Характеристики на триъгълния фикус

0
2134
Рейтинг на статия

Едно от най-известните стайни растения е фикусът. Днес има повече от 20 разновидности на това растение и най-известният от тях е триъгълният фикус. Известен е със своите необичайни характеристики и интересен дизайн.

Фикус триъгълен

Фикус триъгълен

Произходът на цветето

Ficus Triangular, или Ficus Triangularis, произхожда от семейство черница. В справочниците това растение може да се намери под името Ficus triangularis. Според своите характеристики той е много различен от своите роднини. Цветето принадлежи към вечнозелени храсти с малки и лъскави листа.

Триъгълният фикус има необичайни листа, формата им наподобява кръговете, които са вътре в триъгълника, като същевременно създава интересна форма. Максималната дължина на листата е 6 см. Острието на листата е много тънко, вените винаги са сиви с леко зеленикав оттенък. Основната характеристика на вида е, че за една година той може да нарасне с повече от 11 cm.

Домашните условия са чудесни за плодородието на храста. Понякога има представители на този вид с ярки петна по листата.

В природата фикус Триъгълник се среща в топлия климат на Африка. Много е трудно да го разпознаете, тъй като в дивата природа той достига до поне 30 м нагоре, докато у дома такъв фикус може да нарасне до максимум 1 м.

Грижа за растенията у дома

Повечето хора вярват, че Triangularis ficus е абсолютно непретенциозно цвете и няма да е трудно да го отглеждате у дома. Независимо от това от производителя се изисква постоянно да се грижи за този „красавец“, да го полива навреме и да поддържа температурата. Трябва да се погрижите за него веднага след покупката. Саксията и почвата, в която се е намирал Triangularis ficus, не са подходящи за постоянно отглеждане, така че трябва незабавно да го замените. Най-добре е предварително да се погрижите за бъдещата саксия и почва. Земята трябва да се купува специално за фикуси, но е подходяща и обикновена земя с естествени добавки за растеж.

Преди да закупите, трябва внимателно да разгледате цветето. Листата му трябва да са наситено зелени, здрави и стегнати. Не трябва да има дупки в листата или изсъхналите части. Когато дойде моментът за трансплантация на растението, корените трябва да бъдат добре почистени от земята и след това трябва да бъдат добре изследвани: ако се вижда изгнил край, най-добре е веднага да се отреже. След това трябва да измиете растението и да го оставите да изсъхне малко.

Отначало, след покупката и трансплантацията, фикусът може да се разболее малко и да изсъхне. Но не се притеснявайте, това е нормално и в рамките на няколко седмици с добри грижи растението ще се нормализира много бързо.

През горещите периоди фикусът триъгълник трябва да се полива редовно. Оптимално е да се полива 2 пъти в рамките на 10 дни. В особено задушни и горещи дни трябва да поливате растението всеки ден, но да наливате малко вода. Когато настъпи по-хладен период, цветето трябва да се полива веднъж на всеки 7 дни. В саксията трябва да има дупки, така че водата да не може да застоява в почвата и кореновата система на фикуса да не изгние.За поливане на фикуса е необходимо да се използва само вода, която е била утаена в продължение на поне 5 дни.Ако поливате цветето веднага с чешмяна вода, тогава има вероятност растението да расте слабо, поради факта, че водата ще бъде твърда по структура.

Какви са "предпочитанията" на Triangularis

Ficus Triangularis много обича топлите и хладни температури, всичко зависи от сезона. През лятото е необходимо да се полива с хладка вода, така че растението да не умре от внезапни промени в температурата, а през зимата - топла, но не вряща вода. Температурата трябва да е умерена, 1 или 2 ° над стайната норма (20-22 ° C).

Ficus Triangular, или Triangularis, обича влажен въздух, за разлика от другите храсти. Необходимо е постоянно да се напръскват листата с вода от пулверизатор. Тази процедура е полезна не само за растението, но и за здравето на самите жители на апартамента. На снимката можете да видите цялата уникалност на този вид.

През зимата саксията трябва да се държи далеч от батерията, тъй като кореновата система на цветето може да изсъхне. Ако липсва влага, в почвата може да се добави мокра експандирана глина или да се постави всеки съд с вода до саксията. Фикусът е пъстър растителен вид.

Температура на закрито

Правилната грижа е ключът към успеха. Триъгълният фикус през топлия сезон обича температури не по-високи от 26 ° С и не по-ниски от 19 ° С, а през зимата - 17 ° С. Също така е необходимо да се избягват места, където може да има течение и много внезапни температурни колебания. През зимата трябва да предпазите цветето от силни студове, а през лятото изнесете саксията на чист въздух: растението ще вземе полезни вещества, а също така ще абсорбира лъчите на слънцето, което ще позволи на цветето да растат добре.

Представителят на семейство Mulberry е един от малкото, които обичат сянката. Може да се съхранява и отглежда дори от северната страна на прозореца. Цветето не обича пряката слънчева светлина - през лятото трябва да се отстрани от пряка слънчева светлина или да се пренареди на топло място, но на сянка. Листата са много нежни и от преките слънчеви лъчи растението може да получи изгаряния, които ще бъдат много трудни за затягане. Грижата за цветята не е трудна.

Категория на почвата

Почвата трябва да е рохкава, лека по структура. Също така земята трябва да позволи на въздуха да тече добре към кореновата система и да го насити с полезни микро-минерали, които са необходими за растежа. Можете да си купите готова почва в цветарски магазин; тя е идеална за фикус. Преди да засадите в земята, трябва да добавите малко количество пясък и дренажни трохи. Можете също така да направите своя собствена почва. Има 2 опции.

  1. Почва от листни и калнести почви, всичко трябва да бъде в равни количества. Можете също така да добавите въглен и малко пясък.
  2. Разбъркайте торфена почва, листни почви, копка и пясък. Също така е необходимо да се придържате към киселинността на почвата: тя не трябва да бъде по-висока от 6,5%.

На дъното на саксията трябва да има дренажна почва, тя ще може да се справи с голямо количество вода и да помогне на цветето и кореновата му система да се развият правилно и навреме. У дома растението ще радва всеки ден с цъфтежа си. Цветята от този вид са малки, кръгли, кафяви и приличат на малки плодове. През топлия сезон те могат да отпаднат.

Най-добре е да трансплантирате фикус през февруари или в края на март. Цветя, които са на не повече от 5 години, трябва да се пресаждат всяка година, но по-възрастните растения за предпочитане да се пресаждат на всеки 2 години.

Ако саксията с растения е по-голяма от 30 см, можете просто да замените първите слоеве пръст с нов тип почва. Но това е само ако присаждането на цветя не е възможно. За да се поддържа добрият външен вид на растението, е необходима постоянна и редовна резитба, както и формирането на короната на растението: това също ще има добър ефект върху здравето на цветето. За правилно създаване на стъбло, всички странични издънки се отстраняват на основното стъбло, докато всичко достигне необходимата височина. След това горната част на стъблото трябва да бъде прикрепена.Новите издънки много бързо ще започнат да излизат от аксиларните пъпки.

През следващите години израстъците, които са пораснали, трябва да бъдат отрязани отново и да не се оставя да покълнат около короната. Също така, не забравяйте да премахнете клони, които изглеждат слаби, тъй като растението може да изпрати много сила и витамини към него, така че да се възстановят, докато други клонове няма да получат необходимите минерали в достатъчно количество. Ако клонките изведнъж започнат да кървят, те трябва да бъдат обработени, за да не попадне инфекция вътре.

Размножаване

Ficus може да се размножава по три начина:

  • резници;
  • семена;
  • въздушни движения.

Възпроизвеждането е най-добре през пролетта. Добрите размножителни резници трябва да са високи най-малко 17 см и да имат три чифта листа. Дължината на рязането трябва да бъде два или дори три пъти по-голяма от листата. Температурата трябва да бъде повече от 24 ° C, след което може да се трансплантира в контейнер с торф, за да пуснат корени корените. Необходимо е да се отглеждат храсти само на топло място.

Също така контейнерът трябва да бъде покрит с нещо, може да бъде с буркан или с филм. Веднъж на ден одеялото трябва да се отваря, за да може растението да получи чист въздух, и след това да се навлажни с пулверизатор.

Фикус с оригинални триъгълни листа е непретенциозно и уникално растение, което може да бъде добра декорация за вашия дом. Грижата за него у дома е проста. Основното нещо е да не забравите да вкорените растението преди засаждането.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус