

Предварителна подготовка на растението

Повечето неопитни цветари или просто домакини не могат да разберат как правилно да трансплантират фикуса на Бенджамин. Тази процедура се извършва ежегодно. През този период от време кореновата система на растението се увеличава значително по размер, така че саксията, в която е засадено, вече ще бъде твърде малка, освен това субстратът губи всички полезни компоненти (в професионалната терминология този процес се нарича "изчерпване"), а това само забавя процеса на растеж широколистна маса. Ако цветето се развива повече от 3-4 години, тогава трансплантация у дома може да се прави на всеки няколко години, а не както преди, ежегодно.

Ficus е в инертно състояние (покой) през есента и зимата, поради което в края на пролетта (май) - началото на летния период (юни) компетентните цветари наричат ​​идеалното време за трансплантация на растение в нова почва и нова контейнер.

Всъщност това време може да се нарече най-благоприятно, тъй като метаболитните процеси на цветето се ускоряват, така че много по-бързо ще преодолее всички трудности, възникващи след трансплантацията на фикуса (претоварване) в нова удобна и много по-голяма саксия. В допълнение към това, поради максималната активност на слънчевите лъчи, продължителността на светлинните часове е много по-голяма и следователно укрепването на растението в новата почва е много по-бързо.

Друг важен момент в целия процес е в коя саксия да се трансплантира. Кореновата система трябва да бъде добре установена, преди растението да влезе във фаза на покой. Този нюанс определя правилното и най-важното - пълноценното хранене на дървото в „инертния“ период, когато метаболитният процес просто се забавя.

Основни условия за избор на контейнер за фикус

 1. За трансплантация на фикуса на Бенджамин е подходяща добра саксия, закупена в цветар или друг специализиран магазин.
 2. Диаметърът и големият капацитет трябва да са малко по-големи от тези на предшественика му (с няколко чувства), така че цветето на Бенджамин да не изпитва дискомфорт в новите условия на развитие.
 3. На дъното трябва да има пукнатини, които ще изпълняват няколко специфични функции: отстраняване (отводняване) на излишната вода, проветряване на почвата (субстрата).
 4. Преди трансплантацията саксията трябва да бъде добре дезинфекцирана с дезинфектант. Горещо преварена вода или разтвор на формалин перфектно се справят с тази задача.
 5. Първият слой почва се нарича дренаж и се състои от натрошени тухли. Опитните производители на цветя знаят, че тази топка съставлява 10-20% от общия обем.

Субстратът за цветето също трябва да бъде подготвен предварително. Видеоклип за това как наистина трябва да създадете почва за това растение може да бъде намерен свободно в Интернет. Земята (субстратът) се състои от:

 • пясък;
 • почва.

Съотношението на тези компоненти е 2: 4. Ако почвата е представена от няколко вида (трева и листа), тогава пропорцията не се променя, а се добавя само още 1/4. След като всички топчета са положени и почвената смес може да се нарече готова, най-добре е допълнително да се обработи със слаб разтвор на калиев перманганат или просто преварена гореща вода. Това условие е наистина необходимо, тъй като по този начин се убиват всички зараждащи се вредни организми, плюс активността на вирусите се потиска и това показва, че производителят не трябва да се страхува от болно растение. Друг добър резултат от тази процедура е, че почвата е наситена с вода, ясно структурирана и по време на трансплантацията на дървото у дома, почвата ще служи като помощ за по-бързото завършване на адаптационния период на цветето.

Пресаждането на декоративния фикус на Бенджамин не е трудно, ако следвате инструкциите стъпка по стъпка. Ако след закупуване на малко кълнове го трансплантирате в земята, тогава трябва да знаете нивото на киселинност на почвата.

Може да не отговаря на оптималния индикатор и това е изпълнено с факта, че дървото обикновено няма да абсорбира всички нужни хранителни вещества, които се намират в субстрата. Това силно влияе не само на общото състояние на растението, но и на последващото му развитие. Установено е, че приемливото ниво на рН варира около 5-6, именно този индикатор трябва да се спазва при всяка промяна на субстрата.

Акценти от процеса на трансплантация на фикус

За да се получи крайникът на растенията с добре развита коренова система, се използва методът "трансфер". Цветето се прехвърля възможно най-внимателно от една саксия в друга, но с всичко това земната бучка, която се образува около корена, не се срутва. Всеки може да трансплантира у дома по този начин, дори и тези, които нямат задълбочени познания по темата. Самият метод има няколко предимства:

 1. Минимален стрес за фикус.
 2. Модификация или добавяне на нови компоненти.

Преди да започнете изпълнението, трябва да гледате обучителното видео. Така човек ще види кои правила изискват пълно спазване и кои все още могат да бъдат пренебрегнати.

Етапи на трансплантация:

 1. Подготовка на инструменти: дървени шпатули, пръчки. Вероятно цветето е твърде голямо, в тази ситуация един цветар няма да се справи със ситуацията, тогава е необходим още един човек. За да не се рони земята, като по този начин се наранява кореновата система - в деня преди началото на претоварването, фикусът се излива добре с вода.
 2. Първата стъпка по време на процедурата е внимателно да извадите дървото от стария контейнер. Ако в процеса буца пръст не се отдалечи от стените на саксията, тогава трябва да почукате по гърба с ръка. Ако това не помогне, земята се изтласква през дренажните отвори с помощта на дървена пръчка.
 3. Диагностика и пълно изследване на корените. Ако производителят не забележи изгнилите участъци, корените изглеждат здрави и имат нормална сянка, няма пречки пред процедурата. Ако има огнища на болестта, те се измиват от земята и се отстраняват.
 4. Самата почва се допълва и модифицира.Дренажният материал се почиства, но първо се отстранява горният слой.
 5. След това следва измерването на капацитета, което се прави, за да се провери доколко добре приляга новата саксия с фикус. Измерванията се извършват с малка рулетка или линийка. Ако височината на саксията не отговаря на фикуса, тази проблемна ситуация се решава чрез попълване на нов дренажен слой. Необходимо е да се разгледа ситуацията: ако има много, тогава намалете, ако не е достатъчно, след това добавете, за да попълните необходимия обем. Основното нещо е да се уверите, че кореновата шийка на цветето се намира на 2,5-3,5 см под страната на контейнера. След дренажния слой готовата почва често се излива с някои полезни добавки и всичко това леко се уплътнява.
 6. Ако в саксията отгоре са останали кухини, те могат да бъдат допълнени с почвена смес. Ако земната топка е много суха, тогава тя трябва да се полива. Планирането на последващите претоварвания се извършва въз основа на състоянието на субстрата и самото цвете. Има няколко правилно сигнализиращи индикатора, които показват, че е време за трансплантация - уплътняване (поява на бучки) и последващо подкисляване на почвата, липса на развитие в декоративното дърво и ако корените са ясно видими през почвата или долни (дренажни) пукнатини. За да се гарантира фикусът на Бенджамин в добро състояние, между претоварванията, можете да промените първия слой на субстрата или допълнително да го захраните с полезни вещества и микроелементи.

Общи точки на грижите за дърветата

Ако цветарят има дилема как да трансплантира фикуса на Бенджамин, има само едно решение: да потърси допълнителна информация. Трябва да се отбележи, че след извършване на необходимите маневри, това растение се нуждае от добре организирани грижи. Първоначално той е настанен в подменена стая за няколко дни. Това е необходимо, за да може кореновата система да завърши адаптацията по-бързо. След изтичане на определеното време фикусът се връща там, откъдето е взет.

Поливането за първи път е разрешено след 2-3 дни. Но в бъдеще не е необходимо да се създава точен график за напояване на цветето, ако е ясно, че земята е достатъчно суха. Това показва, че е време да добавите влага в почвата.

Още един момент по отношение на грижите: фикусът не обича ниските температури, така че трябва да се уверите, че почвата не се преохлажда или обратно. Допустим минимум - 15-16 ° С, максимум - 27-30 ° С. Ако средата се промени и надвиши стойностите, растението ще умре.

Цвете с пъстър цвят на листата изисква повишено ниво на осветеност, монотонните видове се нуждаят от повече полусянка и известно разсейване на светлината. През лятото короната се напръсква с преварена или пречистена вода няколко пъти седмично. Този тип вода не оставя бели ивици по растението, тъй като не съдържа тежки химически съединения и соли.

Превантивни мерки за опазване на растението

Когато растението расте и се развива, има ситуации, когато производителят трябва да му окаже бърза помощ. Причината за това състояние може да бъде развитието на болестта. Основните видове заболявания, на които е изложен фикусът:

 1. Cercosporosis. Характерните симптоми на това състояние са следните: на гърба на листата се появяват тъмни точки, поради което започва пожълтяване и след известно време листът напълно избледнява.
 2. Ботритис. Ако върху листата се появи бял цвят, тогава фикусът е изложен на това заболяване. Основната причина е прекаленото поливане.
 3. Антракнозата предполага появата на кафеникави петна и сухи листа.

Всички заболявания имат едно общо нещо: недостатъчно добри грижи. Това може да е липса на влага, некачествено или неправилно създадено осветление, нарушение на общия температурен фон.

Лечението включва отрязване на засегнатите части, след което цветето се прехвърля в друга стая, отделно от останалите. Производителят на цветя трябва да наблюдава листата.Това ще бъде основният показател за нормално, здравословно състояние при отглеждане на растение в комфортна среда.

Листата пада или изсъхва, тогава цветето се нуждае от допълнително напояване, въздухът в стаята е твърде сух и това се отразява негативно на общото състояние. Пръскането на листата спасява от такава ситуация.

Ако изчезнат само долните листа от дървото, това е нормално и показва, че цветето се развива.

Ако са присадени и усукани, това означава, че растението е много студено и замръзва. Решението на този проблем е следното: трябва да премахнете фикуса на Бенджамин далеч от големи прозорци и стени и, ако е възможно, да се опитате да увеличите околната температура.

Заключение

Ако младите растения имат много малки листа, цветето трябва да бъде оплодено. За целта цветарят посещава магазина, където ще му бъде казано какви добавки могат да се използват за тази цел.

Периодично проверявайте фикуса за вредители. Насекомите могат за кратко време напълно да унищожат растението. Невъзможно е да ги премахнете сами; решението на проблема ще бъде използването на инсектицидни препарати.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус