Декоративен фикус Бенджамин

3
1801
Рейтинг на статия

Фикус Бенджамин е дърво от семейство Черница. Латинското му име е Ficus Benjamina. Растението е роден в южните и източните райони на Азия, намира се в северната част на Австралия и Филипините. В продължение на много десетилетия видът се отглежда у дома, той се превърна в популярно закрито цвете. Към днешна дата са отгледани множество сортове от този фикус. В тази статия ще ви разкажем как изглежда фикусът на Бенджамин и какъв вид домашни грижи трябва да се извършват за него.

Фикус Бенджамин

Фикус Бенджамин

Описание на растението

Фикус Бенджамин в дивата природа в родината си често расте на височина 20-30 м, взема многобройни въздушни корени от клоните. Багажникът му е изправен, заоблен, кора от сив оттенък с малки кафяви щрихи. Листата на Ficus Benjamin са с малка дебелина, с подчертан лъскав блясък. Формата на листата е продълговато-овална със заострени върхове. Ширина - 2-6 см, дължина - 6-13 см.

Цъфтежът на фикуса е незабележим, жълто-зелен. Плодовете са малки, до 2 см, кръгли или продълговати, негодни за консумация. У дома растението не дава плодове и рядко цъфти. В зависимост от сорта, вътрешните фикуси могат да бъдат джудже или да растат на височина 2-3 м. В топлите страни този храст е уличен, използван в ландшафтния дизайн. Ако редовно подрязвате клоните, дървото ще образува красива корона.

Сортове Ficus

Сортът Бенджамин е най-популярният сред всички фикуси, тъй като сортовете от този вид са многобройни. Сред тях са популярни сред производителите на цветя:

 • Анастасия;
 • Пътен микс;
 • Естер;
 • Monique;
 • Здрач или Здрач;
 • Ел Дорадо;
 • Сафари;
 • Starlight;
 • Дама;
 • Полунощ;
 • Regidan;
 • Нитида;
 • Разнообразие от бутони;
 • Къдрава, къдрава или къдрава;
 • Къдрава;
 • Дунети;
 • Крал;
 • Де гира;
 • Екзотични;
 • Вианди;
 • Реджиналд;
 • Gevlocht;
 • Саманта;
 • Boucle;
 • Натали;
 • Неон;
 • Прекрасно.

Разнообразието от сортове е толкова голямо, че не е ясно веднага, че те са от един и същ произход. Всеки има своя характеристика и описание. Дърветата са високи и ниски, с тъмни и многоцветни листа, повечето от тях са стандартни, някои са ампелни. Фикус Бенджамин от всякакъв сорт се поддава добре на формирането на корона. Стъблата могат да бъдат плетени, изрязани, снадените стволове изглеждат красиви.

На изток този вид се смята за принцесно дърво. Дори според Фън Шуй се препоръчва да го засадите в къщата. За да изберете сорт, по-добре е да го разгледате в снимки и видеоклипове.

Характеристики на грижите

Ficus Benjamin е доста непретенциозно растение, лесно е да се отглежда. Дори начинаещ може да направи нормални домашни грижи. Има някои правила, които трябва да се спазват. Много е важно да излезете с постоянно място за храста, преди да купите. Фикус Бенджамин, подобно на други подобни видове, не обича да променя позицията на саксията.

Осветление

Тропическо цвете обича доброто осветление, но не и пряката слънчева светлина. Растението трябва да бъде леко засенчено, за да не изгори.Къде да поставите фикуса на Бенджамин? Най-подходящ е перваз на прозореца или стойка близо до прозорец на югоизток или югозапад. През зимата цветето ще се нуждае от изкуствена светлина. Естественото и изкуствено осветление трябва да продължи поне 12 часа.

Температура

Оптималната температура за Benjamin Ficus е много важен фактор в грижите за растенията. Расте слабо в студа, защото страната на произход е топла. Температурата през лятото трябва да се поддържа на 25-30 ° С, а през зимата не трябва да пада под 16 ° С. Твърде ниската температура в апартамента може да накара храста да загуби листата си. Той не харесва растението и теченията, затова е необходимо стаите да се проветряват много внимателно. През лятото саксията с фикус Бенджамин може да се изнася навън, но само през деня.

Влажност

Сухият въздух за фикуса на Бенджамин е друг враг. Често през зимата, когато отоплителната система е включена, тя пада до 35-40%, а храстът расте с 60-70%. За да може храстът да расте добре, винаги да остане зелен и да не увяхва, е необходимо периодично да се напръсква с вода. Листата се избърсват от прах с влажна кърпа. Веднъж месечно на цветето се дава душ. В този случай трябва да се уверите, че водата не залива корените.

Поливане

Фикус Бенджамин обича да полива редовно, но не твърде обилно. През лятото го поливайте 2-3 пъти седмично, през зимата - веднъж на 7-10 дни. Между две поливки почвата трябва да изсъхне 2-3 см дълбоко. Преливането е вредно за растението, води до загниване на корените. Колко вода да се излее под храста? Зависи от размера на саксията и възрастта на растението, но почвата не трябва да е мокра след поливане. Почвата трябва да се бута редовно, така че да не се образуват бучки и в нея да има въздух.

Подхранване

Торенето на почвата е предпоставка за отглеждане на стайни цветя. Те не получават всички хранителни вещества, от които се нуждаят, от малко буца земя. Тор се прилага през периода на активен растеж и цъфтеж. Повечето стайни растения, включително фикусите, растат от март до февруари.

Как да храним този вид стайно растение? За да се запази храстът винаги зелен, а листата буйни, се избира тор с високо съдържание на азот. Янтарна киселина е много полезна за този тип. Храненето с фикус Бенджамин се извършва два пъти седмично, ако е необходимо, през зимата торенето се прилага веднъж месечно. Преди хранене на растението почвата е добре навлажнена, за да не изгори корените.

Както можете да видите, грижата за фикуса на Бенджамин е проста. Важно е да запомните, че различните сортове могат да имат различни изисквания. Например пъстроцветните са по-чувствителни към студ и сухота. Температурата и влажността за тях трябва да бъдат повишени. Зелените сортове не се нуждаят от много светлина, те могат лесно да растат и да се развиват на сянка. Но за пъстрите липсата на светлина е критична. Трябва да се опитаме да разберем всичко за фикуса на Бенджамин, преди да го започнем в къщата.

Трансплантация на фикус

Отглеждането на домашни цветя винаги включва пресаждането им. С течение на времето саксията става твърде стегната и храстът не расте нормално. Млад фикус на Бенджамин трябва да се трансплантира ежегодно в стайни условия, възрастен - веднъж на 3-5 години, винаги през пролетта. Взема се нова саксия с 2-3 см повече от старата. Не се препоръчва засаждането на храстите в контейнери с голям диаметър, тъй като те ще забавят растежа си.

Преди да засадите цвете, трябва да подготвите почвата. Почвата е лесна за закупуване в магазина, почти навсякъде се продава специална почва за фикуси. Можете да направите сместа сами. За това трябва да вземете:

 • тревна почва - 2 части;
 • листова почва - 1 част;
 • пясък - 1 част;
 • дънен торф - 1 част.

На дъното на саксията се изсипва дренаж, след което го поръсете със слой земя. Бушът не се освобождава от старата почвена кома, ако е здрав. Ако се открият изгнили корени или вредители, почвата трябва внимателно да се отстрани и корените да се третират.След прехвърляне в нова саксия дървото внимателно се поръсва със земя, трамбова се, полива се и се наторява. Това завършва трансплантацията.

Възрастен голям храст расте бавно, не се пресажда често, само горният слой на земята се променя за него. Съставът на почвата може да бъде същият като при трансплантацията. За стари храсти се избира висока и отворена саксия, тъй като те имат буйна корона. Преди да пресадите растението, го поливайте. Тогава ще бъде по-лесно да издърпате багажника от саксията и кореновата система няма да бъде повредена.

Подрязване на растенията

Короната и стволът на всеки сорт Benjamin ficus растат добре и се поддават на оформяне. За целта те трябва редовно да се подрязват. Процедурата се извършва в началото на пролетта или късната есен. Има различни видове резитба, ето основните начини:

 • формиращ;
 • санитарен;
 • против стареене;
 • доливане.

С формираща резитба излишните клони и издънки се отстраняват съгласно ясен план. За да може храстът да нарасне по ширина, е необходимо да отрежете върховете. Стъблата могат да бъдат плетени, усукани заедно в спирала, да тъкат различни форми. Плитката води до срастване на стволовете. Такива дървета изглеждат много красиви и цената им веднага се повишава. Ако в саксията има решетка, където е позволено стъблото, дизайнът изглежда още по-интересен.

Санитарно подстригване се извършва в случаите, когато фикусът на Бенджамин е болен, замръзнал или изсъхнал. Повредените листа и клони се отстраняват от стволовете. Ако храстът е силно повреден, той може да бъде подмладен и реанимиран. Дървото се подрязва в самата основа, оставяйки само дебел ствол с височина 3-4 см. Цветето е в състояние да отгледа отново всички клони и след няколко месеца е напълно реанимирано.

За да накарате храста да расте широко, можете да го прищипите. За да направите това, внимателно отрежете върха с остър нож. Прищипване или нежна резитба се извършва по всяко време на годината, дори по този начин може да се образува цъфтящ храст. В разреза на багажника при всякакъв вид подрязване се отделя млечен сок. Не трябва да забравяме, че е отровен. Следователно, по време на работа, трябва да спазвате правилата за безопасност. Котки, кучета, птици, други домашни любимци, както и малки деца не трябва да бъдат допускани до фикусите на Бенджамин.

Размножаване

Казахме ви как да се грижите за фикуса на Бенджамин. Сега нека поговорим за това как се извършва възпроизвеждането му. Растението не дава плодове и семена при закрити условия. Можете да си купите семена от магазина, но те рядко се продават. Културите покълват много бавно, кълняемостта им е ниска, поради което е по-лесно да се размножава чрез вегетативен метод. Има два основни начина:

 • резници;
 • наслояване.

Размножаване чрез резници

По-добре е да изрежете всякакви сортове вътрешен фикус на Бенджамин през пролетта, по време на резитбата. Взема се дръжка с дължина около 10 см, с 3-4 възли, след което се разрешава да се раздели на няколко парчета. Вкореняването се случва дори когато на дръжката има само едно око, но в този случай е препоръчително да го оставите със зелен лист. Листата се отстраняват от дългите резници.

Можете да вкорените дръжката на всеки фикус от Бенджамин във вода или субстрат. Пригответе субстрата от смес от торф и пясък, вземете равни части от двата компонента. Преди засаждане измийте млечния сок в топла вода, потопете клона в стимулатор на растежа, Epin или Kornevin, за да ускорите процеса на развитие на корените. Поставят клон в пръст или вода, покриват го с филм отгоре. Стъблото трябва да стои на топло място, оптималната температура на вкореняване е 28-30 ° C. Осветлението също трябва да е добро, няма нужда да оплождате кълновете.

Първите корени се появяват доста бързо, след около 2 седмици. Почти същия период е необходим, за да се втвърдят добре. Но не го дръжте във водата твърде дълго. След това фикусът на Бенджамин може да бъде прехвърлен в постоянна саксия. Почвата за фикус и засаждането му е същата като при пресаждането.

Размножаване чрез наслояване

Размножаването чрез наслояване ви позволява да актуализирате растението, да го подмладите.Те избират здраво и здраво стъбло, правят кръгъл разрез върху кората, след което обвиват багажника с памучна вата, потопена във вода или зелен мъх. Отгоре нанесете найлоново фолио. След 2 седмици фикусът на Бенджамин поема въздушни корени. Издънката се отрязва, трансплантира се в субстрата за 10-12 дни, след което се трансплантира в нормална почва.

Проблеми и заболявания

Отглеждането на фикус Бенджамин у дома не представлява особени трудности, но никой не е имунизиран от проблеми. Най-често заболяванията са свързани с факта, че грижите и поддръжката на растението са неправилни:

 • Интензивно осветление. Бушът изгаря, по листата се появяват жълти или кафяви петна.
 • Слабо осветление. Листата падат, багажникът става напълно плешив.
 • Ниска температура. Фикус Бенджамин изсъхва и хвърля листа, темпът на растеж намалява.
 • Ниска влажност, лошо поливане, горещ въздух. Листата пожълтяват, изсъхват, растението умира
 • Малко или твърде много тор. Фикусът пожълтява, развива се слабо.

Освен това фикусът е атакуван от гъбички и различни паразити. Те могат да доведат до факта, че храстът умира и е почти невъзможно да се спаси. Ето основните вредители на стайното цвете:

 • Кореново гниене. Причинява се от гъбички, твърде интензивното поливане и високата влажност стават негова причина. Често са засегнати стари храсти.
 • Зацапване на листа. Гъбичната болест се проявява като кафяви петна и точки върху листата, които с времето побеляват.
 • Антракноза. По листата се появяват тъмнокафяви петна, които бързо се превръщат в язви.
 • Cercosporosis. Това заболяване се характеризира с черни точки и зърна по листата, причинени от гъбички, които се заселват върху растението с висока влажност и твърде много поливане.
 • Щит. Насекомо, което живее на листа, може да бъде забелязано от кафяви петна и израстъци.
 • Mealybug. На цветето се появява бял пухкав цвят, бели петна, наподобяващи памучна вата, листата стават лепкави
 • Паяк. Тези вредители се разпознават по белия, паяжиноподобен цъфтеж, който се събира на дъното на листата.
 • Листни въшки. Листата стават сухи, могат да бъдат усукани, на долната повърхност се виждат малки зелени мушици без крила.

Когато са заразени с гъби, те могат да бъдат излекувани с фунгициди. Когато се появят паразити, растението трябва да се напръска с инсектициди или сапун, разтворен във вода. Във всеки случай трябва да установите нормално поливане, да регулирате влажността, непрекъснато да проверявате каква е температурата в помещението, има ли течения и откъде идват. Едва след това има смисъл да се борим с гъбички и паразити.

Ползите от фикуса и знаците

Ficus Benjamin и сортовете на това растение имат лечебни свойства. Лечебното цвете се използва на Изток от незапомнени времена, сега се използва при миома и фиброма на матката, мастопатия. Не трябва да забравяме, че сокът е отровен и може да бъде опасен. Той има свои противопоказания за употреба, някои хора са алергични към него. Самолечението носи само вреда.

Енергията на растението е много силна, на него се приписват магически черти. Не е напразно, че се използва във фън шуй подобряване на дома, препоръчително е да го започнете за тези, които имат определени проблеми. Повече от една легенда е възникнала около растението. Популярните вярвания говорят за следните свойства на фикуса на Бенджамин:

 • дава спокойствие и радост от живота;
 • помага да се свържете с проблемите по-лесно и да живеете, без да се притеснявате за дреболии;
 • енергизира човек, помага да се радва на плодовете на собствения си труд;
 • учи ви да говорите правилно, красноречиво и да вършите всяка работа бързо;
 • помага за установяване на взаимно разбирателство в семейството;
 • облекчава безплодието, ако го поставите в спалнята;
 • способен да събуди избледняващи чувства в двойка;
 • ако засадите дърво в кухнята, богатството ще дойде в къщата.

Няколко снадени стъбла значително увеличават магическата енергия на растението. Ако изсъхне, всички полезни свойства изчезват.За да си възвърне силата, храстът трябва да се напои добре, през лятото може да се изнесе навън.

Не можете дори да отгледате малкия фикус на Бенджамин за млади момичета в къщата: той се държи като съпруг. За булката ще бъде много трудно да си намери достоен съпруг, фактите са неумолими, но младоженците просто се нуждаят от този храст, за да ускорят момента на зачеването и раждането на потомството.

Вярвайте или не в поличби, суеверия и тяхното значение. личен бизнес на всеки, но получаването на цвете в къщата си заслужава: във всеки случай ще бъде полезно. Той перфектно почиства въздуха от вредни вещества, насища го с кислород. В допълнение, растението изглежда много красиво и хармонично се вписва във всеки интериор, особено ако изрежете къдрава корона или спирално затворени стволове. Можете да засадите дърво както в саксия, така и в саксия, размерът му го позволява. Ficus Benjamin не е трудно да се отглежда у дома, той е подходящ дори за начинаещи производители.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус