Методи и схеми за тъкане на фикус Бенджамин у дома

0
4412
Рейтинг на статия

Ficus Benjamina отдавна заема солидно място в класацията на популярните стайни растения, благодарение на своята декоративна стойност. Това цвете често се среща в офиси, тъй като зелените листа на фикуса разреждат студената атмосфера през цялата година. В допълнение, гъвкавостта на стволовете позволява стъблата да бъдат плетени в причудливи форми. Тъкането на Бенджамин фикус се смята за вид изкуство от опитни цветари.

Как да сплетете фикус Бенджамин у дома

Как да сплетете фикус Бенджамин у дома

За красив резултат обаче се изисква определено умение. Много начинаещи цветари се чудят как да тъкат фикуса на Бенджамин у дома? Като начало трябва да приведете цветето в подходящата форма за тъкане.

Фикус Бенджамин като домашно растение

Ficus Benjamin е домашна декоративна култура от семейство лиани, доста популярна е в съвременния свят.

Това цвете изисква подходящи условия и понякога грижата за него може да изглежда трудно. Голям плюс на този храст обаче е, че при спазване на всички стандарти за поддръжка цветето изглежда изключително свежо през цялата година, благодарение на яркозелените си листа.

Ето защо фикусите често се използват като декоративно цвете в големи компании и фирми. Преплетените видове фикуси изобщо се считат за изкуство. Въпреки това, за да тъчете правилно младия фикус на Бенджамин, трябва да се придържате към правилата за съдържание.

Правила за поддържане на фикус у дома

Преди да преплетете издънките на Benjamin ficus, трябва да се уверите, че цветето е удобно в къщата. За да направите това, трябва да проверите листата и багажника на реколтата, както и да се придържате към правилата за поддръжка. Тъкането на фикус е възможно само когато цветето е здраво. От най-основните препоръки могат да се разграничат следните:

 1. На първо място, след закупуване на растение, трябва да обърнете внимание на листата на цветето. Много животновъди търкат листата с различни агенти за по-богати цветове. На първия ден след покупката трябва да избършете короната на растението с влажна кърпа.
 2. Ficus обича постоянството, така че трябва незабавно да определите местоположението на цветето. Невъзможно е да се пренареди растението без спешна нужда, това може да влоши външния вид на цветето, дори е в състояние да се разболее.
 3. Това растение не може да расте без добро осветление. Най-доброто място за фикус ще бъде широкият перваз на прозореца, обърнат към източната страна. Ficus е доста водолюбиво цвете, така че ярката слънчева светлина може да изсуши короната и багажника. През зимата растението се нуждае от допълнително осветление.
 4. Ficus е много чувствителен към чести дъждове и течения, така че цветето не трябва да се държи на открит балкон.
 5. Температурата на съдържанието не трябва да надвишава 15 ° C, докато е важно да се избягват температурните колебания.
 6. В стаята, където расте цветето, въздухът не трябва да е прекалено сух. Ако влажността в помещението е твърде ниска, тогава напръскайте растението с вода.
 7. Веднъж месечно фикусът се нуждае от водни процедури - измива се с топла вода. Преди да върнете цветето на мястото му, то трябва да бъде изсушено старателно.

Тъкането зависи от растежа на цветето. Ако някое от правилата за поддръжка на растенията бъде нарушено, фикусът на Бенджамин няма да оплете.

Правила за тъкане на Бенджамин фикус

Много неопитни цветари се чудят как да сплетат фикуса на Бенджамин у дома. Преплетените стволове на декоративни цветя вече не са екзотика в нашия свят и дори начинаещ е способен да оплете фикус.

Има различни варианти за това как едно цвете трябва да се преплита. Подготовката на растението зависи от избора на определена схема. За това в отделна саксия се засаждат 3 млади фикуса с еднаква височина. В някои случаи могат да се депозират повече, но след това трябва да вземете голям контейнер. Растенията трябва да имат пресни стъбла. Външният вид се придава по време на растежа на цветето. За спирала са достатъчни 2 кълна, но с три тъкания ще изглежда по-интересно. Ако изборът е паднал на формата "пигтейл", тогава всеки фикусов изстрел трябва да бъде около 13 cm.

За да се предотврати разплитането на растенията под влиянието на гравитацията, те се държат заедно с мека вълнена нишка, за да завържат стволовете. Може да се закупи в магазини за цветя.

Конецът трябва да се навива на всеки 2 месеца, в противен случай дръжките на фикуса могат да бъдат сериозно повредени. В някои случаи конецът може дори да прерасне в цветето, което не бива да се допуска. Когато сменяте колана, понякога можете да видите млякото на растението на стъблото. Това е често срещано явление за подобна процедура, но трябва да се внимава раните по стъблото на цветето да не са дълбоки.

Лигирането на стволовете трябва да бъде строго при 45 °, в противен случай фикусът може да започне да расте криво. За да се избегне това, в някои случаи се поставя допълнителна поддръжка. Най-добре е да използвате ратан или бамбук като опора. Също така трябва да се помни, че тъкането на цвете отнема доста дълго време. Може да отнеме повече от година, за да се създаде желаната форма.

Видове тъкане на фикус

Най-често срещаният вид тъкане на фикус на Бенджамин се нарича спирала. Причината за популярността на този метод за сплитане на фикуса на Бенджамин се крие в неговата простота и малък брой кълнове. В повечето случаи е достатъчна здрава опора за стъблата на цветето, около които са изтъкани стъблата.

Най-важното е да отстраните страничните издънки и да насочите растението навреме. Когато спиралата от стъблата достигне желаната височина, опората може да бъде премахната от саксията и цветето ще зарадва с преплетения багажник. В някои случаи спирала може да бъде направена от 4 издънки, но такъв ствол ще бъде по-голяма караница.

Жив плет

Следващият начин за оплитане на стъблата на цвете се счита за жив плет. За това се използват няколко разсада, които се поставят в саксия на един ред. Понякога такава ограда се прави в кръг. Този метод за отглеждане на растения е прост, защото не е нужно да се справяте със стъблото на растението.

Живият плет се формира главно от корони и красотата на тази форма зависи от това колко кълнове се побират в една саксия. Трябва да се опитате да запазите разстоянието между издънките поне 10 см, в противен случай корените на цветето ще се преплитат и някои издънки могат да умрат.

Пигтейл

Пигтейлът е вид сложна спирала. Това кръгло тъкане изисква специално фиксиране. Самите кълнове не трябва да надвишават 2 см. Етапи от процедурата на сплитане:

 1. Цветя с еднаква височина се засаждат в отделна саксия. Броят на разсад може да варира от 3 до 5.
 2. Преди да започнете да тъчете, трябва добре да напоите цветето и да премахнете излишните издънки. Разрешени са листа в горната част на цветето.
 3. След като изчакате 12 часа, можете да започнете да тъчете растението. След поливането дръжките на фикуса стават по-гъвкави, което ще ни позволи да изтъкаме желаната форма.
 4. След постигане на желаната форма стъблата трябва да бъдат фиксирани с конец.

Формирането на такава форма може да отнеме шест месеца, през които растението трябва да бъде оплетено. Ако искате да получите резултата от цвете със стопен ствол във формата на пигтейл, тогава трябва да отрежете кората в точките на контакт на 2-те издънки. След известно време стъблата ще растат заедно. За да се получат дупки в стъблото на растението, експертите препоръчват да се поставят обикновени дървени моливи. По този начин дупките ще бъдат еднакви и ще образуват един вид шарка.

Решетка

Решетката се счита за интересен вид тъкане. За да пресъздадете тази форма, трябва да имате 6 или 8 разсада. За да оплетете фикуса на Бенджамин с класическа решетка, четният брой издънки е предпоставка. След това трябва да пресечете всички стъбла на цветето. За да направите това, можете да използвате широка пластмасова или картонена тръба. Трябва да го поставите в средата на гърнето и да започнете да сплитате в кръг. В този случай решетката ще бъде затворена. Понякога в средата, като фикус, можете да засадите друго цвете. Основното нещо е да се запази разстоянието за корените.

За да пресъздадете решетката под формата на малка ограда, кълновете трябва да бъдат засадени на същото разстояние в един ред. Пресичането на стволовете става чрез изкуствено фиксиране с нишки или тел. Металът може да повреди нежните стъбла на растението, така че бъдете много внимателни при опаковането. Преди да оплетете декоративния фикус на Бенджамин с решетка за ограда, можете да разтриете местата за свързване на парафин.

Понякога кокосов стълб се използва за създаване на абстрактния вид на цветето. Младите издънки на фикус се засаждат в кръг от опората и страничните издънки се отстраняват. След известно време самото растение ще избере как да расте и може да тъче в причудливи форми. Повишената влажност от кокосовия стълб има благоприятен ефект върху цветето, така че стъблата бързо ще растат и могат да растат заедно без допълнителни мерки.

Заключение

Така че, тъкането на стъбла от фикус е често срещано явление в съвременния свят. Това спокойно занимание рядко създава сериозни неприятности, но резултатът е в състояние да достави естетическо удоволствие и да украси всеки интериор. В някои страни създаването на такава форма на растения се счита за истинско изкуство.

Предимството на този урок е, че дори неопитен цветар е в състояние да създаде приемлива форма. За да се тъкат правилно стъблата на растението, е необходимо да му се осигурят добри условия за задържане и да се спазват правилата за тъкане на фикуса Бенджамин. Важно е да запомните, че болното растение не е подходящо за тъкане, така че листата на цветето трябва да бъдат проверени преди започване на работа.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус